• Hjem
  • ARTIKLER
  • Spøgelsesceremoni i voodoo’ens fødeland, Benin

Spøgelsesceremoni i voodoo’ens fødeland, Benin

Her er voodoo Gud

De fleste forbinder voodoo med nåle i dukker, familiefædre gjort til levende zombier, skumle planer om død og lemlæstelse og fæle besværgelser. Men i Benin er voodoo officiel religion.

00000052774.jpg
Skrevet af: Marc Dozier/LightMediation
Opdateret den 22. dec 2021

De fleste forbinder voodoo med nåle i dukker, familiefædre gjort til levende zombier, skumle planer om død og lemlæstelse og fæle besværgelser. Men i Benin er voodoo officiel religion.

Her bider man halsen over på høns under dunkende ritualer med dansende spøgelser og rigelige mængder palmevin. Her er vise voodoo-konger og farverige kostumer. Alt sammen for at gøre godt for folk i landet, der opfandt voodoo.

Pludselig bider en af dem halsen over på en høne med tænderne, så blodet sprøjter. Fjer og blod klæber stadig til tænderne, da han drikker af en flaske med helligt vand.

I midten af folkemængden buldrer trommer, mens hele landsbyen Vedji-Dassa i det sydlige Benin i Vestafrika fester for at fejre egoun’erne, spøgelser, som ifølge troen er reinkarnerede forfædre.

Festen er et sandt karneval af en ceremoni i kostumer fyldt med farvestrålende broderier, glinsende pailletter og skinnende stoffer. Spøgelserne er præster, der er inkarnationen af guddommelighed inden for voodoo, også kaldet fetisher, og er bærer tunge, farverige kostumer.

Fem af spøgelserne, Ape, Kpe Laye Kito Orun, Omoni Shikou, Wagbadje Okanu, Abinou Kole dukker frem og inviterer sig ind i de levendes rige.

En gruppe af landsbyens beboere sætter sig rundt om en flaske Sodabi, en lokal palmevin, mens de holder sig på respektfuld afstand af de guddommelige, for de mener, at al kontakt med de tilbagevendte er lig med døden.

Pludselig bider en af dem halsen over på en høne med tænderne, så blodet sprøjter. Fjer og blod klæber stadig til tænderne, da han drikker af en flaske med helligt vand og deler det med andre. Ofringen skal forbinde dem med ånderne ved at vise god vilje.

De guddommelige fetisher samler sig i midten af mængden, hvor de giver råd og velsignelser med rystende stemmer og lyde, som var de fra den anden side af graven, i hvert fald virker de nærmest ikke-menneskelige.

Solen nærmer sig horisonten, og fetisherne bliver mere aktive og aggressive. De danser og snurrer, drejer og hopper, mens mørket i den afrikanske nat falder tungt om ceremonien. Pludselig giver de udklædte guder sig til at jagte mængden, som flygter i kontrolleret kaos. Ofre for den menneskelige jagt falder som fluer. Døde. I hvert fald for nogle få minutter. Mængden samler dem op og kører dem hjem, hvor de vågner næste dag, sikkert med gevaldige tømmermænd.

Vanviddet når sit højdepunkt med de første stjerner, og pludselig stopper trommeslagerne deres trommen. Det er tid for egoun’erne at forlade vores verden for at vende hjem. Man fraterniserer ikke med de døde, særligt ikke, når de danser i ens landsby.

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

00000052764Udvalgt blandt fars 145 børn
Man skal smide sine fordomme væk og glemme alt om Hollywoods fortolkning for at være i nærheden af at forstå voodoo. Filmmagerne i USA har bare formidlet de gode historier fra kristne modstanderes skræmmebilleder af voodoo, mener en af Benins mange voodoo-konger.

”Modsat, hvad mange i vesten tror, gør voodoo intet ondt, og det har intet at gøre med hekseri og sort magi. Det står først og fremmest for fred, kærlighed og sammenhold. I vores ritualer beder vi kun vores guder om at lette livet for folk, om at sende regn til afgrøderne og sundhed til de syge og renhed til landet,” siger Houngué Towakon Guédéhoungué, den store fetishkonge i Benin.

Hans far, Sossa Guédéhoungué, udvalgte ham mellem sine 145 børn og overførte sin kunnen til ham. I dag er han den højeste religiøse autoritet i landet med en titel som nationel præsident for voodoo-kulten.

Engang besøgte store personer i Vestafrika jævnligt hans far for at få råd og velsignelse. Familiens rummelige ejendom vidner da også om regelmæssige besøg og gavmildhed fra præsidenterne fra Gabon og Elfenbenskysten.


00000052765Voodoo – fra forbud til officiel religion

Voodoo er i dag Benins officielle religion og 80 procent af befolkningen dyrker den. Voodoo antages at stamme fra Benin og have rødder 4000 år tilbage. Voodoo er i dag religion for 40 millioner mennesker verden over fra Togo, Nigeria og Ghana til USA, Cuba, Brasilien og Haiti, hvor den blev spredt til med de afrikanske slaver.

Voodoo og dens ritualer var truet, da et marxistisk-leninistisk regime overtog magten i 1972, og styret forbød voodoo-templer og -ritualer. Tyve år efter godkendte et nyt, demokratisk styre voodoos betydning for befolkningen. Derfor foregår der nu igen ritualer, ceremonier og danse i landsbyerne landet over.


00000052775Ånder og naturkræfter

Ordet voodoo betyder gud, ånd eller kraft og kommer fra Fon-folket i det sydlige Benin. Tilbedere tror på naturens kraft og på, at der cirkulerer liv om alt på kloden. Den kraft repræsenteres af et helt arsenal af spøgelser, ånder og guder, som man kommunikerer med gennem præster, ritualer og hekse.

Hver landsby tilbeder egne guder. Voodoo-ritualer varierer fra region til region og efter tro. Guélédé-maskerader i Bagon Dovi-Cové-regionen, trance-seancer til ære for Mamy Wata, Zangbétos danse i Grand Popo-regionen og Egoun-ceremoniernes levende udøde i Vedji-Dassa. Tidligere ofrede man dyre okser, men i dag ofrer man høns.


00000052820Her bliver du klogere

www.benintourisme.com – Benins officiel turisthjemmeside
www.ambcotonou.um.dk/da/Forside.htm - få tips om rejsen til Benin hos den danske ambassade i Benin


Oplev voodoo sådan

Voodoo dyrkes hovedsagligt i den sydlige del af landet, og adskillige voodoo-ceremonier finder sted året rundt. Kunsten er at finde ud af, hvor og hvornår, så det er oplagt at spørge de lokale.

Den 10. januar er der national voodoo-dag i hele landet og især på stranden ved Grand Popo og Ouidah, hvor du kan se eller selv deltage i festlighederne.

Ouidah er centrum for voodoo, og her kan du besøge den hellige skov, som er hjemsted for til nogle af guderne. Eller du kan besøge Pythontemplet, fyldt med levende pytoner, der anses som hellige i voodoo, og som du kan samle op.

Air France flyver fra Paris til Cotonou i det sydlige Benin fem gange om ugen, andre flyselskaber er Air Senegal, Afriqiyah og Royal Air Maroc. Alternativt kan du flyve til Accra i Ghana og køre gennem Togo til Benin.

Andre spændende artikler


Ud i Sydaustraliens outback

Ud i Sydaustraliens outback

Stenalderfolk på Ny Guinea

Stenalderfolk på Ny Guinea

 Pionertur til Tanzania

Pionertur til Tanzania

Log ind