Hvilken vandresko skal jeg vælge ?

Det skal du kigge efter, når du skal have nye vandresko

Bør man trække i vandresko eller vandrestøvler på vandreturen? Det er et spørgsmål, der kan dele vandene – nogle gange endda skabe bølger – når det bliver diskuteret blandt dedikerede vandrefolk.

shutterstock_604949501_Blaz.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022

Bør man trække i vandresko eller vandrestøvler på vandreturen? Det er et spørgsmål, der kan dele vandene – nogle gange endda skabe bølger – når det bliver diskuteret blandt dedikerede vandrefolk.

Det er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til, om man skal vælge vandresko eller vandrestøvler til turen. Vandresko kan faktisk bruges på de fleste ture, da de er skabt til at støtte, men de kommer selvfølgelig i mange typer former og afskygninger. Bliv klogere på dem her.

Vandresko og vandrestøvler er begge designet, så de mindsker risikoen for ømme fødder, når de bliver udsat for stor belastning i løbet af lange dage på eller udenfor stierne, men om man bør bruge vandresko i stedet for støvler, findes der ikke noget entydigt svar på. Du er derfor nødt til at gøre dig dine egne erfaringer og drage dine egne konklusioner. Der findes utallige varianter inden for hver kategori, men der er dog nogle generelle fordele og ulemper ved begge typer fodtøj.

Det kan vandreskoen

Tager du en vandresko på, betyder det ikke, at du ikke får støtte. For selvom skoen ikke støtter op over anklen, så giver den stadig masser af støtte til foden. Skoen er et let valg, når det handler om vægt på foden, og alt efter hvilken sammensætning af materialer, du vælger, er den oplagt til varme klimaer – eller til fødder, der har det med at blive varme. En vandresko giver desuden en stor fleksibilitet i anklen og god kontrol med foden, og i forhold til vandrestøvlerne kan du spare en del hundrede gram på fødderne, hver gang du flytter foden. Skoen er i det hele taget mere allround end støvlen og kan nemmere bruges til flere forskellige slags ture. Du får som sagt ikke nogen ankelstøtte, og vandresko kræver derfor, at du har stærkere ankler, end du måske har brug for med støvlen. Vandresko kan fås vandtætte, men i det de kun har et kort skaft, vil du ikke få samme vandtætte egenskaber som med støvler, da vand nemmere trænger ned fra oven.

Det kan vandrestøvlen

Støvlen giver mest mulig støtte til foden i form af sålens stivhed kombineret med ankelstøtte. Ankelstøtten er oplagt til utrænede fødder, usikre fødder, hvis man er ude i vanskeligt terræn eller har meget bagage på ryggen. Skal du bestige bjerge eller vandre med tung bagage, så er støvler generelt at foretrække. Støvlen beskytter anklen mod at vrikke om, men den begrænser også fleksibiliteten og er simpelthen tungere at have på. Støvlens høje skaft har den fordel, at det alt efter materialesammensætning er godt i vådt og sumpet terræn. Den vil generelt være varmere end skoen, men i det henseende handler det selvfølgelig også om valget af materialer og vandtætte samt åndbare egenskaber.

LÆDER ELLER SYNTETISK, MEMBRAN ELLER EJ?

Overordnet set er vandrefodtøj lavet i enten skind eller syntetiske materialer samt med eller uden membran. Her er de fem mest almindelige opbygninger af vandresko, der hver især har sine fordele og ulemper.

Skind uden membran 

En rendyrket lædersko er slidstærk, har en lang levetid og egner sig godt til allroundbrug. Læder er ikke vandtæt, men det er vandafvisende. Idet materialet ikke er vandtæt, vil skoen være mere åndbar end sko med membran. Læderskoen har desuden en lang levetid, og læderet kan let plejes, hvilket også kan gøre skoen mere vandafvisende.

Skind og membran (vandtæt)

En vandresko i skind med membran giver en god kombination af slidstyrke og vandtætte egenskaber. Den høje styrke og vandtætheden passer godt til det nordiske klima, men åndbarheden er ikke så høj og egner sig ikke så godt til varme klimaer.

Syntetisk materiale uden membran

Den mest åndbare type sko er lavet i rent syntetiske materialer, og vil du have mest mulig åndbarhed, skal overdelen være lavet i mesh. Det giver masser af luft til foden. Nylon er det bedste materiale til en syntetisk sko, men styrken varierer meget, alt efter måden materialet er vævet på.

