Her finder du det bedste skiløb

Fire fanatikere giver gode råd

Hvor er de bedste steder at stå på ski? Det spørgsmål stiller vi fire folk, for hvem vinter er lig med skiløb. Vi udfritter dem desuden om deres hemmelige spots og får dem til at give gode råd til særlige oplevelser. Læs her, hvad de fire har at sige.

Engelberg_telemark.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. nov 2016

Hvor er de bedste steder at stå på ski? Det spørgsmål stiller vi fire folk, for hvem vinter er lig med skiløb. Vi udfritter dem desuden om deres hemmelige spots og får dem til at give gode råd til særlige oplevelser. Læs her, hvad de fire har at sige.

Fredrik Schenholms favorit:
Engelberg

Hvad er dit favorit skisportssted?

Engelberg i Schweiz. Der er nem adgang til lange nedkørsler, og der er ikke mange mennesker, der går på tur der. Så med andre ord har jeg det meste for mig selv, når jeg gør det.

Har du et tip til en oplevelse, man absolut ikke bør gå glip af i Engelberg?

Man er simpelthen nødt til at forsøge sig med offpisten Laub. Der er tale om 1200 højdemeter direkte i bjergets faldretning.

Er der en speciel oplevelse i området uden for pisterne, du kan anbefale?

Tag liften op til Furenalp, der er en gammel og lidt benyttet lift længst inde i dalen, og som transporterer dig 700 meter op ad en brat bjergside.

Hvad er dit bedste råd til et lidt alternativt eller hemmeligt sted at tage på ski?

Engelberg består af en nordside og en sydside, hvor nordsiden er den største og mest populære side. Men på den side kan du ikke løbe mellem træerne, hvilket betyder, at hvis det sner, og det gør det ofte, så findes der egentligt ikke noget godt sted at løbe. Tager du derimod om på sydsiden, Brunni, så findes der enormt fine nedkørsler ved siden af træer og i åbent terræn.

Mere om Engelberg
Engelberg ligger i Schweiz 1100 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Du kan flyve retur til Zürich fra omkring 1200 kroner og herfra går der tog til Engelberg via Lucerne, en tur på lidt over to timer. Tjek www.sbb.ch
Engelberg er primært for erfarne skiløbere, men der findes også løb for begyndere Læs mere på www.engelberg.ch

Fredrik Schenholm
Fredrik Schenholm, 34 år, er en svensk eventyrfotograf med base i Göteborg. Han har besøgt mere end 50 skisportssteder i mere end et dusin lande og tilbragt tre sæsoner i såvel St. Anton som i Chamonix. 
Jagten på eventyr har desuden bragt ham til et stort antal spændende bjerge som Mt. Everest, Eiger, Matterhorn og Mount Blanc, lige som han har besøgt steder på Svalbard, Island, Yosemite, Mount Fuji og adskillige andre eksplosive vulkaner. Du kan læse mere om Fredrik på www.shcenholm.com.  


ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 49401256Asmus Nørreslets favorit:
Chamonix

Hvad er dit favorit skisportssted?

Mit favorit skisportssted er Chamonix, og hermed mener jeg Mont Blanc-massivet. Vi anvender bjergene på kryds og tværs for at finde de bedste nedfarter; det er simpelthen så stort, og muligheden for at udnytte de nære steder omkring Chamonix, både i Italien og Schweiz, giver inden for en times kørsel fra Chamonix store muligheder for at optimere vejr- og sneforholdene.

Jeg har ikke stået på ski i hele verden, men vil mene, at Chamonix for de dygtige skiløbere, eller dem der hyrer en guide, tilbyder den mest perfekte blanding af gode offpiste-runs, høj faldhøjde og et enormt udvalg af ture.

Har du et tip til en oplevelse, man absolut ikke bør gå glip af i Chamonix?

Mange vil sige, at det absolutte must i Chamonix er en nedfart fra Aiguille du Midi via Vallee Blanche. Og de tager ikke helt fejl. Fra 3842 meters højde går turen 22 kilometer ned til Chamonix over hele 2700 faldhøjdemeter.

Den klassiske tur ned er ikke voldsomt svær, men da det er skiløb på gletsjere de første 14 kilometer, er det nødvendigt enten at have bjergkundskaberne i orden eller at hyre en guide. For de dygtige skiløbere er der et endnu større udvalg fra toppen via de sværere og spændende varianter så som Grand Envers, Couloir Cosmique og Glacier Ronde. Det er dog for dem, der er rigtigt dygtige.

