Vælg den rigtige handske

En handske kan være nok så god, men bliver den brugt forkert, kan det være lige meget. Om den skal være vindafvisende, vandtæt, åndbar eller isolerende, og om du skal vælge en inderhandske i merino, fingerhandsken i skind eller luffen med dunisolering kommer helt an på, hvilken type tur, du skal på. Læs videre her og bliv klædt på til at vælge den rigtige handske.

Handsker.jpg
Skrevet af: Tore Grønne & Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022

En handske kan være nok så god, men bliver den brugt forkert, kan det være lige meget. Om den skal være vindafvisende, vandtæt, åndbar eller isolerende, og om du skal vælge en inderhandske i merino, fingerhandsken i skind eller luffen med dunisolering kommer helt an på, hvilken type tur, du skal på. Læs videre her og bliv klædt på til at vælge den rigtige handske.


Inderhandsken

Inderhandsken har et meget bredt brugsområde og er god i rygsækken året rundt. Den kan bruges for sig selv, men lige som med anden beklædning kan man bygge uden på den efter lag til lag-princippet.

Inderhandsken er generelt ikke så kraftig, og i modsætning til mange andre typer handsker, skal den sidde tæt, og der skal ikke være luft omkring fingrene inde i den. Inderhandsken er ikke særlig slidstærk, og bruger man den alene, holder den ikke forfærdelig lang tid.

Materialer: Inderhandsken er lavet i åndbare materialer - f.eks. merinould eller syntetisk powerstretch. Der må ikke være windstopper eller en vandtæt membran i dem, ligesom man ikke har det i et mellemlag på kroppen. Vil man have beskyttelse mod vind og vand, tager man en fingerhandske udenover.

En inderhandske i syntetiske materialer transporterer hurtigt sved væk fra håndfladen, den tørrer ekstremt hurtigt, og den er meget let. Den er samtidig stærkere end inderhandsker i merinould, men merinould er varmere og bliver ved med at varme, selvom handsken bliver våd. Køber du inderhandsker i uld, så kig på tykkelsen. Den måles ofte i g/m²; jo højere et tal, jo varmere er handsken. Selve ulden kan være vævet/strikket normalt eller opkradset. Den opkradsede uld kan ophobe mere luft og isolerer dermed mere.

Nogle inderhandsker kommer med små silikonedupper. Vær opmærksom på, at det kan være meget svært at få en fingerhandske uden på, og man således mister den fleksible løsning i forhold til lag på lag.

Quantum

 

Inderhandske til året rundt
Blød handske i merinould og print af silikone i håndfladerne, så man har et bedre greb. Det er muligt at bruge en touchscreen med handskerne. Du kan bruge inderhandsken alene eller inderst i lag på lag.
Icebreaker Quantum Gloves w/Screen Touch / 299 kr.


Fingerhandsken

Finderhandsker yder mere beskyttelse mod elementerne end inderhandsken og kommer i et væld af afskygninger. Du kan f.eks. få handsker i rent læder, handsker med to lag, hvor der f.eks. er læder yderst og fleece inderst, eller handsker med begge dele og et isolerende lag midt mellem dem.

En handske i rent læder eller ruskind yder beskyttelse til hænderne. Det er en god arbejdshandske til friluftsliv, som dog ikke varmer meget (det kan man rette op på ved at kombinere den med en inderhandske i merinould). Handsker med fleecefor giver ekstra varme. De er ikke til de vilde frostgrader, men fint til brug i Danmark.

De lidt kraftigere handsker har ofte fiberisolering, mens det først er i luffer til meget koldt vejr, man finder dunisolering. Vær opmærksom på, at jo kraftigere handsken bliver, jo stivere bliver fingrene. Det betyder, at du ikke har den samme bevægelighed som med tyndere handsker.

Ydermaterialer: Fingerhandsker er som oftest vindafvisende og vandafvisende eller vandtætte. De fleste handsker er i nylon, som er et solidt materiale. Materialet har dog også en begrænset levetid, da handsker bliver udsat for en masse slid, og der går da også hul i dem på et tidspunkt.

De helt billige handsker er i polyester, som går hurtigst i stykker. Ruskind og læder er stærkest og holder længst, men er også dyrere, da styrke og pris som bekendt hænger sammen. Handsker bliver mest slidt på indersiden af fingrene og i håndfladen, og man ser ofte en kombination af f.eks. gedeskind på indersiden og nylon på ydersiden.

