Når mindre er mere

Fast and light

20170517_093617.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 16. jun 2023

Minimal oppakning og lange distancer. Det handler om at udfordre sig selv; fysisk og mentalt. Komme tæt på naturen. Og at planlægge ned i mindste detalje. Vi kigger nærmere på vandrebegrebet fast & light og filosofien bag det.

Jeg bevæger mig væk fra byen. Jeg har sovet i skoven 200 meter fra starten af ruten, og i dag skal jeg afsted. Ud og opleve naturen. Det er i april, så den skotske natur er ved at vågne op. Bregner og blade blomstrer. Naturen strækker sine grønne arme. Jeg er lige kommet fra Irland, hvor jeg gik den 120 kilometer lange Wicklow Way i bjergene ved Dublin, og nu har jeg begivet mig ud på den ikoniske West Highland Way i det skotske højland.

Jeg har besluttet mig for at gå langt og hurtigt. Det er bare mig, der er af sted, så jeg styrer det selv. Kun min krop og naturen sætter grænser, så jeg har taget det lette udstyr med. Over de næste tre dage går jeg rutens 155 kilometer.

Jeg går typisk 10 til 12 timer om dagen; stadig med pauser til at nyde og ved pubs undervejs, men jeg er effektiv. Hurtigt af sted om morgenen. Hurtig til at sætte lejr. Det hjælper, når man ikke har så mange ting med.

Det føles let. Som om, jeg ikke har slæbt alt muligt unødvendigt med. Som om, jeg har ladet noget af hverdagens materialisme blive derhjemme. Jeg falder ind i vandringens og føddernes flow. Leger mig gennem landskabet.

Og selv det at det regner samtlige tre dage, synes ikke at gå mig på. Selvfølgelig bliver jeg træt; de sidste 10 kilometer hver dag mærkes, men en del af at være fast & light er også det at være forberedt, trænet, klar. Turen står i mit sind som en af de bedste, jeg har haft. Kroppen, udstyret, planlægning har fungeret og er gået op i en højere enhed.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 393127972 kawh

Hurtig og let forklaret

Fast and Light, Fastpacking, Ultralight Backpacking. Kært barn har mange navne. Fælles for disse moderne betegnelser er, at de dækker over aktiviteter, hvor man søger at presse grænsen for distance, og det gøres ved at medbringe mindst muligt udstyr.

Som sådan er det en udvikling af klassisk vandring blandet med det mere moderne trail- og ultraløb. Men tankegangen og ideerne er noget, som alle kan bruge på deres vandreture – alt lige fra at skære ned på vægten i rygsækken ved at være kritisk i forhold til det udstyr, man medbringer, til at lære at planlægge bedre og undgå at slæbe mad med til mange dage.

Men også at være fysisk forberedt på den udfordring, man begiver sig ud på.

Hvorfor?
At være og bevæge sig i naturen handler om mange ting: oplevelser, samvær, udfordringer, eventyr. Og man kan få dem alle i større eller mindre grad, når man er på forskellige typer ture. Personligt nyder jeg de fleste former, man kan være til fods i naturen på.

Sammen med andre eller alene. Det hele giver forskellige oplevelser og perspektiver på tilværelsen. Men fast & light-turen handler om at udfordre sig selv, fysisk og mentalt. Kan man klare den fysiske udfordring og stadig være mentalt med? Finde vand og ly? Finde vej? Det handler om at være selvstændig, men for mig handler det også om en ret kompleks oplevelse af flow.

At man formår at bevæge sig med mindst mulig modstand gennem terrænet, kende naturen og bedst muligt være i den. For mig handler det meget lidt, som nogen måske tror, om bare at komme frem hurtigt og ikke opleve.

Jeg oplever naturen på en helt særlig og meget nær og bevidst måde, idet jeg søger lethed og naturlighed i min bevægelse i den.

Det simple liv
Generelt er det i dag blevet nemt at starte med fast & light. Der er meget let, godt udstyr at købe, og filosofien bag ”less is more” gør også, at det ikke nødvendigvis er de store summer, man skal bruge på grejindkøb for at komme i gang.

