AK-tur 277x156

ak-magasin 277x156

ak-medlem 277x156

AK-ipad 277x156

Turmad & Trangia opskrifter

Kylling med abrikoser og tranebær
  • Sværhedsgrad: medium

Kylling med abrikoser og tranebær

Her er en af de opskrifter, der er kommet med i min bog "Unger & udeliv" (Gyldendal 2012) under overskriften "klassikere på kogeblus". Bogen indeholder 260 sider med friluftsopskrifter, ideer og aktiviteter for familier.   Tørrede bær og frugter er nyttige at medbringe på tur, for de kan både være en god snack undervejs og give smag i retter. Her skal du bruge en del forskellige ingredienser, men planlægger man det lidt, kan honning og abrikosmarmelade også bruges til turens morgenmåltider, og vineddike kan medbringes i en mindre flaske – eller erstattes af hvidvin eller en brikjuice.

Karrygryde (god til rester)
  • Sværhedsgrad: let

Karrygryde (god til rester)

Hak og svits løg i olien. Tilsæt gulerødder og andre rester af tørret grønt, tørret frugt og tørret kød, og lad det stege i 3-4 minutter. Tilsæt 1 dl vand samt krydderier og lad det simre i yderligere 3-4 minutter. Lad retten holde sig varm i din sovepose. Kog risen i 10 minutter og lad den trække sig mør. Server.

  • Sværhedsgrad: medium

Lav dit eget frysetørrede mad

Tørret kød og grønt holder længere tid, fylder mindre og vejer under det halve af frisk kød. Det er derfor oplagt til din fjeldtur. Og det er ganske let at gøre selv. Du kan bruge de fleste slags kød og fremgangsmåden er den samme ved dem alle. Skær kødet i tynde skiver – helst under en centimeter – og læg det ud på bagepapir og drys det med salt. Kødet skal derefter i mikrobølgeovnen på mellemste effekttrin (omkring 500 w) i 10 minutter på hver side. Kødet er færdigt, når det kommer ned under halvdelen af den oprindelige vægt. Hvis du har din mikroovn kær, så have et glas vand stående i mikroovnen sammen med kødet. Grøntsager kan du tørre på samme måde, men husk, at løg, gulerødder, selleri og mange andre rodfrugter ofte kan holde sig friske i rygsækken i flere uger uden tørring. Både frisk og tørret kød og grønt bør opbevares mørkt og tørt. Du kan eventuelt pakke kød og grønt i fryseposer, som du kan ”lime” sammen med et strygejern. Bare husk at have bagepapir imellem, så ikke det hele smelter sammen.
  • Sværhedsgrad: let

Kylling i karry

Hak løg og svits i olie. Tilsæt kylling og steg videre i et par minutter. Tilsæt æbler, 1 dl vand, mælkepulver og krydderier og lad det simre i tre-fire minutter. Lad retten holde sig varm i din sovepose. Kog ris i 10 minutter og lad det trække færdigt til risene er møre.
  • Sværhedsgrad: medium

Pasta med bacon og svampesauce

Hak løg løg og svits det i olien sammen med bacon. Hæld svampene (+ 1 dl vand, hvis du bruger tørrede svampe). Hæld ½ dl vand på og tilsæt mælkepulver og krydderier. Du kan holde retten varm i din sovepose, mens du nu koger pastaen.
  • Sværhedsgrad: medium

Krydret lam med couscous

Kog 2 dl vand i en gryde. Hæld couscous i, når vandet koger, og sæt gryden ind i din sovepose. Steg hakket løg i en gryde/pande og tilsæt lammekødet. Lad det stege videre i tre-fire minutter. Tilsæt 1 dlvand, mandler, syltetøj og krydderier efter et par minutter. Kød og sauce hældes over couscous, der nu gerne skulle være ”mør”.
  • Tid: 3 min
  • Sværhedsgrad: meget let

Risengrød - morgenmad

Et fint alternativ til den ofte obligatoriske havregrød.
  • Tid: 1 min.
  • Sværhedsgrad: meget let

Kartoffelmos med nudler

Let frokostret på 1 minut. Perfekt til vinterfjeld eller på bjerget.

Pandekager (15 stk)

Bland mel, mælk og øl sammen og pisk godt. Sukker og æg piskes hvidt, inden det røres sammen med melblandingen. Det er ofte nødvendigt med rigeligt af smør på panden - smelt evt. smør på panden og bland i dejen. 

Er du på langtur (eller bare magelig), kan du købe pulver-pandekagedej, som også er helt udemærket, men husk smøret eller olien.

Fjeldcarbonara

Læg båndpastaen i kogende vand. Hvis den er frisk skal den kun koge i et par minutter. Når du synes, den er ok, så tag den af blusset og put den efter lidt afkøling i soveposen. Så er den klar, når du er færdig med resten af maden.

Skær bacon i tern og rist det langsomt. Intet fedtstof, men hold gryden klar af flammen, da bacon vil gerne brænde fast, så brug kun lidt varme ad gangen. Det kræver lidt øvelse, men det kan godt lade sig gøre at få det pænt. Tilsæt fløde, salt, peber, champignon og tomater og lad det koge op og ind, så det bliver lidt tykkere. Hæld vandet fra pastaen og hæld saucen over og bland det forsigtigt sammen. Til sidst drysser du osten over (kan undværes)