Du er her:

Sådan vælger du vandresko

Det skal du kigge efter, når du skal have nye vandresko

Bør man trække i vandresko eller vandrestøvler på vandreturen? Det er et spørgsmål, der kan dele vandene – nogle gange endda skabe bølger – når det bliver diskuteret blandt dedikerede vandrefolk.

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 15. maj 2022

Bør man trække i vandresko eller vandrestøvler på vandreturen? Det er et spørgsmål, der kan dele vandene – nogle gange endda skabe bølger – når det bliver diskuteret blandt dedikerede vandrefolk.

Det er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til, om man skal vælge vandresko eller vandrestøvler til turen. Vandresko kan faktisk bruges på de fleste ture, da de er skabt til at støtte, men de kommer selvfølgelig i mange typer former og afskygninger. Bliv klogere på dem her.

Vandresko og vandrestøvler er begge designet, så de mindsker risikoen for ømme fødder, når de bliver udsat for stor belastning i løbet af lange dage på eller udenfor stierne, men om man bør bruge vandresko i stedet for støvler, findes der ikke noget entydigt svar på. Du er derfor nødt til at gøre dig dine egne erfaringer og drage dine egne konklusioner. Der findes utallige varianter inden for hver kategori, men der er dog nogle generelle fordele og ulemper ved begge typer fodtøj.

Det kan vandreskoen

Tager du en vandresko på, betyder det ikke, at du ikke får støtte. For selvom skoen ikke støtter op over anklen, så giver den stadig masser af støtte til foden. Skoen er et let valg, når det handler om vægt på foden, og alt efter hvilken sammensætning af materialer, du vælger, er den oplagt til varme klimaer – eller til fødder, der har det med at blive varme. En vandresko giver desuden en stor fleksibilitet i anklen og god kontrol med foden, og i forhold til vandrestøvlerne kan du spare en del hundrede gram på fødderne, hver gang du flytter foden. Skoen er i det hele taget mere allround end støvlen og kan nemmere bruges til flere forskellige slags ture. Du får som sagt ikke nogen ankelstøtte, og vandresko kræver derfor, at du har stærkere ankler, end du måske har brug for med støvlen. Vandresko kan fås vandtætte, men i det de kun har et kort skaft, vil du ikke få samme vandtætte egenskaber som med støvler, da vand nemmere trænger ned fra oven.

Det kan vandrestøvlen

Støvlen giver mest mulig støtte til foden i form af sålens stivhed kombineret med ankelstøtte. Ankelstøtten er oplagt til utrænede fødder, usikre fødder, hvis man er ude i vanskeligt terræn eller har meget bagage på ryggen. Skal du bestige bjerge eller vandre med tung bagage, så er støvler generelt at foretrække. Støvlen beskytter anklen mod at vrikke om, men den begrænser også fleksibiliteten og er simpelthen tungere at have på. Støvlens høje skaft har den fordel, at det alt efter materialesammensætning er godt i vådt og sumpet terræn. Den vil generelt være varmere end skoen, men i det henseende handler det selvfølgelig også om valget af materialer og vandtætte samt åndbare egenskaber.

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Pilgrim på den franske rute

Pilgrim på den franske rute

Hund redder vandrer i Alaska

Hund redder vandrer i Alaska

Når Transsylvanien viser tænder

Når Transsylvanien viser tænder

Log ind