12 måneder med fede treks

Årets gang

Verden er fuld af gode trekkingoplevelser, men mange områder er bedst at opleve i bestemte måneder af året. Opdag Verden giver dig her et overblik over årets gang, og hvornår du skal opleve nogle af verdens fedeste treks. Vi ser også på nogle sjove alternativer til de klassiske treks undervejs.

shutterstock_32514079-iladm.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 02. maj 2021

Verden er fuld af gode trekkingoplevelser, men mange områder er bedst at opleve i bestemte måneder af året. Opdag Verden giver dig her et overblik over årets gang, og hvornår du skal opleve nogle af verdens fedeste treks. Vi ser også på nogle sjove alternativer til de klassiske treks undervejs.


JANUAR

Torres del Paine Circuit

Patagoniens klassiker
Lad os starte året med en af verdens absolut smukkeste og mest oplevelsesrige trekkingruter, Torres del Paine Circuit. Trekkingturens 101 kilometer kan klares på otte dage, men mange arrangerede ture er delt op på lidt flere etaper, så der bliver bedre tid til at nyde de grå bjergmassiver, der rejser sig mod himlen som rå slotstårne.

Undervejs kommer du også forbi betagende bjergsøer og store gletsjere, der desværre bliver mindre år for år.

Sæson: Du kan trekke fra oktober til og med marts. Forvent masser af mennesker på stierne i december, januar og især i februar, hvor det er svært at få plads på de refugier, der findes undervejs. Hav derfor telt med som back-up.

Niveau: Dette er en ret krævende trekkingtur, så du skal være i god form og have trekkingerfaring. Har du ikke det, og vil du stadig gerne opleve denne smukke del af Patagonien, kan du gå den mindre krævende ”The W”, der er den sydslige del af Torres del Paine Circuit.


ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 37697398-AivolFEBRUAR

Petra og Wadi Rum, Jordan

Mellemøstens vandreperle
Mellemøsten er ikke just kendt for de helt store vandreruter, men Jordan er faktisk et rigtig godt sted at gå på opdagelse. Især med et trækplaster som Petra, der er en ældgammel by som blev grundlagt for mere end 2500 år siden, og Wadi Rum, også kendt som Valley of the Moon, der er et helt specielt landskab, der gennem tiden har gravet sig ned i det særlige, røde sandsten, der findes her i det sydlige Jordan.

Sæson: Du kan tage på vandretur i Jordan fra oktober til april, men om sommeren er det ganske simpelt for varmt til den fysiske aktivitet, en vandretur trods alt kræver.

Niveau: De fleste trekkingture i Jordan er ikke specielt hårde, men det kræver alligevel en nogenlunde form. Tager du af sted sidst på foråret eller først på efteråret, skal du desuden være forberedt på varmegrader, der sniger sig godt op over 20.

Petra og Wadi Rum, derfor: Jordan er en god mulighed for de trekkere, der gerne vil blande naturoplevelserne i Wadi Rum med kulturelle oplevelser i Petra. Det er desuden et godt sted at få et indblik i den mellemøstlige kultur.


shutterstock 1060942-Joy-StMARTS

Mount Meru

Kilimajaros lillebror
Det er næsten synd for Mount Meru, der på mange måder står i skyggen af Kilimanjaro i Tanzania. For her finder du en af Afrikas absolut smukkeste trekkingture. Denne vulkan ligger i Arusha National Park og er med sine 4506 meter kontinentets femte største bjerg.

På turen trekker du gennem både frodige enge, afrikansk hedelandskaber og den klassiske rå natur, du finder lignende på siden af Kilimanjaro, som du desuden får udsigt til fra toppen af Mount Meru.

Sæson: Du kan tage turen året rundt. Juli, august og september er køligere. Kan du klare varmen, er det dog bedst at holde sig til månederne fra oktober til marts, da vejret her skulle være mere klart.

Niveau: Turen op ad Mount Meru kræver en god grundform, og på topdagen bliver trekkingen typisk hård. Det er derfor ikke en tur for alle og enhver.

Mount Meru, derfor: Fordi du vil prøve noget andet end Kilimanjaro, eller du måske allerede har været der. Og så slipper du i øvrigt for de helt store menneskemængder, som det er umuligt at slippe uden om på storebroderen Kilimanjaro.


shutterstock 5934061-Jason-APRIL

Inkastien

Indinanernes højborg
Inkastien er et af verdens helt store trekkingruter, som derfor naturligvis også nyder en stor popularitet. Da der er lavet effektive begrænsninger på tilladelser til at tage turen derop, skal du derfor være tidligt ude, når du arrangerer din tur – specielt om sommeren.

Undervejs og især på toppen, vil du møde nogle af de gamle inka-ruiner, som vidner om den gamle indianerkultur her i Sydamerika. Der findes simpelt hen ingen bedre måde at opleve disse ruiner end ved et trek på Inkastien.

Sæson: Du kan tage turen året rundt, men de bedste og klareste måneder rent vejrmæssigt er fra april til oktober. I sommermånederne er der stor rift om pladserne, så tag gerne af sted sidst på foråret eller først på efteråret.