Noget af det bedste offpiste-skiløb i Chamonix er dog oppe ved Domaine de Balme på skråningerne ned mod Vallorcine. Her er der ofte rigtigt god sne, og tidligt på sæsonen er det ofte mindre påvirket af vind end andre af de højere steder.

Faktisk er alle steder i Chamonix et must af køre. Både Grands Montets, Brevent, Flegere, Aiguille du Midi, Helbronner og Le Tour har perler og nedfarter, der kan beskrives som must be skied. Bare et af disse gode runs vil, når sneen er perfekt, kunne være en skiløbers bedste run nogensinde.

Er der en speciel oplevelse i området uden for pisterne, du kan anbefale?

I Chamonix er der en rar stemning og masser af gode restauranter og barer. Især barerne Chambre9 og Elevation oppe ved togstationen tiltrækker skiløbere efter en god dag på bjerget og kan om vinteren have en rigtig god afterski-stemning.

Ellers er Chamonix en klassisk bjergby, hvor der er såvel barer som fancy restauranter. Gode restauranter er fx Pizzaria Valerio (byens bedste pizza), La Caleche (Savoiarde), Atmosphere (klassisk fransk), Impossible (økologisk mad) og Maison Carrier (klassisk fransk mad).

Hvad er dit bedste råd til et lidt alternativt eller hemmeligt sted at tage på ski?

For dem, der er glade for offpiste og sætter pris på at være i form, er der ingen tvivl – start på skitouring. De bedste oplevelser ligger uden for skisportsstederne.

Mere om Chamonix
Chamonix ligger 1400 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Du kan flyve retur til Genève for helt ned til 500 kroner og herfra er der 88 kilometer til Chamonix, som du kan tage til med bus. Tjek www.sat-montblanc.com. Chamonix bliver generelt betragtet som et af Europas primære skiområder. Her er noget for alle. Læs mere på www.chamonix.com

Asmus Nørreslet 
Asmus Nørreslet, 38 år, har stået på ski, siden han var fem år gammel. Han bor i Frankrig, er uddannet på Ecole Nationale de Ski et d'Alpinisme i Chamonix og arbejder på fuld tid, både sommer og vinter, som UIAGM/IFGMA-bjergguide i bjergene omkring Chamonix og i Alperne generelt, hvad enten der er tale om offpiste-skiløb, skitouring, heliskiing, isklatring, bjergbestigning, klatring og alpinisme i form af kurser eller rent guidede ture. Asmus har desuden været på ski- og bjergbestigningsekspeditioner omkring i verden, bl.a. i Tibet, Nepal, Grønland, Ecuador, Marokko og Norge. Læs mere på www.norreslet.dk


shutterstock 46278043Nikolaj Smedegaards favorit:
La Grave

Hvor er dit favorit skisportssted?

Det er La Grave i Frankrig, som jeg vil mene, er et must at have været i for alle øvede skiløbere. Man finder kun en lift, der går fra 1450 til 3200 meters højde, og derefter går det videre op til 3600 meter med T-lift.

Her er udelukkende offpiste, ingen præparerede pister, og der er et samlet højdemeterfald på 2150 meter. Der er dog mange forskellige nedfarter, der alle ender ved den samme lift i enten 2400 meters højde, 1800 meters højde eller i La Grave helt nede i 1450 meters højde.

Du starter i 3600 meters højde på åben gletsjer, og kører du skiers left, til venstre om en stor kam, der deler området i to, går det ned mod brede slugter, indtil du når skovgrænsen i cirka 2000 meters højde.

Her kører du skiftevis traverser og i faldlinje i åbne, brede rør ned igennem skoven til enten 1800 eller 1450 meters højde. Hvis der ikke er faldet sne i mange dage, er der meget puklet i skoven, men der er dog tale om gode pukler.

Kører du skiers right fra 3200 meter, går det ned gennem brede slugter, der varierer fra mørkeblå til sort. På den side kan du hoppe på liften i 1800 eller i 2400 meters højde. Området er for øvrigt nordvendt, så sneen holder sig godt, selv om man skulle komme 14 dage efter det sidste snefald.

Hvordan er byen La Grave?

La Grave har under 500 indbyggere og signalerer original alpinstemning med isklatrere, bjergbestigere, freeridere og bumser. Byen er hyggelig og rustik med alpin attitude, og så ligger den midt i ingenting flankeret af en bjergspids, Meije, der rager op i 3950 meter.

At stå og kigge op mod Meije og gletsjeren er både storslået og voldsomt, og du kan fra morgenstunden nyde en espresso centralt nede i byen som opladning til en enestående oplevelse oppe på bjerget.

Er der en speciel oplevelse i området uden for pisterne, du kan anbefale?

