Du er her:

GRØNT GREJ

21 Tips, tricks og gode råd

Der er masser af grønne løsninger og bæredygtige tiltag på markedet for friluftsgrej. Vi kigger her på en række miljøvenlige produkter og kommer med tips til, hvordan man får en grønnere tilgang til at købe grej.

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 03. dec 2021

Der er masser af grønne løsninger og bæredygtige tiltag på markedet for friluftsgrej. Vi kigger her på en række miljøvenlige produkter og kommer med tips til, hvordan man får en grønnere tilgang til at købe grej.

Flere sider af samme sag
Det er ikke altid helt ligetil at tale bæredygtighed, og der er mange holdninger til, hvad der er de mest grønne løsninger. Ét produkt kan f.eks. være produceret mere bæredygtigt end et andet, men kun holde en tredjedel så lang tid. Og hvad skal man så vælge – tre gange at skulle udskifte det mere bæredygtige produkt eller at investere i et produkt, der i sine materialer og produktion er mindre grøn, men holder meget længere? Der er ikke noget entydigt svar, men det er værd at tænke over.


5 tips til grønt grej

 1. Kig efter produkter fremstillet af ”rene materialer”, så det er nemt at adskille og genanvende efterfølgende. Det kan være en gryde i rent aluminium og med løst håndtag, frem for en med belægning og fastmonteret håndtag.

 2. Gå efter produkter med adskillelige dele, så de kan repareres. Det er ofte muligt at købe løse dele, så man ikke skal smide et helt produkt ud. Du kan nemt skifte spænderne på rygsækken, hvis de ikke er fastsyet, eller købe et nyt låg til spritbrænderen på en Trangia.

 3. Vil du have et pejlemærke for et grønnere valg, så er det en god ide at kigge efter certificeringer på produkter; Bluesign®, RDS-certificerede dun, OEKO-tex® og mange andre. Men brug også fornuften og fokuser på kvalitet, styrke og funktion.

 4. Slidstærke materialer giver en længere levetid og mindre ressourceforbrug, da du ikke skal udskifte dit produkt så ofte. Vær opmærksom på, at letvægtsprodukter som oftest ikke vægter styrke og levetid højest.

 5. Brug gerne stærke, organiske materialer som læder, ruskind, kork og lignende, da afskaffelsen af de produkter, der har udtjent deres levetid, ikke kræver store ressourcer. 

Bluesign

Et godt pejlemærke, hvis man ønsker at købe et produkt med grønne tanker, er den internationalt anerkendte Bluesign-certificering. For at få den, kræver det, at produkter er fremstillet under skærpede bæredygtige krav til alt fra produktion til materialer.

Et eksempel er Haglöfs Roc Summit 45, som udover Bluesign har en fluorcarbon-fri DWR-behandling, som sikrer, at rygsækken skyer vand uden brug af miljøskadelige PFC-kemikalier.

 

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

HaglofsRockSummit
Haglöfs Roc Summit 45 / 1.499 kr.


Genanvendt polyester og økologisk bomuld

Ligesom det er tilfældet med beklædning, så fås rygsække og tasker også i bæredygtige materialer som G-1000 Eco og LPC ECO i genanvendt polyester og økologisk bomuld.

Lundhags Gneik 42 byder udover det genanvendte materiale LPC ECO på styrke og lang levetid, hvilket kommer tydeligt til udtryk i form af de stærke metalspænder.

Duffel no. 6 fra Fjällräven i G-1000 ECO er et andet eksempel på et produkt i en lignende blanding af genanvendt polyester og økologisk bomuld. Udover materialet er bl.a. kraftige læderhåndtag med til at give produktet styrke og en længere levetid.

LundhagsGneik42Lundhags Gneik 42 / 2.099 kr.

FjallravenDuffelNo6
Fjällräven Duffel no. 6 Medium / 1.899 kr.


Helt igennem grøn

Vaude er en af frontløberne i outdoorverden, når det kommer til nye, bæredygtige materialer og initiativer. Med rygsækken Green Core M viser Vaude virkelig, hvad der sker af udvikling med nye materialer og tanker.

Der kan blandt andet nævnes materialet Econyl®, som er en 100% genanvendt polyamid fra restprodukter og fiskegarn, som blandt andet bruges til rygsækkens sidelommer.

Rygsækkens spænder, kroge og lignende består af EcoPaxx®; en bioplast bestående af 70% planteolie fra castor-olie. Udover en masse spændende materialer er der også fuld fokus på en miljøvenlig produktion, der blandt andet kommer til udtryk i Vaudes egen transparente og strikse Green Shape Label og de krav, der følger med at være en del af Fair Wear Foundation.
VaudeGreenCoreM

Vaude Green Core M / 1.999 kr.


