• Hjem
  • Artikler
  • Malaysia får sine første byer på UNESCO-liste

Malaysia får sine første byer på UNESCO-liste

Byerne Melaka og George Town ligner intet andet i Sydøstasien, mener FN, som har udpeget de to byer i Malaysia som steder, der er særligt værd at bevare.

melaka-cykelmand.jpg
Skrevet af: Uffe Rasmussen
Opdateret den 10. maj 2021
Læst af: 5730

Byerne Melaka og George Town ligner intet andet i Sydøstasien, mener FN, som har udpeget de to byer i Malaysia som steder, der er særligt værd at bevare.

Byerne er blandt de 19 nye blandt verdens kulturarv, som UNESCO netop har udpeget til at være særligt værd at bevare og passe særligt godt på.

UNESCO mener, at de to byer i Malaysia udgør et unikt arkitektonisk og kulturelt bymiljø, som man ikke finder andre steder i Syd-Østasien.

- Det er historiske byer i Malakka-sundet. Malaysias 500 år med handel og kulturelt udbytte mellem øst og vest har udviklet Malaysia lige her. Med sine offentlige bygninger viser Melaka tidlig historie med oprindelse i 1400-tallets Malay-sultanat og portugisiske og hollandske perioder med start så tidligt som i 1500-talet. George Towns huse repræsenterer den britiske periode fra slutningen af 1700-talet.

Melaka mest interessant
Melaka er måske den by i Malaysia, som er historisk mest interessant med sin multikulturelle baggrund fra de portugisiske og hollandske koloni-perioder blandet med kinesisk og malaysisk kultur.

Den detaljerige Baba Nyonya-arkitektur kommer fra forfædre, som var kinesiske adelige kolonister, som tog malaysiske vaner til sig. Mange af disse huse er i dag antikboder og muséer. Byen har mange vigtige og velbevarede huse fra forskellige tidsperioder, som for eksempel Stadthuys, det ældste hollandske hus i Asien, bygget mellem 1641 og 1660.

George Town
George Town, hovedstaden i Penang-provinsen, er med sine slingrende gader og gamle kinesiske og hinduistiske templer fulde af aktiviteter med morgenens grøntsagsmarkeder til natmarkeder og diverse tempelceremonier.

Byen har mange gamle koloni-huse fra den britiske tid, nogle er blevet til stilige luksushoteller.

Lette at opleve
Melaka og George Town er lette at udforske til fods med et kort over de historisk interessante bygninger. Den multikulturelle historiske arv påvirker også maden, som er kendt som blandt den bedste i Malaysia.

Malaysia har to attraktioner på UNESCO-listen over verdens natur, der er særligt værd at bevare. Det er Gunung Mulu National Park og Kinabalu Park i Sabah på Borneo, som kom på listen i 2000.

Andre spændende artikler


Sabah

Sabah

Johor

Johor

Ny naturattraktion med tiger og næsehorn i Malaysia

Ny naturattraktion med tiger og næsehorn i Malaysia

Log ind