I 3200 meters højde ligger der en primitiv, rustik og original restaurant og bar. Deres frugttærter er super lækre.

Mere om La Grave
La Grave ligger i Frankrig 1450 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Du kan flyve til Grenoble, hvorfra der er shuttlebus og togforbindelse. Norwegian flyver retur fra København fra omtrent 1500 kroner. Du kan også stykke en billet sammen med Ryan Air fra Billund. Alternativt kan du flyve til Lyon, Genève eller Torino. La Grave har ingen præparerede pister. Læs mere på www.la-grave.com.

Nikolaj Smedegaard
Nikolaj Smedegaard, 51 år, er uddannet cand.scient. i idræt og geografi, har taget Europas højeste skiuddannelse, Euro Ski Pro, og har cirka 300 uger på ski i bagagen. Nikolaj har desuden opbygget skiuddannelsen på Oure Sport og Performance, som han har ledet siden 1992. Han har siden 1988 uddannet instruktører under Dansk Skiforbund og har kørt på det danske demolandshold i en årrække. 


shutterstock 35483383Jimmy Pettersons favorit:
Zermatt
- og Saalbach, Canazai, Narvik og Stranda

Hvor er dit favorit skisportssted?

Det er ikke nemt at vælge mellem 500 destinationer i 61 lande. I min bog, Skiing Around the World, får Zermatt de fleste point. Matterhorn er et af de smukkeste bjerge i verden, det er synligt næsten over alt i Zermatt, og der er fantastisk skiløb i alle sværhedsgrader.

Det er også et af de højest beliggende skisportssteder i verden, så der er næsten garanti for god sne. Desuden er byen bilfri og pittoresk. Jeg tager også tilbage til Saalbach hvert år på grund af kombinationen af god offpiste og et super natteliv.

De overvældende kalkstensklipper i Dolomitterne gør desuden mange af destinationerne i de bjerge til en personlig favorit, og jeg bor ofte i Canazei, når jeg er på ski der. Desuden elsker jeg at stå på ski i Norge på grund af den naturlige skønhed. Hvad er mere spektakulært end at stå på ski med udsigt ud over fjordene?

Har du et tip til en oplevelse, man absolut ikke bør gå glip af på en af destinationerne?

I Saalbach tager jeg altid venner med op til Spielberghaus til en slædeaften. Jeg elsker også den lokale specialitet med smeltet ost, stegte løg og østrigsk pasta, som man kan få deroppe. Atmosfæren er god, og slædeturen tilbage ned til byen er sjov.

Er der en speciel ting at tage sig til, når pisterne er lukket?

Afterskiing er legendarisk i Saalbach. De fleste folk elsker stopfulde Hinterhagalm, men jeg kan faktisk bedst lide en stille gang afterskiing på toppen af bjerget i en af de mange hytter, hvor jeg kan få en drink med mine skikammerater. Bagefter elsker jeg i skumringen at trække de første spor ned ad pisten, efter den er blevet gjort klar til næste dag.

Hvad er dit bedste råd til et lidt alternativt eller hemmeligt sted at tage på ski?

Jeg har været så mange ukendte steder, og det er ofte her, man finder det bedste skiløb. Eftersom jeg elsker at løbe offpiste, foretrækker jeg at finde de familieområder, hvor der ikke er andre skibumser som mig. Narvik og Stranda i Norge er ikke særligt kendte, men de har fantastiske udsigter og få mennesker.

Mere om Jimmys favoritter
Læs mere om Saalbach på www.saalbach.com
Læs mere om Zermatt på www.zermatt.ch.  
Læs mere om Canazei på www.skicanazei.com.
Læs mere om Narvik på www.narvikfjellet.no.
Læs mere om Stranda på www.strandafjellet.no

Jimmy Petterson 
Jimmy Petterson har brugt det meste af de seneste 30 år som skibums. Han har stået på ski i 61 lande på mere end 500 destinationer og er forfatter til bogen Skiing Around the World.

Jimmys besættelse af at finde den perfekte piste og det perfekte pudder har fået ham til at tage jobs som skiinstruktør, offpiste-guide, rejseleder, slopeside singer-entertainer, barejer, hotelbestyrer og senest som skiskribent og -fotograf. Læs mere på www.skiingaroundtheworld.net.

Andre spændende artikler


Vårvinterski i Rondane

Vårvinterski i Rondane

Pakkeliste til Fjeldski - hytte til hytte

Pakkeliste til Fjeldski - hytte til hytte

Begynder på fjeldski i Sydnorge

Begynder på fjeldski i Sydnorge

Log ind