Det handler mere om at få opbygget fysisk form og friluftsegenskaber i forhold til turplanlægning og det at være af sted. Når det kommer til udstyr, så handler det ikke blot om at købe det nyeste, ultralette telt. Det handler mindst lige så meget om god planlægning. Om at vide, hvor meget vand og mad, man skal bære. Vide, hvilke vejrforhold man kommer ud for.

På den vis kan man spare mange kilo, mens et nyt telt til mange tusinde kroner måske sparer en 500 gram. Det handler om filosofien at ”Less Is More”, som på sin vis også bliver en form for livsfilosofi og kan ses i sammenhæng med de moderne simple living-bevægelser.

Filosofien får én til at stille grundlæggende spørgsmål: hvad skal udstyr egentligt kunne? Hvorfor slæber vi nu lige det her stykke udstyr med? Er udstyret ”need to have” eller ”nice to have”? Tag endelig luksus med. Men prøv at skære ned på det. For mig handler det også om en form for simple living-filosofi. Hvor lidt kan jeg egentligt klare mig med?

 

Den første tur
Har man lyst til at prøve fast & light af, vil jeg anbefale, at man starter med en rute, man har gået før; f.eks. i Danmark eller Sydsverige. Planlæg en weekendtur med en eller to overnatninger. Selv har jeg for eksempel tit gået den nederste del af hærvejen fra Rødekro og ned på Gendarmstien og gået den.

Det er en tur på 100 til 110 kilometer med en enkelt overnatning undervejs. Det er vigtigt at være fysisk klar og have forberedt ordentligt inden tur. Det sætter store krav at kunne navigere, finde vand og ly, mens man går langt.

Jo mere man tager på tur, jo mere erfaring får man. Generelt er det en god proces at sætte sig ned efter turen og kigge på sit udstyr. Hvad har man brugt? Hvad kunne måske erstattes af noget lettere? Eller noget med flere funktioner. Og så ellers skære væk.

Eller i nogle tilfælde lægge til, hvis man har manglet noget. Man skal selvfølgelig også tænke over, om fast & light overhovedet er noget for én? Vil man give køb på komforten? Det kommer helt an på ens personlighed, og hvilken type ture, man kommer af sted på.

Flowet gennem landskabet
Ens form skal også evalueres. Modsat mere ’normale ’ vandreture, så slipper man her ikke af sted med at komme uforberedt af sted. Der skal trænes. Både vandrespecifikt, men da de fleste nok ikke har tid til 8 til 10 timers vandring om dagen, så skal man nok også have snøret løbeskoene og ud i skoven.

Opstår der små problemer, så er det vigtigt, at man gør noget ved det med det samme. Mange, mig selv inklusiv, har en tendens til bare at tage hovedet under armen, hvis en vabel eller en skade er ved at udvikle sig.

Stop i stedet med det samme og gør noget ved det. Også hvis navigeringen eller noget andet føles forkert. For mig er det desuden vigtigt ikke at gå helt amok på førstedagen. Man har friske ben og vil gerne af sted, men det kan nemt blive for meget, og selv om man har trænet, så skal kroppen lige falde ind i rytmen.

Og så er det ellers om at finde letheden og det ubesværede mindset. Finde positiv tænkning, være konstruktiv og tænke fremad, så man bedre kan slappe af i nuet og nyde flowet gennem landskabet velvidende om, at man har styr på rute, proviant og udstyr.


5 tips til udstyr og mad

1. Ly for natten: Overvej terrænet og årstiden. Du kan vælge et letvægtstelt i bjergene, eller hvor der er myg og andre dyr. Du kan også vælge et bivuakovertræk eller måske en tarp, hvis du er i f.eks. skovområder, hvor der ikke er myg. I nogle områder har man ikke brug for noget af det, da der enten er shelters eller herberger.

