bliv medlem

laes magasinet online

Vil du med paa tur

brug for hjaelp

Penge og papirer

Skrevet af: Daniel Duvald, opdateret 21 januar 2015, læsninger: 4081

money.jpgVi skal ikke som danskere have visum til Rumænien. Dit pas må ikke have udløbsdato inden for tre måneder efter din afrejse fra landet.
Hvis du skal køre bil i landet skal du sørge for at du har det nye EU kørekort, da et af de gamle ikke er gyldigt.

Det kan anbefales at tage kopi af alle vigtige papirer såsom pas, billetter, forsikringer og kørekort og opbevare dem adskilt. På den måde kan du sikre dig hvis du bliver bestjålet.

Møntfoden i Rumænien hedder LEU i ental og LEI i flertal. I juni 2005 fjernede man 4 nuller fra sedlerne og 10.000 LEI blev til 1 RON.  1 RON består af 100 BANI og er mønter på 1,5,10 og 50 BANI. Se www.karpatenwilli.com

{mosmodule module=Rumænien}

Der vil dog stadig indtil 2007 være sedler med de mange nuller i omløb, og man skal være meget opmærksom på hvilken seddel man står med i hånden. Gennem de sidste mange år har inflationen været høj. I 1998 var 10.000 LEI 8 kr. og i 2005 var 10.000 LEI 2 kr.

Den aktuelle dagskurs kan man altid finde på www.oanda.com . Der er rigeligt med mulighed for at hæve penge med plastikkort i automater i bankerne. Det koster 50 kr. i gebyr så hæv hellere et større beløb end at hæve flere gange. I de større byer kan man betale med både  Master og Visa kort.

Det bedste er dog ikke at forlade sig på at man kan betale med kort, men at medbringe kontanter når man skal købe noget. Man kan medbringe både Dollar og EURO til landet. Veksling foregår på små vekslebureauer eller i bankerne. Man skal vise sit pas når man skal veksle. I bankerne tager de en procentdel af det omvekslede beløb i gebyr.

Der er ikke et fast gebyr på vekslekontorerne, da de lever af ændringerne i kursen. Vekslekontorerne er klart de billigste. Husk: Man skal aldrig veksle på gaden. Hvis man gør det er man ret sikker på at blive snydt.

En gennemsnitlig månedsløn i Rumænien ligger på omkring 12-1400 kr. Vi har på vores tur i sommeren 2006, talt med en ung faglært tjener på et pænere hotel. Hans månedsløn var på 800 kr. om måneden for en 7 dages arbejdsuge. Ok, han havde en enkelt dag hvor han ikke arbejde til kl. 2300 men havde fri kl. 1600!

Almindelige leveomkostninger er efter vores målestok meget lave. Man kan blandt andet købe et brød for 2 kr. og på markedet kan man købe meget billige grøntsager og kød. Alle Rumænsk producerede varer sælges til lave priser, men så snart der er tale om importerede varer eller mærkevarer, er priserne noget højere, men ikke helt så høje som i Danmark. Med viden om hvad Rumænerne tjener, kan det være svært at forstå hvordan de kan have råd til biler, hårde hvidevarer og til de smarte nye modeller af mobiltelefoner som de går rundt med. Biler og hårde hvidevarer koster ca. det samme som de gør her i Danmark. Benzin koster ca., 7,5 kr. literen.

Den eneste forklaring på at Rumænerne har råd til disse ting, må være en paralleløkonomi. Altså en sort økonomi som siges at trives i bedste velgående. I sommeren 2006 har vi observeret en markant forbedring af bilparken. Der kører rigtig mange store dyre biler. Biler som vi slet ikke ser i Danmark, da de simpelthen ville være for dyre.

Som turist fra Danmark er Rumænien et meget billigt sted at holde ferie. Et godt måltid mad med to retter og vin på en restaurant vil løbe op i 40 kr. En god pizza kan fås for omkring 14 kr. og ½ l iskold fadøl vil man i udkanten af byerne på lokale barer, kunne købe til 4 kr. Hvis du er inde i byen vil prisen for en øl ligge på fra 4-10 kr. En flaske iskold vin på restaurant koster 12 -18 kr.

×

6numremedblad stor