Gå med-tur til Himmelbjerget

På dagstur med Opdag Verden

Solen skinner fra en smuk blå himmel, og der er ingen undskyldning for ikke at finde vandrestøvlerne frem og få nogle kilometer i benene i hyggeligt selskab. Jeg sætter derfor kursen mod Ry Station, hvor dagens Gå med-tur med Opdag Verden starter.

6.jpg
Skrevet af: Trine S. Eliasen
Opdateret den 04. sep 2021
Læst af: 10143

Solen skinner fra en smuk blå himmel, og der er ingen undskyldning for ikke at finde vandrestøvlerne frem og få nogle kilometer i benene i hyggeligt selskab. Jeg sætter derfor kursen mod Ry Station, hvor dagens Gå med-tur med Opdag Verden starter.

Vejrudsigten lover op mod 21 grader, så jeg pakker min dagstursrygsæk med ekstra væske, solcreme, snacks og madpakke. Turlederen har på forhånd orienteret om, at ruten går igennem varieret og kuperet terræn, så jeg pakker også mine vandrestave og førstehjælpsgrej.

Dagens turleder fra Opdag Verden er norskfødte Karstein Ellingsen. Karstein er en meget rutineret vandrer, og han har planlagt og leder dagens vandretur fra Ry til Himmelbjerget og retur. Stemningen er glad og forventningsfuld ved mødestedet. Der er mødt 16 personer op; mænd og kvinder i alderen 27 til 60 +. Alle lytter koncentreret til turlederens introduktion, og alle får tjekket, at rygsækken sidder korrekt, inden vi drager af sted.

Ruten er på 15 kilometer og går igennem smuk skov, hvor bøgen netop er sprunget ud, og birketræerne står lysegrønne mod den blå himmel. Foråret er kommet tidligt i år til Danmark, og det får vi glæde af. På denne vindstille, solrige dag er der duften af forventningen om snarlig sommer i luften. Gå med-turen er den oplagte mulighed til at få gang i træningen tidligt på sæsonen, så vi er klar til længere ture senere på året.

1

Springbræt og grejsnak
Snakken går livligt på kryds og tværs i gruppen, mens vi traver, og jeg er nysgerrig på, hvad de andre har af vandreerfaring. Jacob på 39 år og Bo på 54 år har begge været til Opdag Verdens foredrag i Silkeborg, hvor de har hørt om, hvordan man kommer i gang med at vandre.

De har tilfældigvis tilmeldt sig samme Gå med-tur og debatterer nu grej og fremtidige vandreture. De er begge nybegyndere i at vandre og ser turen som en god start. Målet for både Jacob og Bo er en weekendvandretur, hvor de kan prøve at vandre med fuld oppakning og overnatte undervejs.

Laila og Keld på 49 og 55 år fra Brædstrup bruger dagens tur som træning til deres efterårstur til Kilimanjaro.

"Vi er bevidste om løbende at komme ud at gå og holde formen og gå vores nye vandrestøvler til. Mit mål er at bestige Kilimanjaro, inden jeg bliver 50," fortæller Laila.

Anne Mette på 27 år fra Århus har deltaget i foredraget i Århus om at komme i gang med vandring og bruger ligeledes Gå med-turen som springbræt til at teste, om vandring er noget for hende og for at møde andre med samme interesser.

2Blod på tanden
Uanset hvad vores personlige mål er, så er dagen skøn, og vi når i fællesskab toppen af Himmelbjerget med den smukke udsigt over Julsø. Efter en pause begynder vi nedstigningen, og her kommer vandrestavene virkelig til sin ret. De aflaster knæ og ankler og gør ned-ad-bakke-gangen lettere. Undervejs har vi holdt ekstra drikkepauser på grund af varmen, og madpakkerne blev nydt ved turbådene med smukt søkig.

Glade, varme og beriget med gode snakke og bekendtskaber afrunder vi turen ved Ry Station og drager hver til sin egn af Danmark med blod på tanden til flere og længere vandreture.


Gratis Gå med-ture 9 steder i Danmark

Opdag Verdens Gå med-ture er arrangeret i samarbejde med Haglöfs (som sørger for, at turene er gratis) og varierer i længden fra ca. 12 til 16 kilometer i forskellig natur og landskaber. Gå med-turene er tilrettelagt, så alle kan være med og kræver ikke særlige forudsætninger.

Formålet er give folk lyst til at vandre og møde andre ligesindede med samme interesse. Fornuftigt fodtøj, madpakke og drikkelse i en dagstursrygsæk og lysten til at være ude og tilbringe tid sammen med andre er forudsætning nok for at deltage og giver dig en enestående mulighed for at komme i form og komme i gang. I 2019 er der Gå med-ture her:

• Rold Skov, Ålborg
• Gribskov, Nordsjælland
• Jægersborg hegn, København
• Marselisborg skov, Århus
• Horsens Fjord
• Marbæk Strand, Esbjerg
• Himmelbjerget, Silkeborg
• Skjoldungestien, Roskilde
• Grejsdalstien, Vejle

Læs mere på www.opdagverden.dk/ture/ga-med-ture


4Turleder med tips og tricks

Opdag Verdens turledere fører an på Gå med-turen. Turlederens rolle er at sørge for, at alle kommer med fra start til slut. Turlederen kan hjælpe med at tjekke, at dit grej er i orden til dagens tur. Sidder rygsækken for eksempel korrekt, og er skoene eller støvlerne snøret, som de skal?

Turlederne kan også rådgive dig generelt i forhold til grej og udstyr og fortælle om andre turmuligheder med Opdag Verden. Turlederen har også førstehjælpsudstyr med.

 

Himmelbjergruten Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

Vandreturen fra Silkeborg til Himmelbjerget, og videre mod Ry, fører dig gennem noget af Danmarks flotteste og mest kendte natur. Variationen og højderne er i særklasse. Her vandrer du med flotte udsigter og kan slå lejr tæt ved idylliske Gudenåen.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kyststien på Bornholm

Kyststien på Bornholm

Ruteforslag
Øhavsstien

Øhavsstien

Priser fra 995,-
Fællesture
Vandring på Camønoen - Dark Sky

Vandring på Camønoen - Dark Sky

Andre spændende artikler


Vandreruter ved havet

Vandreruter ved havet

Scandinavian Outdoor Award: Og vinderen er…

Scandinavian Outdoor Award: Og vinderen er…

Bornholm

Bornholm

Log ind