10 grejtips til den sikre dagstur

Sikkerhed på tur


Sikkerheden er vigtig selv på en dagstur. For hvad hvis du kommer til skade eller skal tilbringe natten udendørs på en dagstur i fjeldet i Norge, på stierne i Alperne eller skovene i det sydsvenske?

Udstyr_til_dagstur.jpg
Opdateret den 03. apr 2021


Sikkerheden er vigtig selv på en dagstur. For hvad hvis du kommer til skade eller skal tilbringe natten udendørs på en dagstur i fjeldet i Norge, på stierne i Alperne eller skovene i det sydsvenske?

Pakker du de her 10 ting i dagtursrygsækken, har du meget bedre muligheder for at komme helskindet gennem en nødsituation.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Spørgsmål: Hvor galt kan det lige gå? Det drejer sig jo blot om en lille dagstur; en dag, hvor du skal snuse lidt til vildmarken. Der er oveni købet en fin sti, og det er jo ikke fordi, du er alene. Der er andre folk i området.

Svar: Der er en hel del, der kan gå galt. Og det kan gå rigtig galt, hvis du ikke er ordentligt forberedt. Faktisk kan det i værste tilfælde koste dig livet.

Det lyder måske sært, men når det kommer til sikkerhed på vandreture, så er det oftest vandrere på dagsture, der er de mest udsatte. Det er en af konklusionerne i en amerikansk undersøgelse foretaget af Smokymountains.com i foråret 2019. Det er nemlig oftest, når man er på dagstur, at man ikke har udstyret til at klare en nat i vildmarken; eller længere tid, hvis det går rigtig galt.

Fire basale ting
I undersøgelsen kiggede man på 100 episoder, hvor folk var faret vild i vildmarken i alt mellem en halv dag og de 90 dage, Marco Lavoie overlevede alene i vildmarken. Det gjorde han blandt andet ved at spise sin egen schæferhund, der ellers havde hjulpet ham med at jage en bjørn væk, efter den havde ødelagt hans kano og madforråd i vildmarken 800 km nord for canadiske Montreal.

Mens det ikke var alle blandt de 100, der overlevede at fare vild, så viser undersøgelsen, at der var fire basale ting, der var afgørende for, om folk kom ud i live: varme, ly, mad og vand. Her hjemme i Danmark har vi ikke rigtig vildmark til, at man farer vild og kommer i livstruende situationer, men det er et problem vores norske og svenske naboer kender alt for godt. Og det er vel bedre at være sikker fremfor at ende i suppedasen.

Pakker du en rygsæk, hvor du har fokus på at sikre dig varme, ly, mad og vand er du dermed godt rustet til nødsituationer. Her kommer begrebet ’De 10 essentielle’ ind. Listen over de 10 stykker grej, der bør være i rygsækken på enhver tur i vildmarken, blev første gang formuleret af amerikanske 'The Mountaineers' under klatrekurser i 1930’erne. Siden dengang er listen blevet allemandseje, og der er sket lidt ændringer undervejs, men pakker man de 10 ting, har man langt større chance for at overleve en potentielt livstruende situation. 

1. Navigation: Topografisk kort og kompas eller en GPS. Overvej en SPOT eller InReach til dagsture, hvor der ikke er mobildækning, uheld kan bringe dig i fare, og du skal kunne tilkalde hjælp.

2. Lys: Med en pandelampe farer du ikke lige så nemt vild, hvis du bliver overrasket af mørket.

3. Solbeskyttelse: Solbriller, solcreme og læbepomade beskytter dig mod forbrændinger og sneblindhed på vinterture.

4. Førstehjælpssæt: En skade eller et uheld kan udvikle sig til en potentielt farlig situation, hvis du ikke er forberedt på det. Pak derfor et førstehjælpssæt. En lille guide til førstehjælp og behandling af skader er også nyttig.

5. Kniv/multitool + reparationsgrej: Der kan opstå et utal af situationer, hvor du kan få brug for en kniv eller et multitool. Pak også lidt gaffatape og stærk tråd; du ved aldrig, hvornår du får brug for det.