Restmaterialer

Der findes mange måder at være bæredygtig på. Én metode er at bruge restmateriale fra andre produkter i stedet for at smide dem ud. Tierra Back Bag er sammensat af restmateriale fra deres serie af trelagsskaljakker i Gore-Tex Pro.

Så i stedet for at smide ukurante rester af et meget funktionelt materiale ud, forvandler Tierra dem til en let, vandtæt 30 liters rygsæk.
TierraBag

Tierra Back Bag / 372 kr.


10 råd til materialer

Et produkts materialer siger en del om et produkts levetid. Køber du langtidsholdbare produkter, som samtidig kan vedligeholdes, og hvor de enkelte dele kan skiftes ud, så behøver du ikke købe nyt grej så tit. Du kan bl.a. være opmærksom på:

 1. Kraftigere materialer med ekstra tykkelse og slidstyrke frem for letvægt vil som udgangspunkt give produktet en længere levetid. Et materialets tykkelse måles i denier (D), så har et produkt forstærkninger, er det ofte i en højere denier på udsatte steder.

 2. Forskel på materialer. Nylon bliver f.eks. meget stærkere, når det bliver belagt med silikone.

 3. Der er meget stor forskel på, hvor længe et telt holder. Det er værd at kigge efter udvendige kamre til teltstænker i et forstærket materiale, en høj rivstyrke og kvalitetsteltstænger samt -pløkker.

 4. Kig efter dernier (D), når det kommer til nylon og polyester: jo højere tal jo højere styrke. F.eks. bruger man ofte 10D nylon til en let dunjakke, men langt over 100D nylon til rygsække. Denier er dog ikke alt. Måden, et materiale er behandlet eller vævet på, siger også meget. Ripstop giver f.eks. mere styrke til lettere materialer og sørger for, at en eventuel flænge ikke spreder sig, så man kan nå at reparere materialet.

 5. Nylon er ofte stærkere end polyester, men tykkelsen og vævemetoden har stor betydning for styrken. Det er værd at kigge efter høj rivstyrke på telduge og produkter med forstærkninger, hvor der er stor slitage, som bunden af en rygsæk eller knæene på bukserne.

 6. Behandling af materialer kan give styrke og dermed længere holdbarhed; f.eks. voks på bomulds-/polyesterblanding eller silikonebehandling på den ene eller begge sider af nylon.

 7. Når et stykke grej skal bruges mange gange, så har detaljer som spænder, ventiler, lynlåse og lignende en stor betydning for levetiden. Vil du have noget med en høj styrke, kan du f.eks. vælge metalspænder i stedet for plastikspænder på rygsækken.

 8. Gå efter kvalitet frem for kvantitet. Det kan godt være, at en udskrivning på et kvalitetsprodukt er højere, men vi har f.eks. oplevet, at en god fleece har en levetid, der er tre til fire gange længere end en fleece i dårlig kvalitet.

 9. Det har betydning at vælge den rette type produkt. Man behøver f.eks. kun at pakke én T-shirt i uld frem for tre-fire T-shirts i bomuld/polyester. På den måde forbruger man færre produkter (og sparer plads i rygsækken).

 10. Kan et produkt kun klare tre vaske, før det mister såvel pasformen som sin isolerende kvalitet, er det et meget ressourcekrævende produkt. Kan produktet derimod holde til mange flere vaske eller mere slid, vil det i materialer og produktion være ressourcesparende. Det kan godt betale sig at købe god kvalitet, men husk på at det ikke altid er prisen, der bestemmer kvaliteten.

Grønne teltstænger

DAC, som er førende inden for pløkker og teltstænger, har udviklet metoden ”Green Anodizing” til behandling af aluminium. Anodisering styrker og beskytter aluminium, og processen er blevet gentænkt med grønnere tiltag.

Normalt bruger man rent vand i processen, men DAC har udviklet en teknik til at bruge demineraliseret vand i stedet for at bruge af den begrænsede mængde grundvand, vi bruger som rent drikkevand.

Derudover har de skåret gevaldigt ned på brug af kemikalier i processen uden at gå på kompromis med produktet i sidste ende. Den behandling findes blandt andet i flere af Vaudes og Nordisks telte.

DACGreen


Ekstra stærke PVC-fri telte

Styrken på teltdugen og detaljer, der øger styrken, kan være med til at forlænge levetiden på telte. Selvom Fjällrävens telte er lette, så er der tænkt over detaljer, der giver en høj styrke.

Abisko Shape 2 har blandt andet hævede kanter mod jorden i en højere styrke end resten af dugen, forstærkede kanaler til stænger og ripstop-materiale. Dugen er desuden PFC-fri, hvilket faktisk gælder alle Fjällrävens telte.

FjallravenAbiskoAbisko Shape 2 / 5.999 kr.


Dun, der vokser på træerne?

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men Primaloft Silver Natural Blend er blandet med et naturligt materiale, kapok, der vokser på træer. Kapok er et let isolerende materiale, der minder om dun eller fiberisolering.

