Kajak på Sydsveriges søer

Stilhed og morgendis

Anders Fanø har skrevet en ny guide til at ro kajak på 16 søer i det sydlige Sverige. Vi har taget en snak med ham om, hvorfor søerne skal opleves fra kajakken.

IMG_3857.jpg
Skrevet af: Tore Grønne - Foto: Anders Fanø
Opdateret den 16. aug 2021

Anders Fanø har skrevet en ny guide til at ro kajak på 16 søer i det sydlige Sverige. Vi har taget en snak med ham om, hvorfor søerne skal opleves fra kajakken.

Hvordan kom du i gang med at ro kajak på søerne i Sydsverige?
”Vi har en sommarstuga, som ligger lige ned til en sø, og det var naturligt at ro kajak på den. Da jeg blev lidt træt af at ro på ’min egen’ sø, tænkte jeg, hvorfor ikke komme lidt rundt til andre søer og se verden?”

Hvad fandt du på søerne, som du faldt for?
”Naturen er superfed. Man mærker den svenske natur med de store klipper og endeløse skove, og så er der mulighed for at gå på opdagelse, da der ofte er øer at ro rundt om, et skær man skal runde, og der er altid en bugt eller vig at ro ind i.

Søerne i Danmark er tit pæne og ’runde’, mens der i Sverige er væsentlig større dynamik i landskabet. Faktisk skal man lige være opmærksom på at lave lidt landkending og huske, hvordan man kommer tilbage til sit udgangspunkt igen. Jeg har flere gange ligget ude på en svensk sø og tænkt over, hvor det nu lige var, jeg havde lagt båden i vandet. Det er ligesom, når man er i kano og skal finde en gennemsejling i bunden af en sø, som kan være svær at se på afstand.”

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 1059

Hvorfor har du skrevet en bog om de her søer?
”Der er lavet kajakguides til skærgården, men jeg kunne ikke finde en guidebog til de sydsvenske søer. Bogen er ment som en appetitvækker; en tur til Sverige behøver ikke være et stort projekt, som en tur til udlandet.

Sydsverige er en del af vores baghave, hvor man kan opleve noget, der er tæt på vildmark, selvom det ikke er mere end 2½ times kørsel fra København. Man kan sagtens tage til Sverige på en dagstur. Eller tage et telt med og opleve to søer på en weekend. Jeg har bevidst valgt at gå uden om mange af de større og mere kendte søer og give plads til nogle af de, efter svenske forhold, mindre søer.

Du finder shelterpladser på søer som Raslången i området ved Immeln og på Åsnen – Åsnen har en kystlinje på 740 kilometer og masser af lejrpladser, specielt til kanoture – men der er mange søer, hvor der ikke er shelterpladser, og det er ikke nemt at lave lejr på bredden. Den bedste løsning er ofte at have telt med i bilen og finde et sted at slå det op, når man er færdig på søen.”

Hvordan fandt du frem til de mest spændende søer?
”Jeg har kørt noget nær mange tusinde kilometer rundt på skovvejene for at finde søerne, og været på flere søer, end der er i bogen. Nogle steder fik jeg aldrig kajakken i vandet, fordi det ikke virkede spændende, eller fordi stemningen ikke var rigtig. En god sø for mig har mange øer, vige og skær. Det er skægt, når der er variation, og det finder man ikke så tit i Danmark.”

IMG 0705

Hvad får man på søerne, som man ikke får i skærgården?
”Man får de samme oplevelser langt hen af vejen: Den storslåede natur, stenene, skærene, øerne og det hele i et størrelsesforhold og en i mængde, man ikke finder på søer i Danmark. I nogle af de her søer er der 10, 20, 30 øer. Søerne er samtidig et mere roligt og sikkert farvand i en turkajak end skærgården. Det kan dog godt blæse.

I en turkajak kan det godt være, man ender med at må vælge en anden sø, mens man i havkajak kan være lidt mere ligeglad og bare ro ud. Selvom det er små søer, så kan der altså godt være åbne stræk på to til tre kilometer. Og da søerne samtidig er dybe, så kan der komme større bølger. Der kan også være skær lige under overfladen, som man måske ikke kan se.

Men det værste, der sker, er selvfølgelig, at man kommer en tur i vandet. Der er for eksempel en sø, som er nævnt i bogen, der hedder Stensjön, og der skal man måske ikke have så meget fantasi for at gætte, hvad man finder der. Min storebror var med på den tur, og han satte simpelthen båden fast på roret og stod på en sten. Jeg måtte ro hen bag ham og løfte ham af.”