Syntetisk materiale og membran (vandtæt)

En vandresko i syntetiske materialer med membran giver en let, vandtæt og prisstærk sko. Det bedste syntetiske materiale er nylon, men generelt har den syntetiske støvle en kortere levetid end læder.

Kombination af materialer

Der findes mange vandresko i kombinationer af forskellige materialer; både med og uden membran. Det kan f.eks. være kombinationer med ruskind, nubucklæder, nylon eller lignende materialer. Kombinationer af materialerne er med til at holde prisen nede og gøre fodtøjet lettere, hvis man sammenligner med eksempelvis rent læder.

GÅ ALDRIG I FOR SMÅ VANDRESKO

Der er ikke en sko, som passer alle, og det er derfor enormt vigtigt ikke kun at lytte til, hvad andre siger om en vandresko. Prøv altid selv skoen, inden du køber. Der er nemlig stor forskel på pasformen, som kan være alt fra smal over bred til andre særlige pasformer.

Et ordsprog lyder, at man aldrig må gå i for små sko. Det gælder ikke kun i overført betydning. Der skal nemlig gerne være mindst en fingers bredde, eller mellem én og halvanden centimeter, fra tæerne og ud til spidsen af skoen. Foden må slet ikke røre ved snuden. Køber du for korte sko, får du ondt i tæerne og kan risikere at miste dine negle – og i værste fald at måtte afslutte en tur for tidligt. Du skal desuden være opmærksom på, at dine vandresko hverken må sidde for løst eller være for tætsiddende. Fødderne har det med at hæve en smule i bredden i løbet af dagen, og det skal du tage udgangspunkt i, når du køber sko. Det kan derfor være en fordel at prøve fodtøj sidst på dagen.

Den regulære pasform

Hvad der er en regulær pasform, varierer fra land til land rundt om i verden, men de fleste mærker opbygger deres sko efter en grundform. Inden for enkelte mærker er det dog muligt at finde forskellige bredder.

Den brede fod

Har du en bredere forfod, så er det muligt at få fodtøj, der er bygget til det. Nogle mærker laver vandresko i forskellige bredder; f.eks. Hanwag. Har du ekstra brede fødder, så er Keen og Alta generelt noget af det bredeste inden for vandrefodtøj.

Den smalle fod

Har du en smal fod, så er det også muligt at finde vandresko bygget på en smal skolæst. Inden for de enkelte mærker findes der også her ofte flere bredder, men generelt er sydeuropæiske mærker smallere end de skandinaviske. Scarpa fra Italien vil f.eks. generelt være smallere end danske ECCO, som bygger på en nordisk skolæst.

Foden med knyster

Det er helt normalt at have en knyst, og det ses oftest ved storetåledet. Hanwag har lavet en skolæst, der hedder ”Bunion”, som betyder knyste, og her er tale om en fodform, der har ekstra plads på den ene side. En knyst, eller ”bunion” om man vil, går også under navnet Hallux Valgus. Et af disse ord fremgår derfor af produktbeskrivelsen, når det kommer til fodtøj med lidt ekstra plads til en knyst.

VANDTÆTHED OG ÅNDBARHED

Fodtøj kan gøres vandtæt ved hjælp af en membran. Gore-Tex er den meste brugte membran, men der findes mange mindre kendte mærker, der virker på samme måde: damp og varme kan komme ud, men vand kan ikke komme ind. Gore-Tex og andre membraner har den effekt, at vand fra vådt græs og andet ikke trænger ind i skoen, men idet anklen på en vandresko er lav, så har det ikke den store effekt på vandpytter og sumpede områder, hvor vand kan komme ned fra oven. Du kan altså ikke bare gå igennem hvad som helst uden at få våde fødder, selvom din vandresko er vandtæt. Det kan dog til dels løses ved at bruge en gaiter. Der findes både korte og lange gaiters, der hjælper med at holde mudder og vand ude.

Det er også muligt at imprægnere en sko uden membran, men den bliver kun let vandafvisende; aldrig vandtæt. Imprægnering af læder med voks gør materialet stærkt vandafvisende, men heller aldrig helt vandtæt.

