MADABOUT OUTDOOR? - BLIV MEDLEM | LOG IND
Kurven er tom

Italien

3473595-Gratien-JONXIS.jpg Romerriget er forrygende filmdivaer, verdensberømte vine, trendsættende mode og blød og lækker pasta.

Giro d’Italia, hårdkogte mafiosoer, forrygende opera og fodbold i verdensklasse. Alt kan ske, og alt sker i Italien.

Støvelandet er svær at sætte en entydig betegnelse på, for der er masser af muligheder i det 301.245 km2 store land. Stå på ski i Alperne og Dolomitterne, tag på vandretur i én af de omkring 24 nationalparker, der dækker 10 % af landet, eller vælg en rute, der bringer dig op i bjerge, ned dale og ud på flade strækninger.

Italien er også en kulturel og arkitektonisk højborg, der har opfostret store operakomponister som Verdi og Puccini; kunstnere som Michelangelo, hvis fresker pryder loftet i det Sixtinske Kapel i hovedstaden Rom, og designere som Giorgio Armani, der verden over klæder modeentusiaster med hang til luksus.

Hvornår skal jeg rejse?

2300835---Abruzzerne---silv.jpg
Med Italien har vi efterhånden bevæget os en del sydpå, hvor klimaet i nord er tempereret, mens det i syd er subtropisk med hede somre og milde, men regnfulde vintre.

Det er svært at afgøre, hvornår det er bedst at tage af sted, da det helt afhænger af aktivitetsplanerne.

Er de udendørs orienterede som cykelture, klatring, skitur, vandring eller kajakroning, er maj-oktober nok mest fornuftige, men vær opmærksom på, at temperaturerne kan være voldsomme i særligt juli og august.

Er planerne til gengæld museumsbesøg eller shopping i storbyerne skulle der ikke være noget i vejen for at tage af sted hele året rundt. Dog bør man undgå august, da det er italienernes feriemåned, hvorfor mange butikker vil være lukkede.

 

Italiens historie

1191936.jpg
Selvom Italien ikke har eksisteret som samlet stat før 1861, har landet naturligvis været beboet temmelig længe.

Rent faktisk var det grækerne og etruskerne, der fra omkring 12.-8. århundrede f.Kr. grundlagde begyndelsen til det romerske rige.

På et tidspunkt fik italienerne dog nok, og i 509 f.Kr. blev Romerriget grundlagt, der opslugte de fremmede.

Romerriget blev ét af verdens største imperier, og demokrati og latin blev efter de Puniske Krige spredt ud til Spanien og Nordafrika, England og det, vi i dag kender som Irak.

Men storhed står for fald, og i 400-tallet brød Romerriget på grund af sin størrelse og indbyrdes magtkampe sammen. Den tyske kriger og barbar, Odovacar, overtager relativt nemt magten over den vestlige del af riget – kejser Diokletian opdeler i 286 Romerriget i to, da han vurderer, at en enkelt hersker ikke kan kontrollere hele det store rige – da pest, sult og stammekrige har svækket dens position. Herefter følger ’Den mørke middelalder’ på fire århundreder, hvor blandt andre goter, longobarder, frankere og normannere slås om magten, og den blomstrende kultur og rigdom sygner hen. Men i det 8. århundrede træder franske Karl den Store til og får generobret store dele af Vesteuropa, helt op til Jylland, hvor han dog må se sig slået af danerkongen Gudfred. 

I år 800 lader han sig krone til kejser, en position, han de næste 14 år forvalter godt ved at fremme religion, retsvæsen og boglig lærdom. Den sydlige del af det tidligere Romerrige er domineret af muslimske araber, der bliver løbet over ende af normannerne. Efterhånden kommer der ro over feltet trods de mange kulturelle og etniske forskelle, og bystater, der efterhånden udvikler sig til rigeste og mest magtfulde i Europa, opstår. Det betyder også, at der er tid og ro til at støtte og dermed udvikle kunsten og kulturen, og det nyder renæssancekunstnere som Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci og Rafael godt af. I det hele taget blomstrer arkitektur, malerkunst, filosofi og digterkunst trods forfærdelige krige mod blandt andre Frankrig og Kong Karl VIII, som italienerne rent faktisk selv inviterer ind i riget i den tro, at franskmændene vil redde landet fra moralsk forfald og den skrantende alliance, som Lorenzo de Medici havde forsøgt at skabe. 

Uoverensstemmelserne kulminerer ved Fornovo i 1495, hvor tabet til Frankrig betyder en ødelagt, italiensk kampmoral, og landet bliver kastet ud 300 år med borgerkrige og oprør og invasioner fra lande i nord. Både Spanien og Østrig opnår at have magten over halvøen i de følgende århundreder, indtil Napoleon i 1494 og de følgende fem år underkaster halvøen det republikanske styre. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og de mange udenlandske interventioner betyder, at italienerne nu arbejder mod en samling af landet med Garibaldi, Cavour og Mazzini i spidsen. 

I 1861 opstår kongedømmet Italien, men uden Roms deltagelse, da paven modsatte sig. Den vigtige by kommer først med i 1870. Det samlede Italien til trods er der internt stadig store kulturelle og sociale forskelle, der splitter det industrialiserede nord og det fattige syd. Splittelsen betyder, at 1. Verdenskrig kræver enorme tab, både menneskelige, økonomiske og territoriale. Uroen ulmer, og det er et land i krise, som Mussolini og fascisterne – nærmest på Kong Viktor Emanuel III’s opfordring – overtager. Herefter følger år i fascismens tegn, hvor fagforeninger, politiske modstandere og pressefriheden bliver udraderet.

