Europas Grand Canyon - vandring i Spanien

HOTSPOT Der venter fantastisk vandring og frihed i Spaniens nationalpark, Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, som byder på noget af det bedste vandring i Pyrenæerne for vandrere på alle niveuaer. Læs guiden nedenfor.

Ordesa.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 17. aug 2022
Læst af: 13874

HOTSPOT Der venter fantastisk vandring og frihed i Spaniens nationalpark, Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, som byder på noget af det bedste vandring i Pyrenæerne for vandrere på alle niveuaer. Læs guiden nedenfor.

 

Ordesa_Javier_Gil.jpgI Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido er det nemt at opleve noget af Europas smukkeste og mest dramatiske natur, men der er også masser af udfordringer for de mere krævende. Det er her, du kan opleve at gå på smalle stier med klipper på den ene side og et lodret fald på den anden side, de såkaldte Fajas. Faja de Flores er et must for de, der har mod på stejle stigninger næsten en kilometer oppe over bunden af slugten. Herfra kan du nyde kombinationen af lodrette fald og den ene utrolige udsigt efter den anden.

Du kan også nøjes med at opleve højderne fra bunden af Ordesa-dalen, som er 11 kilometer lang. I den smukke slugt kan du gå let og roligt langs klukkende vandløb og små, rislende vandfald, græsdækkede plateauer med masser af vilde blomster, mens de 800 meter høje klipper stiger næsten lodret op fra bunden af dalen.

De først par hundrede meter fra bunden af slugten stiger omkring 45 grader og er dækket af grantræer. Men derefter er der stigninger på 100 procent og dramatiske klipper. Der er masser af muligheder for at bestige toppene og nyde/gyse over det lodrette fald mod bunden af slugten.

Der er mange varierede ruter rundt om i dalen, så det gælder bare om at have flere dage til at gå dem, for det er i sandhed indsatsen værd, når man står på toppen ved et udsigtspunkt og ser ud over Europas Grand Canyon og den brede slugt, som skærer sig gennem kalkstensklipperne, mens Pyrenæernes tredje højeste bjerg, Monte Perdido (3355 meter) tårner sig op for enden.

Bjerget er et ud af flere af parkens bjerge over 3000 meter. Alle kan bestiges, hvis man er lidt øvet.

En bonus er i øvrigt at tage en tre-fire dages tur og kombinere parken med en tur ind i Frankrig, som kan nås gennem det dramatiske hug i klipperne, La Brèche de Roland i knap 2800 meters højde.
Og intet er skønnere end at vandre hele dagen op og ned gennem månelandskaber med løse sten, over frodige græsdækkede plateauer og gennem den sidste sommersne og så finde et sted mellem klipperne at slå sit Telt op for at nyde solnedgangen.

Når sommermørket falder på og den lune vind smyger sig om de trætte ben, venter den smukkeste stjernehimmel, der gavmildt strør tusindvis af stjerner som sukker ud over den spanske himmel. Det er bare at nyde den søde smag efter dagens oplevelser.

Parken er på UNESCO-listen over særligt bevaringsværdig natur.

Højdepunkter:
- Las Treserols - Monte Perdido, Cilindro og Pico Anisclo er tre smukke bjergtoppe, som du vil se mange steder fra på vandreturen. De kan også bestiges, men det kræver af og til steigeisen i topsneen.
- Anisclo - knap så høje klipper, men til gengæld gør den smalle og bugtende slugt det til en god vandretur.
- Dyrelivet. Her er lammegribbe, sorte gribbe og gemser – bjerggedlignende dyr, som overtrumfer en med deres elegante og ufatteligt lette hop på de stejle bjergsider.
Steder at bo:
Der er hytter rundt omkring, hvor man kan bestille overnatning, for eksempel Refugio Goriz. Men der er begrænsede pladser, og i højsæsonen om sommeren giver det størst frihed og fleksibilitet at tage sit eget Telt med, så man kan sove, hvor man når frem, eller uden for hytterne på deres campingarealer.

Hvornår:  Juni-september.

Ordesa_Franc_Calaf.jpg

Hvordan:
Den lille spanske, Torla, er med sin hyggelige, gamle bydel og udsigt til bjergene byen, du kan bruge som startpunkt. Her er busser til indgangen til parken samt et kontor med oplysninger om alle vandreruter i parken. Du kan bo på luksushoteller eller mindre kostbare hostals eller casas.
Har du tre-fire dage er det bestemt værd at krydse ind på den franske side af Pyrenæerne gennem den spektakulære port i klipperne, La Brèche de Roland i knap 2800 meters højde.


Redaktionen anbefaler

Andre spændende artikler


ILD – EVENTYRLIG MAD

ILD – EVENTYRLIG MAD

3 Himalaya-treks vi drømmer om

3 Himalaya-treks vi drømmer om

Fire fortællinger fra Mallorca

Fire fortællinger fra Mallorca