Tour de Monte Rosa i Italien & Schweiz

Klassisk Alpetur fra hytte til hytte

Det er selvfølgelig ikke uden grund, at turen rundt om bjergmassivet Monte Rosa ligger helt i top, når det kommer til storslået vandring i Alperne.

shutterstock_5171308_Robert.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 12. jun 2023

Det er selvfølgelig ikke uden grund, at turen rundt om bjergmassivet Monte Rosa ligger helt i top, når det kommer til storslået vandring i Alperne.

I løbet af de omtrent 135 til 165 kilometer, alt efter præcis hvilke stier man vælger, gennem Italien og Schweiz oplever man de svimlende dale dybt under én, de snedækkede tinder højt over én og de smaragdgrønne bjergsøer, alpine enge og velduftende skove lige for snuden af én.

Her er sjældent et kedeligt øjeblik, og så venter der en hytte for enden af hver dagsetape, hvor man kan smække fødderne op, nyde en kold forfriskning og krybe under de varme tæpper i en seng, når stjernerne skinner i den mørke Alpenat.

De fleste starter turen i schweiziske Zermatt, og inden de er tilbage i byen igen, har de set ti bjergtoppe på over 4.000 meter, og oplevet kulturen ændre sig i de fine bjerglandsbyer, som de krydser ind i Italien og tilbage igen.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Ruten følger stier, der i nogle tilfælde er blevet brugt i århundreder af lokale landsbyboere og hyrder til at komme over til nabodalen med varer eller til at bringe dyrene op til de alpine græsgange.

Da ruten går gennem et af de områder i Alperne, hvor der er flest gletsjere, er der rigeligt at skue op på, og så er der også udsigter til et af verdens mest ikoniske bjerge, Matterhorn.

Har du bentøjet i orden og mod på nogle højdemeter, bliver du ikke skuffet: Tour de Monte Rosa byder på nogle af de bedste udsigter, du finder i Alperne.

Dagsetaperne

Der er flere muligheder for selv at sammensætte de dagsetaper, der passer til ens tempo og temperament, men her er en klassiske Tour de Monte Rosa.

Dag 1: Zermatt – Theodul Pass (5-6 timer)
En lang, krævende dag med mange højdemeter, da man starter i 1616 meters højde og skal op i 3.31 meters højde og skal vandre over en gletsjer undervejs. Det kan man evt. hyre en guide til. Landskaberne undervejs er spektakulære.

Dag 2: Theodul Pass - St-Jacques (5-6 timer)
Alpine landskaber og bjergtoppe, men også bjergsøer og smukke dale. Senere på dagen venter også et storslået stenlandskab, og fra Colle Superior skuer man ud over en dal med bjergformationer, der leder tankerne på Dolomitterne.

Dag 3: St-Jacques - Gressoney (ca. 4 timer)
En dag, der blandt andre foregår på stier over sommerens alpine græsgange, hvor køer lusker omkring. Over én ligger Alpetop på Alpetop.

Dag 4: Gressoney - Gabiet - Alagna (ca. 6-7 timer)
En længere etape, hvor det er værd at holde udkig efter stenbukke og vild, alpine blomster, der skaber liv i en verden af sten og klippe.

Dag 5 :Alagna - Macugnaga (ca. 8 timer)
Dagen byder på en særligt fantastisk udsigt til Monte Rosa-massivet fra passet Colle de Turlo. På dagens etape vandrer man også gennem skov med rislende bække, over små træbroer med slugter under og over luftige græsgange.

Dag 6 :Macugnaga / Staffa - Saas-Fee (ca. 8-10 timer)
På sjettedagen af Tour de Monte Rosa venter et af højdepunkterne i form af passet Monte Moro, hvor man finder statuen af Jomfru Maria.

Dag 7 :Saas-Fee - Grächen (ca. 6-7 timer)
En vandretur gennem en dal med de alpine blomster og en sneklædt gletsjer, der nærmest hænger over hovedet på én. Når man er færdig med at skue op på den, passerer man en stenet og lettere udfordrende passage og kommer frem til en formidabel udsigt til bjergmassivet Weisshorn.

Dag 8 :Grächen – Europahütte (ca. 6-7 timer)
En af turens hårdeste etaper, hvor man efter en tur gennem skov skal stejlt op. Her er reb at holde fast i, og så er der endnu flere udsigter til Weisshorn, der nok skal tage pusten fra én, hvis man ikke allerede har tabt den.

Dag 9 :Europahütte - Zermatt (ca. 6-7 timer)
Turens sidste dag med mere af alt det, der har gjort den seneste uge så fantastisk: Uforlignelige bjergudsigter uanset hvilken retning man vender hovedet i.

Foto: Roberto Caucino / www.shutterstock.com

Italien

Gå med alle dine sanser gennem Sydtyrols pausebrydende bjerglandskab, tag en forfriskende dukkert i den kølige Gardasø efter en varm dag, bestig de smukke italienske alper, smag på det fantastiske køkken i Piemonte og slap af på en hvid sandstrand i Syditalien! Der er noget for enhver smag!

Find din næste tur her


Ruteforslag
Tour de Monte Rosa

Tour de Monte Rosa

Priser fra 5.798,-
Ture på egen hånd
Via Alpina trek i Schweiz

Via Alpina trek i Schweiz

Ruteforslag
Drei Zinnen

Drei Zinnen

Andre spændende artikler


3 alpestier vi drømmer om

3 alpestier vi drømmer om

Vandresti gennem Italiens 25 nationalparker

Vandresti gennem Italiens 25 nationalparker

Vandring i Toscana

Vandring i Toscana

Log ind