Kajak på svenske Nittälven

Vildmarkspadling med forhindringer

Det er da afslappende at padle med strømme på en elv i Sverige, ikk’? Nej! Ikke når bæverne har været på overarbejde, og træstammerne ligger hulter til bulter i vandet. Til gengæld er det sjovt, og så fører Nittälven dig gennem et stykke fuldstændig uberørt vildmark.

_DSC0096.jpg
Skrevet af: Elsa Lyssgaard Ranzau
Opdateret den 16. aug 2021

Det er da afslappende at padle med strømme på en elv i Sverige, ikk’? Nej! Ikke når bæverne har været på overarbejde, og træstammerne ligger hulter til bulter i vandet. Til gengæld er det sjovt, og så fører Nittälven dig gennem et stykke fuldstændig uberørt vildmark.

”Bæverforhindring forude!”
”Hold skarpt til højre i næste sving, ellers bliver du taget af strømmen!”
”Træstammer lige under overfladen i venstre side!”
”Jeg kan høre brusende vand – fos forude!”
Vores råb til hinanden gjalder langs Nittälvens bredder midt i den svenske vildmark i Västmanlands store skove. Vi er fire venner, der sammen er taget på padletur, og efter masser af kajakture på fjorde, søer og langs de danske og svenske kyster skal vi for første gang prøve kræfter med at padle en elv.
”Det bliver en total luksustur,” siger jeg til mine turkammerater inden afrejsen fra Danmark.
”Vi skal bare sidde i kajakkerne og dovnepadle, mens strømmen fører os af sted gennem skovene.”
Men hvorfor er det så lige, at jeg 600 kilometer længere nordpå står midt i en fos, i koldt brusende vand til midt på lårene, mens min kajak har sat sig på tværs af elven, kilet fast mellem to sten, og hurtigt er ved at få cockpittet fyldt med Nittälvens vand?

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

P1080436Ægte vildmark
Tidligere samme morgen er vi startet ved Uvbergsbrons shelterplads, hvor vi har overnattet efter den lange køretur fra Danmark. I sol og højt humør og med kajakkerne pakket til et par dage i vildmarken lægger vi ud fulde af forventninger til vores vildmarkseventyr. Der går dog kun få hundrede meter, før vi må ud ad kajakkerne første gang, da vi kommer til et lavvandet, stenet område. Flere af kajakkerne går på grund, og én efter én må vi sande, at vi er nødt til at få fødderne i det kolde vand, og trække kajakkerne gennem det stenede område. Men snart er vi ude på lidt dybere vand og kan rigtigt nyde naturen omkring os.
Elven går igennem et område med gammel skov, hvor de væltede træer får lov at ligge, til de forgår af sig selv. Det er ægte vildmark. Her er ingen spor efter mennesker, og vi tænker, at sådan har landskabet nok også set ud for flere tusinde år siden. Vi flyder lige så stille af sted gennem skoven i elvens utallige hårnålesving, hvor man aldrig ved, hvad der ligger rundt om det næste sving, til vi får øje på det første menneskeskabte indtil videre – en hyggelig, lille shelterplads lige ud til elven. Vi bliver hurtigt enige om at holde frokostpause, og snart er der varm kakao i kopperne.

Bæver-mikado
Efter frokost bliver elven sværere at padle. Der ligger mange sten lige under overfladen, og vi må hele tiden forsøge at navigere gennem de stenede områder uden at gå på grund eller ridse kajakken for meget. Snart viser vildmarken også tænder – eller det vil sige, at bæverne viser, at deres tænder i den grad kan sinke fire danske kajakroere på vej ned ad elven. Træerne ligger hulter til bulter hen over elven med de karakteristiske gnavemærker efter bævere, så man skulle tro, at en hel flok bævere har spillet mikado med birkestammer fra hver deres side af elven. Et enkelt sted må jeg endda op ad kajakken for at trække den over en bæverdæmning. Andre steder er store graner væltet ned i elven, sikkert efter en storm, og vi må flere gange ud af kajakkerne for at trække dem over eller skubbe dem under stammerne.

