I kajak og husbåd på Keralas tropiske kanaler

HOTSPOT I Indiens mest tilbagelænede stat, tropiske Kerala, findes et virvar af smalle kanaler, brede floder og åbne søer, der tilsammen udgør det, inderne kalder the Backwaters. Her er det som om, uret tikker en lille smule langsommere, og stilheden forplanter sig helt ind i ens indre.

Tore_Groenne_Kerala_1.jpg
Skrevet af: Alexander Höllsberg
Opdateret den 16. aug 2021

HOTSPOT I Indiens mest tilbagelænede stat, tropiske Kerala, findes et virvar af smalle kanaler, brede floder og åbne søer, der tilsammen udgør det, inderne kalder the Backwaters. Her er det som om, uret tikker en lille smule langsommere, og stilheden forplanter sig helt ind i ens indre.

Her skygger svajende kokospalmer for den dybblå himmel, livet går sin helt egen stille gang, og det kaotiske Indien synes en million kilometer borte.

I de idylliske omgivelser finder man små landsbyer, hvor livsstilen er tilbagelænet. Her er ikke den følelse af påtrængende kaos, der kan komme over en, når man rejser rundt i det enorme, spraglede land.

Måske har det noget at gøre med, at folk i Kerala er usædvanligt veluddannede. 97 % af befolkningen kan læse og skrive (mange på tre eller flere sprog), gennemsnitslevealderen, 73, år, er hele ti år højere end landsgennemsnittet, og spædbarnsdødeligheden er blot en syvendedel af, hvad den er på landsplan.

Kerala er staten, hvor man finder en afslappende, tropisk oplevelse, hvor man altid finder interessante mennesker med en mening om Indien og inderne, hvor man kan slappe af og opleve i fred, hvis man ønsker, og hvor maden er i top.

Og the Backwaters er på mange måder hjertet i Kerala. Det tropiske, velorganiserede vildnis af kanaler, smyger sig ind og ud mellem de rismarker, der er så karakteristisk for staten. Lange tanger, der er for smalle til andet end små vandrestier, omgiver rismarker og gummitræsplantager.

Her ligger striber af huse, så når man sejler af sted på kanalerne, er det som at drive gennem en lang, eksotisk baghave, hvor kvinder vasker farverige sarier, mænd cykler af sted så langsommeligt, man undrer sig over de kan holde balancen, og børn pjatter i vandet. Og hvor man altid føler sig velkommen.
En rejse på the Backwaters vil for mange være et uforglemmeligt højdepunkt på rejsen til Indien. Og der er mange forskellige måder at opleve det på.

The Backwaters i kajak
En kajak er uden tvivl den mest eventyrlige måde at opleve the Backwaters på. Her er der mulighed for at ro ind ad kanaler så smalle, at palmerne på hver sin side af bredden kærtegner hinandens blade over ens hoved. Komme frem til diminutive landsbyer og opleve dagligdagen helt tæt på. Drive frem i ro og lytte til junglens forunderlige lyde.

Har man ikke lige sin egen kajak ved hånden, kan man kontakte det glimrende, øko-venlige bureau Kalypso Adventure, www.kalypsoadventures.com, der arrangerer kajakture på The Backwaters. En tur på tre dage med to overnatninger koster i omegnen af 1200 kroner, hvor du sover på meget komfortable home stays og får serveret traditionel mad fra Kerala – en oplevelse i sig selv.

Tore_Groenne_Kerala_2.jpg

 

The Backwaters i husbåd
Langt de fleste turister i Kerala vælger at opleve the Backwaters i en af de mange, smukke husbåde, man ser overalt på de større søer og kanaler. Husbådene er udstyret med kahyt, opholdsrum og hyggedæk, og man behøver ikke røre en finger, da der er styrmand, kok og tjener med ombord.

De sørger for mad, drikke og snacks, mens man selv kan koncentrere at nyde de idylliske omgivelser, der glider forbi.

Det største udvalg af husbåde finder man i byen Alleppey. Prisen ligger på omtrent 500 kroner for en tur for to med overnatning, men det er værd at shoppe rundt efter den bedste pris. Inden du takker ja til et tilbud, så vær sikker på, hvad du får med i købet. Fuld forplejning bør være inkluderet.


Offentlig transport & turistcruise En tredje, hyggelig og meget billig måde at opleve the Backwaters på, er at benytte sig at de offentlige transportmidler i form af både, der sejler mellem byerne. Også her er Alleppey et godt udgangspunkt for ture, der varer et par timer og ikke koster mere end et par kroner. Man kan også hoppe på et otte timers turistcruise, der sejler hver dag mellem de to byer Alleppey og Kollam – et glimrende alternativ til bussen, og en billig måde at opleve the Backwaters på.

Foto, øverst: I kajak på en af de små kanaler i the Backwater, Tore Grønne
Foto, nederst: En af de mange husbåde, man kan leje for en dag eller flere på the Backwaters, Tore Grønne


Hvornår skal jeg rejse?
De bedste tidspunkter at rejse til Kerala og the Backwaters på er mellem oktober og april. Her ligger temperaturen typisk mellem 18 og 20 grader, og der falder ikke meget regn.
Sommermåneder juni, juli og august er de mest regnfulde måneder, hvor der er heftige tropiske regnskyl.

 

 

Andre spændende artikler


Fabelagtige norske padleoplevelser

Fabelagtige norske padleoplevelser

Kajaktur langs Jyllands østkyst

Kajaktur langs Jyllands østkyst

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Log ind