Boganmeldelse: Farvel Tibet

FARVEL TIBET – På sporet af et tabt land

Endelig, fristes jeg til at skrive. Endelig kommer der en nuanceret, dansk bog om Tibet. Farvel Tibet – På sporet af et tabt land tager udgangspunkt i en moderne eventyrers personlige oplevelser på Himalayas støvede stier og stenede landeveje samt i de eksiltibetanske samfund i henholdsvis Indien og Nepal.

Farvel_Tibet_Forside.jpg
Skrevet af: John Lau Jensen
Opdateret den 15. maj 2021

Endelig, fristes jeg til at skrive. Endelig kommer der en nuanceret, dansk bog om Tibet. Farvel Tibet – På sporet af et tabt land tager udgangspunkt i en moderne eventyrers personlige oplevelser på Himalayas støvede stier og stenede landeveje samt i de eksiltibetanske samfund i henholdsvis Indien og Nepal.

Bogen følger Tore Grønne og kæresten Cassie, der dels cykler og dels vandrer igennem Indisk Himalaya, inden de slapper af og samler kræfter på en husbåd i Srinagar. Herfra bliver læseren taget med på endnu en vandretur til foden af verdens tredjehøjeste bjerg, Kanchenjunga, i Sikkim.

Til Kathmandu, hvor hellige mænd og buddhistiske pilgrimme samles omkring de mange helligdomme. Inden turen slutter af med en køretur langs Friendship Highway til tibetanernes sagnomspundne hovedstad, Lhasa.

For os, der har fulgt Tores eventyr i Himalaya igennem utallige indlevende artikler i Opdag verden, er Farvel Tibet et gensyn med en række kendte historier og temaer fra magasinet. I bogen samler Tore på bedste vis trådene, samtidig med at en række nye, spændende fortællinger ser dagens lys.

Men dette er ikke kun en bog for kendere og erfarne eventyrere. Det er det naturligvis også, men Farvel Tibet er lige så meget en bog for alle dem, der har en interesse i at få et mere nuanceret billede af Tibet, og som elsker at læse en god og inspirerende ekspeditionsbeskrivelse.

På eventyr med hjertet og hjernen i Himalaya
Netop ekspeditionsbeskrivelserne er en af Tores absolutte styrker. De leveres med en stor detaljerigdom og personlighed, der – kombineret med en næsten humoristisk distance til tingenes, til tider, håbløse tilstand – giver et ærligt billede af livet på tur.

Heldigvis forfalder Tore ikke til et forherligende skønmaleri fyldt med falske superlativer, selvom netop dette kan være en udfordring, når man er omgivet af noget af den smukkeste natur i verden.

Ved at holde begge ben på jorden, og blandt andet involvere egne følelser i sin beskrivelse af op- og nedture, udfordringer, prøvelser og succeser undervejs, opnår læseren en fortrolighed med forfatteren, der gør det svært ikke at lade sig rive med af stemningen.

Hvad enten det er erkendelsen af at være fuldstændigt smadret efter en cykeltur over et af turens uendelige bjergpas eller lysten til at gå amok i Leh-restauranternes bugnende udbud efter flere dage på vand og instant noodles, så sidder man som læser og føler sig godt forpustet og efterfølgende grundigt mæt.

Ved at rejse på den måde, som Tore har valgt, åbnes der op for mange spontane oplevelser, der ender med at blive vital næring for en bedre forståelse og et uforglemmeligt eventyr. Det er ofte i de små samtaler, som eksempelvis med værtinden, Ama, i Padum, at nogle af de store spørgsmål bliver besvaret, og dem er der heldigvis blevet plads til mange af i bogen.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Kapitel-7 0Tilbageblik
De glimrende beskrivelser af de strabadserende dage på cykel på de tvivlsomme indiske landeveje, vandreturen igennem Zanskars afsidesliggende dalstrøg, afslappende stunder på husbåden i Srinagar eller vandreturen mod Kanchenjunga i Sikkim kombineres igennem hele bogen med en række tilbageblik og refleksioner over tidligere rejser og interviews med tibetanske flygtninge.

Dette fungerer for det meste rigtigt godt. Foruden et imponerende empirisk materiale indsamlet via hjerteskærende beretninger fra tibetanske flygtninge og interviews med ansvarlige personer indenfor de tibetanske eksilsamfund, finder Tore hjælp i nogle af de klassiske og historiske beretninger fra tidligere tiders ekspeditioner. Der er en fin balance mellem de nyindsamlede beretninger og de gamle.

Disse refleksioner virker næsten som de tankeprocesser, der helt naturligt sættes i gang, når man befinder sig på ekspedition i bjergene, hvor man har rigeligt med tid til at danne sig det helt store overblik og få styr på de løse ender.

Dermed kommer bogens tilbageblik sammen med selve ekspeditionsbeskrivelsen også til at virke samlende for bogens generelle budskab om Tibets fremtidige muligheder - eller mangel på samme.

Den visuelle rejse
Tore behersker ikke kun de malende, medrivende turbeskrivelser og de karakterstærke personskildringer; han er også en glimrende fotograf. Farvel Tibet er beriget med en lang række fremragende billeder, der på mange måder er med til at understøtte fortællingen og gøre den mere levende.

For læsere, der ikke har været i hverken Ladakh, Sikkim, Nepal eller Tibet er bogens visuelle del derfor af stor betydning. Samtidig er billederne så smittende, at man får lyst til at pakke rygsækken og bestille en flybillet til Himalaya hurtigst muligt.

Jeg vil gerne give Farvel Tibet mine bedste anbefalinger. Det er en fremragende bog, som alle vil få noget ud af at læse – både som en alternativ beretning om Tibet, som inspiration til den næste rejse eller blot som spændende underholdning.


John Lau Jensen

John Lau Jensen er antropolog og medejer af Check Point Travel. Han har rejst i det meste af verden, men specielt Himalaya har haft Johns interesse. Han har mere end 30 Nepal-rejser på CV’et; som ekspeditionsleder, egne projekter og som udstationeret i Kathmandu. John har skrevet adskillige artikler og holder foredrag om Himalayas forskellige regioner og er tidligere næstformand i Dansk-Nepalesisk Forening.

Andre spændende artikler


Kåring: Europas bedste cykelrute

Kåring: Europas bedste cykelrute

Geilo på cykel

Geilo på cykel

På aktiv ferie i Caribien

På aktiv ferie i Caribien

Log ind