P1080469Kilet fast
Hen på eftermiddagen går det op for os, at vi ifølge vores kort kun har padlet tre kilometer. Vi kan på ingen måde nå frem til vores planlagte lejrplads og bliver enige om at sætte tempoet lidt i vejret, men så kommer fossen.
”Brusende vand – fos forude!” råber forreste mand, som har til opgave at finde den nemmeste rute gennem elvens forhindringer og varsko de andre bagved, så vi ikke alle behøver at gå på grund på den samme sten eller træstamme. Vi bliver enige om at forsøge at padle gennem fossen, da den ikke ser så dramatisk ud, og da overbæringen ville blive hen over utallige bæverfældede birketræer med de fuldt lastede kajakker. Jeg padler igennem et område af fossen, som ser ud til at have tilstrækkelig dybde, men pludselig griber strømmen stævnen af min kajak og drejer den rundt, så den ligger på tværs af elven kilet fast mellem to sten. Snart er cockpittet halvt fyldt med vand. Jeg må ud af kajakken og trækker den ned i et roligere område, hvor jeg kan begynde at pumpe vand ud, og vi kan fortsætte til vi må stoppe for de næste væltede træer.

Da vi runder en pynt, letter en kæmpe havørn fra en gruppe sten nogle meter forude.

P1080468Limbo, træklatring og økser
”Så er der limbo!” lyder det endnu engang fra den forreste kajak, og vi er klar over, at vi kommer til et væltet træ, der ligger på skrå hen over vandet.
Man kan lige netop klemme sig igennem, hvis man padler under med overkroppen lænet helt tilbage, som dansede vi en afart af limbo. Senere venter en væltet træstamme, som har lagt sig over elven i en højde af cirka 20 centimeter, hvor det er umuligt at padle under, men også svært at skulle bugsere kajakken over. Her kommer den medbragte økse i brug for at skabe en farbar vej. En anden træstamme har lagt sig så lavt hen over vandet, at den velkendte limbo-teknik kommer til kort. Jeg klatrer i stedet fra kajakken op på træet, hvor jeg liggende på maven kan trække min kajak under træet, og hoppe ned i cockpittet, da det lige er kommet fri på den anden side af forhindringen.
Da vi kan høre den brusende lyd fra endnu en fos, er det allerede aften. Mit tøj er stadig vådt efter den første fos, og vores maver er ved at være tomme, så vi beslutter at slå lejr. Heldigvis er der lige ved fossens ene bred en bålplads og et godt fladt område at slå teltene op på. Det varer ikke længe, inden jeg sidder ved den knitrende ild i mit tørre reservetøj: shorts og skiundertøj. Mens der bliver grillet svinemørbrad i baconfrakke på bålristen, og vi forsøger at tørre vores våde tøj ved at vifte det hen over ilden, kan vi se tilbage på den mest spændende padledag, vi længe har haft, og det i et fuldstændigt uspoleret naturområde med masser af udfordringer. Vi har endda opfundet nye kajakteknikker med limbo, øksehug og træklatring. Og vi har brugt en hel dag på at padle cirka ti kilometer.

P1080507De 1000 hårnålesvings elv
Næste dag bærer vi kajakkerne forbi fossen og padler igennem et område i tæt skov, hvor elven snor sig gennem det ene hårnålesving efter det andet som en gigantisk serpentin, der er pustet ud over et fødselsdagsbord. Elven bliver gradvist dybere og bredere, og bæveren, den flittige træfælder, har været knapt så flittig i dette område, så vi kan pludselig padle med en helt anden hastighed, end i går. Vi kommer forbi masser af sandbanker med spor efter elge, der har været nede og drikke ved elven, og snart er vi ude i et mere åbent landskab med myr og lave træer. Efter at have holdt kaffepause ved shelterpladsen Nittbo, der er så hyggelig, den er svær at forlade, har vi udelukkende nem padling tilbage. Snart er vi ude på søen Ljusnarn, og da vi runder en pynt, letter en kæmpe havørn fra en gruppe sten nogle meter forude. De fem kilometer på søen går stærkt, og snart får vi øje på shelterpladsen Stjärnfors for enden af søen lige ved siden af en solbeskinnet sandstrand.
Vi går i land, samler brænde til bålet, og snart ligger der foliepakker med laks i gløderne, mens vi ser tilbage på vores eventyr i den svenske vildmark, et par dage på de 1000 hårnålesvings elv, en krinkelkroget og serpentin-lignende elv, hvor man ser flere spor efter bævere end efter mennesker, og hvor landskabet sikkert ser ud, som for flere tusinde år siden – fuldstændigt uspoleret.