I 1940 går Italien ind i 2. Verdenskrig ved udsigten til en stor del af Hitlers kage, der efterhånden har magten over det meste af Europa. I 1945 er det dog definitivt slut med Mussolinis magt, krigen afsluttes og der følger nu en efterkrigstidsperiode, der er præget af ekstremismen. Den Røde Brigade, Brigate Rosse, hærger og dræber løs; nyfascismen terroriserer landet; økonomien går fra fantastiske højder til sørgelige kriser, og korruption og bestikkelse florerer lystigt, blandt andet takket være mafiaen. Korruptionen lever i dag i bedste velgående.

I 2001 overtog mediemogulen Silvio Berlusconi regeringsmagten, og i løbet af sine foreløbigt fire år på regeringsmagten er han blevet mødt med utallige anklager for korruption.

 

Penge og papirer

2188734-william-casey.jpg
Det er så heldigt, at Italien besluttede at sige ja tak til euroen, så man siden 2002 ikke længere har været nødt til at slæbe en postsæk med for at kunne opbevare penge nok til en cappuccino.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er blevet billigere at rejse rundt i Italien, for som i de andre europæiske lande, der har indført den nye møntfod, har priserne fået et nøk opad.

Takket være EU-samarbejdet er der intet krav om visum for at besøge landet fra Danmark.

 

Rejsen rundt i landet

3168492-italy-ocean-Gianluc.jpg
Det kan være svært at komme rundt i Italien med offentlig transport uden for kystområderne og de store byer.

Derfor: Lej en bil. Billigste leje er hjemmefra i god tid, og her er en hjælpende hånd til at finde de gode links:

www.kelkoo.com (tjek emnet ’biludlejning’)
www.autoeurope.com
www.avis.com
www.europcar.com

Lejer du for eksempel en Fiat Punto i en uge fra Roms Fiumicino-lufthavn, koster det omkring 1600 kroner hos Auto Europe. Prisen afhænger dog af, hvor lang tid inden afrejse du bestiller.

Sørg for, at kasko- og ansvarsforsikring, skatter og ubegrænset kørsel er inkluderet i prisen. Vær opmærksom på, hvor stor selvrisikoen er på skader.

 

Sundhed og sikkerhed

Selvom det er mafiosoernes hjemland, så er der som turist ikke det store at frygte, når du vælger Italien som destination.

Det værste, du kan komme ud for, er, at du får stjålet din pung, og at du som kvinde får mere end almindelig opmærksomhed – særligt hvis lokkerne er lyse.

Ukendte sygdomme er der ikke meget af, og det seneste alvorlige tilfælde af sygdom var i januar 2004, hvor influenzaen hærgede i Central- og Østeuropa.

Rejsen til og fra landet

6178081---Dolomitterne---Ma.jpg
Norditalien kommer du nemmest med fly til Milano. Skal du længere ned til Midt- eller Syditalien skal du tage via Rom.

Flere danske selskaber flyver til begge byer – bl.a. Mærsk Air, SAS og Sterling.

En billigere løsning er med Ryanair, Virgin Express eller Easy Jet via London til Milano / Rom.

Med DSB kører Ferieekspressen direkte fra København til Norditalien i sommermånederne, ligesom du også kan tage bilen med toget til Italien. Hør mere hos DSB Rejsebureau på tlf. 70 13 14 18.

 

Befolkning, religion og kultur

5200942---Cinque-terre---Ro.jpgDer er omkring 57,7 mio. mennesker i Italien, hvoraf langt størstedelen taler italiensk.

Men i grænseområderne bliver der også talt tysk, francoprovencalsk og sardisk. Italienerne er overvejende romersk-katolske med over 90 % af befolkningen, der vedkender sig denne religion.

Blot 2 % er muslimer, mens de resterende 8 % af befolkningen bekender sig til andre religioner.

Trods denne tilsyneladende lighed i det ganske land, er Italien fyldt af kontraster. 1861 var året, hvor Italien blev samlet som nation, men det har endnu ikke ført til, at italienerne føler sig som et samlet folk. Der er stadig enorme forskelle på nord og syd, på regionernes køkken, dialekter og landskaber, og kløften mellem nord og syd, rig og fattig er betydelig. Italien er et moderne land, men udviklingen sydpå synes at halte noget efter nordboernes. 

Måske skyldes det en afsidesliggende placering, hvor de handlende nordpå omvendt havde lette forbindelser til Frankrig, Schweiz og Tyskland, eller måske handler det om manglen på råstoffer og energikilder. Den langsomme udvikling kan muligvis også skyldes mafiaens diktatur, der i særdeleshed er til stede på Sicilien, hvor der ikke sker megen udvikling, medmindre det er blevet godkendt af gli amici. Hvorom alting er, så er Italien en sælsom blanding af et industrialiseret, moderne og cool EU-land med et dominerende laid back, sydeuropæisk temperament, hvor familien, traditionerne og den katolske kirke betyder alt.

 

Skrevet af: Hanne Andersen, Skrevet tirsdag, 30 november 1999, opdateret 11 maj 2016, læsninger: 6278

Log ind

×

Otara 150SS 195SS 600px