Grej til sommerens fjeldtur

+ den komplette pakkeliste til teltturen

Kan du heller ikke tænke på andet end de grønne fjelde, de blanke søer og overnatning helt for dig selv i det fri, så får du her den komplette pakkeliste. Derudover har jeg udvalgt 10 produkter, som jeg har erfaring med, og som jeg vil pakke til en sommertur på fjeldet med Telt – det kunne dog lige så godt være mange andre gode produkter inden for samme kategori, for rådene er helt generelle.

shutterstock_1842774100_cze.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 05. aug 2024
Læst af: 153

Kan du heller ikke tænke på andet end de grønne fjelde, de blanke søer og overnatning helt for dig selv i det fri, så får du her den komplette pakkeliste. Derudover har jeg udvalgt 10 produkter, som jeg har erfaring med, og som jeg vil pakke til en sommertur på fjeldet med Telt – det kunne dog lige så godt være mange andre gode produkter inden for samme kategori, for rådene er helt generelle.

PAKKELISTEN TIL FJELDTUREN MED TELT

Her er den: den komplette pakkeliste til sommerens fjeldtur med Telt.

Sovegrej

Mad- og kogegrej

Diverse

  • Pandelampe
  • Kort, kompas og kortlomme
  • Lappegrej
  • Førstehjælpssæt
  • Fodpleje som vabelplaster/sportstape
  • Medicin
  • Solbriller
  • Toiletgrej (tandbørste, tandpasta, bionedbrydelig sæbe, solcreme mm.)
  • Håndsprit
  • Toiletpapir
  • Skraldeposer
  • Hurtigtørrende håndklæde
  • Evt. multitool/lommekniv
  • Evt. GPS
  • Evt. ur med højdemåler/GPS
  • Evt. powerbank
  • Evt. Vandrestave

Beklædning

Opbevaring


Opdag Verden har udvalgt 10 produkter som vi mener er gode til fjeldet ..

Tunneltelt med lav vægt og stor apsis

nordisk Oppland 3 LW

For mig er den perfekte balance i et Telt en kombination af god rummelighed, stabilitet og lav vægt. Et tunneltelt med forlænget apsis er efter min mening det mest komfortable telt at stoppe i rygsækken til ture i Skandinavien. En forlænget apsis er egentlig blot en ekstra stang og ekstra længde på tunnelteltet, så du får et stort forrum med mulighed for opbevaring af grej eller ophold og madlavning på dage med dårligt vejr. Skal du sydpå, vil jeg foretrække et kuppeltelt, som især er oplagt i områder uden den store vegetation, hvor et fritstående telt er en fordel. Ofte vil kuppeltelte også bestå af et indertelt i et åbent mesh (myggenet), som gør det oplagt til varmere temperaturer.

Det koster at komme ned i vægt og pakkevolumen, og du kan tydeligt både se og mærke forskellen. Jeg har brugt nordisk Opland 3 LW på alt fra kortere til længere ture i fjeld og bjerge og udover at kunne prale med en vægt på under to kilo for tre personer, så er det enormt rummeligt, vindstabilt og kompakt. Et telt til den halve pris kan være mindst lige så godt og oftest også mere slidstærk og vindstabilt, men det vil typisk også veje og fylde væsentligt mere. Vejl. pris 9.999 kr.

Find i Eventyrsport  Find i Friluftsland

 

Rab Alpine 400

Dunsovepose på under et kilo

Rab Alpine 400

Du kan vælge såvel en fiber- som en dunsovepose til sommerens fjeldture. Jeg vælger typisk en dunsovepose, da pakkevolume og vægt er lavere, og åndbarheden er god, selvom temperaturen svinger og også kan være i den varme ende. Kig efter fyldkraften på dun: jo højere fyldkraft, jo bedre er varmen i forhold til vægt. Prisen er dog også højere. Vælg aldrig en hverken for stor eller for lille sovepose. For lidt plads vil mase isoleringen flad. For meget plads gør, at du får en masse spildplads, som skal varmes op, samtidig med en øget vægt og pakkevolumen.

Jeg vil ikke gå på kompromis med at blive kold, hvis jeg kommer til at ligge en nat i højden, eller vejret skifter, så min sovepose skal kunne klare et par frostgrader. Nogle er kuldskære, mens andre altid har det varmt, når de sover; tænk over dine sovevaner. Mit råd er ikke at spare få hundrede gram ved at vælge en lettere og mindre varm sovepose og så ende med at fryse og sove dårligt. En tommelfingerregel for mig er, at soveposen ikke må veje mere end et kilo til fjeldbrug, ligesom det ses med Rab Alpine 400, der kun vejer 900 gram og en komforttemperatur på -1 (til kvinder) og en Lower Limit -7 (til mænd). Samtidig med sine gode egenskaber har soveposen en skarp pris.

Vejl. pris 2799 kr.