3 råd til turen

P10804831. Tag ikke af sted uden: Du undgår ikke at skulle i vandet af og til for at løfte kajakken over sten og træstammer, så et par neoprenstøvler og et træktov bliver du rigtigt glad for. Husk også pumpe, øse og svamp til at tømme kajakken, hvis du får den fyldt med vand. Og husk at pakke vandtæt. Sav og økse til at fjerne træstammer, som har lagt sig på tværs af din rute kan også være brugbart. En kajakvogn/kanovogn kan være en god ting, afhængigt af hvor mange overbæringer du planlægger. Det er ikke alle steder, du vil kunne bruge en vogn, da terrænet kan være meget uvejsomt med væltede træer hen over stien, men nogle steder vil du have gavn af en vogn.
2. Kajakken får nogle knubs: Uanset hvor meget du passer på, vil du komme til at ramme sten og træstammer, som ligger skjult i det mørke vand lige under vandoverfladen. Ruten er nok ikke velegnet til glasfiber-kajakker, men gøres bedst i en solid plastkajak eller eventuelt i en alu-kano.
3. Det tager længere tid, end du tror: Undervurder ikke, hvor lang tid det tager at padle Nittälven. På visse strækninger var vores fremdrift bare én kilometer i timen. En populær todages tur er Uvbergsbron til Sjärnfors, men hav eventuelt mad med til en ekstra dag, hvis de mange forhindringer på elven tager længere tid end planlagt.


Elv med rigt dyreliv

P1080455Nittälven ligger vest for Kopparberg og går igennem to naturreservater. Der er et rigt dyreliv i området med mange elge, rådyr og bævere. Los, bjørn og ulv er også blevet set i området, men er mere sjældne. Langs Nittälven vil du se masser af spor efter bævere, vildmarkens entreprenører, i form af bæverboer, dæmninger, fældede træer og afgnavede birkestammer. Læs mere om Nittälven på www.regionorebro.se under kategorierne ‘Natur & Friluftsliv’ og ‘Paddla’. Her finder du også et link til en pdf med et simpelt kort, padlebeskrivelse og lejrplads-info.


P1080502Hvor er vandet?

Efter meget tørre somre kan der være lav vandstand i Nittälven, men fortvivl ikke, du kan stadig få vand under kølen uden at skulle køre for langt. Du kan for eksempel padle Svartälven eller Malingsbo-Kloten naturreservat. Inden afrejse fra Danmark kan du kontakte Kopparbergs turistbureau eller en af de lokale kanoudlejere (se faktaboksen sidst i artiklen) for at få information om vandstanden i Nittälven.

 

Find din næste tur her


Priser fra 2.495,-
Fællesture
Havkajak i den sydsvenske skærgård - Blekinge

Havkajak i den sydsvenske skærgård - Blekinge

Ruteforslag
Åsnen i Sverige

Åsnen i Sverige

Ruteforslag
Dalsland Kanal

Dalsland Kanal

Andre spændende artikler


Kano, kajak og vandring i Rogen i Sverige

Kano, kajak og vandring i Rogen i Sverige

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Weekendtur på Hornborgasjøn, Sydsverige

Europas smukkeste vandvej?

Europas smukkeste vandvej?

Log ind