Sådan vælger du pandelampen

LYS I LEJREN

Der er rigtig meget at kigge efter, når man skal vælge pandelampe. Skal du gå i mørke og se langt? Finde dine ting i rygsækken i teltet? Bruge lygten til hyggebelysning, når du læser en bog eller læse et kort uden at blive natteblind? Selvom man måske skulle synes, at en pandelampe er helt enkel, så findes der rigtig mange forskellige modeller, funktioner og detaljer – alt det, bliver du klogere på her i artiklen.

Pandelampen.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022

Der er rigtig meget at kigge efter, når man skal vælge pandelampe. Skal du gå i mørke og se langt? Finde dine ting i rygsækken i teltet? Bruge lygten til hyggebelysning, når du læser en bog eller læse et kort uden at blive natteblind? Selvom man måske skulle synes, at en pandelampe er helt enkel, så findes der rigtig mange forskellige modeller, funktioner og detaljer – alt det, bliver du klogere på her i artiklen.

Lysstyrke og lysspredning

Du er nok stødt på ordet lumen, men hvad er lumen? Jo, lumen er et ord for den samlede lysstrøm, som en kilde udsender i alle retninger. Så jo højere lumen, jo højere lysstrøm og jo mere lys.

Man skal være opmærksom på balancen mellem lysstyrke og batterilevetid, for jo flere lumen og kraftigere lys, jo kortere batterilevetid vil du opleve.

Det er dog ikke altid nødvendigt med kraftigt lys, så vælg lysstyrke efter brugsflade. En lumen mellem 100-300 er rigeligt for de fleste, men skal du løbe i terræn, på topbestigning eller lignende er det nødvendigt med en højere lysstyrke.

En tommelfingerregel er, at jo hurtigere du bevæger dig med din lygte, eller jo mere vanskeligt terræn du bevæger dig i, jo større lysstyrke har du behov for.

Batterier

Der er stor forskel på batterilevetiden på de forskellige pandelygter. Du skal være opmærksom på, at lygten har forskellige lysstyrker, og jo højere lysstyrke jo højere batteriforbrug.

Levetiden i timer er oftest målt på den laveste funktion, som kan være få lumen, så hold øje med batterilevetiden på alle funktioner, så du ikke bliver skuffet på tur. Som et eksempel har du 120 timer på laveste styrke (10 lm) med Ledlenser NEO10R og 10 timer på højeste styrke (600 lm).

Der findes også mange forskellige typer af batterier til pandelamper: genopladelige, almindelige alkaline batterier, specielle knapbatterier, eller mulighed for at lygten kan tage både AAA og genopladelige batterier.

Der er fordele og ulemper ved alle typer af batterier.

 1. Alkaline batterier: Fås over hele verden og er derfor altid til at skaffe. Er du væk fra byer, skal du dog have ekstra batterier med på tur, og det miljømæssige i engangsprodukter er også værd at tænke på.

 2. Genopladelige batterier: De fleste kan oplades med usb, så du kan udnytte din powerbank eller andre energikilder. Miljømæssigt er det godt ikke at skulle skaffe sig af med batterier hele tiden.

 3. Diverse specialbatterier: Knapbatterier og større alkaline-batterier kan ofte skaffes mange steder, men ikke i samme omfang som almindelige AAA-batterier.

 

Tikka300
En helt enkel pandelampe: Petzl Tikka
Kan lyse op til 65 m., har rødt lys og blinkende nødfunktion kan ses 700 m væk.
Vægt: 82 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x AAA Alkaline batterier, men kan også bruge Core genopladeligt batteri (medfølger ikke). Op til 400 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: Op til 300 lumen.
Pris: 269 kr.
www.petzl.com 

OlightH2R
Pandelampe med høj lysstyrke: Olight H2R
Kan lyse op til 153 m og kan også bruges som håndlygte.
Vægt: 174 g inkl. batterier.
Batteri: Genopladeligt batteri. Op til 50 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX8.
Lysstyrke: Op til 2300 lumen.
Pris: 999 kr.
www.olightstore.com 


Støv- & vandtæthed

En pandelampes støv- og vandtæthed måles i IP (Ingress Protection). Når en pandelampe har en IP67 betyder det første tal, hvor støvtæt produktet er, og det andet tal hvor vandtæt det er.

