Dagbogsuddrag: Isbjørne sover også rævesøvn
”Vi har observeret gruppen af hvalrosser i dagevis, og ind til videre er to isbjørne kommet forbi. For at indsamle vores DNA-prøver måtte vi snige os ind på dem, uden at skræmme dem. Nu har vi muligheden for at se, hvordan isbjørnene gør det. I større hvalrosflokke prøver isbjørnene af og til at skræmme dem til at gå i panik.
De, der har travlt, løber over deres svagere fæller, og med en meget lille indsats fra isbjørnenes side, er middagen serveret. Men her er der for få hvalrosser til at implementere en strategi baseret på kaos. I dag var der endnu en isbjørn, der dukkede op og langsomt nærmede sig hvalrosserne, der klumpede sig sammen. Unge kalve og mødre røg direkte i vandet, mens de større hanner dårligt rørte på sig.
De holdt dog øje med isbjørnen. Den prøvede at komme mellem vandkanten og hvalrosserne, men fejlede. I stedet brugte den en anden strategi: den lagde sig ned ved vandet og ventede på, at en lille kalv skulle komme op på stranden. Man kunne se, at isbjørnen ikke sov, men blot lod som om. Hvalrosserne var på vagt. I løbet af en time, var der ingen, der kom tæt på rovdyret. Isbjørnen gav op og fortsatte til et sted 100 meter væk. Hvad der endte med at ske, ved vi ikke.”
- WWF-holdet
Dagbogsuddrag: ”Tog fejl på alle punkter”
“Da vi tog af sted på turen her, regnede jeg med at se en isbjørn eller to, en lille gruppe hvalrosser og måske nogle ring- og remmesæler. Jeg tog fejl på alle punkter. Vi endte med at observere ti isbjørne (syv individuelle voksne isbjørne og en hun med to unger fra i år), et par tusinde hvalrosser, en ringsæl, men ingen remmesæler og ingen hvaler – vi så til gengæld moskusokser, rener, lækat og 50 forskellige fuglearter!
Vi smagte også fjeldørred på størrelse med stillehavslaks, fanget af lokale fiskere. Alt i alt et overraskende rigt dyreliv i en fjerntliggende arktisk region, der er stort set ubefolket og ikke ser mange mennesker. Den nærmeste landsby er 15 timer med båd borte og hjemsted for Dolgan-folket, der benytter sig mere af landjorden og floderne end havet, når det kommer til at finde føde.”
- Geoff York, WWF, ekspeditionens isbjørneekspert
Dagbogsuddrag: Tryk på pauseknappen
”Som turen her har vist, så mangler vi også grundlæggende data for store dele af Arktis. Hvad er der deroppe nu? Hvordan fungerer økosystemerne? Hvordan vil udviklingen mon påvirke det arktiske system? Inden vi kommer for godt i gang med at udnytte ressourcerne (olie og gas, Red.), er vi virkelig nødt til at trykke på pauseknappen, investere i solide studier af Arktis land- og marinesystemer og sætte gang i planlægning, der i sidste ende lever op til menneskers og dyrelivs behov.
I Arktis, steder som Laptev-havet, har vi stadig muligheden for at gøre tingene rigtigt, at lære fra vores fejltagelser fra andre egne og anvende de bedste sikkerhedsforanstaltninger i takt med vi står over for åbningen af de arktiske vande.”
- Geoff York, WWF, ekspeditionens isbjørneekspert
WWF og Canon
WWF er en af verdens største og mest respekterede, uafhængige miljøorganisationer med næsten fem millioner medlemmer samt partnere og et globalt netværk, som er aktivt i flere end 100 lande. WWF’s mission er at stoppe nedbrydningen af jordens naturlige miljø og at bygge på en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen ved at bevare verdens biologiske mangfoldighed, ved at sikre brugen af bæredygtige, vedvarende, naturlige ressourcer og ved at promovere reduktionen af forurening og overforbrug. Se mere på www.panda.org
Canon Europe har været Conservation Partner for WWF International siden 1998. Partnerskabet omfatter støtte til en række andre initiativer end arktiske ekspeditioner, herunder det løbende sponsorat af WWF Canon Global Photo Network og undervisning i fotografering for WWF-ansatte. Se mere på www.canon-europe.com.