En anden løsning i våde klimaer er at bruge vandtætte sokker. Den vandtætte sok holder vand, sand og lignende ude, selvom skoen bliver gennemblødt. Hvis du normalt har varme fødder, så er det en god løsning at vælge en sko uden membran – og så bruge vandtætte sokker, når det er nødvendigt. Du skal dog ikke forvente, at en vandtæt sok er lige så åndbar som almindelige vandresokker.  

DE 3 VIGTIGE SÅLER

Det, der adskiller en vandresko fra andre sko, er primært sålen. Der findes mange typer af såler med forskellig stivhed, der giver forskellig støtte, men en vandresko består af tre såler, en yder-, mellem- og indersål.

Ydersålen

har kontakt med terrænet. Det, der kendetegner en sål på en vandresko, er profilen under bunden, der giver et bedre greb på forskellige underlag. Nogle har helt blød gummi i sålen for at give bedre greb i glat føre. Nogle har knopper eller pigge, så man kan stå fast i terræn. Nogle har kraftig gummi for at øge slidstyrken. Ydersålen er vigtig; vær opmærksom på, at sålen på din vandresko matcher det formål, du skal bruge bruge skoen til.

Mellemsålen

er den indre opbygning i skoen, der sikrer støtte skridt efter skridt. Ligesom ved vandrestøvler fås mellemsåler i flere typer; ofte i EVA eller PU. EVA (Ethylen-Vinyl-Acetat) er den letteste type mellemsål og består af skum med luftbobler, der giver en blød, stødabsorberende sål. EVA-mellemsåler er det mest brugte til vandresko. PU (Poly-Urethan) er et hårdt, gummilignende-materiale, som giver den bedst mulige styrke og støtte, især når terrænet er ujævnt.

Indersålen

er den, som har direkte kontakt med din fod. Der medfølger altid en udtagelig indersål, så du kan altid udskifte den og eksempelvis vælge mere støtte af svangen eller mere stødabsorbering i hælen. Alle fødder er forskellige, så det kan have stor betydning for valg af indersål, om du er platfodet eller har en høj svang, som begge er vigtige parametre at vælge indersål efter.

Lundhags Bjerg Low

Lundhags Bjerg Low

Slidstærk vandresko med en overdel i Corradi-ruskind kombineret med syntetiske materialer. På forenden sidder der en beskyttende tåkappe af let, fleksibelt og slidstærkt TPU. Et tyndt lag TPU langs skoens sider sørger for ekstra beskyttelse mod vand og slid. Der er polstring ved anklen samt en meget åndbar og støddæmpende indersål. Nederst sidder der en groft mønstret ydersål fra Vibram.

1.899 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Salomon X Ultra 4 GTX

Salomon X Ultra 4 GTX

Let vandresko i syntetiske materialer med Gore-Tex-membran. Skoen er til både kvinder og mænd, vandtæt og åndbar. De syntetiske materialer på overdelen er svejset sammen, så man undgår generende sømme. Skoen har forstærket snude og en PFC-fri imprægnering. Kiler holder pløsen på plads og forhindrer sand, grus og andet skidt i at komme ind i skoen. En Salomon-specialitet er Qiucklace®-snøringen: Et hurtigt træk, og skoen er snøret. Indersålen er let støddæmpende og åndbar, mellemsålen i EVA-skum giver stødabsorbering, og ydersålen består af slidstærkt gummi med et mønster, så du står fast på både våde, tørre, hårde og løse underlag. Fås til både kvinder og herrer.

1.299 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Keen Ridge Flex WP Women

Keen Ridge Flex WP Women

Vandresko i skind kombineret med syntetiske materialer, en vandtæt og åndbar membran samt et hurtigttørrende tekstilfor. Det helt særlige ligger i den meget bøjelige zone på oversiden af skoen, lige der hvor den bukker lidt sammen, når man går. Det kræver energi at bøje kraftigt skind, som tilmed kan give vabler og sår, og de konstante bukninger slider også på skoen. Systemet gør, at man bruger op til 60% mindre af den energi, der normalt bruges på at bøje skoen. Det er ikke noget, man normalt tænker over, men på en lang dag er forskellen mærkbar. Fås også i en herreversion.

