Mit forsøg med piller mod jetlag

Hvad var det lige, jeg slugte?

Hvad er det med det der jetlag? Nogle gange er der ingen problemer, andre gange efterlader det én som søvngænger eller søvnløs. I USA samlede jeg et pilleglas Melatonin op og åd det ved hjemkomst til Danmark. Det virkede! Men hvad var det lige, jeg havde slugt?

Canyonlands.jpg
Opdateret den 13. jan 2021

Hvad er det med det der jetlag? Nogle gange er der ingen problemer, andre gange efterlader det én som søvngænger eller søvnløs. I USA samlede jeg et pilleglas Melatonin op og åd det ved hjemkomst til Danmark. Det virkede! Men hvad var det lige, jeg havde slugt?

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

I 2011 rejste jeg rigtig meget frem og tilbage mellem USA og Danmark. På tværs af Atlanten og ni tidszoner. Det har såmænd været glimrende, men jetlag er efterhånden blevet en næsten månedlig tilstand.

Normalt var det ikke så slemt, men i september kom jeg til Danmark efter en frygtelig lang tur hjem (Tucson – Phoenix – San Francisco – Washington DC - London – København) og gik jeg helt i brædderne. Jeg lå vågen til solen stod op, sov et par timer, vågnede, lå søvnløs og ragede derefter rundt som en zombie dagen lang. 

Det tog næsten en uge, inden jeg kom mig over det, så da jeg i oktober igen fløj fra USA til Danmark og skulle være frisk til at holde nogle foredrag, møder og aftaler, gruede jeg en smule for, om jeg endnu engang ville blive gjort ukampdygtig på grund af jetlag.

I USA fik jeg stukket et tip om at tage noget Melatonin, så på vej til lufthavnen samlede jeg problemfrit et pilleglas op på et apotek.

Da jeg kom til Danmark, åd jeg en pille om aftenen.
Det virkede! Jeg sov som en sten natten igennem. Vågnede udhvilet. Intet jetlag, kun skøn søvn. Jeg tog det de næste par dage, og jetlagget kom aldrig. Men hvad var det egentligt, jeg åd? Var det overhovedet godt for mig?

Hvad siger lægen?
Jeg bestemte mig for at kontakte en rejsedoktor for at finde ud af, hvad det var, jeg slugte, så jeg ringede til speciallæge Axel Lerche fra Rejseklinikken i Charlottenlund, fortalte ham om min oplevelse og spurgte ham:
”Hvad er Melatonin egentligt?”

”Melatonin er et naturligt forekommende hormon, der er med til at regulere søvnen. Når vi flyver gennem tidszoner, bliver vores indre ur ændret. Vi får en forstyrrelse af stofskiftet, og dermed kan vi få problemer med vores søvn. Melatonin hjælper med at normalisere vores søvn igen” svarede han.

Jeg fandt ud af, at Melatonin bliver frigivet i den del af hjernen, der hedder hypothalamus. Det bliver frigivet, når der er mørkt, mens det bliver tilbageholdt, når det er lyst. Det tager dog flere dage for hypothalamus at justere døgnrytmen, og derfor kan vi få svært ved at falde i søvn efter en tur på tværs af kontinenter.

”Er det sikkert at tage Melatonin? Kan det anbefales mod jetlag?” spurgte jeg Axel Lerche.
”Det er ikke noget, der frarådes. Det er relativt harmløst, og i Danmark kan det købes under navnet Circadin. De hyppigste bivirkninger er hovedpine, men på den anden side, så er der foretaget forsøg, hvor hovedpinen forekom lige så hyppigt i den gruppe af testpersoner, der blev givet et placebo,” fortalte han.

”Hvor lang tid, skal man tage det?” spurgte jeg.
”Det anbefales, at man tager en tablet eller to, alt efter sin vægt, ved sengetid de første tre dage, efter man er nået frem til sin destination på både ud- og hjemrejse,” forklarede han.
”Hvordan får man fingrene i det?”

”Det kræver en recept, men så koster det kun cirka ni kroner for 21 tabletter.”
”Det er billigt. Tak skal du have.”
Efter vores snak var jeg ikke et sekund i tvivl. Næste gang, jeg rejser over et større antal tidszoner, pakker jeg min Melatonin (eller Circadin, hvis det er købt i Danmark) igen. Ingen grund til at ligge søvnløs.


Hvad er jetlag?

Jetlag opstår, fordi kroppens normale dagrytme bliver brudt, når man rejser gennem adskillige tidszoner på kort tid, og der bliver vendt op og ned på dag og nat.

Når kroppens naurlige cyklus bliver brudt, kan man enten få problemer med ikke at kunne falde i søvn eller med, at det synes umuligt at holde sig vågen. Normalt giver det mindre besvær at rejse mod vest end at rejse mod øst.

En tommelfingerregel siger, at det tager lige så mange dage at komme sig, som man har krydset tidszoner.

Kilde: www.netdoktor.dk


Hvad kan jeg gære for at reducere jetlag?

  • Vær udhvilet inden afrejsen.
  • Forsøg at sove under flyveturen.
  • Drik rigeligt under turen (dog ikke alkohol).
  • Prøv at følge den lokale tid, når du ankommer.

Kilde: www.netdoktor.dk

Andre spændende artikler


Holi festival

Holi festival

Nationalparker i Canada

Nationalparker i Canada

Rickshaw Run i Indien

Rickshaw Run i Indien

Log ind