20 gode råd mod myg

Undgå at blive ædt

Glæden på vandre- eller kanoturen mod nord kan ende med at blive ædt af grådige myg, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Vi har samlet en række gode råd, samt gået et par myter efter i sømmene, og kommer her med en guide til, hvordan du bedst beskytter dig mod de blodsugende bæster.

shutterstock_35582395_-Pete.jpg
Opdateret den 13. jan 2021

Glæden på vandre- eller kanoturen mod nord kan ende med at blive ædt af grådige myg, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Vi har samlet en række gode råd, samt gået et par myter efter i sømmene, og kommer her med en guide til, hvordan du bedst beskytter dig mod de blodsugende bæster.

Lad os starte med det, vi ved om myg, ud over at de er en pestilens, og verden på stort set alle måder ville være bedre for fjeldvandreren uden dem:

Vi ved, at der findes omtrent 3000 forskellige slags myg i verden, at de har levet her i omtrent 200 millioner år, og at det kun er hunmyg, der stikker. Hanmyg suger plantesaft. Vi ved, at selvom myg har en tophastighed på sølle 2½ km/t og har brug for at hvile efter omtrent 10 minutter med fuld skrue, så kan vi ikke løbe fra dem – er de der, skal de nok få stukket snablen i os.

Vi ved, at myg bliver tilskrevet at have flere dødsfald på samvittigheden end noget andet dyr. Nogle forskere mener endda, det var myg, der gjorde kål på dinosaurerne. 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 199196573 KarpMen nok om det. Det, vi er interesserede i at finde ud af, er, hvad vi kan gøre for at reducere de bid, vi får, når vi om sommeren vandrer i de nordlige egne, hvor myggene hærger. Selvom vi jo heldigvis ikke behøver bekymre os om malaria på de breddegrader, så kan de suge alt livsglæden ud af eventyret på vandrestierne eller kanovandene. Men hvad virker faktisk mod dem? Og hvad er blot ammestuehistorier?

Virker 17 hvidløg?
De to ting kan være svære at skelne fra hinanden. Der findes masser af sider på nettet, hvor man kan få råd mod myg, men mens nogle råd har sikker grund i videnskaben, er der andre, der er mere tvivlsomme. Og nogle er der muligvis noget om, selvom det ikke er endegyldigt bevist. For eksempel:

”Jeg spiser fem fed hvidløg, hver morgen inden jeg rammer stierne, og jeg bliver aldrig bidt!”

Ud over at der i det her tilfælde ikke findes endegyldige, videnskabelige beviser for, at hvidløg skræmmer myg væk (mens det næsten er helt sikkert, du kan skræmme andre mennesker væk med din dunst), så er problemet med den slags råd, at det lige så godt kan være noget andet end hvidløgene, der er årsag til, du ikke bliver bidt. Forskere vil dog ikke afvise, at hvidløg måske kan maskere ene lugte, så myggene holder sig væk.

Vi ved, at myg bliver tiltrukket af vores lugte for eksempel fra vores sved, mælkesyre og CO2 – alle tre ting noget, der helt naturligt følger med, når du vandrer eller på en anden måde er fysisk aktiv. De kan lugte dig på 35 meters afstand, zigzagge tættere på og endelig gå efter biddet. Med mindre du altså vandrer ved siden af en kammerat, der udgør et ’lækrere’ måltid og simpelthen udskiller en stærkere lugt.

Vi har kigget dybt i den research, der ligger på området, skilt myter fra fakta og giver her 20 råd til et eventyr i det fri med færre forstyrrelser fra myg. Når alt kommer til alt, så er det dog svært helt at undgå at blive bidt – med mindre du altså tager til Island, Færøerne eller Antarktis. Her findes der nemlig ikke myg.

shutterstock 13876933 TupunNår du er ude på stierne
Hvordan du klæder dig på, og hvad du smører på kroppen, kan have stor betydning for, hvor mange myggestik, du ender med at få. Følger du disse råd, reducerer du risikoen for at blive ædt levende:

1. Dæk så meget af huden til som muligt. Stop eventuelt bukserne ned i strømperne.

2. Klæd dig i løst tøj i lyse, neutrale farver. Myg tiltrækkes blandt andet af varme, og mørkt tøj bliver varmere end lyst, samtidig med at de af og til kan stikke gennem tætsiddende klæder.