1.399 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dkHoka One One Anacapa Low GTX WomenHoka One One Anacapa Low GTX Women

Vandreskoen her kombinerer en overdel lavet i blødt nubucklæder, der har fået en PFC-fri vandskyende behandling, med en Gore-Tex membran, som sammen hjælper til at holde dine fødder tørre, selv når vejret skaber sig. Den tykke mellemsål er blød og giver god komfort; blandt andet via en maksimal mængde af det karakteristiske EVA-stødabsorberingsmateriale, som Hoka er kendt for. Ydersålen er lavet i Vibram® Megagrip, som sikrer dig et klæbrigt og slidstærkt greb, uanset om det regner eller er knastørt. Fås også i en herreversion.

1.799 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Asolo Womens Track

Asolo Womens Track

Stærkt ruskind med ekstra forstærkninger på snuden og i hælområdet, så den overlever på mange ture. Sålen er tilpas stiv til, at den aflaster din fod på de lange ture, og samtidig føler man sig fuldstændig hjemme på klipper og Via Ferrata-ruten. EVA-mellemsålen sørger for god stabilitet og er kombineret med en pude af PU-skum i hælen, som giver ekstra god, langvarig støddæmpning. Det lange, asymmetriske snøresystem sikrer sammen med den præcise, kvindespecifikke læst den gode pasform. Skoen fås også i en herreversion.

1.349 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

The North Face Mens Vectiv Exploris Futurelight

The North Face Mens Vectiv Exploris Futurelight

Let og stabil sko i mesh og syntetisk læder med en vandtæt og meget åndbar Futurelight-membran, der fungerer lige så godt på den våde løbetur i skoven som på en vandretur med let dagstursrygsæk. Der er forstærkninger på de steder, der er udsat for mest slid på vandrestierne, og ydersålen har et groft mønster med 4 millimeter "lugs", der står godt fast i vådt og mudret terræn. En TPU-indsats under foden giver god stabilitet i alle retninger. Alt i alt en sko, der holder dine fødder tørre og komfortable, når vejret og underlaget er vådt og uforudsigeligt.

1.199 Kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

Scarpa Mens Zen Pro S21

Scarpa Zen Pro S21

Zen Pro er en klassiker i Scarpas sortiment. Den er lavet i vandafvisende ruskind og Schoeller S-TECH-softshell, har PU-forstærkninger på overdelen og en gummiforstærket snude. Skoen er såvel kraftig som smidig, så du får god, behagelig støtte på lange ture – og den kan samtidig bruges som approach-sko og til Via Ferrata-ruter. Snøresystemet går langt ud mod tæerne og giver sammen med Scarpas velformede læst en forrygende pasform. EVA-mellemsålen sikrer god stabilitet, støtte og støddæmpning. Nederst sidder en Vibram-gummiydersål.

1.399 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

The North Face Womens Hedgehog Futurelight

The North Face Womens Hedgehog Futurelight

Her er en let vandresko, der i komfort og fleksibilitet mest minder om en løbesko, men er designet til at suse af sted på vandrestierne med let oppakning og yde god støtte og beskyttelse undervejs. Skoen er lavet i syntetisk ruskind og mesh. Den har en hælkappe, der skaber stabilitet om hælen, og så sørger Futurelight-membranen for, at skoen er særdeles åndbar, samtidig med den er vandtæt. Vibram-ydersålen giver et godt greb på både våde og tørre underlag, og EVA-skum i mellemsålen giver god støddæmpning, så fødderne ikke bliver trætte.

999 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

LÆDER ELLER SYNTETISK, MEMBRAN ELLER EJ?

Overordnet set er vandrefodtøj lavet i enten skind eller syntetiske materialer samt med eller uden membran. Her er de fem mest almindelige opbygninger af vandresko, der hver især har sine fordele og ulemper.

Skind uden membran 

En rendyrket lædersko er slidstærk, har en lang levetid og egner sig godt til allroundbrug. Læder er ikke vandtæt, men det er vandafvisende. Idet materialet ikke er vandtæt, vil skoen være mere åndbar end sko med membran. Læderskoen har desuden en lang levetid, og læderet kan let plejes, hvilket også kan gøre skoen mere vandafvisende.

