Havkajak i vinterkulden

20 tips til en sikker tur

Vinterkulden står for døren, men det behøver ikke betyde farvel til ture i kajakken. Erik B. Jørgensen roede Danmark rundt under isvinteren 2009-2010, og vi har bedt ham komme med sine bedste råd til en god, sikker vintertur i havkajakken.

Danmark-rundt-i-kajak-03-A.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 16. aug 2021
Læst af: 7688

Vinterkulden står for døren, men det behøver ikke betyde farvel til ture i kajakken. Erik B. Jørgensen roede Danmark rundt under isvinteren 2009-2010, og vi har bedt ham komme med sine bedste råd til en god, sikker vintertur i havkajakken.


Alene i vinteren

Erik B. Jørgensen er tit på langtur uden for landets grænser om sommeren, så hans kajaksæson i det danske går ofte i gang, når de fleste andres går på hæld. Men har man udstyret og sikkerheden i orden, har det sine fordele:

”Jeg nyder vinteren, da der er færre mennesker ude, og jeg bliver ofte overrasket over, hvor meget man får det hele for sig selv. Ofte, når det er rigtig vinter, og der er is inde i landet, så rykker dyr som ænder og blishøns for eksempel ud til vandet, så du får mere at se. Og så giver steder, man kender fra andre årstider, et helt andet indtryk, når man besøger dem på et nyt tidspunkt af året.”

Tips til beklædningen

  • Jeg bruger en tørdragt, hvor der er et tissehul, og under den klæder jeg mig efter lag-på-lag-princippet. Jeg foretrækker uld frem for kunststof, da det er varmere, når det bliver fugtigt.
  • Brug en netundertrøje inderst. Den spænder over en stor temperaturforskel, da den giver noget stillestående luft. Sveden har nemt ved at komme gennem den, og det betyder, den ikke er med til at køle dig ned under pauser.
  • Husk et ekstra lag i form af lange underbusker på benene, der ellers kan blive kolde nede i cockpittet.
  • Brug støvler, der er to numre for store, så du kan få nogle ekstra tykke sokker på. Men husk at tjekke, om det er plads til støvlerne i kajakken – kommer du op i størrelse 48-50, kan de ikke altid være der.
  • Er uheldet ude, skal du kunne tilkalde hjælp. En telefon er god, hvis en anden er i nød, og du skal tilkalde hjælp, men en telefon DUER ikke, hvis du selv ligger i vandet og skal til at fortælle, hvad der er sket. Jeg har derfor også altid en professionel nødsender med på tur. Den sender et nødsignal til alle redningstjenester, skibe og fly, hvis der bliver slået alarm.
  • Jeg ved, at den her måske er lidt kontroversiel, men jeg er altid bundet til min Kajak med tre meter line nede i cockpittet. Den har et klik-spænd, så jeg kan frigøre mig selv. Hvis jeg vælter, regner jeg med at kunne rulle, men slår jeg for eksempel mit hoved eller min skulder og er ude af kontrol i nogle sekunder, så er der risiko for, at jeg mister kajakken. Og det er kajakken, der bliver set fra en helikopter, hvis du skal reddes. Jeg har selvfølgelig en Kniv på mig, så jeg kan skære mig fri, hvis det skulle være nødvendigt. 
  • Jeg har altid to nødlys med – ét på mig selv, hvis jeg skulle komme væk fra kajakken og ét i kajakken hvor jeg nemt kan nå det, for eksempel i frontlugen. Det første er til at gøre opmærksom på, at jeg er i nød, det andet er til at blive lokaliseret mere præcist med.
  • Fortæl altid familie eller venner, hvad dine planer er.
  • Vær tryg ved din plan A, men hav altid en plan B klar.
  • Husk, at du forbrænder meget mere om vinteren, så tag ekstra mad og kalorier med.
  • Erstat en drikkedunk med en termokande med 60 grader vand.
  • Er du mand, så øv dig i at tisse i kajakken i en flaske eller pose – koncentrationen ryger, hvis man sidder og holder sig. Jeg bruger en almindelig pose. Og en fodpumpe hvis det går galt.
  • Uanset hvor erfaren du er, så tag en pagajflyder med. Det er ikke sikkert, man er verdensmester, når man har slået sig. 
  • Hav altid en reservepagaj. Jeg bruger to forskellige modeller, der giver forskellig belastning på kroppen, og bruger dem skiftevis hver anden dag, når jeg er på tur.
  • Medbring en stor pose med ekstra varmt tøj (det kan bare være noget gammelt noget), spritbrænder og førstehjælpsudstyr i en vandtæt pose, hvis du ikke har lejrgrej med. Posen skal kun pakkes én gang og kan ligge i kajakken hele vinteren.
  • Husk det kan blive mørkt, så hav lys med. Jeg gider ikke markeringslys, men har en Pandelampe, så jeg kan belyse det område, jeg ser frem mod.
  • Det, man har tænkt over kan ske, det sker aldrig – det, man ikke har tænkt på kunne ske, det sker. Overvej derfor forskellige situationer igennem hjemme fra og træn dem. Du har for eksempel mere tøj på om vinteren, så øv redninger med det ekstra tøj på, inden du sætter ud.

Hold hoved og hænder varme

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Kajaktur i det vilde Vega

Kajaktur i det vilde Vega

Pardans over tangskoven

Pardans over tangskoven

På weekendtur i Flekkefjord

På weekendtur i Flekkefjord