Guide til Californiens otte nationalparker

Californiske klassikere

Stor, større, storslået. Superlativerne står i kø, når solskinsstatens naturattraktioner skal beskrives. Yosemites monumentale storvægge, Reedwoods himmelstræbende fyrretræer og Death Valleys stegvarme ørkenlandskab. Californien uden mindst en nationalpark er som Paris uden Eiffeltårnet. Så selvom andre naturelskere fylder godt i parkerne, er der ingen vej uden om: Du må derhen!

Californien-forside.jpg
Skrevet af: Lars Hasholt
Opdateret den 27. dec 2016
Læst af: 5879

Stor, større, storslået. Superlativerne står i kø, når solskinsstatens naturattraktioner skal beskrives. Yosemites monumentale storvægge, Reedwoods himmelstræbende fyrretræer og Death Valleys stegvarme ørkenlandskab. Californien uden mindst en nationalpark er som Paris uden Eiffeltårnet. Så selvom andre naturelskere fylder godt i parkerne, er der ingen vej uden om: Du må derhen!

Channel Islands
På grund af deres rige dyreliv bliver øerne nordvest for Los Angeles kaldt USA’s svar på Galapagosøerne. Ikke mindre end 2000 dyrearter lever her, og af dem findes de 145 ingen andre steder på kloden. Som besøgende er der rig mulighed for at opleve dyrene på nært hold. Faktisk praler de lokale med, at der i parken er større chance for at støde på en hvilende søløve end på andre nysgerrige homo sapiens.
Det maritime miljø er helt naturligt i fokus i Channel Islands Nationalpark. Udover vandring er foretrukne aktiviteter kajakroning, dykning og hvalsafari. På menuen står blåhvaler, tangskove og krystalklare tidevandsbassiner.

Death Valley
Californiens største nationalpark er ikke bare ekstrem i størrelsen. Den er også særdeles varm og tør. Midt i den ligger desuden USA's laveste punkt næsten hundrede meter under havniveau omgivet af bjerge i godt 3500 meters højde.
Hvad kan du så opleve i dette ekstreme hjørne af Californien? Ja, måske er det mest oplagte at se parken fra førersædet på grund af de store afstande. Men faktisk skiller Death Valley Nationalpark sig ud ved at have ruter specielt beregnet til også at give mountainbikere chancen for at komme rundt til de afsides hjørner. Markerede vandrestier er der færre af, hvad kan være både en charme og en udfordring. Foran dig har du altså to gange Sjælland fyldt med øde sandede, klippefyldte vandremuligheder – i krævende terræn og temperaturer op til 56 grader.

Joshua Tree
Takket være et vist irsk rockband er denne park måske en af de mest kendte blandt danskere. I hvert fald af navn. Men bortset fra de iøjefaldende ørkentræer har parkens natur indtil for få år siden eksisteret i forholdsvis ubemærkethed. Så opdagede klatrerne parkens indbydende flader af kvalitetsgranit, og i dag er det med over 5000 kortlagte ruter et foretrukket turmål, når sneen lægger sig over Yosemites klippevægge.
Er du ikke lige til at tilbringe ferien i små, stramme klatresko, kan du i stedet kaste dig ud i ørkenoplevelser med mountainbike eller vandresko. En af stenørkenens grønne juveler er Lost Palms Oasis, en frodig palmelund med køligt klukkende kildevand, som nås efter seks kilometers vandring af steghede, støvede vandrestier.

Sequoia og Kings Canyon
Mount Whitney er ikke USA’s højeste bjerg, men det er øjensynligt det mest besøgte. Hver dag i højsæsonen tager op til 300 mennesker den direkte vandrevej op til den 4417 meter høje top. Vil du skille dig ud fra mængden og har du bedre tid, kan du i stedet vælge en alternativ rute og gøre en flerdagestur ud af det. Eller du kan helt droppe Mount Whitney og bare nyde andre af nationalparkens alpine højdepunkter. Beliggende i den sydlige del af Sierra Nevada-bjergkæden er Sequoia og Kings Canyon Nationalpark hele sommerhalvåret et oplagt vandremål. Når kulden sætter ind, fra december til april, bliver der ikke mindre kønt i højderne, men det kræver ski at udforske dem.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