De fleste pandelamper har en IPX4, som betyder, at produktet ikke har en særlig certificering, hvad angår beskyttelse mod støv, men er beskyttet mod vandstråler og derfor kan kaldes vandtæt. Jo højere et tal jo bedre beskyttelse; både hvad angår støv og vand.

En støvtæthed på mellem 1 og 4 signalerer, hvor store støvkorn, der kan trænge ind. 5 betyder støvbeskyttelse, mens 6 står for 100% støvtæthed.

Vandtæthed går fra 1 til 8, hvor:

1 = Beskyttet mod vanddråber.
2 = Beskyttet mod vanddråber, hvis pandelampen har en maksimal hældning på 15°.
3 = Beskyttet mod vanddråber, hvis pandelampen har en maksimal hældning på 60°.
4 = Beskyttet mod oversprøjtning.
5 = Beskyttet mod vandstråler.
6 = Beskyttet mod kraftige vandstråler.
7 = Beskyttet mod nedsænkning i vand ned til 1 meter i 30 min.
8 = Beskyttet mod længerevarende nedsænkning i vand.

En pandelampe med IP67 er altså: 6 = 100 % støvtæt og 7 = Beskyttet mod nedsænkning i vand ned til 1 meter i 30 min.


STORM400
Pandelampe med mange funktioner: Black Diamond Storm 400
Kan lyse op til 100 m., har rødt, blåt og grønt lys, dæmpning af lys og lysstyrkehukommelse.
Vægt: 120 g inkl. batterier.
Batteri: 4 x AAA Alkaline batterier. Op til 150 timers batteri på laveste styrke, 5 timer på højeste.
Vandtæthed: IP67.
Lysstyrke: Op til 400 lumen.
Pris: 499 kr.
www.blackdiamondequipment.com 

 

eLITE
Kompakt og let pandelampe: Petzl e+LITE
Kan lyse op til 29 m., har rødt lys og er meget kompakt.
Vægt: 26 g inkl. batterier.
Batteri: 2 x CR 2032 Lithium. Op til 30 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX7.
Lysstyrke: 30 lumen.
Pris: 259 kr.
www.petzl.com 


23 detaljer og funktioner

 1. Rødt lys: Det røde lyse gør, at dit nattesyn ikke bliver generet på samme måde som ved hvidt lys, og du undgår at blive natteblind. Det røde lys er ideelt til at se ting tæt på, kigge på kortet, eller undgå at forstyrre kammeraterne for meget, når du skal bruge lys i teltet eller shelteret.

 2. Grønt lys: Kan ikke ses på afstand, forstyrrer ikke planter i mørkeperioder og forstyrrer ikke dyr, så du kan komme helt tæt på uden at blive opdaget. Grønt lys er dermed oplagt til jagt.

 3. Blåt lys: Godt til kontraster og bruges især til jagt, da dyreblod bliver meget tydeligt i mørket.

 4. Smalt eller bredt lys: Med et smalt og kraftigt lys kan du se langt fremad, men med et ret lille fokusområde og ikke et så bredt lys. Med et bredt lys får du et godt overblik på nært hold i lejren eller til løb, hvor du skal overskue landskabet. Det brede lys begrænser ofte længden på lyset. De fleste lygter har en blanding af et smalt og bredt lys, men du kan finde modeller med fokus på det ene og det andet.

 5. Blink: Nødfunktion så du kan ses på længere afstand.

 6. Rødt lys bagpå for sigtbarhed: Diode bagpå for at synliggøre dig i mørket; det samme princip som en baglygte på en cykel.

 7. Linseeffekt: Med en justerbar linse er det muligt at justere mellem bredt og smalt lys, alt efter hvad du har brug for. Denne funktion findes hovedsageligt i de tekniske og dyrere modeller.

 8. Lyskilde og batteripakke: Består pandelampen af en kombination af lyskilde og batterier foran, eller består den af separat lyskilde foran og batterier i nakken. Ved lygter til løb er lyskilden og batteripakken ofte adskilt for at opnå den bedst mulige vægtfordeling. Det er også muligt at få længere ledninger til batteripakkerne, så man i stedet kan have dem i rygsækken. I dag er de fleste lyskilder og batterier foran, når det kommer til de mindre lygter, da man har formået at gøre begge dele så let, at det ikke føles tungt eller generer.

