Danmarks fem nationalparker byder på vidt forskellige former for den fineste natur, Danmark har at byde på. Jes Lindrum Brinch, som er ansvarlig for Opdag Verdens ture, fortæller her om, hvad der gør hver af nationalparkerne helt specielle at tage på tur i.
Danmarks fem nationalparker byder på vidt forskellige former for den fineste natur, Danmark har at byde på. Jes Lindrum Brinch, som er ansvarlig for Opdag Verdens ture, fortæller her om, hvad der gør hver af nationalparkerne helt specielle at tage på tur i.
“Vi har de her fem nationalparker, der tilsammen repræsenterer Danmarks naturmæssige mangfoldighed. De har alt, hvad Danmark byder på af løvskov, klitheder, skove, kyster, verdensarvsarealer osv. Nu, hvor mange ikke kommer ud af landet i flere uger, hvilket bedre tidspunkt end hen over sommeren og efteråret er der så til at komme rundt og se, hvor varieret og fantastisk Danmark er?
Det kan jo blive et samlet projekt at se alle fem nationalparker og få det store billede af, hvad vi har i Danmark. Vores ture til de fem nationalparker er karakteriseret af stærke naturoplevelser, men de har også en vis grad af intimitet. Man er sammen i en lille gruppe. Man deler sine oplevelser og får noget, man ikke kan få, når man tager af sted selv.
Når du går ude i Tøndermarsken, kan du ikke både se rovfuglene, holde øje med de sjældne planter og have hele overblikket. Når man er flere af sted på tur sammen, så er der flere til at være opmærksomme. Man får mere oplevelse. Turene er designet, så de fleste kan være med. Ruterne og overnatning passer med dagsture, og man kan altid gå en lille ekstra tur om aftenen. Vi går på gode stier, og vi sørger for, at det er til at finde vand i løbet af dagen, og at der er en alternativ plan B og C. Man kan bare koncentrere sig om at opleve.
Vi overnatter i telt på alle turene. Det giver en god fleksibilitet i forhold til sheltere, som der bliver rift om i løbet af sommeren. Vores erfaring er desuden, at folk sover bedre i telt end i shelter. Du har hverken myg eller edderkopper og kryb, der dingler ned i hovedet på dig i løbet af natten."
NATIONALPARK THY – DET VILDE DANMARK
”Thy er interessant, fordi man får en oplevelse af det vilde Danmark. Vinden suser ind over klitterne. Der er en råhed over det landskab deroppe i Nordjylland. Terrænet er ret kuperet, og klitlandskabet fra Agger Tange til Hanstholm er unikt set selv i europæisk perspektiv. Det er råt på en anden måde end nede i Sønderjylland. Der er ikke det samme fugleliv, som længere mod syd, men der er en masse meget rene søer, der giver et særligt liv i klitlandskabet. Når du ser ud over det, ser lyset, så spiller farverne sammen med vinden, som næsten altid er der, og man føler barskheden. Vores tur starter midt i det hele. Vi går så en sløjfe mod nord og så en mod syd og får set næsten det hele. Det er en meget varieret natur. Nationalparken er i det hele taget meget varieret. Du kommer helt ud til Vesterhavet, men kommer også ind i skoven.”
Bag om Nationalpark Thy
Nationalpark Thy er Danmark største vildmark. Her er Vesterhavet vildt, undergrundens kalklag kommer nu og da til syne på havskrænterne, som stammer helt tilbage fra Stenalderen, og de smukke klitlandskaber giver nationalparken et særligt præg.
De er et resultat af sandflugt, der primært har fundet sted i perioder med koldt klima gennem de seneste årtusinder. Man finder også klitplantagerne, der kaster tankerne 200 år tilbage til dengang, man først forsøgte at plante træer herude mod vest, hvor salte vinde hviner, og sandet fyger.
Vil man udforske nationalparken, finder man et væld af vandrestier, der fører én over åbne heder, gennem tætte skove, over sandede klitter og ud på fortidens kridtøer. Redningsvejen går f.eks. helt tæt på havet langs klitterne hele vejen gennem nationalparken fra Agger Tange til Hanstholm.
Lader man sig ikke afskrække af en frisk brise, er der også gode muligheder for at opleve parken på cykel. Vestkyststiens Cykelrute løber tæt langs havet, og i klitplantagerne inviterer små grusveje til at sætte tempoet ned og nyde omgivelserne. Lægger man vejen forbi klithederne mellem juli og september, vokser der masser af bær i lyngen.
