Nyheder & bøger

På opdagelse

Yukon River – floden i Nordamerikas store vildmark – er indbegrebet af dramatisk guldgraverhistorie, farverig kultur, et rigt dyreliv og helt fantastisk natur.

Yukon.jpg
Opdateret den 31. mar 2021

Yukon River – floden i Nordamerikas store vildmark – er indbegrebet af dramatisk guldgraverhistorie, farverig kultur, et rigt dyreliv og helt fantastisk natur.

På ekspedition i Yukon

Floden har spillet en central rolle for befolkningen og udviklingen af områderne omkring floden og været en essentiel færdselsåre både sommer og vinter, for indianere og inuitter, til at komme rundt i landet, fiske, jage og mødes.

Det var også via Yukon River og Chilkoot Trail, at historiens sidste og helt store guldfeber udspillede sig i slutningen af forrige århundrede. Guldgravere, lykkejægere og forsyninger skulle ind til de attraktive områder, og det var floden og guldet, der gjorde udslaget for, hvor byerne i hast blev anlagt. Senere forsvandt de igen i takt med at veje, togbaner og lufthavne tog over, og det moderne Alaska opstod.

Bogen her handler om de 3.220 kilometer i kajak, parret Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen roede fra flodens udspring gennem Canada og Alaska til flodens udløb ud i Beringshavet. 78 dage i vildmarken, hvor parret ser tingene på forskellige måder.

Tine er nysgerrig på sine omgivelser og god til at møde og snakke med andre mennesker. Erik går meget op i historie og dyrelivet, og har meget erfaring fra sine mange ekspeditioner, som Tine ikke har.

I bogen beskriver de sammen ekspeditionen og gør læseren klogere på historien, naturen, dyrelivet, befolkningen og dét at rejse to mennesker så tæt sammen over længere tid i den Nordamerikanske vildmark.

Yukon River, Eventyrlige Yukon af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen. 448 sider. Pris: 300 kr. www.komud.dk 

 

IMG 3707

Everest er blevet højere – og Base Camp bliver mere tilgængelig

Det lyder måske sært, men i årevis har folk været uenige om, hvor højt Mt. Everest egentligt er.

I 1954, året efter Hillary og Tenzing trådte op på verdens højeste tinde, blev bjerget målt til 8.848 meter; den første officielle måling siden briterne i 1854 havde målt Everest, der endnu ikke var navngivet, til at være 8.839 meter.

I 1999 blev det målt til at være 8.850 meter af amerikanerne, og i 2005 til at være 8.844,43 centimeter af kineserne.

Nu har Nepal endelig målt bjerget og er endda blevet enig med Kina, som de deler toppen med, om en officiel højde: 8.848,65 meter – 65 centimeter højere end tidligere formodet. Og så skulle den vist også være på plads.

En anden, og lidt mere jordnær nyhed, er, at det i fremtiden bliver lettere af komme på det populære trek til Everest Base Camp. Mens de fleste nu starter trekket med den korte, spektakulære flyvetur fra Kathmandu til den lille bjergby Lukla, hvor den legendariske korte landingsbane har givet mere end et par trekkere en klump i halsen, bliver det nemlig snart muligt at køre til Lukla.

Der er nemlig ved at blive anlagt en vej ind i bjergene til byen, som tidligere kun har været forbundet med resten af landet via vandrestier. Vejen er planlagt til at være færdig i december 2022.

 

WimHof
Ismandens metoder

Wim Hof er kendt som ’Ismanden’ på grund af sin evne til at modstå ekstrem kulde.

Hans bedrifter inkluderer bl.a. at sidde i isvand i to timer og alligevel opretholde en stabil kropstemperatur samt at klatre på Mount Everest – i intet andet end et par shorts. Wim Hof-metoden er den første bog, der fremlægger hele Wims vision, og som indeholder hans egne grundige instruktioner i metoden.

Selv om Wim Hof er indehaver af 26 verdensrekorder, så peger hans præstationer efter hans egen mening på noget, der går meget dybere end fysiske udfordringer og udholdenhed: Når vi får kontrol over vores egen sundhed og vitalitet gennem hans teknikker, bliver vi forbundet med vores dybeste indre kilde til styrke og velvære.

Vi kan bruge kraften i vores eget åndedræt og vores bevidsthed til at overvinde vores vanebetingede reaktioner på kulde, og dermed overvinder vi hele den kulturelle programmering, der gør os syge og små. Når vi fuldt ud forstår, at vi kan styre vores biologi, opdager vi, at vi kan styre vores liv.

Wim Hof-metoden af Wim Hof. 225 sider. 299,95 kr. www.gyldendal.dk 

 

Hoejt

Historier fra Himalaya

Himalaya bugter sig gennem fem vidt forskellige lande. Her blandes verdensreligionerne islam, buddhisme og hinduisme med ældgamle shamanreligioner og skikke.

Her støder modernitet og tradition sammen, mens stormagterne kæmper om indflydelse. Højt er en svimlende rejse gennem Himalayas utrolige landskaber og dramatisk, ukendt verdenshistorie – helt frem til dagens ulmende konflikter.

Fatland lader os møde egnens beboere på nært hold og folder deres fortællinger ud – fortællinger om nedarvede traditioner og moderne politik, om krig og klimaforandringer.

Erika Fatland blev i 2016 udnævnt af Literary Europe Live til at være en af de ti mest interessante unge litterære stemmer i Europa. Hun har tidligere skrevet bøgerne Sovjetistan (2016) og Grænsen (2018), som er oversat til mere end 20 sprog.

Højt – En rejse i Himalaya af Erika Fatland. 450 sider. 349 kr. Informations Forlag.

 

Andre spændende artikler


Guide: 3 kanoture i Østjylland

Guide: 3 kanoture i Østjylland

Den store kakaoslabberas

Den store kakaoslabberas

3 ture til pinsen

3 ture til pinsen

Log ind