Du er her:
 • ARTIKLER
 • Vælg de rigtige vandrebukser

Vælg de rigtige vandrebukser

Et par bukser er ikke bare et par bukser. I hvert fald ikke når det kommer til vandrebukser, hvor der er et hav af forskellige typer bukser med forskellige detaljer at vælge imellem. Vi har kigget nærmere på, hvad du bør kigge nærmere på, inden du vælger vandrebukser til turen.

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 01. jun 2022

Et par bukser er ikke bare et par bukser. I hvert fald ikke når det kommer til vandrebukser, hvor der er et hav af forskellige typer bukser med forskellige detaljer at vælge imellem. Vi har kigget nærmere på, hvad du bør kigge nærmere på, inden du vælger vandrebukser til turen.

Vandrebukser laves i mange typer materiale: Bomuld, polyester, nylon og en blanding af bomuld og polyester.

Valget af materiale kommer helt an på, hvilken type tur, du skal ud på. Bomuld er blødt og behageligt, men ikke hurtigtørrende eller særlig åndbart. Nylon og polyester har en høj styrke og en god åndbarhed. Ofte blandes materialerne, så de opnår fordelene fra alle materialer. 

Udover materialer så er der også mange typer af bukser: softshell, zip-off, hurtigtørrende bukser, jagtbukser, vandtætte bukser, isolerende, tynde og kraftige bukser.

Valget af bukser kommer meget an på sæson, samt type tur du skal på. Herunder har vi listet nogle af de mange funktioner op, du kan vælge efter.

Stretch:

Ønsker du bedst mulig komfort på turen, så kan være en fordel, hvis dele af buksen er lavet i stretch. Ofte er det kun dele af buksen, der er i strækbart materiale, da det ikke har samme slidstyrke som andre materialer.

Zip-off:

Er klimaet skiftende, eller rejser du meget og vil spare på vægten, så kan det være fornuftigt at vælge et par zip-off-bukser. De fås i mange tykkelser, materialer og udformninger, men har det tilfælles, at man kan spare et par shorts eller bukser på rejsen, da du har alt i ét produkt.

Krog:

For at holde mudder eller vådt græs ude af fodtøjet, kan en krog i fodenden af buksen være en god detalje. Krogen gør, at buksen lukker tæt om fodenden og lukker til ligesom en gaiter.

Gaiterfunktion:

En nyere type buks er en buks med zip-off og gaiter i en. Buksens aflynelige del kan laves om til en gaiter ved hjælp af en krog samt en elastikstrop.

Myggetæthed:

Nogle bukser er så tætvævede, at myg ikke kan stikke igennem. Den egenskab er uundværlig i nogle områder og findes blandt andet i G-1000-materialet.

Hurtigtørrende:

Alle vandrebukser bør være hurtigtørrende, men nogle modeller er mere hurtigtørrende end andre. Hurtigtørrende materialer er især ideelle i varmt eller fugtigt klima, da de tørrer mange gange hurtigere end bomuld.

UV-faktor:

Solens stråler stoppes ikke af hvad som helst, og der er derfor vigtigt, at materialet beskytter mod UV-stråler. Der er stor forskel på UV-faktoren i materialer, og det kan aflæses ligesom skalaen på solcreme. Opholder man sig i solen dagen lag, bør man have et materiale med en UV-faktor over 40.

Slidstyrke/forstærkninger:

Nogle bukser er forstærket på bag, knæ og i fodenden. Skal du bruge bukserne i skov, eller andet hårdere brug, er det en god idé at kigge efter bukser med et ekstra lag eller forstærket materiale på de udsatte steder.

Udluftning:

Flere og flere tekniske bukser får integreret udluftning til benene. Den funktion er ideel til trekking på længere ture, og i områder hvor aktivitetsniveauet skifter. Ventilation kan ske med enten direkte adgang gennem lynlås ind til det bare ben eller gennem en lynlås og et stof-mesh mod benene.

Ben-afslutning:

Der findes mange måder at finjustere bukser på, men med justering med et spænde i fodenden kan buksen slutte tæt om benet. Funktionen kan hjælpe til, at du får mindre smat op af benene samt at du får bedre bevægelsesfrihed.

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

Rå benlængde:

Har du lange eller korte ben, og findes buksen ikke i forskellige længder, så findes der også bukser med rå benlængde. Det betyder, at bukserne er ekstra lange fra start, men nemt kan lægges op og sys, så de får den rigtige længde.

Vægt:

Vægten på buksen afhænger meget af detaljegraden, samt hvilket materialer buksen er i. Jo lettere buksen er, jo mindre teknisk og jo mindre slidstærk er den ofte.

Lommer:

Det er en smagssag, om du er til mange lommer eller få lommer. Der findes mange typer og størrelser af lommer; nogle kan rumme kort og andre er udformet til mobilen. Så kig efter antal og størrelse på lommer, og vurder om du er til lynlås eller trykknaplommer.

Pasform:

Selvom en buks er fra samme mærke og i samme materiale, så er der utallige pasformer på bukserne. Nogle er tætsiddende, nogle er posede, nogle er lavet til bredere hofter, så prøv en masse forskellige, og find dem der passer dig.

Taljehøjde:

Høj, normal eller lav talje har stor betydning for fornemmelsen af buksen. Vandrer du med rygsæk, kan en høj talje genere, så det kan være en god idé at prøve bukserne på med en rygsæk på, inden du beslutter dig.

Knæpuder:

Nogle bukser er syet, så de har plads til knæpuder, hvis man skal ligge meget på knæ. Den funktion er ofte i forbindelse med forstærkninger på knæ.

Lydløs:

Noget materiale er børstet i overfladen, så det ikke larmer. Dermed egner det sig til jagt. Disse typer er ofte blandet med bomuld for at give en blød og støjsvag virkning.

Isolerende:

Nogle bukser har et ekstra lag stof for at danne et luftlag, som holder på varmen. Andre typer har fiber- eller dunfyld.Inden køb: Mærk efter

Det er vigtigt, at bukserne sidder rigtigt, når du skal ud på længere ture. Her er seks råd til, hvad du skal mærke efter, når du prøver bukser:

 1. De må ikke være for små. Hvis de sidder for tæt, går de hurtigere i stykker.
 2. De må ikke være for store. Det giver en dårlig pasform
 3. Prøv bukserne med et bælte i. Så sidder de bedre.
 4. Tænk over, hvad har du behov for, og hvor mange funktioner, du skal bruge.
 5. Buk dig ned. Sæt dig i hug. Mærk, om du kan bevæge dig.
 6. Tjek længden. De skal selvfølgelig ikke være for lange eller for korte.

 Forskellige bukser til forskellige ture

Hvilke funktioner der er nødvendige på dine vandrebukser, kommer helt an på, hvilken type tur, du skal på. Her er mit bud på vigtige funktioner til forskellige typer ture:

 1. Sommervandring i Sydeuropa: Zip-off, UV-faktor, hurtigtørrende, lav vægt
 2. Skovbrug i Sverige: Myggetætte, forstærkninger, evt. zip-off, evt. gaiter- /krogfunktion
 3. Længere fjeldtur: Stretch, udluftning, evt. gaiter-/krogfunktion, evt. zip-off, mange lommer

Andre spændende artikler


Trossachs og Loch Lomond

Trossachs og Loch Lomond

Weekendvandring - del 1

Weekendvandring - del 1

Vandretur i Sverige: 3 dage på Vildmarksleden

Vandretur i Sverige: 3 dage på Vildmarksleden

Log ind