Skind og membran (vandtæt)

En vandresko i skind med membran giver en god kombination af slidstyrke og vandtætte egenskaber. Den høje styrke og vandtætheden passer godt til det nordiske klima, men åndbarheden er ikke så høj og egner sig ikke så godt til varme klimaer.

Syntetisk materiale uden membran

Den mest åndbare type sko er lavet i rent syntetiske materialer, og vil du have mest mulig åndbarhed, skal overdelen være lavet i mesh. Det giver masser af luft til foden. Nylon er det bedste materiale til en syntetisk sko, men styrken varierer meget, alt efter måden materialet er vævet på.

Syntetisk materiale og membran (vandtæt)

En vandresko i syntetiske materialer med membran giver en let, vandtæt og prisstærk sko. Det bedste syntetiske materiale er nylon, men generelt har den syntetiske støvle en kortere levetid end læder.

Kombination af materialer

Der findes mange vandresko i kombinationer af forskellige materialer; både med og uden membran. Det kan f.eks. være kombinationer med ruskind, nubucklæder, nylon eller lignende materialer. Kombinationer af materialerne er med til at holde prisen nede og gøre fodtøjet lettere, hvis man sammenligner med eksempelvis rent læder.

GÅ ALDRIG I FOR SMÅ VANDRESKO

Der er ikke en sko, som passer alle, og det er derfor enormt vigtigt ikke kun at lytte til, hvad andre siger om en vandresko. Prøv altid selv skoen, inden du køber. Der er nemlig stor forskel på pasformen, som kan være alt fra smal over bred til andre særlige pasformer.

Et ordsprog lyder, at man aldrig må gå i for små sko. Det gælder ikke kun i overført betydning. Der skal nemlig gerne være mindst en fingers bredde, eller mellem én og halvanden centimeter, fra tæerne og ud til spidsen af skoen. Foden må slet ikke røre ved snuden. Køber du for korte sko, får du ondt i tæerne og kan risikere at miste dine negle – og i værste fald at måtte afslutte en tur for tidligt. Du skal desuden være opmærksom på, at dine vandresko hverken må sidde for løst eller være for tætsiddende. Fødderne har det med at hæve en smule i bredden i løbet af dagen, og det skal du tage udgangspunkt i, når du køber sko. Det kan derfor være en fordel at prøve fodtøj sidst på dagen.

Den regulære pasform

Hvad der er en regulær pasform, varierer fra land til land rundt om i verden, men de fleste mærker opbygger deres sko efter en grundform. Inden for enkelte mærker er det dog muligt at finde forskellige bredder.

Den brede fod

Har du en bredere forfod, så er det muligt at få fodtøj, der er bygget til det. Nogle mærker laver vandresko i forskellige bredder; f.eks. Hanwag. Har du ekstra brede fødder, så er Keen og Alta generelt noget af det bredeste inden for vandrefodtøj.

Den smalle fod

Har du en smal fod, så er det også muligt at finde vandresko bygget på en smal skolæst. Inden for de enkelte mærker findes der også her ofte flere bredder, men generelt er sydeuropæiske mærker smallere end de skandinaviske. Scarpa fra Italien vil f.eks. generelt være smallere end danske ECCO, som bygger på en nordisk skolæst.

Foden med knyster

Det er helt normalt at have en knyst, og det ses oftest ved storetåledet. Hanwag har lavet en skolæst, der hedder ”Bunion”, som betyder knyste, og her er tale om en fodform, der har ekstra plads på den ene side. En knyst, eller ”bunion” om man vil, går også under navnet Hallux Valgus. Et af disse ord fremgår derfor af produktbeskrivelsen, når det kommer til fodtøj med lidt ekstra plads til en knyst.

VANDTÆTHED OG ÅNDBARHED

Fodtøj kan gøres vandtæt ved hjælp af en membran. Gore-Tex er den meste brugte membran, men der findes mange mindre kendte mærker, der virker på samme måde: damp og varme kan komme ud, men vand kan ikke komme ind. Gore-Tex og andre membraner har den effekt, at vand fra vådt græs og andet ikke trænger ind i skoen, men idet anklen på en vandresko er lav, så har det ikke den store effekt på vandpytter og sumpede områder, hvor vand kan komme ned fra oven. Du kan altså ikke bare gå igennem hvad som helst uden at få våde fødder, selvom din vandresko er vandtæt. Det kan dog til dels løses ved at bruge en gaiter. Der findes både korte og lange gaiters, der hjælper med at holde mudder og vand ude.