3. Skift sokker. Nemlig, myg kan tilsyneladende godt lide sure tæer, så hav nogle ekstra med eller vask undervejs.

4. Hiv et myggenet over hatten. De koster en slik, men kan spare dig fra en gevaldig hovedpine, hvis du drager ud, hvor myggene er særligt slemme.

5. Husk myggebalsam. Uanset, hvor godt du dækker dig til, skal der nok være et par enkelte vedholdende blodsugere, der finder vej ind til huden. Så smør dig godt ind i et godkendt produkt.

6. Drop deodoranten. Den tiltrækker myg.


Når du slår lejr

shutterstock 128176763 Tom-Når aftenen falder på, og teltet er slået op, er det en pine, hvis du pludselig er blevet centrum for en sand mygge-invasion. Her er et par ting, du kan gøre for at minimere myggefesten på lejrpladsen:

1. Slå teltet op inden skumring, hvor myggene er særligt flittige, og forlad lejrpladsen, eller bliv i teltet, når morgenen gryr. Her vågner de nemlig igen til blodig dåd.

2. Undgå vand – særligt hvis det er stillestående. Myg lægger nemlig gerne æg her. Er der små pytter i lejren, kan du tørre dem ud med jord.

3. Vinden er din ven. Vælg hellere et åbent område, hvor en brise blæser, frem for et vindstille sted. Her er der nemlig flere myg.

4. Smid rosmarin på bålet. Der er undersøgelser, der viser, at ekstrakt af rosmarin og andre urter virker afvisende over for myg. Det dufter desuden godt, men du skal ikke regne med, at det holder myggene helt væk. Vi tillader os dog at tage det med her på listen.

5. Vask potter og pander og tør dem bagefter. En gryde eller kop med vand kan virke som en magnet på myggene.

6. Klask løs, inden du sover. Selvom du gør alt i din magt for at undgå at myggene kommer ind i teltet, så kig godt efter dem, inden du lægger dig til at sove. Er en enkelt listig hun sluppet ind i teltet sammen med dig, er der lagt op til blodfest, mens du sover.


Når bæstet har bidt

shutterstock 112841326 BMJNår du er blevet bidt, er der ting, der kan gøre oplevelsen mindre ubehagelig:

1. Lad for alt i verden være med at klø i myggestikkene. De kommer blot til at klø mere, og kommer der skidt i såret, er der risiko for infektion.

2. Brug bedøvende creme. Det virker, og der findes en lang række produkter at vælge mellem.

3. Tag antihistamin. Er du meget generet af myggestik, der hæver og klør, så viser undersøgelser fra f.eks. Finland, at antihistamin kan hjælpe, så stikkene bliver mindre og ikke klør helt så meget.


5 myter om myg

Der florerer en lang række myter om myg. Her er fem, det klart er blevet bevist, ikke er sande:

1. Spis B-vitamin. Det hjælper ikke. Det viser en række videnskabelige undersøgelser, men myten er sejlivet og der er stadig mange, der fører den videre.

2. Tænd citronlys. Niks, de virker ikke mod myg, varmen kan tværtimod tiltrække dem.

3. Myg elsker sødt blod. Myg er bedøvende ligeglade med din blodtype. De bliver derimod tiltrukket af lugte, men mennesker lugter forskelligt, og myg bliver mere tiltrukket af nogle end af andre. Præcis hvilke lugte hos mennesket, der tiltrækker dem, ved man dog ikke.

4. Lyd skræmmer myg. Det er ikke værd at spilde penge på apparater, der udgiver lyd og efter sigende skulle holde myggene på afstand. De virker ikke.

5. Du kan suge giften ud. Nej, for myggen efterlader slet ingen gift.

Andre spændende artikler


Sådan pakker du havkajakken til turbrug

Sådan pakker du havkajakken til turbrug

10 råd til bedre billeder

10 råd til bedre billeder

Sådan får du rent drikkevand på tur

Sådan får du rent drikkevand på tur

Log ind