DANMARKS 5 NATIONALPARKER

Danmarks fem nationalparker byder på vidt forskellige former for den fineste natur, Danmark har at byde på. Jes Lindrum Brinch, som er ansvarlig for Opdag Verdens ture, fortæller her om, hvad der gør hver af nationalparkerne helt specielle at tage på tur i.

Klitmoeller_dunes_Nationalp.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 26. Nov 2021
Læst af: 11734

Danmarks fem nationalparker byder på vidt forskellige former for den fineste natur, Danmark har at byde på. Jes Lindrum Brinch, som er ansvarlig for Opdag Verdens ture, fortæller her om, hvad der gør hver af nationalparkerne helt specielle at tage på tur i.

“Vi har de her fem nationalparker, der tilsammen repræsenterer Danmarks naturmæssige mangfoldighed. De har alt, hvad Danmark byder på af løvskov, klitheder, skove, kyster, verdensarvsarealer osv. Nu, hvor mange ikke kommer ud af landet i flere uger, hvilket bedre tidspunkt end hen over sommeren og efteråret er der så til at komme rundt og se, hvor varieret og fantastisk Danmark er?

Det kan jo blive et samlet projekt at se alle fem nationalparker og få det store billede af, hvad vi har i Danmark. Vores ture til de fem nationalparker er karakteriseret af stærke naturoplevelser, men de har også en vis grad af intimitet. Man er sammen i en lille gruppe. Man deler sine oplevelser og får noget, man ikke kan få, når man tager af sted selv.

Når du går ude i Tøndermarsken, kan du ikke både se rovfuglene, holde øje med de sjældne planter og have hele overblikket. Når man er flere af sted på tur sammen, så er der flere til at være opmærksomme. Man får mere oplevelse. Turene er designet, så de fleste kan være med. Ruterne og overnatning passer med dagsture, og man kan altid gå en lille ekstra tur om aftenen. Vi går på gode stier, og vi sørger for, at det er til at finde vand i løbet af dagen, og at der er en alternativ plan B og C. Man kan bare koncentrere sig om at opleve.

Vi overnatter i Telt på alle turene. Det giver en god fleksibilitet i forhold til sheltere, som der bliver rift om i løbet af sommeren. Vores erfaring er desuden, at folk sover bedre i Telt end i shelter. Du har hverken myg eller edderkopper og kryb, der dingler ned i hovedet på dig i løbet af natten."

NATIONALPARK THY – DET VILDE Danmark
”Thy er interessant, fordi man får en oplevelse af det vilde Danmark. Vinden suser ind over klitterne. Der er en råhed over det landskab deroppe i Nordjylland. Terrænet er ret kuperet, og klitlandskabet fra Agger Tange til Hanstholm er unikt set selv i europæisk perspektiv. Det er råt på en anden måde end nede i Sønderjylland. Der er ikke det samme fugleliv, som længere mod syd, men der er en masse meget rene søer, der giver et særligt liv i klitlandskabet. Når du ser ud over det, ser lyset, så spiller farverne sammen med vinden, som næsten altid er der, og man føler barskheden. Vores tur starter midt i det hele. Vi går så en sløjfe mod nord og så en mod syd og får set næsten det hele. Det er en meget varieret natur. Nationalparken er i det hele taget meget varieret. Du kommer helt ud til Vesterhavet, men kommer også ind i skoven.”

Bag om Nationalpark Thy
Nationalpark Thy er Danmark største vildmark. Her er Vesterhavet vildt, undergrundens kalklag kommer nu og da til syne på havskrænterne, som stammer helt tilbage fra Stenalderen, og de smukke klitlandskaber giver nationalparken et særligt præg.

De er et resultat af sandflugt, der primært har fundet sted i perioder med koldt klima gennem de seneste årtusinder. Man finder også klitplantagerne, der kaster tankerne 200 år tilbage til dengang, man først forsøgte at plante træer herude mod vest, hvor salte vinde hviner, og sandet fyger.

Vil man udforske nationalparken, finder man et væld af vandrestier, der fører én over åbne heder, gennem tætte skove, over sandede klitter og ud på fortidens kridtøer. Redningsvejen går f.eks. helt tæt på havet langs klitterne hele vejen gennem nationalparken fra Agger Tange til Hanstholm.

Lader man sig ikke afskrække af en frisk brise, er der også gode muligheder for at opleve parken på cykel. Vestkyststiens Cykelrute løber tæt langs havet, og i klitplantagerne inviterer små grusveje til at sætte tempoet ned og nyde omgivelserne. Lægger man vejen forbi klithederne mellem juli og september, vokser der masser af bær i lyngen.

Læs mere på www.nationalparkthy.dk

Foto: Mette Johnsen


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien

Ruteforslag
Marskstien til fods

Marskstien til fods

Priser fra 595,-
Fællesture
Mols Bjerge Nationalpark

Mols Bjerge Nationalpark

Andre spændende artikler


Fototip: Læg dig ned

Fototip: Læg dig ned

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Felthåndbog for begyndere og feltbisser

Felthåndbog for begyndere og feltbisser