 9. Montering af lygte: Der findes mange muligheder for at omdanne eller montere en pandelampe; f.eks. at lave den om til et arbejdsspot, at kunne montere den på en hjelm eller at montere den på et brystspænde.

 10. Knapper: Trykknapper, skubbeknap eller bevægelsessensor – også her er der stor forskel på pandelamper. Tændes lygten ved klik pr. trin efter lysindstilling, eller har den en lysdæmperfunktion (DIM-funktion), så du holder knappen inde for at kunne justere på lysstyrken? Det er vigtigt at tænke på brugervenlighed med knapper, og skal du bruge lygten til vinterbrug, skal den kunne betjenes med handsker.

 11. Dæmpbar (DIM-funktion): Vil du selv bestemme lysstyrken, kan en dæmpbar funktion give dig lige præcis den styrke, du ønsker.

 12. Skift mellem funktioner: Skal man klikke mange gange, eller skal man holde knappen inde for at dæmpe lyset? Kommer det hvide lys før det røde? Det, og meget andet, er noget, man kan vælge efter, hvis man har en præference. Det er dog ofte svært at læse ud af produktet, så se videoer af lygten eller prøv den i en butik.

 13. Bevægelsessensor: Gør det muligt at tænde og slukke med luffer eller lignende på uden at skulle bruge fingrene til at ramme en knap.

 14. Vandtæthed: De fleste pandelamper er beskyttet mod vand, så du kan bruge dem i regnvejr. Men der er stor forskel på, hvor vandtætte de er, og det måles på IP-skalaen, som du kan læse om længere nede i artiklen.

 15. Kulde/varme: De fleste lygter er lavet til allroundbrug, men der er forskel på, hvilke temperaturer lygten fungerer i. Skal du ud i mange minusgrader over længere tid, er det en god idé at kigge efter en lygte specielt udviklet til det.

 16. Elastikrem: De fleste pandelygter er opbygget med en enkelt elastikrem. Mange lygter er næsten ens, men nogle har en tredje strop hen over hovedet for ekstra fast montering.

 17. Kan hovedet vippes: De fleste pandelygter har et justerbart hoved, så du kan ændre vinklen på lyskilden. Det er efter vores mening en nødvendighed.

 18. Ledning på siden: Pandelamper med batteripakken på bagsiden af hovedet er oftest forbundet med en ledning, så man kan afbryde forbindelsen, så lygten ikke tænder uønsket i rygsækken. Det er muligt at købe længere ledninger til nogle lygter, så batteripakken kan placeres i rygsækken eller lignende.

 19. Kvalitet: De fleste pandelamper er lavet i plastik med et elastisk pandebånd; en overraskende solid opbygning. Skal du have en ekstra solid lygte, kan du gå efter en i metal, hvor plastikdele er holdt på et minimum. Men der er stor forskel på detaljeringen omkring samlinger, knæk ved det justerbare hoved og lignende. Vi råder til at gå efter de kendte mærker, da de har stor erfaring med at lave holdbare pandelygter.

 20. Pris: Der er et enormt prisspænd, hvad angår pandelamper. Prisen afhænger som oftest af typen af batteri, lysstyrken, samt hvor mange indstillinger du vil have. En lygte til et par hundrede kroner kan sagtens være god til mere enkelt brug, mens de kraftigere og mere tekniske lygter vil være noget dyrere.

 21. Vægt: Det, der oftest vejer på en pandelampe, er batterierne. Nogle produkter har en stor batterikapacitet, og de vejer mere. Derudover kan detaljer som materialer i metal eller ekstra solide konstruktioner give lidt højere vægt.

 22. Kompakt: De fleste pandelamper har omtrent samme størrelse, men der er alligevel stor forskel på de helt kraftige pandelygter, batterityper og letvægtsmodeller. Kig på funktion, før du kigger på hvor kompakt den er, men overvej, om der findes lignende funktioner i et mere kompakt design, eller om det er nødvendigt for dig med ekstra batteritid. De helt kompakte lamper har oftest en lav lysstyrke og kan hovedsageligt kun bruges i teltet.