AW56 californien 10Lassen Volcanic
Her er en nationalpark, der bør få patriotiske danske hjerter til at banke lidt hurtigere. Opkaldt efter den danske nybygger Peter Lassen giver den aktive 3189 meter høje vulkan Lassen Peak navn til parken. Hvis ikke for nationalfølelsen, så for dampende kratere, kogende mudder og stivnede lavaskulpturer er stedet et besøg værd.
Men Lassen Volcanic er trods sin varme undergrund et koldt hjørne af Californien. Beliggende nord for Sierra Nevada-bjergene er parken dækket af sne i en sådan grad, at faciliteterne kun er åbne tre måneder om året. Men her er der så til gengæld også mulighed for enestående vandring uden horder. De resterende ni måneder er sne-aktiviterne i centrum.

Mojave
Den totale ensomhed. Det er, hvad du kan opleve, hvis du slår du teltet op i Mojave Nationalpark. Eneste naboer under stjernehimlen vil være muflonvæddere, prærieulve og ørkenskildpadder. Parken er på størrelse med Sjælland, og halvdelen af arealet betegnes som rendyrket vildmark. Du kan slå teltet op, hvor du vil.
Mellem overnatningerne kan du besøge andre af denne ørkenparks attraktioner: Et must for alle legebørn er at hoppe rundt i de over hundrede meter høje Kelko klitter. Eller du kan benytte parkens to vandrestier til at komme lidt op i højderne for et overblik. Og skulle du blive svedig af strabadserne, kan du søge kulde i Mitchell-hulerne, der har de klassiske drypstensformationer.

Redwood
Hvis man kender sin Guiness Rekordbog, vil man også kende Redwood. Her vokser verdens højeste træer. Nationalparkens kæmper er over hundrede meter høje, og at gå mellem dem giver samme fornemmelse af andægt som at gå under buerne i en katedral. Helt formindsket tripper man rundt mellem stammerne i stilhed og læner hovedet tilbage for at se, om man kan få øje på toppene.
Når du er blevet træt i nakken, kan du få løsnet musklerne på mountainbiken. I skoven er sporene sparsomme, men til gengæld går en perfekt rute langs de vidstrakte sandstrande og tidevandsbassiner på Stillehavskysten. Redwood Nationalpark er desuden berømmet for sit white water rafting – samt noget fredeligere kajakroning, hvis du mere skulle være til det.

Yosemite
Klassikeren. Ikke nok med at nationalparken har naturscenerier nok til at give en postkortfotograf forhøjet blodtryk. Her er også førsteklasses friluftsaktiviteter en masse. Så formidabel er klippeklatringen, at du som klatrer vil have svært ved at komme hjem og fortælle, at du var i Yosemite uden at prøve en eneste rute. Udvalget er ubegrænset – også selv om du ikke har mod på storvægge som El Capitan eller Half Dome.
Vandring og white water rafting i er også i verdensklasse i Yosemite, alene på grund af omgivelserne. Med klassiker-statusen følger naturligvis også et solidt besøgstal. Hele fire millioner mennesker besøger nationalparken årligt. Især i højsæsonen er det svært at se Yosemite for bare friluftsfolk. Desværre er der ingen vej uden om et besøg.


En park er en park er da en park?

I Californien har kær natur mange navne. Som besøgende kan det godt være svært lige at finde ud af forskellen. Her er en håndsrækning:
• Wilderness lands. Isolerede landskaber med uberørt natur og sjældne dyrearter. Ofte kun tilgængeligt efter flere dages vandring.
• National park. Fredede naturscenerier i verdensklasse. Entré opkræves, og rangere sørger for parkens drift. Vandring, camping og andre aktiviteter er ofte kun tilladt i begrænset omfang.
• National forest. Skovområder, ofte i nærheden af nationalparkerne. Færre restriktioner og større chance for at kunne være helt for sig selv.
• State park. Mindre, rekreative områder gerne af stor naturskønhed. Et mindre beløb opkræves ved besøg.
• State reserves. Isolerede dyre- eller naturscenerier.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr. 56 i 2003.

Andre spændende artikler


83-årig slår rekord på Appalachian Trail

83-årig slår rekord på Appalachian Trail

Vandring blandt bjørne i Denali, USA

Vandring blandt bjørne i Denali, USA

Ny vandrerute: 19.000 km i USA

Ny vandrerute: 19.000 km i USA

Log ind