• Hjem
  • Artikler
  • Tusindvis af kilometer nye vandrestier er blevet åbnet for danskerne

Tusindvis af kilometer nye vandrestier er blevet åbnet for danskerne

Kom helt tæt på dansk natur

Sidste efterår blev der åbnet op for, at danskerne må gå og løbe i randzonerne langs alle vandløb og søer i Danmark i bræmmer på 10 meter fra vandkanten. Vi har kigget nærmere på, hvad det betyder for dig og kommer her med tre turforslag i randzonerne.

aa_shutterstock_109411454_F.jpg
Skrevet af: Steffen Fog - Fotos: VisitDenmark, VisitViborg og Sorø Turistbureau.
Opdateret den 03. jan 2017
Læst af: 8101

Sidste efterår blev der åbnet op for, at danskerne må gå og løbe i randzonerne langs alle vandløb og søer i Danmark i bræmmer på 10 meter fra vandkanten. Vi har kigget nærmere på, hvad det betyder for dig og kommer her med tre turforslag i randzonerne.

Friluftshungrende danskere har fået en helt ny og kæmpestor legeplads. Efter vedtagelsen af randzoneloven er tusindvis af kilometer nye vandrestier og løberuter nemlig en realitet! Eller hvad der svarer til omkring 50.000 hektar ny natur for friluftsmennesket at boltre sig i.

Man har indført randzonerne for naturen og miljøets skyld – for at beskytte vandmiljøet yderligere fra den forurening, som Danmarks landbrug forårsager. Ved at lave bræmmer på 10 meter langs al ferskvand er der nemlig en større chance for, at kvælstof, fosfor, pesticider og andre ting som kan forurene vandmiljøet, når at blive nedbrudt, inden det bliver vasket ud i vandmiljøet. En heldig sidegevinst er, at biodiversiteten og mangfoldigheden af planter, urter og dyreliv også vil stige, ligesom dette enorme areal sammenhængende natur er en lise for friluftsfolket.

Randzonerne ligger overalt i landet og giver adgang til noget af den bedste natur, vi har i Danmark – nemlig vores vandmiljø. Grænsen mellem land og vand er en naturtype med en enorm vitalitet og et rigt dyre- og planteliv, og den har en stor indvirkning på de fleste mennesker. Hvem har ikke fundet sig selv stående skuende ud over en af vores mange søer, betaget af skønheden og ladet tankerne rejse på langfart? Eller oplevet hvilken lykkepille det er at se solstrålernes refleksioner i bækkens rislende vand, eller hvor hypnotiserende vandets stille, klukkende lyde kan være.

Nu kan du få meget mere af det! Vi fortæller dig her, hvor randzonerne findes, hvordan du kan bruge dem, og hvad du skal huske, når du drager af sted.

Hvor findes randzonerne?
Generelt gælder det, at randzonerne findes langs alle vandløb og søer, det vil sige langs al ferskvand. Søerne skal dog være over 100 kvadratmeter store, og vandløbene skal være vandførende året rundt – så de helt små, tørlagte grøfter gælder ikke.

Ligeledes skal randzonerne være udyrkede, så det vil sige, at græsmarker, pløjemarker og stubmarker ikke tilhører denne randzonerne. Adgangen til randzonerne gælder ligeledes kun til fods. Det vil sige: du må vandre og løbe. Og tag gerne hunden med, bare den er i snor. Til gengæld er der ikke adgang for cykler, heste eller nogen som helst slags motoriseret færdsel (læs mere om adgangen i boksene).

Men overholder du disse simple regler, er der fri adgang for alle. Og der er som nævnt tusinder og atter tusinder kilometer vandløb i Danmark, og dermed er der også tusinder af kilometer randzoner at vandre i. Mange vil helt sikkert hurtigt finde deres favoritstrækning, men her på siderne bringer vi tre forslag til ruter, som du kan begynde med som en forsmag på de utallige eventyr, der venter i randzonerne.


Pas på den sure bondemand

Selvom alle danskere i princippet nu må vandre eller løbe i randzonerne, er der nogle undtagelser. For selvom du går langs et vandløb eller en sø over 100 kvadratmeter, er det ikke sikkert, at du må gå der alligevel. For det første må jorden ikke være dyrket, og med det menes der fx også græsmarker, stubmarker, pløjemarker og kornmarker. For det andet kan der for nogle arealers vedkommende gå nogle år fra lovens vedtagelse i 2012 til arealerne i lovens forstand er udyrkede, fordi den vilde natur først skal rykke ind. For det tredje må du ikke gå indenfor indhegning, uanset om det er en randzone.

Spørg dig for lokalt. Hvis muligt, så spørg landmanden, der ejer jorden. Lad være med at gå på steder, som du ikke er sikker på, er randzoner. Og husk: Du må ikke krydse et dyrket areal for at komme hen til randzonen. Brug veje eller stier. Du kan læse mere om, hvad der er randzoner, og hvor du må færdes her: www.randzoner.dk og www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Adgang

 


 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


12 fiduser til foråret

12 fiduser til foråret

Det må du i den danske natur

Det må du i den danske natur

5 begynderfejl enhver vandrer bør undgå

5 begynderfejl enhver vandrer bør undgå