Niveau: Trekkingniveauet betegnes som moderat, så en vis form er nødvendig. Da du kommer godt op i højderne (4200 meter), er det en god idé at afsætte en dag eller to i Cuzco til akklimatisering, så du ikke begynder din opstigning lige efter, du hopper af flyet.

Inkastien, derfor: Der findes ingen bedre måde at opleve inka-ruiner i Sydamerika. Det er bare et trek, du må opleve.


shutterstock 58618159-JonatMAJ

Ladakh, Markha Valley

Indiens bedste trekking
Lille Tibet, bliver Ladakh kaldt, og her finder du trekkingture gennem golde og rå bjerglandskaber, der i sine vidder og imponerende storhed gør en tur hertil betagende og for mange også vanedannende.

Derfor findes der også mange smukke vandreruter og -områder i Ladakh. En af de helt store oplevelser finder du i Markha Valley, som du kan besøge her tidligt på sæsonen i maj.

Sæson: Den bedste tid at trekke i Markha Valley er fra marts til juni samt igen fra september til december. Herimellem er der regntid. Forvent desuden lave temperaturer i ydermånederne december og marts. Især oppe i højderne, hvor du kommer op over 5000 meter

Niveau: Det er kuperet landskab, trekket går igennem, men der er ingen rigtigt hårde dage på de fleste ture, og rent teknisk er ruterne heller ikke mere end almindeligt krævende – højderne og de dramatiske bjerg taget i betragtning. Erfaring med højder er her også en fordel.

Markha Valley, derfor: Indien har nogle af verdens mest imponerende treks. Markha Valley er bestemt en af dem.


shutterstock 32585710-Barto

JUNI

Camino de Santiago

Pilgrimsvandring i Sydeuropa
Elsket og hadet gjorde Mikael Bertelsen denne jul caminoen kendt i Danmark, da han som uøvet vandrer drog ud på en vandretur frem til Santiago de Compostella.

Det er en lang vandretur gennem det nordlige Spanien – i hvert fald den sidste del, som er den del, de fleste vandrer – og her kommer du igennem roligt og idyllisk landskab, hvor du kan gøre holdt i gamle landsbyer undervejs.

Det unikke ved denne vandretur er dog den spirituelle del, som for mange af de religiøse vandrere er hele grunden til overhovedet at vandre denne tur.

Sæson: Du kan tage turen fra maj til september, hvis du vil undgå vinterens kuldegrader, som selv i Spanien når ned mod frysepunktet.

Niveau: Der er ingen helt hårde stigninger, og der er masser af overnatningsmuligheder undervejs på herberg, så du kan tilpasse dine dagsetaper. Det skulle derfor være en tur, hvor du kan være med, hvis blot du har en nogenlunde grundform og kan klare lidt vabler på fødderne.

Camino de Santiago, derfor: Vandreoplevelsen fås bedre andre steder i verden. Denne tur er for den spirituelle, religiøse eller historiske oplevelse.


shutterstock 62625037-BluerJULI

Rundt om Mont Blanc

Vesteuropas højeste bjerg
Turen går rundt om Alpernes og Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc. Her kommer du gennem både Frankrig, Italien og Schweiz, og undervejs passerer du græsdækkede dale, buldrende vandfald, stille bjergsøer, gletsjere og gamle alpelandsbyer. Dette er en af Europas vandre-klassikere, hvor du virkelig får mulighed for at opleve alpernes storslåethed.

Sæson: De bedste måneder at tage denne tur er juni, juli og august, hvor det her i juli er den absolutte højsæson.

Niveau: Turen foregår i 1000 til 2700 meters højde, men der er ikke de helt tekniske stigninger undervejs. Så med en nogenlunde form, skulle du kunne klare turen, der går fra hytte til hytte.

Rundt om Mont Blanc, derfor: Dette er Europas helt store klassiker for vandrefolket, og synes du bare en smule om alpernes sommercharme, vil dette sikkert også være en tur for dig.


shutterstock 68503216-salajAUGUST

GR 20, Korsika

Middelhavets bjerg
For mange af Opdag Verdens læsere er Korsika sikkert ensbetydende med vandreruten GR 20, der også betegnes som en af Europas helt store vandreklassikere. Selv om vandreruten går langs den lille middelhavsø, rager bjergene ganske godt op i højderne, og det rå terræn og stejle stigninger gør det derfor nødvendigt med en god form og vandreerfaring.

Ruten er 180 kilometer, og du kommer til at stige mere end 10 kilometer undervejs, da ruten hele tiden går op og ned. Derfor vil den for selv de hurtige vandrere også tage to uger at komme igennem.

Sæson: Sæsonen er primært i juli og august, men her er der mange vandrere på ruten, og du risikerer at komme til fyldte hytter undervejs. Overvej derfor slutningen af juni eller starten af september også.

Niveau: Du skal stige masser af højdemeter, så en god form er absolut nødvendigt. Selv om der ikke er decideret bjergbestigning undervejs, er der teknisk krævende passager, som kræver erfaring og styrke at passere.