Find den i Friluftsland

Therm A Rest Neoair Xlite N

Liggeunderlag med høj komfort og lav vægt

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT Reg

Vil du have bedst fordeling mellem vægt og komfort, så er et oppusteligt Liggeunderlag det rette valg. Der findes et utal af forskellige oppustelige Liggeunderlag, så de store spørgsmål, du skal stille dig selv, er: Hvor komfortabelt skal liggeunderlaget være? Kan du nøjes med et kort mumieformet, eller vil du have ekstra længde, højde og bredde? Hvor meget skal det isolere? Jo højere r-værdi, jo højere isoleringsevne. Det isolerende materiale kan være alt fra folie til fiber eller dun, og hvad du vælger, vil have stor betydning for, hvor meget det fylder, vejer og koster. Jeg vil ikke anbefale at vælge et underlag med en r-værdi på under 2-3, selvom underlaget skal bruges til sommerbrug, da det gør en kæmpe forskel at få den rette isolering mod jordkulde. Der er stor forskel på pris, vægt og pakkevolumen på de mange underlag på markedet, men som så meget andet hænger en lav vægt, lille pakkevolumen og god isolering unægteligt sammen med en højere pris, end et underlag der fylder og vejer mere.

Til sommerture er mit valg ofte gået med et Therm-a-rest Neoair Xlite, som byder på en rigtig god kombination af høj liggekomfort, god isolering mod jordkulde, lille pakkevolumen og en vægt på kun 350 gram. 1.969 kr. i Friluftsland

Find i Friluftsland

 

 Flash Carbon 54 4154

Integreret brænder til kaffe og frysetørret mad

Jetboil Flash

Til ture, hvor der kun pakkes frysetørret mad, vil der ikke være behov for andet end en brænder til at koge vand til det og kaffen. Derfor vil jeg blot pakke et kompakt brændersystem. Du kan også sagtens benytte en on-top-brænder, små gryder og kopper med mere, men er du som mig glad for en god kop kaffe, er det fedt med et system som Jetboil Flash, hvor alt medfølger – og du kan tilkøbe et kaffestempel til at lave en god kop stempelkaffe. Vil du lave decideret mad, bør du medbringe en anden type brænder, som en trangia på gas eller lignende, men det vejer og fylder væsentligt mere.

Der findes masser af forskellige gode gasbrændere og sæt, og når der er tale om sommerture, er der som oftest ikke behov for, at det skal være hverken den dyreste eller mest vindstabile brænder for at kunne koge en smule vand. Et godt trick er altid at pakke en lille reservebrænder til længere ture, da det vil være en ualmindelig kedelig tur, hvis brænderen står af, og du må spise din frysemad kold. Jeg medbringer altid en lille on-top brænder, som reserve, som uden problem kan veje mindre end 100 gram ekstra i rygsækken, ligesom jeg altid pakker et strygestål, da jeg aldrig vil sætte min lid til, at den indbyggede piezo-tænder altid virker. 1.399 kr./ Eventyrsport & Friluftsland

Find i Eventyrsport  Find i Friluftsland

 

 Katadyn Befree 1.0

Let, simpelt og effektivt vandfilter

Lifestraw Peak Squeeze Bottle 1liter flaske med filter

Vil du undgå at være i tvivl om vandkvaliteten, eller søger du en sikkerhed i altid at kunne finde vand, så er et vandfilter en god ting at pakke i rygsækken. Der er områder og ture, hvor jeg medbringer et vandfilter, men er jeg på fjeldet i Sverige og Norge, medbringer jeg det ikke, da der er så meget rent vand. Der findes dog mange slags vandfiltre, hvor selve teknologien er rimelig ens, så der ikke er den helt store forskel på, hvor rent vand man får. De filtre, jeg synes fungerer bedst, er de mest enkle og faktisk også de billigste. Det vil sige enten et sugerørsfilter direkte i flasken, eller et system hvor man klemmer vand gennem et filter, som Lifestraw Peak Squeeze Bottle, der gør det nemt at fylde vand op på farten. Er I en større gruppe, eller har du brug for større mængder vand, kan et kraftigere pumpesystem være en god prioritet, da du kan rense store mængder vand på kort tid, men prisen er ofte også i den høje ende. Pris 399 kr. i Eventyrsport

Find i Eventyrsport 

 

Spitz GTX PRO Jacket Men Go

Skaljakke med højt søjletryk

Haglöfs Spitz GTX Pro Jacket

Når du har vægt på ryggen, så er det oplagte valg en trelagsskaljakke med høj styrke og gode egenskaber. En skaljakke skal sørge for at holde vind og vand ude, samtidig med at den er åndbar, så du kan være aktiv. Inden for vandtæt beklædning bruger man måleenheden vandsøjletryk, som viser, hvor meget tryk jakken kan klare, før vand trænger igennem. Vi anbefaler kun skaljakker med et søjletryk over 10.000 mm, og skal du vandre med større rygsæk over flere dage, hvor du ikke har mulighed for at tørre jakken, har du efter vores mening behov for et vandsøjletryk over 20.000 mm. De fleste skaljakker på markedet har da også et højt vandsøjletryk, og Haglöfs Spitz GTX Pro Jacket, der har en Gore-Tex Pro-membran og et søjletryk på 28.000 mm, er ingen undtagelse. Når du vælger skaljakke, skal du altid sikre dig, at pasformen passer til dig, for selve de tekniske egenskaber på en Gore-Tex Pro-skaljakke vil ofte være det samme, hvad end det er det ene eller det andet mærke, der står på jakken. Jeg er høj og slank, og det passer godt med Haglöfs’ pasform. 