 23. Intelligens: Der kommer mere og mere teknologi i pandelamper, og en af de nyere teknologier er automatisk dæmpning og justering af lysstyrke, alt efter om du f.eks. er i tæt skov eller på åben hede.

LedlenserNeo10R 

Til løb i terrænet: Ledlenser NEO10R
Kan lyse op til 150 m., har rødt lys bag på, så du kan ses i mørket, og der medfølger brystsele.
Vægt: 100 g inkl. batterier.
Batteri: Genopladeligt batteri. Op til 120 timers batteri på laveste styrke og 10 timer på højeste.
Vandtæthed: IP54.
Lysstyrke: Op til 600 lumen.
Pris: 799 kr.
www.ledlenser.dk 

Astro250
Prisstærk pandelampe: Black Diamond Astro 250
Kan lyse op til 36 m., knapper kan låses, så den ikke tændes i rygsækken.
Vægt: 81 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x AAA Alkaline batterier. Op til 200 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 250 lumen.
Pris: 169 kr.
www.blackdiamondequipment.com 


HÅNDLYGTER/STAVLYGTER

Mange husker nok de store Maglite-stavlygter i starten af nullerne, men stavlygter er noget helt andet i dag. Håndlygter kan være små, men imponerende kraftige lygter, som Ledlenser P7 der bl.a. bruges af politiet.

MAGLED 3D
Maglite 3-CELL D LED
Kan lyse 412 meter og er 313 mm lang.
Vægt: 856 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x D-CELL Alkaline batterier. 80 timers batteri på fuld styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 164 lumen.
Pris: 699 kr.
www.maglite.com 

LedlenserP7

Ledlenser P7
Kan lyse 300 m, er 130 mm lang og har tre lysstyrker.
Vægt: ca. 175 g inkl. batterier.
Batteri: 4 x AAA Alkaline batterier. Op til 25 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 450 lumen.
Pris: 599 kr.
www.ledlenser.dk


LANTERNER OG HYGGEBELYSNING

Lys er ikke kun praktik, og der findes mange fine lyskilder til at skabe stemning og give godt lys i lejren. Der findes både levende lys som den klassiske petroleumslampe, gaslampen til gasbrænderen eller de mere moderne LED-lys i små og kompakte løsninger.

Black ReMoji
Moderne lanterne: Black Diamond Remoji Lantern
Kan skifte farver, har en dæmperfunktion og kan oplades med USB.
Vægt: 86 g
Batteri: Genopladeligt batteri. 16 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 150 lumen.
Pris: 349 kr. 
www.blackdiamondequipment.com 

Feurhand
Klassisk lanterne: Feurhand lantern
Hygge, høj styrke og varmt lys.
Vægt: 530 g
Batteri: Kører på lampeolie og åben ild. 20 timers lys på en opfyldning.
Vandtæthed: Vandafvisende.
Lysstyrke: Ukendt.
Pris: 199 kr. /
www.feuerhand.com 

SiteLightMini

Hyggelige lyskæder: Biolite Sitelight Mini
Hygge, kompakt og kan sammensættes med flere kæder.
Vægt: 70 g
Batteri: Kører på usb og kan sættes til en powerbank eller anden lignende energikilde.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 150 lumen fordelt på de fire lamper.
Pris: 149 kr.
www.eu.bioliteenergy.com 

Tikka300
En helt enkel pandelampe: Petzl Tikka
Kan lyse op til 65 m., har rødt lys og blinkende nødfunktion kan ses 700 m væk.
Vægt: 82 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x AAA Alkaline batterier, men kan også bruge Core genopladeligt batteri (medfølger ikke). Op til 400 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: Op til 300 lumen.
Pris: 269 kr.
www.petzl.com 

OlightH2R
Pandelampe med høj lysstyrke: Olight H2R
Kan lyse op til 153 m og kan også bruges som håndlygte.
Vægt: 174 g inkl. batterier.
Batteri: Genopladeligt batteri. Op til 50 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX8.
Lysstyrke: Op til 2300 lumen.
Pris: 999 kr.
www.olightstore.com 


Støv- & vandtæthed

En pandelampes støv- og vandtæthed måles i IP (Ingress Protection). Når en pandelampe har en IP67 betyder det første tal, hvor støvtæt produktet er, og det andet tal hvor vandtæt det er.