Det er også muligt at imprægnere en sko uden membran, men den bliver kun let vandafvisende; aldrig vandtæt. Imprægnering af læder med voks gør materialet stærkt vandafvisende, men heller aldrig helt vandtæt.

En anden løsning i våde klimaer er at bruge vandtætte sokker. Den vandtætte sok holder vand, sand og lignende ude, selvom skoen bliver gennemblødt. Hvis du normalt har varme fødder, så er det en god løsning at vælge en sko uden membran – og så bruge vandtætte sokker, når det er nødvendigt. Du skal dog ikke forvente, at en vandtæt sok er lige så åndbar som almindelige vandresokker.  

DE 3 VIGTIGE SÅLER

Det, der adskiller en vandresko fra andre sko, er primært sålen. Der findes mange typer af såler med forskellig stivhed, der giver forskellig støtte, men en vandresko består af tre såler, en yder-, mellem- og indersål.

Ydersålen

har kontakt med terrænet. Det, der kendetegner en sål på en vandresko, er profilen under bunden, der giver et bedre greb på forskellige underlag. Nogle har helt blød gummi i sålen for at give bedre greb i glat føre. Nogle har knopper eller pigge, så man kan stå fast i terræn. Nogle har kraftig gummi for at øge slidstyrken. Ydersålen er vigtig; vær opmærksom på, at sålen på din vandresko matcher det formål, du skal bruge bruge skoen til.

Mellemsålen

er den indre opbygning i skoen, der sikrer støtte skridt efter skridt. Ligesom ved vandrestøvler fås mellemsåler i flere typer; ofte i EVA eller PU. EVA (Ethylen-Vinyl-Acetat) er den letteste type mellemsål og består af skum med luftbobler, der giver en blød, stødabsorberende sål. EVA-mellemsåler er det mest brugte til vandresko. PU (Poly-Urethan) er et hårdt, gummilignende-materiale, som giver den bedst mulige styrke og støtte, især når terrænet er ujævnt.

Indersålen

er den, som har direkte kontakt med din fod. Der medfølger altid en udtagelig indersål, så du kan altid udskifte den og eksempelvis vælge mere støtte af svangen eller mere stødabsorbering i hælen. Alle fødder er forskellige, så det kan have stor betydning for valg af indersål, om du er platfodet eller har en høj svang, som begge er vigtige parametre at vælge indersål efter.

Lundhags Bjerg Low

Lundhags Bjerg Low

Slidstærk vandresko med en overdel i Corradi-ruskind kombineret med syntetiske materialer. På forenden sidder der en beskyttende tåkappe af let, fleksibelt og slidstærkt TPU. Et tyndt lag TPU langs skoens sider sørger for ekstra beskyttelse mod vand og slid. Der er polstring ved anklen samt en meget åndbar og støddæmpende indersål. Nederst sidder der en groft mønstret ydersål fra Vibram.

1.899 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Salomon X Ultra 4 GTX

Salomon X Ultra 4 GTX

Let vandresko i syntetiske materialer med Gore-Tex-membran. Skoen er til både kvinder og mænd, vandtæt og åndbar. De syntetiske materialer på overdelen er svejset sammen, så man undgår generende sømme. Skoen har forstærket snude og en PFC-fri imprægnering. Kiler holder pløsen på plads og forhindrer sand, grus og andet skidt i at komme ind i skoen. En Salomon-specialitet er Qiucklace®-snøringen: Et hurtigt træk, og skoen er snøret. Indersålen er let støddæmpende og åndbar, mellemsålen i EVA-skum giver stødabsorbering, og ydersålen består af slidstærkt gummi med et mønster, så du står fast på både våde, tørre, hårde og løse underlag. Fås til både kvinder og herrer.

1.299 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Keen Ridge Flex WP Women

Keen Ridge Flex WP Women

Vandresko i skind kombineret med syntetiske materialer, en vandtæt og åndbar membran samt et hurtigttørrende tekstilfor. Det helt særlige ligger i den meget bøjelige zone på oversiden af skoen, lige der hvor den bukker lidt sammen, når man går. Det kræver energi at bøje kraftigt skind, som tilmed kan give vabler og sår, og de konstante bukninger slider også på skoen. Systemet gør, at man bruger op til 60% mindre af den energi, der normalt bruges på at bøje skoen. Det er ikke noget, man normalt tænker over, men på en lang dag er forskellen mærkbar. Fås også i en herreversion.