Åndbarhed kan være lige så vigtig en faktor, men det kan være svært at mærke den store forskel på det målte tal på materialer, da det også handler om, at der ikke skal ligge dobbeltmaterialer ovenpå hinanden, eller om man har mulighed for at åbne op for ventilation under armene. Andre detaljer, du skal holde øje med, er, at jakken skal have en kraftig lynlås; lynlåsen bliver nemlig brugt utallige gange og slides dermed hårdt. Kig også efter en justerbar, tætsiddende hætte, så du kan holde hovedet beskyttet, når vind og regn står vandret ind. Lommerne skal være placeret, så de ikke kommer i karambolage med rygsækkens hoftebælte, så du faktisk kan bruge dem til noget.  Pris 4.599 kr. i Eventyrsport.

Find i Eventyrsport 

 

makke pant regular men 1114

Vandrebukser med god pasform og høj komfort

Lundhags Makke Pant

Pasform og komfort er for mig det absolut vigtigste ved valg af Vandrebukser. Detaljerne kommer i anden række. Alt efter destination og klima er der forskellige Bukser, som passer bedst. Det kan være alt fra softshellbukser over lette, syntetiske Bukser til Bukser i en bomulds-polyester-blanding som Lundhags Makke Pro. En kombination af styrke, en tætsiddende pasform, strækbare egenskaber og et utal af detaljer som udluftning på lår og lægge, gaiterfunktion, ekstra styrke i fodende, lukning af benende med mere er alle egenskaber, jeg sætter pris på til ture i Norden. Skal man opsummere på Vandrebukser, så skal de være vindafvisende, hurtigtørrende og til at kunne være aktive i, men klima og vejr har stor betydning for hvilken buks, jeg vil vælge til turen. Skal du ud i mere omskifteligt vejr eller i varmere klima, kan et par zip-off-bukser være et rigtig godt valg. De fås i både kraftige og lette versioner. Pris 1.999 kr. i Eventyrsport

Find i Eventyrsport 

 

Nano Puff

Pausejakke i fiber

Patagonia Nano Puff Jacket

En pausejakke er typisk en dun- eller fiberjakke, der er lavet til at kunne komprimeres og pakkes sammen, så den fylder så lidt som muligt. Dun kan som oftest komprimeres mest, men der findes mange fiberjakker i dag, som også kan opnå en lille pakkevolumen. Det ses f.eks. ved Patagonia Nano Puff Jacket, der både er let, kompakt og har gode isolerende egenskaber. Når du vælger pausejakke, er det vigtigt ikke at vælge for varm en jakke, der fylder for meget til at have med i rygsækken til sommerbrug. Der findes både jakker med og uden hætte, en smagssag, men idet funktionen ved en pausejakke primært er at smide ud over, hvad du ellers har på, gør det ikke den store forskel. Hvis du bruger jakken som mellemlag i koldt vejr, vil det kunne give god mening ikke at have en hætte. Pris 1.699 kr. i Friluftsland

Find i Friluftsland

 

AtmosAG50 10004006 VentureB

Rygsæk efter behov

Osprey Atmos AG 65

Der er stor forskel på, hvor meget forskellige personer pakker i rygsækken til den samme type tur. Helt grundlæggende handler det om at vælge den rette rygsæk, alt efter hvor meget man pakker, og hvor let og kompakt grej man har. Til længere ture, hvor du medbringer alt oppakning, skal polstringen være kraftig på hoftebæltet og skulderremme, og generelt skal materialer og detaljer være solide, så man kan stole på rygsækken. Vælg en rygsæk, som er designet til den vægt, du skal have i rygsækken. En 70-liters-rygsæk på 2.000 gram vil højest sandsynligt ikke bære 20 kilo lige så behageligt som en rygsæk på 3.000 gram. En tungere rygsæk med kraftigere polstring vil faktisk kunne føles lettere end en let rygsæk, så det er ikke altid bedst at gå efter, hvad der er lettest.

Til en uge kan jeg sagtens pakke 15 kilo inklusive mad, og der vælger jeg typisk en rygsæk på omkring 60 liter som Osprey Atmos AG 65. Det særlige ved den rygsæk er, udover dens rimelige vægt og mange detaljer, at den har et ventilerende, tætsiddende bæresystem. Rygsækken er oplagt til den vægt, jeg har med, men har du behov for mere vægt i sækken, bør du altså kigge efter en anden og større model, ligesom du også sagtens kan kigge efter en mindre og lettere model, hvis du har et andet komfortniveau end jeg, og dermed pakker lettere. Pris 2.899 kr. i Eventyrsport.

Find den i Eventyrsport 

 

Redaktionen anbefaler

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


2½ time til nordlys

2½ time til Nordlys

FJELDVANDRING I DET STORE NORD

FJELDVANDRING I DET STORE NORD

Sådan kommer du nemt til det norske fjeld

Sådan kommer du nemt til det norske fjeld