De fleste pandelamper har en IPX4, som betyder, at produktet ikke har en særlig certificering, hvad angår beskyttelse mod støv, men er beskyttet mod vandstråler og derfor kan kaldes vandtæt. Jo højere et tal jo bedre beskyttelse; både hvad angår støv og vand.

En støvtæthed på mellem 1 og 4 signalerer, hvor store støvkorn, der kan trænge ind. 5 betyder støvbeskyttelse, mens 6 står for 100% støvtæthed.

Vandtæthed går fra 1 til 8, hvor:

1 = Beskyttet mod vanddråber.
2 = Beskyttet mod vanddråber, hvis pandelampen har en maksimal hældning på 15°.
3 = Beskyttet mod vanddråber, hvis pandelampen har en maksimal hældning på 60°.
4 = Beskyttet mod oversprøjtning.
5 = Beskyttet mod vandstråler.
6 = Beskyttet mod kraftige vandstråler.
7 = Beskyttet mod nedsænkning i vand ned til 1 meter i 30 min.
8 = Beskyttet mod længerevarende nedsænkning i vand.

En pandelampe med IP67 er altså: 6 = 100 % støvtæt og 7 = Beskyttet mod nedsænkning i vand ned til 1 meter i 30 min.


STORM400
Pandelampe med mange funktioner: Black Diamond Storm 400
Kan lyse op til 100 m., har rødt, blåt og grønt lys, dæmpning af lys og lysstyrkehukommelse.
Vægt: 120 g inkl. batterier.
Batteri: 4 x AAA Alkaline batterier. Op til 150 timers batteri på laveste styrke, 5 timer på højeste.
Vandtæthed: IP67.
Lysstyrke: Op til 400 lumen.
Pris: 499 kr.
www.blackdiamondequipment.com 

 

eLITE
Kompakt og let pandelampe: Petzl e+LITE
Kan lyse op til 29 m., har rødt lys og er meget kompakt.
Vægt: 26 g inkl. batterier.
Batteri: 2 x CR 2032 Lithium. Op til 30 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX7.
Lysstyrke: 30 lumen.
Pris: 259 kr.
www.petzl.com 


23 detaljer og funktioner

 1. Rødt lys: Det røde lyse gør, at dit nattesyn ikke bliver generet på samme måde som ved hvidt lys, og du undgår at blive natteblind. Det røde lys er ideelt til at se ting tæt på, kigge på kortet, eller undgå at forstyrre kammeraterne for meget, når du skal bruge lys i teltet eller shelteret.

 2. Grønt lys: Kan ikke ses på afstand, forstyrrer ikke planter i mørkeperioder og forstyrrer ikke dyr, så du kan komme helt tæt på uden at blive opdaget. Grønt lys er dermed oplagt til jagt.

 3. Blåt lys: Godt til kontraster og bruges især til jagt, da dyreblod bliver meget tydeligt i mørket.

 4. Smalt eller bredt lys: Med et smalt og kraftigt lys kan du se langt fremad, men med et ret lille fokusområde og ikke et så bredt lys. Med et bredt lys får du et godt overblik på nært hold i lejren eller til løb, hvor du skal overskue landskabet. Det brede lys begrænser ofte længden på lyset. De fleste lygter har en blanding af et smalt og bredt lys, men du kan finde modeller med fokus på det ene og det andet.

 5. Blink: Nødfunktion så du kan ses på længere afstand.

 6. Rødt lys bagpå for sigtbarhed: Diode bagpå for at synliggøre dig i mørket; det samme princip som en baglygte på en cykel.

 7. Linseeffekt: Med en justerbar linse er det muligt at justere mellem bredt og smalt lys, alt efter hvad du har brug for. Denne funktion findes hovedsageligt i de tekniske og dyrere modeller.