Fyldet i Vaudes Green Core Altmann 400 er en blanding af kapok og genanvendte PET-flasker, som sikrer en grønnere og mere holdbar isolering.
VaudeGreenCore

Vaude Green Core Altmann 400 SYN / 2.799 kr.


Sovepose lavet af rester

Haglöfs har lavet 105 styk soveposer, der er syet i restmaterialer i forskellige farver. I stedet for at være blevet til skrald, bliver de mange sammensatte restmaterialer til den unikke, funktionelle Leftover Sleeping Bag.
HaglofsLeftover

Haglöfs Leftover Sleeping Bag / 1.300 kr.


Genanvendt dunsovepose

Mountain Equipment har formået at genanvende dun i deres soveposeserie Earthrise. Dunene bliver indsamlet fra brugte dunprodukter, renses og anvendt i nye soveposer.

Poserne består af 100 % genanvendte dun, og de formår alligevel at have en fyldkraft på 650 og en blanding på 85/15 mellem dun og fjer. Udover at være fyldt med genanvendte dun, så er Earthrise-serien også lavet i et genanvendt materiale på både inder- og yderside.
mountain equipment earthris

Mountain Equipment Earthrise 600 / 2.549 kr.


Liggeunderlag med genanvendt fiberfyld

Liggeunderlag er ikke det felt, hvor der er den største udvikling, hvad angår bæredygtige tiltag. Dog er der forskellige typer af isolering i liggeunderlag, og her bruger Vaude en Primaloft® Black Insulation Eco isolering, som består af minimum 60 % genanvendt polyester.
VaudePerformance7M

Vaude Performance 7 M / 859 kr.


Grønt fodtøj

Der er begyndt at ske lidt angående grønne materialer og produktion ved friluftsfodtøj. Det er nu blandt andet muligt at få sko/støvler med genanvendt gummi i sålen, materialer blandet med biobaseret olie for at nedsætte mængden af fossil olie, PFC-fri behandling, genanvendt polyester, genanvendt EVA-sål, certificeret læder, korksåler og meget andet.

Et par eksempler på grønnere fodtøj er Haglöfs og Hanwags brug af membraner i fodtøj. De vandtætte membraner, Proof og Ecoshell, sikrer en tør fod uden brug af PFC, og i et materiale, der gør det muligt at genanvende membranen efter produktets levetid.

Kigger vi nærmere på Eco-shell i fodtøj, så er det værd at kigge på Tarso Low ES fra Hanwag. Skoen er produceret i Europa med genanvendte materialer til både PU, TPU, gummi og for.

Skoen har en PFC-fri behandling og kan som andre Hanwag-produkter omsåles, når sålen er slidt, så støvlen får en længere levetid.

hanwag tarso low greenHanwag Tarso Low Es/ 1.749 kr.


Vandrestave

Det er muligt at få vandrestave med kork på håndtag frem for gummi eller EVA-skum. Kork er et organisk materiale, som kan høstes flere gange fra samme træ.

Det er samtidig let, holdbart og giver en god ergonomi.
FIZ

Fizan Tierra vandrestave / 529 kr.


6 tips til genbrug & reparation

Det giver god mening at reparere grej i stedet for at købe nyt. Ikke nok med, at du sparer ressourcer; du sparer også penge.

 1. Den klare universallap, Tear Aid, kan reparere alt fra en gummibåd til et hul i teltet. Tear Aid er nemt at anvende og skaber en vandtæt samling, så du fortsat kan bruge dit udstyr, som det er tiltænkt.

 2. På produkter, hvor spænder ikke er syet fast, er de nemme at udskifte. Du kan købe reservespænder, zippers til lynlåse osv., ligesom du køber nye snørebånd til dine støvler.

 3. Det meste udstyr kan sagtens lappes, få udskiftet en knap, syet en ødelagt syning osv. Er du ikke selv ferm med en symaskine, så opsøg en skrædder, som med sikkerhed kan give nyt liv til dit grej.

 4. Det er ofte lynlåsen, der først går i stykker på et produkt. De fleste produkter er dog lavet, så lynlåsen kan udskiftes. Det gælder også vandafvisende lynlåse på skaljakker.

 5. Jo færre detaljer/dele, der er på et produkt, jo mindre chance er der for, at noget går i stykker.

 6. Det er vigtigt at vedligeholde sit produkt, så man får det fulde ud af det, og det holder længere. Hvad end det handler om at vokse læderstøvlerne eller imprægnere dit vandtætte udstyr, så har vedligeholdelse en stor betydning for levetiden på produktet.

Andre spændende artikler


Vandring i Israel

Vandring i Israel

Lun bjergvandring i Kroatien

Lun bjergvandring i Kroatien

Vandring i Seoul

Vandring i Seoul

Log ind