4 steder i Yellowstone, som du skal se

Verdens ældste nationalpark byder på så meget, at det kan overvælde selv den mest ihærdige. Derfor giver vi dig fire steder, som du ikke må gå glip af, og to gode råd, som er værd at huske på når du lægger vejen forbi Yellowstone nationalpark.

IMG_9476.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 8671

Verdens ældste nationalpark byder på så meget, at det kan overvælde selv den mest ihærdige. Derfor giver vi dig fire steder, som du ikke må gå glip af, og to gode råd, som er værd at huske på når du lægger vejen forbi Yellowstone nationalpark.

Mud Vulcano

'Muddervulkanen' i det østlige Yellowstone er en af parkens mange besynderlige eksempler på, hvordan den seismiske aktivitet i undergrunden kommer til udtryk. Mud Vulcano er en stor boblende mudderpøl, hvor skoldhedt mudder konstant bobler rundt med en imponerende intensitet nede i et dybt hul i den ellers massive klippegrund. Men der er mange andre varme kilder i området. Kun et stenkast fra selve Mud Vulcano ligger Dragon's Mouth. Her presser trykket fra de underjordiske varme kilder vand og damp op gennem nogle små kanaler i klippemassivet, der konstant får dampen til at skyde op til overfladen. Med lidt fantasi lyder det som en drage, der sidder og hvæser inde i hulen. Et sikkert hit hos børn. Mud Vulcano og Dragon’s Mouth ligger tæt ved parkeringspladsen og kan opleves ved at gå en kort tur rundt på plankebroen. Men vil du opleve flere varme kilder, så følg den afmærkede natursti op i højderne.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?


IMG_9792.jpg

Mammoth Hot Springs
I den nordlige del af Yellowstone finder du et andet eksempel på parkens fascinerende vulkanske aktivitet. Mammoth Hot Springs er endnu en samling varme kilder, men i modsætning til Norris Geyser Basin og Mud Vulkano er de varme kilder i Mammoth Hot Springs mere stilfærdige. De fleste kilder pibler blot stille frem i jordoverfladen. Til gengæld er undergrunden fuld af mineraler, og de mange hundrede års konstante strøm fra kilderne har skabt et fantastisk landskab af kalk- og mineralaflejringer i rødlige, gule, hvide og brune nuancer. Via et finmasket netværk af plankebroer kan du gå rundt i området og beundre de utallige aflejringer, der flere steder er bygget op som små bassiner, der med lidt fantasi godt kan lede tankerne hen på rismarker med forskellige niveauer i Fjernøsten.

Tag en svømmetur i Firehole River
Vandet i Yellowstones floder burde per definition være ensbetydende med en særdeles kølig dukkert. Smeltevandet fra højderne i Rocky Mountains indbyder ikke umiddelbart til badning.

Men Firehole River, en af flere floder i Yellowstone, har et es i ærmet. Vandet i floden er tempereret i kraft af undergrundens varme kilder, og med en gennemsnitstemperatur på 20 graders celsius det meste af året er Firehole River en unik mulighed for at dyppe kroppen i naturlige omgivelser. Badetøj er dog påkrævet – vi er trods alt i USA. Firehole River har sit udspring syd for Norris Geyser Basin i den vestlige del af Yellowstone. Vælger du den lille ensrettede vej, der er en vestlig afstikker fra hovedvejen lidt nord for Old Faithful, er der mulighed for at bade i Firehole River tæt ved en lille parkeringsplads langs vejen. Vejen langs Firehole River er kun åben om sommeren.

Natursti ved Hot Mammoth Springs
Naturen og landskabet i Yellowstone er et produkt af millioner af års udvikling. Vulkanudbrud, jordskælv og hyppige skovbrande er nogle af de begivenheder, der fra tid til anden er med til at præge Yellowstone. En lille natursti på 800 meter, som ligger ud til den nordlige vej, forbinder Hot Mammoth Springs med lokaliteten Tower-Roosevelt i øst og giver eksempler på nogle af de begivenheder, som har formet landskabet i Yellowstone. Det gælder blandt andet et forhistorisk vulkanudbrud, hvor man stadig kan fornemme den eroderede lavakant i landskabet.
IMG_9760.jpg Stien går også forbi en enklave af udbrændte træstammer, der er blevet ofre for en af de mange skovbrande. Den seneste større skovbrand hærgede Yellowstone i 1988. Endelig er der også information om den flora og de planter, der vokser i Yellowstone. Alt i alt en fin og informativ rundtur. Som en lille reminder om Yellowstones konstante omskiftelighed har en stor udbrændt træstamme lagt sig godt tilrette hen over et par af de træbænke, som ellers var tiltænkt folk med trætte ben.

Yellowstones
sæsoner
Yellowstone er åben for offentligheden hele året rundt. Men som en del af Rocky Mountains og med gennemsnitshøjde på cirka to kilometer, sætter sne og frost sine solide fingeraftryk på oplevelseskalenderen. Det er således kun den nordlige indgang fra Montana-siden, der så vidt muligt holdes is og snefri og dermed åben hele året rundt.

Resten af vejnettet og de øvrige fire indgange til parken åbner og lukker på forskellige tidspunkter i løbet af året, afhængigt af hvornår den første sne falder. De sidste veje over de højeste bjergpas i den østlige del af parken åbner først i slutningen af maj måned og lukker igen i slutningen af oktober, afhængigt af den første sne.

Højsæsonen i Yellowstone går fra midten af juni til slutningen af august, hvor de fleste turister besøger parken. September er således ikke noget dårligt tidspunkt at besøge Yellowstone. Her er de fleste sommerturister væk, men du kan stadig komme rundt i alle afkroge af parken. Vil du bo på hotel, findes der hoteller i servicebyen ved Hot Mammoth Springs og ved Old Faithful Geyser. Desuden er der campingpladser flere steder i Yellowstone.

Dem med de bedste faciliteter til blandt andet motor-homes ligger ved Fishing Bridge i den østlige del af parken. Husk at reservere overnatning eller campingplads i god tid i forvejen, hvis du vil bo inde i selve parken. Alternativt er der moteller uden for parken i servicebyerne West Yellowstone i Idaho eller Gardnier i Montana. Vil du benytte dig af de primitive campingpladser i Yellowstone, så vær klar allerede om formiddagen, da de ikke kan reserveres på forhånd. Her gælder ’først til mølle’-princippet.

IMG_9727.jpgAktiv ferie i Yellowstone
Der findes mange muligheder for at komme væk fra asfaltvejene og masseturismen i Yellowstone. Vil du ud i Yellowstones mere afsides områder med mulighed for blandt andet at overnatte i telt, kræver det dog en særlig tilladelse - en såkaldt 'Backcountry use'.

Denne tilladelse købes på en af Yellowstones mange Ranger Stationer. Yellowstone har omkring 1.600 kilometer vandrestier, så selv de mest hærdede hikere kan få deres lyster styret. Er du til cykling på for eksempel mountainbike, findes der også en række ruter i Yellowstone, der er lavet specielt til cyklister. Endelig findes der nogle enkelte grusveje, som folk i firehjulstrukne køretøjer må benytte. Al kørsel med firehjulstrukne biler uden for disse veje er selvsagt bandlyst.

Andre spændende artikler


Eventyrligt par skaber vandrerute på 4239 km

Eventyrligt par skaber vandrerute på 4239 km

Til fods fra Ushuaia til Alaska

Til fods fra Ushuaia til Alaska

Trekking i enorme Grand Canyon

Trekking i enorme Grand Canyon

Log ind