 8. Lyskilde og batteripakke: Består pandelampen af en kombination af lyskilde og batterier foran, eller består den af separat lyskilde foran og batterier i nakken. Ved lygter til løb er lyskilden og batteripakken ofte adskilt for at opnå den bedst mulige vægtfordeling. Det er også muligt at få længere ledninger til batteripakkerne, så man i stedet kan have dem i rygsækken. I dag er de fleste lyskilder og batterier foran, når det kommer til de mindre lygter, da man har formået at gøre begge dele så let, at det ikke føles tungt eller generer.

 9. Montering af lygte: Der findes mange muligheder for at omdanne eller montere en pandelampe; f.eks. at lave den om til et arbejdsspot, at kunne montere den på en hjelm eller at montere den på et brystspænde.

 10. Knapper: Trykknapper, skubbeknap eller bevægelsessensor – også her er der stor forskel på pandelamper. Tændes lygten ved klik pr. trin efter lysindstilling, eller har den en lysdæmperfunktion (DIM-funktion), så du holder knappen inde for at kunne justere på lysstyrken? Det er vigtigt at tænke på brugervenlighed med knapper, og skal du bruge lygten til vinterbrug, skal den kunne betjenes med handsker.

 11. Dæmpbar (DIM-funktion): Vil du selv bestemme lysstyrken, kan en dæmpbar funktion give dig lige præcis den styrke, du ønsker.

 12. Skift mellem funktioner: Skal man klikke mange gange, eller skal man holde knappen inde for at dæmpe lyset? Kommer det hvide lys før det røde? Det, og meget andet, er noget, man kan vælge efter, hvis man har en præference. Det er dog ofte svært at læse ud af produktet, så se videoer af lygten eller prøv den i en butik.

 13. Bevægelsessensor: Gør det muligt at tænde og slukke med luffer eller lignende på uden at skulle bruge fingrene til at ramme en knap.

 14. Vandtæthed: De fleste pandelamper er beskyttet mod vand, så du kan bruge dem i regnvejr. Men der er stor forskel på, hvor vandtætte de er, og det måles på IP-skalaen, som du kan læse om længere nede i artiklen.

 15. Kulde/varme: De fleste lygter er lavet til allroundbrug, men der er forskel på, hvilke temperaturer lygten fungerer i. Skal du ud i mange minusgrader over længere tid, er det en god idé at kigge efter en lygte specielt udviklet til det.

 16. Elastikrem: De fleste pandelygter er opbygget med en enkelt elastikrem. Mange lygter er næsten ens, men nogle har en tredje strop hen over hovedet for ekstra fast montering.

 17. Kan hovedet vippes: De fleste pandelygter har et justerbart hoved, så du kan ændre vinklen på lyskilden. Det er efter vores mening en nødvendighed.

 18. Ledning på siden: Pandelamper med batteripakken på bagsiden af hovedet er oftest forbundet med en ledning, så man kan afbryde forbindelsen, så lygten ikke tænder uønsket i rygsækken. Det er muligt at købe længere ledninger til nogle lygter, så batteripakken kan placeres i rygsækken eller lignende.

 19. Kvalitet: De fleste pandelamper er lavet i plastik med et elastisk pandebånd; en overraskende solid opbygning. Skal du have en ekstra solid lygte, kan du gå efter en i metal, hvor plastikdele er holdt på et minimum. Men der er stor forskel på detaljeringen omkring samlinger, knæk ved det justerbare hoved og lignende. Vi råder til at gå efter de kendte mærker, da de har stor erfaring med at lave holdbare pandelygter.

 20. Pris: Der er et enormt prisspænd, hvad angår pandelamper. Prisen afhænger som oftest af typen af batteri, lysstyrken, samt hvor mange indstillinger du vil have. En lygte til et par hundrede kroner kan sagtens være god til mere enkelt brug, mens de kraftigere og mere tekniske lygter vil være noget dyrere.

 21. Vægt: Det, der oftest vejer på en pandelampe, er batterierne. Nogle produkter har en stor batterikapacitet, og de vejer mere. Derudover kan detaljer som materialer i metal eller ekstra solide konstruktioner give lidt højere vægt.