1.399 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dkHoka One One Anacapa Low GTX WomenHoka One One Anacapa Low GTX Women

Vandreskoen her kombinerer en overdel lavet i blødt nubucklæder, der har fået en PFC-fri vandskyende behandling, med en Gore-Tex membran, som sammen hjælper til at holde dine fødder tørre, selv når vejret skaber sig. Den tykke mellemsål er blød og giver god komfort; blandt andet via en maksimal mængde af det karakteristiske EVA-stødabsorberingsmateriale, som Hoka er kendt for. Ydersålen er lavet i Vibram® Megagrip, som sikrer dig et klæbrigt og slidstærkt greb, uanset om det regner eller er knastørt. Fås også i en herreversion.

1.799 kr. / Læs mere på Eventyrsport.dk

Asolo Womens Track

Asolo Womens Track

Stærkt ruskind med ekstra forstærkninger på snuden og i hælområdet, så den overlever på mange ture. Sålen er tilpas stiv til, at den aflaster din fod på de lange ture, og samtidig føler man sig fuldstændig hjemme på klipper og Via Ferrata-ruten. EVA-mellemsålen sørger for god stabilitet og er kombineret med en pude af PU-skum i hælen, som giver ekstra god, langvarig støddæmpning. Det lange, asymmetriske snøresystem sikrer sammen med den præcise, kvindespecifikke læst den gode pasform. Skoen fås også i en herreversion.

1.349 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

The North Face Mens Vectiv Exploris Futurelight

The North Face Mens Vectiv Exploris Futurelight

Let og stabil sko i mesh og syntetisk læder med en vandtæt og meget åndbar Futurelight-membran, der fungerer lige så godt på den våde løbetur i skoven som på en vandretur med let dagstursrygsæk. Der er forstærkninger på de steder, der er udsat for mest slid på vandrestierne, og ydersålen har et groft mønster med 4 millimeter "lugs", der står godt fast i vådt og mudret terræn. En TPU-indsats under foden giver god stabilitet i alle retninger. Alt i alt en sko, der holder dine fødder tørre og komfortable, når vejret og underlaget er vådt og uforudsigeligt.

1.199 Kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

Scarpa Mens Zen Pro S21

Scarpa Zen Pro S21

Zen Pro er en klassiker i Scarpas sortiment. Den er lavet i vandafvisende ruskind og Schoeller S-TECH-softshell, har PU-forstærkninger på overdelen og en gummiforstærket snude. Skoen er såvel kraftig som smidig, så du får god, behagelig støtte på lange ture – og den kan samtidig bruges som approach-sko og til Via Ferrata-ruter. Snøresystemet går langt ud mod tæerne og giver sammen med Scarpas velformede læst en forrygende pasform. EVA-mellemsålen sikrer god stabilitet, støtte og støddæmpning. Nederst sidder en Vibram-gummiydersål.

1.399 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

The North Face Womens Hedgehog Futurelight

The North Face Womens Hedgehog Futurelight

Her er en let vandresko, der i komfort og fleksibilitet mest minder om en løbesko, men er designet til at suse af sted på vandrestierne med let oppakning og yde god støtte og beskyttelse undervejs. Skoen er lavet i syntetisk ruskind og mesh. Den har en hælkappe, der skaber stabilitet om hælen, og så sørger Futurelight-membranen for, at skoen er særdeles åndbar, samtidig med den er vandtæt. Vibram-ydersålen giver et godt greb på både våde og tørre underlag, og EVA-skum i mellemsålen giver god støddæmpning, så fødderne ikke bliver trætte.

999 kr. / Læs mere på Friluftsland.dk

Om forfatteren


Rasmus Simonsen Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Jeg er grejnørd. Jeg elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, jeg har med, da jeg siden 2012...

Andre spændende artikler


Kungsleden fra Abisko til Vakkotavare

Kungsleden fra Abisko til Vakkotavare

En lille bygd i Grønland

En lille bygd i Grønland

39 vandreruter i Europa

39 vandreruter i Europa

Log ind