6. Ild: Har du ild, kan du starte et bål til at holde varmen ved, hvis du ender med at skulle tilbringe en nat under stjernerne. Det kan betyde forskellen på at komme fint gennem natten og blive underafkølet; en potentielt farlig tilstand. Du har også mulighed for at få noget varmt at drikke. Medbring derfor en solid lighter, stormtændstikkere eller tændstål.

7. Nødly: En tarp, et nødtæppe eller endda et lille letvægtstelt skaber ly, hvis vejret viser tænder. Det kan potentielt afværge en farlig situation og sikre, at du kommer hjem i god behold.

8. Ekstra kalorier: Pak mere mad, end du regner med at få brug for. Snacks med et højt kalorieindhold er oplagte. Den ekstra energi kan hjælpe dig til at komme sikkert ud af vildmarken. Kroppen bruger også energi på at holde sig varm; er du sulten, har du større risiko for at fryse.

9. Ekstra vand: Dehydrering kan lede til en potentielt farlig situation. Vær derfor sikker på, at du har nok vand ved at pakke lidt mere, end du regner med at drikke, eller vær sikker på, at du kan skaffe vand i området. Medbring noget til at rense vand med – f.eks. filter, tabletter eller et LifeStraw – hvis der ikke er rent drikkevand i området.

10. Ekstra tøj: Vær forberedt på, at vejret kan skifte, og en solrig dag kan forvandle sig til en kold dag med regn, blæst og kolde temperaturer. Pak derfor et ekstra sæt tøj, der kan beskytte dig mod det værste, vejret kan finde på at udsætte dig for: Pak for eksempel et sæt uldundertøj, hat, handsker, og skaltøj, der kan holde vind, regn, slud og så videre ude. Bliver du først våd og kold, kan det være svært at få varmen igen.


10 tips til overlevelse

I undersøgelsen fra Smokymountains.com peger overlevelsesinstruktør og leder af eftersøgningshold i Great Smokey National Park, Andrew Herrington, på 10 ting, man kan gøre for at forberede sig ordentligt til ture i vildmarken:

  1. Pak ’De 10 essentielle’.
  2. Giv en turplan til to folk derhjemme. Så kan de slå alarm, hvis du ikke vender tilbage fra turen.
  3. Studer kort og find en vej ud af området, hvis du skulle få brug for det.
  4. Tjek vejrudsigten; også for natten, selvom du regner med kun at skulle ud på en dagstur.
  5. Brug højkvalitetsbeklædning efter trelagsprincippet.
  6. Øv dig i at bruge en tarp hjemmefra.
  7. Print et kort ud over området, du er i, og medbring det. 
  8. Download en backup GPS-app på din mobil.
  9. Øv dig i at tænde bål og hav udstyret til at tænde ét.
  10. Overvej at investere i en nødsender (f.eks. en SPOT eller InReach).

Hvordan farer folk vild?

Den mest hyppige årsag til at fare vild i vildmarken helt simpel: Folk går forkert og kan ikke finde tilbage til stien. I undersøgelsen stod det for hele 41 % af tilfældene, mens 17 % var ofre for dårligt vejr, 16 % faldt ned fra stien, 8 % blev væk fra deres gruppe, 7 % blev skadet, 6 % blev fanget i mørket, og 5 % tilskrev nødsituationen udstyr, der enten ikke fungere, eller som de mistede. På www.smokymountains.com/safe-and-found kan du finde hele undersøgelsen og mere om de cases, data her i artiklen er baseret på.


Tilpas efter forhold

Husk, at ingen liste over grej til en sikker tur passer til alle ture. Brug listen her som udgangspunkt og tilpas efter de forhold, du vandrer under. Og husk også, at det altid er bedre at have for meget fokus på sikkerhed end for lidt.

Andre spændende artikler


Video: Sådan minimere du vablerne

Video: Sådan minimere du vablerne

Mad til weekendturen

Mad til weekendturen

Genopdag naturen

Genopdag naturen

Log ind