 22. Kompakt: De fleste pandelamper har omtrent samme størrelse, men der er alligevel stor forskel på de helt kraftige pandelygter, batterityper og letvægtsmodeller. Kig på funktion, før du kigger på hvor kompakt den er, men overvej, om der findes lignende funktioner i et mere kompakt design, eller om det er nødvendigt for dig med ekstra batteritid. De helt kompakte lamper har oftest en lav lysstyrke og kan hovedsageligt kun bruges i teltet.

 23. Intelligens: Der kommer mere og mere teknologi i pandelamper, og en af de nyere teknologier er automatisk dæmpning og justering af lysstyrke, alt efter om du f.eks. er i tæt skov eller på åben hede.

LedlenserNeo10R 

Til løb i terrænet: Ledlenser NEO10R
Kan lyse op til 150 m., har rødt lys bag på, så du kan ses i mørket, og der medfølger brystsele.
Vægt: 100 g inkl. batterier.
Batteri: Genopladeligt batteri. Op til 120 timers batteri på laveste styrke og 10 timer på højeste.
Vandtæthed: IP54.
Lysstyrke: Op til 600 lumen.
Pris: 799 kr.
www.ledlenser.dk 

Astro250
Prisstærk pandelampe: Black Diamond Astro 250
Kan lyse op til 36 m., knapper kan låses, så den ikke tændes i rygsækken.
Vægt: 81 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x AAA Alkaline batterier. Op til 200 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 250 lumen.
Pris: 169 kr.
www.blackdiamondequipment.com 


HÅNDLYGTER/STAVLYGTER

Mange husker nok de store Maglite-stavlygter i starten af nullerne, men stavlygter er noget helt andet i dag. Håndlygter kan være små, men imponerende kraftige lygter, som Ledlenser P7 der bl.a. bruges af politiet.

MAGLED 3D
Maglite 3-CELL D LED
Kan lyse 412 meter og er 313 mm lang.
Vægt: 856 g inkl. batterier.
Batteri: 3 x D-CELL Alkaline batterier. 80 timers batteri på fuld styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 164 lumen.
Pris: 699 kr.
www.maglite.com 

LedlenserP7

Ledlenser P7
Kan lyse 300 m, er 130 mm lang og har tre lysstyrker.
Vægt: ca. 175 g inkl. batterier.
Batteri: 4 x AAA Alkaline batterier. Op til 25 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 450 lumen.
Pris: 599 kr.
www.ledlenser.dk


LANTERNER OG HYGGEBELYSNING

Lys er ikke kun praktik, og der findes mange fine lyskilder til at skabe stemning og give godt lys i lejren. Der findes både levende lys som den klassiske petroleumslampe, gaslampen til gasbrænderen eller de mere moderne LED-lys i små og kompakte løsninger.

Black ReMoji
Moderne lanterne: Black Diamond Remoji Lantern
Kan skifte farver, har en dæmperfunktion og kan oplades med USB.
Vægt: 86 g
Batteri: Genopladeligt batteri. 16 timers batteri på laveste styrke.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 150 lumen.
Pris: 349 kr. 
www.blackdiamondequipment.com 

Feurhand
Klassisk lanterne: Feurhand lantern
Hygge, høj styrke og varmt lys.
Vægt: 530 g
Batteri: Kører på lampeolie og åben ild. 20 timers lys på en opfyldning.
Vandtæthed: Vandafvisende.
Lysstyrke: Ukendt.
Pris: 199 kr. /
www.feuerhand.com 

SiteLightMini

Hyggelige lyskæder: Biolite Sitelight Mini
Hygge, kompakt og kan sammensættes med flere kæder.
Vægt: 70 g
Batteri: Kører på usb og kan sættes til en powerbank eller anden lignende energikilde.
Vandtæthed: IPX4.
Lysstyrke: 150 lumen fordelt på de fire lamper.
Pris: 149 kr.
www.eu.bioliteenergy.com 

Om forfatteren


Rasmus Simonsen Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Jeg er grejnørd. Jeg elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, jeg har med, da jeg siden 2012...

Andre spændende artikler


Bål mad

Bål mad

På langtur gennem fire norske fjeldområder

På langtur gennem fire norske fjeldområder

Vandrebestigning af Acotango, Bolivia

Vandrebestigning af Acotango, Bolivia

Log ind