MADABOUT OUTDOOR? - BLIV MEDLEM | LOG IND
Kurven er tom

USA

1734174-Monument-Valley---U.jpg Landet med de mange nationalparker. De mange befolkningsgrupper. De mange stater. USA er lig med mangfoldighed, og det er ikke nødvendigvis et land, man er færdig med at rejse i efter et enkelt besøg.

Der er en stærk outdoor-kultur i det enorme land, som rummer nogle af de mest utrolige landskaber på kloden. Samtidig er USA synonym med drømme. For eksempel et cruiser-eventyr bag rattet i en lækker øse på Route 66 eller en tur fra nord til syd mod en helt anden verden.

Nationalparker ligger spredt med rund hånd landet over, og der er rigeligt med muligheder for trekking, cykling, klatring, kajakroning, rafting og så videre og så videre. Mellem turene til diverse storslåede naturområder har USA en række spændende storbyer – fra kosmopolitanske New York, over frisindede San Francisco til Washington DC med vældet af museer. Natur, kultur og imødekommende mennesker – USA har det meste.

Befolkning, kultur og religion

8501335---San-Francisco---S.jpg
Der bor omkring 290 mio. mennesker i USA. Populært er landet blevet kendt som den store ’melting pot’ – på dansk smeltedigel.

Befolkningen er nemlig et sammenrend af diverse folk med rødder på hele kloden. Internt i landet er der store forskelle på kulturen i for eksempel de sydlige og de nordlige stater og i byerne og på landet.

Engelsk er det klart mest benyttede sprog i USA, men landet har også et stort spansktalende mindretal, som i flere stater ikke engang kan kaldes mindretal længere. Derfor er der i landet en lang række spansksprogede medier.

Officielt er 12 % af den amerikanske befolkning af latinamerikansk afstamning, det samme antal afro-amerikanere, 4 % har asiatiske rødder, knap 1 % er oprindelige folk (indianere), mens resten, 71 %, er af europæisk afstamning.

 

USAs historie

2152342-The-Teton-RangeGran.jpg
Det skønnes, at de indfødte amerikanere stammer fra folk, der indvandrede fra Asien (da kontinenterne endnu ikke var adskilt af Beringstrædet), for mere end 20.000 år siden.

Med tiden har de grupperet og udviklet sig i forskellige indianerstammer i Nord- og Mellemamerika. Og så kom europæerne… Det var som bekendt Columbus, der spottede det stykke land, der senere skulle komme til at spille en så central rolle i verdenshistorien.

Sidst i 1500-tallet kom den første faste, europæiske bosættelse, som spaniere stod bag, og kort efter fulgte også mange franskmænd og briter. Senere fulgte den sorte befolkning, hvor de første kom til fra Afrika, og der skulle gå mange generationer og en blodig borgerkrig (1861-1865), før de blev befriet fra deres fysiske lænker.

I det 20. århundrede udviklede USA sig til en supermagt, der kom til at spille en stadig større rolle internationalt.

 

Hvornår skal jeg rejse?

1720377-El-Capitan-Yosemite.jpg
USA er for stort et land til at pege på en specifik årstid som den bedste. I de sydlige stater er der lunt året rundt, mens de nordlige dækkes af et massivt lag sne i vintermånederne.

 

Penge og papirer

 8691124---Arches---Nick-Car.jpgUSA er visumfri i op til 90 dage. Du skal dog rejse ind i landet med et godkendt luftfartsselskab og have en gyldig returbillet – eller en billet videre til et tredje land.

Du skal være opmærksom på, at du skal være i besiddelse af et maskinlæsbart pas, og børn skal også have eget pas. Flere oplysninger kan fås på Den Amerikanske Ambassade, Dag Hammarskjölds Alle 24, 2100 Kbh. Ø, Tlf.: 33 41 71 00.

Der betales i USA med amerikanske dollar, USD. Priserne er generelt høje, men det er afhængig af, om du er til by eller land, og hvilke stater, du bevæger dig i.

Generelt skal du regne med at sætte en god portion penge af til overnatning, som er ret dyrt, uanset hvilken form du vælger. Der er brugerbetaling på mange ting i USA – det koster for eksempel penge at besøge mange af nationalparkerne. Til gengæld er der også sat et stort apparat op for at bevare naturperlerne.

Rejsen rundt i landet

Bil: 
USA er om noget land i verden et billand. ALLE kører. Og det er bestemt ikke nogen dårlig idé at anskaffe dig en bil, hvis du har tænkt dig at rejse rundt i landet. Biler kan købes billigt og er nemme at sælge igen.

For at finde det ”ægte” USA og møde amerikanerne, skal man ud på landet langs de gamle amerikanske highways. På www.highways-usa.com kan du blive inspireret og få hjælp til at finde de mest spændende lokaliteter, som f.eks. dinere, moteller, drive-in biografer og andre seværdigheder langs vejen.

Tog: 
Selom jernbaner har spillet en stor rolle i kandets historie er netværket overraskende dårligt.
Cykel: USA har mange områder, der er yderst velegnede til turcyklister. Highway One ned langs Stillehavskysten fra San Francisco til Los Angeles er en smuk klassiker på omkring 800 kilometer.
Utah (se hotspots) er oplagt til at cykle rundt i. Vejene er glimrende og meget lidt trafikerede og landskabet fantastisk.

Bus: 
Greyhound kører mellem de fleste større byer. Da de fleste amerikanere har deres egen bil, er klientellet på busserne ofte af den mere bumsede art. Det er dog et interessant indblik i en anden side af amerikansk kultur.

Skrevet af: Kirsten Skjold, Skrevet tirsdag, 30 november 1999, opdateret 11 maj 2016, læsninger: 6798

Log ind

×

Otara 150SS 195SS 600px