GR 20, derfor: En mere dramatisk vandrerute finder du næppe i Europa.


shutterstock 74326357-ZzvetSEPTEMBER

Mustang Trek, Nepal

Lille Tibet
Nord for Annapurna i Nepal finder du området Mustang, der også kaldes ”Det Forbudte Kongerige” eller ”Lille Tibet”. Området blev åbnet for trekkere i 1992, men det er aldrig rigtig blevet så populært, som området måske fortjener.

For her finder du både en natur og en kultur, som på mange måder kan sammenlignes med Tibet, som ellers er ret utilnærmeligt for rejsende. Tager du på trekkingtur i Nepal er dette derfor et hjørne, du bør overveje at udforske.

Sæson: Du kan trekke i Mustang i september til november samt fra marts til juni. Det er for koldt i vintermånederne og regntiden rammer området om sommeren.

Niveau: Du kan finde trekkingture i området i forskellige niveauer, men langt de fleste er ganske hårde.

Mustang Trek, derfor: Nepals vandrestier er efterhånden ganske befærdede – især i de mere populære områder. Derfor er dette et godt bud på en fremtidig klassiker.


shutterstock 59897836--urmoOKTOBER

Den Kinesiske Mur

Tværs gennem Kina
Den næsten 9000 kilometer lange Kinesiske Mur er en af Kinas mest besøgte attraktioner, og derfor vrimler det ofte med mennesker omkring de punkter, hvor turbusserne gør stop.

Men tager du vandreturen langs Den Kinesiske Mur, går der ikke mange meter, før du slipper fuldtændig fri af horderne. Det giver dig mulighed for at opleve det historiske bygningsværk og den skønne natur, som muren slanger sig igennem.

Sæson: Du kan tage turen fra maj til oktober, hvis du går på muren nord for Beijing og mod øst til Shanhaiguan. Vær dog opmærksom på, at der kan være meget forskel på klimaet andre steder på muren.

Niveau: Den Kinesiske Mur går de fleste steder gennem ganske bjergrigt landskab, og selv om der er trapper, som dog nogle steder er faldet sammen, så kræver det en grundform, der er noget bedre end normalen.

Den Kinesiske Mur, derfor: Trekking på muren er en fed måde at opleve dette imponerende bygningsværk og få en fornemmelse, hvor stor den egentlig er.


shutterstock 37755454-MogenNOVEMBER

Vulkantrek, Galapagos

Rigt dyreliv og vulkaner
Galapagos er mest kendt for sit rige dyreliv, og det er også derfor, du skal tage til disse øer i Stillehavet ud for Ecuador. Husk blot, at den bedste måde at opleve naturen og det unikke dyreliv er ved at drage ud i naturen uden motoriserede køretøjer – og her er trekkingstøvlerne nok det allerbedste alternativ.

En dagstur til toppen af vulkanen Puntudo kan også anbefales, og på samme ø, Santa Cruz, kan du også opleve den unikke røde mangrove og kaktuskove. Derudover er det rige fugleliv, søløver, skildpadder, varaner og den hvidtippede haj nok nogle af højdepunkterne, du vil komme til at opleve på din tur.

Sæson: Galapagos kan opleves året rundt, da vi er tæt på ækvator, og der derfor ikke er de store sæsonudsving. I april, maj, september og oktober er der dog færrest besøgende på øerne, så vil du gerne have så meget af den unikke natur for dig selv, er det her, du skal tage af sted.

Niveau: Her kan de fleste være med, da der er tale om dagsture uden oppakning.

Vulkantrek på Galapagos, derfor: Galapagos er kendt for sin smukke, unikke natur og rige dyreliv, så hvorfor ikke opleve det med vandrestøvlerne på?


shutterstock 3065350-EcoPriDECEMBER

Trekking Safari, Sydafrika

Safari i shorts og T-shirt
Safari er for blevet en stor del af den verdensomspændende turismeindustri. Måske ikke mindst fordi, det er en rejseoplevelse, som ofte koster rigtig mange tusinde kroner. Et alternativ er dog at tage på en vandresafari, hvor du trækker i vandrestøvlerne i stedet for at sætte dig ind i en firhjulstrækker.

På den måde kommer du tættere på naturen og for en ganske ægte oplevelse af en safari på den vilde, afrikanske savanne. Du skal dog nok indstille dig på, at din guide vil føre dig uden om de farligste dyr.

Sæson: Trekking Safari kan foretages flere steder i Afrika, men tager du til Sydafrika, er den bedste tid at tage derned fra september til maj.

Niveau: Ingen stigninger bare flad savanne, så her kan de fleste være med.

Trekking Safari, derfor: Det er en helt speciel måde at opleve safari ude i naturen med trekkingstøvlerne på i stedet for at sidde passiv inde i en firhjulstrækker.

Andre spændende artikler


Ny bog: Den franske del af Caminoen

Ny bog: Den franske del af Caminoen

Guide: 5 favoritter fra hytte til hytte

Guide: 5 favoritter fra hytte til hytte

Sådan vælger du vandrebukser

Sådan vælger du vandrebukser

Log ind