Læs mere på www.nationalparkthy.dk
Foto: Mette Johnsen
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
NATIONALPARK VADEHAVET – DEN SÆRLIGE RO
”Jeg er vokset op med ture til det område og har familie på Fanø. Lyset dernede giver en særlig ro om aftenen. Fuglene, der trækker ind og svæver i luften. Sort sol. Det er magisk. Umiddelbart kan området godt se lidt kedeligt ud, for der er fladt, og ved første øjekast ikke så varieret.
Men der er frodigt, og dykker man ned i det, ser man, hvor mange planter der er, og hvor meget liv det tiltrækker. Så bliver det vildt interessant.
Der er også fortællingerne om trækfuglene, der kommer helt fra Afrika. Det er et sjovt sted at være på tur – særligt med turledere, som ved noget om stedet og kan gøre det ekstra interessant. Oplevelsesmæssigt er det meget forskelligt fra Thy, som også er ved Vesterhavet og er mere varieret og rå.
Der er en anden ro ved Vadehavet.”
Bag om Nationalpark Vadehavet
Sort sol. Trækfugle. Sæler. Tidevand. Vestjyllands Vadehav er ganske specielt; ikke bare når det kommer til den danske natur, men selv på verdensplan. Det er nemlig en del af den 500 kilometer lange vadehavsstrækning fra Blåvandshuk helt ned til Holland, som udgør den længste ubrudte strækning af sand og mudderflader i verden.
Naturen her er skabt gennem en kombination af aflejringer helt tilbage fra istiden, havets bølger, tidevandet, mudder, planter og en enorm mængde ekskrementer fra dyr.
Havet er samtidig et rigt spisekammer og danner et godt og trygt sted for sæler at føde deres unger. Og så er der intet mindre end 12-15 millioner trækfugle, der hvert år lægger vejen forbi. Havet kan også være et farligt bekendtskab i Vadehavet. Tidevandet, Vadehavets puls, kan være ganske voldsomt, og så er Vadehavet gennem tiderne blevet ramt af stormfloder; diger har dog forhindret, at de har taget liv i mere end 100 år.
Læs mere på www.nationalparkvadehavet.dk
Foto: Bert Wiklund / bwfoto.dk
NATIONALPARK MOLS BJERGE – PERFEKT TIL TUR
”Nationalpark Mols Bjerge har lidt det hele og er nærmest et perfekt område at være på tur i. Naturen er varieret, der er gode stier og masser af dyreliv. Nationalparken er nem at komme til og fra, og der er gode udsigter, for Mols bjerge ligger lidt oppe i landskabet.
Man kan stå og kigge tilbage i tiden, for man står i et interessant istidslandskab. Der er dødishuller og moræneaflejringer, og der er også masser af sommerfugle. Naturmæssigt er det interessant – og så er der bare flot. Vi kan se ud over havet flere steder og kommer også et smut ud til kysten, men går ellers lidt længere inde i nationalparken.”
Bag om Nationalpark Mols Bjerge
Nationalparken er et stort istidslandskab, der vidner om 2,5 millioner år, hvor kolde istider har afløst varme mellemistider. Gletsjere har skabt ’bjerge’, halvcirkel-formede randmorænebakker, smeltevandssletter, smeltevandslugter og karakteristiske kratere, dødishuller, der blev skabt, da enorme isblokke lå og smeltede over tusindvis af år.
Nationalparkens natur er særdeles mangfoldig – EU har en liste med omtrent 200 typer bevaringsværdig natur; Danmark har 60 af dem, og i Mols Bjerge finder man hele 40 af typerne.
Man finder også den største danske bestand af det totalfredede markfirben, et af de bedste danske levesteder for sommerfugle, som f.eks. den sjældne okkergul pletvinge, og to små bestande af mariehøneedderkopper, der faktisk ligner mariehøner og har været i stærk tilbagegang over alt i Nordeuropa.
Der er mere end 25 kortere vandreture i Mols Bjerge, og så er der den 60 kilometer lange vandrerute Mols Bjerge-stien, der er inddelt i Kaløetapen, Bjergetapen og Ebeltoftetapen på cirka 20 kilometer hver.
