10 vandreruter i Danmark

Vi har et væld af fine, spændende, afmærkede vandreruter inden for Danmarks grænser. Her er 10 fremragende vandreruter i Danmark. Husk på, at man langt fra behøver at gå en hel rute for at få en god oplevelse. Det er altid muligt at vælge en dagstur på en af ruterne eller måske tage en enk...

10VandreruterDanmar.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 24. jan 2023
Læst af: 47576

Vi har et væld af fine, spændende, afmærkede vandreruter inden for Danmarks grænser. Her er 10 fremragende vandreruter i Danmark. Husk på, at man langt fra behøver at gå en hel rute for at få en god oplevelse. Det er altid muligt at vælge en dagstur på en af ruterne eller måske tage en enk...

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Vi har et væld af fine, spændende, afmærkede vandreruter inden for Danmarks grænser. Her er 10 fremragende vandreruter i Danmark.

Husk på, at man langt fra behøver at gå en hel rute for at få en god oplevelse.

Det er altid muligt at vælge en dagstur på en af ruterne eller måske tage en enkelt overnatning undervejs. 


1. Camønoen
Dansk nyklassiker, som officielt åbnede i sommeren 2016, der tager navn efter den berømte pilgrimssti til Santiago de Compostela i Spanien, men i stedet bringer vandrere ud i skønne områder på Møn, Nyord og Bogø. Hele stien er på 175 kilometer – omsat i skridt svarer det til ca. 250.000. Ruten fører én ud på stier i urskoven, ind i jættestuernes indre, langs strand, over mark og ud under Danmarks smukkeste stjernehimmel; specielt hvis man lægger vejen forbi når meteorsværmen leoniderne trækker sine magiske spor på himlen.

Læs mere om Camønoen


2. Øhavsstien
Øhavsstien er en 220 kilometer lang sti, der giver vandrere mulighed for at fordybe sig i det smukke oversvømmede istidslandskab, der er prydet med masser øer, fine vige og dejlige skove nær vandet. Samtidig er det en rejse ud i et Danmark med klassiske herregårde, hyggelige landsbyer og gamle købstæder. Derudover kan man udforske et internationalt anerkendt fugleområde. Undervejs kan man overnatte i telt, shelter, på vandrehjem, Bed & Breakfast eller hotel.

Læs mere om Øhavsstien

3. Trækstien
Vil du helt tæt på Gudenåen, Danmarks største å, så er der ingen bedre mulighed end at sætte ud på Trækstien. Den 70 kilometer lange vandreture løber nær og langs åen mellem Silkeborg og Randers. Trækstien går også under navnet Pramdragerstien, da den i sin tid blev skabt, så heste og pramdragere kunne trække pramme med varer mellem Silkeborg og Randers. Det var primært i anden halvdel af 1800-tallet. I dag skal man være klar på, at stien kan være oversvømmet, så det er en rigtig god ide at vælge sit fodtøj med omhu.

Læs mere om Trækstien


4. Gendarmstien

Den 74 kilometer lange vandresti går fra Padborg til Als i Sønderjylland. Ruten er inddelt i fem dagsetaper, som her især er opkaldt efter nogle af de oplevelser, der ligger på lur: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen, Strand-etapen og Mølle-etapen. Meget af vejen vandrer man langs vandet med fine kystudsigter, og man har mulighed for at overnatte såvel i telt som med tag over hovedet i en blød seng.

Læs mere om Gendarmstien
 

5. Hærvejen
En topklassisk vandrerute fra Viborg til Padborg; i alt 220 kilometer gennem jysk natur og historie. Ruten følger småveje og endnu mindre stier ned langs ryggen af Jylland. Hele ruten er selvfølgelig velafmærket, og man kan vælge at gå mindre ture på en forlænget weekend eller sætte længere tid af til at opleve ruten fra ende til anden. I sommermånederne kan man overnatte på særlige Hærvejsherberger for 100 kroner per person og dermed vandre ruten med en langt mindre rygsæk, da man ikke behøver telt, underlag, sovepose og kogegrej.

Læs mere om Hærvejen

6. Sjællandsleden
Sjællandsleden snor sig 400 kilometer gennem den sjællandske nature fra Sjælland Odde til Stevns, med alt hvad der hører til at fine landskaber, hyggelige småbyer og kulturminder. Der er masser af sheltere undervejs, hvor man kan hvile for natten. Ruten officielle hjemmeside har et interaktivt kort, hvor du kan læse mere om overnatning, oplevelser, de forskellige etaper, indkøbsmuligheder of og meget mere.

Læs mere om Sjællandsleden

7. Bornholms kyststi
Der er noget helt særligt i at gå hele kyststrækningen på en ø, og hvilken dansk bedre ø at gøre det på end Bornholm? Kyststien bugter sig omtrent 120 kilometer rundt om øen med de stærkt varierede landskaber; gennem skove og sprækkedale, langs strande og strandenge, gennem fine fiskerlandbyer og over klipper.

Læs mere om at vandre på Bornholm

8. Kyst til Kyst Stien
Shelter med bålpladser. Rindende vand og das. Kyst til Kyst Stien, der går på tværs af Jylland langs Varde Å, Holme Å og Vejle Å, byder på fine overnatningspladser hele vejen. Samtidig oplever man fin, fin natur med smalle dale skabt af åer gennem årtusinder, store enge med græs og blomster, vide hedder, våde moser og meget mere. Hele ruten er på cirka 130 kilometer.

Læs mere om Kyst til Kyst Stien


9. Himmelbjergruten
Med sine 40 kilometer gennem varieret natur med skov, vand og Danmarks mest berømte bakketop er Himmelbjergruten perfekt til en weekendvandretur. Ruten er fint afmærket, og der er gode muligheder for at overnatte undervejs.

Læs mere om Himmelbjergruten


10. Skjoldungestien
Skjoldungestierne går gennem Sjællands første nationalpark, Skjoldungernes Land. Der er tale om en 40 kilometer lang, velafmærket vandrerute, hvor der er sheltere at overnatte i undervejs. Ruten er særdeles velegnet til folk, der gerne vil prøve kræfter med vandreture med overnatning for første gang, men skuffer bestemt ikke selv mere erfarne vandrere.

Læs mere om Skjoldungestien

Foto: IllustratedFritz / www.iStockphoto.com

Find din næste tur her


Ruteforslag
Højlyngsstien på Bornholm

Højlyngsstien på Bornholm

Ruteforslag
Kystruten Mors Rundt

Kystruten Mors Rundt

Ruteforslag
Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

Andre spændende artikler


Flere skove at overnatte i

Flere skove at overnatte i

Danmarks 15 største naturskatte

Danmarks 15 største naturskatte

 Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

Log ind