IMG 5048

Hvornår oplever man bedst søerne?
”Jeg tager først af sted fra slutningen af maj. Foråret er lige lidt bagude i den nordlige del af Sydsverige, og jeg kan godt lide, hvis træerne er sprunget ud, og der er lidt mere varme i luften. Sæsonen går til september, hvor man kan kombinere kajakture med svampeture. På nogle af mine efterårsture falder man over Karl Johan og Birke-Rørhat, som man nærmest står og falder i, når man sætter kajakken i vandet.”

Hvilke søer kan du bedst lide?
”De søer med mange vige, er de bedste. Men der er også de store søer, hvor vandet og vidderne er større end i Danmark. Jeg kan bedst lide de søer, hvor der er noget forandring, og der sker noget. Men det har jo også noget med stemningen at gøre; at være der alene, måske om morgenen, hvor disen ligger der.

De fedeste oplevelser er selvfølgelig tidligt om morgenen og efter aftensmaden. Sådan en aftentur på en svensk skovsø efter klokken 20, hvor solen er ved at gå ned, vandet er blikstille, der er helt stille, udover nogle gedder, som jager i sivene, og du bare glider hen over vandet – det er guld. Det samme med om morgenen ved seks-tiden, hvor disen kan ligge over vandet.

Det oplever man meget i slutningen af august og september, hvor vandet er varmere end luften. Og så er det selvfølgelig altid godt at have en snack med ud i kajakken og finde en ø eller en sten, hvor man kan gå i land og holde en pause.”


forsidekajakture 710x1000

16 KAJAKTURE I SYDSVERIGE

16 kajakture i Sydsverige er en praktisk guidebog til kajakroere, som søger nem adgang til nye muligheder for at få vand under båden og storslåede naturoplevelser. At ro på sydsvenske søer er både en ro- og naturmæssig oplevelse, og de 16 dagture i bogen går til søer, hvor der ikke kommer mange andre.

De er valgt ud fra ønsket om, at der er noget at se på og udforske med mange øer og vige. Desuden er der til hver tur relevant information om de enkelte søer, hvor det er godt at lægge kajakken i vandet samt kørselsvejledning med GPS-information.
16 kajakture i Sydsverige af Anders Fanø. Skriveforlaget. 130 sider. 249,95 kr.


4 SYDSVENSKE SØER

  1. Örsjön er en god begyndersø. Her er få skær, men i det nordlige område er der et rev, og der er en suveræn strand, hvor det er nemt at lægge kajakken i vandet. Det er et godt sted at starte, hvor man sætter ud i ret beskyttet farvand. Og så ligger søen tæt på Danmark. Når man kommer over broen, er der ikke meget mere end en times kørsel.”
  2. Hindsen en af de klareste søer, jeg har roet på, og her kan man ro mange kilometer. Der er en sigtbarhed på tre meter. Det er helt vildt. Når man tager et pagajtag, kan man tydeligt se enden af pagajen og luftboblerne, der kommer op. Den er også suveræn at bade i. Der er en badebro, hvor man sætter kajakken i vandet.”
  3. Gräsken er en lidt spøjs sø, hvis man kan kalde en sø spøjs. Mellem det store hovedbassin i den nordlige ende, og der hvor søen snævrer sig ind til en bugt, er der et stort, lavvandet område med 30 centimeters dybde og sandbund. Man kunne gå ved siden af båden, hvis man ville. Og så kommer man ud, hvor der er dybt igen. Her er superfint.”
  4. Tjärnesjön er den mest afsidesliggende sø i bogen. Her er fred og ro, og man føler, at man er Palle alene i verden. Og så har den nogle flotte klippeformationer.”

Find din næste tur her


Ruteforslag
Blekinge Skærgård

Blekinge Skærgård

Ruteforslag
Norra Vättern Skærgård

Norra Vättern Skærgård

Ruteforslag
Åsnen i Sverige

Åsnen i Sverige

Andre spændende artikler


Kajak blandt Blekinges skær

Kajak blandt Blekinges skær

Kajak i fredelige Lapland

Kajak i fredelige Lapland

Kajak blandt Blekinges skær

Kajak blandt Blekinges skær

Log ind