Her oplever man bl.a. den middelalderlige Kalø slotsruin, bøgeskove helt ud til kysten, vide udsigter ud over vigen, gamle plantager og mulighed for at se havørne. Undervejs kan du bl.a. finde primitiv overnatning på teltpladser og i shelter.
Læs mere på www.nationalparkmolsbjerge.dk
Foto: Ruslan Merzlyakov
NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND – EKKO FRA VIKINGETIDEN
”Alle nationalparkerne har det kulturhistoriske i sig, men Skjoldungernes Land er noget specielt. Der er hele vikingetiden. Man ser gravhøjene, og der er en særlig stemning, som man tydeligt mærker.
Der er de her steder, der giver turen et specielt præg, og det er noget, man går og snakker om undervejs. Skjoldungerenes Land er også et godt sted at sanke urter til for eksempel te om aftenen; de samme urter, som var der i vikingetiden. Der er masser af den slags.
Der er også mulighed for at se rådyr. Terrænet er helt fladt, og et enkelt sted skal man lige trække sig over lidt vand på en tømmerflåde.”
Bag om Nationalpark Skjoldungernes Land
Sagnkongeslægten skjoldungerne var efterfølgerne af den mytiske Kong Skjold, der blev sendt til danerne af ingen ringere end gudernes konge, Odin. Selvom nationalparken kun har fem år på bagen, så trækker den tråde tilbage til netop vikingetiden og jernalderen, og kigger man efter, finder man spor fra folk siden tidernes morgen.
Man finder også store løvskove, Roskilde Fjord med dens strandenge, kystskrænter, holme og øer, og der er selvfølgelig vandrestier til at komme tæt på det hele. Den 40 kilometer lange Skjoldungesti er den oplagte vandremulighed, men man kan også gå den 64 kilometer lange Gudernes Stræde eller udvælge sig en strækning på 275 kilometer lange Fjordstien, som man også kan cykle, og som går hele vejen rundt om Roskilde Fjord.
Læs mere på www.nationalparkskjoldungernesland.dk
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND – DEN KRIBLENDE SKOV
”Jeg elsker at være i Kongernes Nordsjælland, som er meget varieret. Vores tur er i Gribskov, som jeg synes, er et af de mest fantastiske områder, vi har i Danmark.
Det er Danmarks ældste skov. Skovområdet er meget varieret og idyllisk. Du kan gå mellem vilde heste – så vilde, som de bliver i Danmark. Der er masser af frugttræer og bær. Det er en blanding mellem løv- og nåleskov, de væltede træer får bare lov at ligge, og det hele kribler og krabler. Der er bare flot.
Og så er der en kulturhistorie helt tilbage fra da Grundloven blev lavet; fra dengang Grevinde Danner og Frederik den 7. var ude at fiske på Esrum Sø. Hun skulle på toilet, og kongen sagde, hun bare skulle sætte numsen ud over kanten. Hun var ret temperamentsfuld og blev rasende. Han skulle bare ro hende ind til land, ellers blev der lukket for det varme vand, og hun flyttede hjem til sin mor.
Hun truede med alt muligt, og sagde, at i øvrigt havde han lovet danskerne en forfatning i over et år, og den havde han bare at underskrive. Hun blev roet ind til land. Det var den 4. juni.
Grundloven blev underskrevet den næste dag.
Det var også i Gribskov, at modstandsbevægelsen fik smidt forsyninger og våben ned under Anden Verdenskrig. Det er der en mindesten for. Historierne giver en ekstra dimension, og samtidig er naturen så smuk. Skovbunden er fuld af anemoner. Og så er stierne gode, og langt de fleste kan være med.”
Bag om Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Med et samlet areal på 263 km² er Kongernes Nordsjælland Danmarks største nationalpark. Samtidig er den hjemsted for en af Danmarks største skove, Gribskov, et par af landets største søer, Arresø og Esrum Sø, samt to steder på UNESCO’s verdensarvsliste i form af Kronborg og Parforcejagtlandskabet.
Udover søerne og skovene kan man gå på opdagelse på strandenge og i klitarealer, kalkoverdrev, moser og bløde morænebakker, og så har Gribskov Danmarks største vildtlevende bestand af dådyr. Vandrestier og cykelstier er der masser af.
Læs mere på www.nationalparkkongernesnordsjaelland.dk
Foto: The Newborn Daniel Overbeck
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS