Nyt på bog & Lyd

I år er det 100 år siden, at Knud Rasmussen påbegyndte den betydeligste og mest berømte af sine ekspeditioner; den 5. Thule-ekspedition.

Paa_opdagelse.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 6162

I år er det 100 år siden, at Knud Rasmussen påbegyndte den betydeligste og mest berømte af sine ekspeditioner; den 5. Thule-ekspedition.

Knud Rasmussen-bog i ny luksus-udgave

Den tre år lange rejse strakte sig over 18.000 kilometer fra 1921 til 1924, hvor Knud Rasmussen realiserede sin storslåede plan om at udforske og dokumentere inuitstammer på strækningen fra Grønlands barske indlandsis over det nordlige Canada helt til Stillehavet og Sibiriens vilde tundra.

Deltagerne var bl.a. Peter Freuchen, etnografen Kaj Birket-Smith, arkæologen Therkel Mathiassen og en gruppe inuitter, hvis praktiske viden og arbejde var en vigtig forudsætning for rejsens succes.

Rejsen foregik med hundeslæde, og undervejs indsamlede Knud Rasmussen myter og sagn samt omkring 20.000 genstande, som kom til at danne grundstammen i Nationalmuseets samling. Han blev udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet for sin indsats. I 1925 udkom Knud Rasmussens eventyrlige skildring om oplevelserne på den store slæderejse. Den her nye luksusudgave indeholder illustrationer, kort, optegnelser m.v., som ikke hidtil har været kendt og i en kvalitet, der aldrig er set før.

Fra Grønland til Stillehavet af Knud Rasmussen. 848 sider. 499,95 kr. www.lindhardtogringhof.dk 


Et lyd-eventyr med Eske Willerslev

DNA-forskeren og eventyreren Eske Willerslev har om nogen været med til at kaste nyt lys over menneskets historie og vandringer ud over kloden.

Her fortæller han selv om sine rejser til bl.a. Sibirien, USA og Kasakhstan; rejser, der både har formet ham som menneske, og som har ledt til ekstraordinære videnskabelige opdagelser.

Fra barnsben har en særlig drivkraft ført ham videre – fra dårlig i skolen over pelsjæger i Sibirien til international eliteforsker. Hans rejseberetninger starter i de helt unge år og handler om længslen efter et andet liv.

Om at træde ud i det ukendte.

Om konstant at udfordre sig selv personligt og professionelt og skubbe til grænserne for det mulige både mentalt og fysisk.

Eske fortæller også om, hvordan han mere end én gang har været helt derude, hvor han har set døden i øjnene, og om oplevelser, der rejser spørgsmålet, om der er mere mellem himmel og jord.

Det er et fucking eventyr! er en lydfortælling, der er produceret direkte til dine ører og handler om at drages af udfordringer og beruses af nye opdagelser. Karsten Pharao har indtalt rammen om historien.

Det er et fucking Eventyr! af Eske Willerslev. 2 timer og 58 minutter. 100 kr. www.gyldendal.dk 


10 ture i det sydnorske

Drømmer du om at vandre fra hytte til hytte i det sydlige Norge, så tag et kig på den her guidebog fra Cicerone. Den beskriver nemlig ti af netop den slags vandreture.

Turene er på mellem tre og otte dage og dækker klassiske fjeldområder og ruter som dem på tværs af Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell samt ture i Trollheimen, Ryfylke og rundt om Lysefjorden. Og så er der også en beskrivelse af turen til tops på Norges højeste bjerg; Galhøgpiggen.

Guidebogen har desuden beskrivelser af alle dagsetaper på ruterne, kort, information om overnatning, geografi, transport, proviantering, udstyr til ruterne og en hel del mere. Bogen er på engelsk.

Hiking in Norway – South af Ute Koninx. 296 sider. Ca. 150 kr. www.cicerone.co.uk 

Andre spændende artikler


Oplev Danmarks urskove

Oplev Danmarks urskove

Danmarks Naturfredningsforening: DF vil svække naturbeskyttelsen

Danmarks Naturfredningsforening: DF vil svække naturbeskyttelsen

Bag om vind og vejr

Bag om vind og vejr

Log ind