2. Varme om natten: Jeg er gået meget over til at sove med en quilt. Kort fortalt er det en ’opskåret’ sovepose, hvor kun de nederste 40 centimeter af fodenden er som en normal sovepose; resten er som et tæppe, man tager over sig.

Der er altså ikke noget materiale på undersiden, og der er ingen hætte, så man sparer vægten der og bruger så huen, man alligevel har med, til at holde hovedet varmt. En anden fordel ved quilten er, at den er meget lettere at temperaturregulere i den varme del af året. Man sparer typisk et par hundrede gram i forhold til en lignende sovepose, og så er en quilt typisk noget billigere end en sovepose i samme kvalitet og med samme komforttemperatur.

Det skal dog siges, at hvis man vender sig meget i søvne, så er en quilt en dårlig ide. Jeg har en quilt på 350 gram, som for mig går ned til ca. 0 grader, og en på 700 gram, som jeg kan få ned til omkring minus 5 til 10 grader. Jeg plejer desuden at sove i silkelagenpose for at skåne dun og andet.

3. Beklædning: Dit tøjs basale funktioner er at holde dig varm nok til at fungere optimalt og holde dig tør, når det regner, eller du sveder. Jeg går generelt i uldtøj – uldsokker, uldundertøj og uldtrøje, uldhue og uldhandsker.

Uld er fantastisk til at temperaturregulere, og det holder på varmen, selv om det er vådt, og begynder ikke at lugte så hurtigt og meget, som syntetisk tøj gør. Når det kommer til regntøj, så er min erfaring, at selv det allertyndeste regntøj opfylder mine behov. Således vejer mine bukser 150 gram og min jakke omkring 170 gram, mens mange har omkring det dobbelte eller mere med i vægt.

4. Mad: Mad skal først og fremmest give nok næring til vandringen, men den kan også give noget at se frem til i løbet af dagen. Det skal være nemt og ikke for tids- og brændstofkrævende at tilberede. Man kan overveje, om man overhovedet behøver kogegrej. Det kommer selvfølgelig an på den rute, man vandrer, og om man kan leve uden varme måltider. I Skotland f.eks. kommer man dagligt forbi en pub og kan her få varme måltider.

5. Fodtøj: Jeg vandrer aldrig i andet end trail-løbesko. Rent gå-økonomisk svarer 100 sparede gram på skoen til ca. 1 kilo i rygsækken. Med mine sko på omkring 300 gram sparer jeg ca. 300+ gram i forhold til de fleste vandrestøvler. Derudover er chancen for vabler også mindre, og generelt synes jeg, at vandrebevægelsen er meget bedre. Det kræver selvfølgelig, at man er trænet op og vant til at bevæge sig i terræn i sko.


P1060609

5 kilo oppakning til 154 kilometer

Her er den fulde pakkeliste til min tur på West Highland Way:

  • 30 liter rygsæk med cover: 650 g
  • Telt: 550 g
  • Quilt + lagenpose: 500 g
  • Liggeunderlag: 270 g
  • Mobil: 150 g
  • Oplader med powerbank: 200 g
  • Pandelampe: 60 gr
  • Regnjakke: 270 g
  • Regnbukser: 150 g
  • 3 par sokker (et par vandtætte) 1 par korte og 1 par lange underbukser, 1 lang T-shirt: ca. 600 g
  • Jakke 200 g
  • Gryde + brænder: 200 g
  • Vandposer: 100 g
  • 100 ml bionedbrydeligt sæbe: 100 g
  • Vaseline: 50 g
  • Solcreme: 100 g
  • Tandpaste + tandbørste: 50 g
  • Plastre + piller: 100 g
  • Pas, kreditkort og kort: 100 g

Andre spændende artikler


Gennem norske urskove i nationalparken Gutulia

Gennem norske urskove i nationalparken Gutulia

Hvad Hærvejen gav mig

Hvad Hærvejen gav mig

Interview med Søren B. Bøgh fra TLT

Interview med Søren B. Bøgh fra TLT

Log ind