Man kan også få fleecehandsker med gummi eller nylon i håndfladen til at give styrke. Nogle handsker har også et strækbart materiale, som fungerer godt til f.eks. fjeldski og langrend, hvor det er rigtig rart, at handsken giver sig. Husk at handsker i skind skal plejes, så de ikke krakelerer.

Indersidemateriale: Indersiden af fingerhandsker er ofte i polyesterfleece eller uldfleece. Er inderforet lavet i opkradset fleece, så er handsken varmere end i handsker, hvor foret blot skal føles behageligt mod huden.

Uld finder man hovedsageligt i handsker, hvor en isolerende inderhandske og en vandtæt yderhandske kommer samlet i én, men ikke er syet sammen, så man kan pille handskerne af én for én.

Løsningen er behagelig og åndbar, og handsken tørrer hurtigere, når de to dele er adskilt. Det er hovedsageligt en løsning, man finder i handsker til alpinski. Til vandring er en inderhandske og yderhandske mere relevant.

Vand- og vindtætte: Vandtætte handsker er varmere og mindre åndbare end ikke-vandtætte handsker. Det kan være rart til f.eks. cykling, hvor hænderne kan blive så kolde, at man ikke kan cykle videre, men en 100% vandtæt handske tørrer også langsommere.

Når det kommer til vandring, langrend eller fjeldski, så er det sjældent, man har brug for 100 % vandtætte handsker, da de bliver meget varme og danner kondens i stedet. Kig i stedet efter noget vindtæt og åndbart.

Sealskinssssss

 

Hverdag og vintercykling
Vindtætte, vandtætte og åndbare handsker med skridsikre håndflader og fingre og strategisk placerede polstringer. Du kan tørre brillerne af med ydersiden af tommelfingrene, som er lavet i syntetisk ruskind, og på tommel- og pegefingre er der felter til touchscreen.
Sealskinz All Weather Cycle Glove / 599 kr.

HestraErgoGripp

Til langrend og fjeldski
Handskens meget høje åndbarhed gør, at du kan komme af med sved og damp fra hænderne, når du knokler i kulden. Handsken er lavet i Gore Windstopper® Breeze og strækbar polyester, og de faconsyede fingre optimerer pasformen, når du griber om skistavene.
Hestra Ergo Grip Windstopper Race / 599 kr.


Luffer

Luffer er ofte opbygget på samme måde som fingerhandsker, men da de generelt er til koldere ture, er de kraftigere, og der er brugt fiber eller dun til at isolere med. Dun er lettest, mere åndbare og isolerer mere i forhold til vægt, men dun tåler ikke så meget fugt som fiber. En dunluffe må ikke blive sjaskhamrende våd, for så isolerer den ikke længere, men da en dunluffe oftest bliver brugt, hvor der er så koldt, at det ikke regner, sker det alligevel sjældent.

I temperaturer under frysepunktet behøver man i de fleste tilfælde ikke en vandtæt membran, da det ikke regner.

Til vandreture på f.eks. fjeldet kan man i øvrigt overveje et par ultralette fiberluffer. Du har ikke den store bevægelighed, men de holder dine fingre varme. Man kan også få vandtætte skalluffer.

Til sidst skal det siges, at luffer fås med ’frie’ fingre inde i luffen eller med kamre til hver finger. Det bliver diskuteret, hvad der er varmest, og det er en smagssag, hvad man kan lide. Vores erfaring er, at det kan blive lidt stift i luffen, når der er kamre til hver finger.

MontanePrismMitt

Ekstra varme på fjeldturen
Letvægtsluffer på sølle 46 gram, som er vindtætte, vandtætte og ikke fylder mere end en mandarin, når de er pakket sammen. Kan bruges herhjemme eller som ekstra varme på vandreture i fjeldet. Touchscreenkompatibel tommelfinger.
Montane Prism Mitt / 499 kr.


9 egenskaber

 1. Touchscreen: Et lille felt på fingerspidsen gør én i stand til at bruge sin smartphone med handsken på. Det findes ofte i de tyndere handsker, og ofte går det lille felt hurtigere i stykker end resten af handsken. Overvej hvor meget du har behov for det. Det bør ikke være et primært parameter, med mindre handsken hovedsageligt skal bruges, når man venter på toget eller bussen.

 2. Forstærkninger: Skihandsker f.eks. kan være forstærket over håndryggen, så fingrene er bedre beskyttede. Cykelhandsker kan have gel på håndfladen, så man skåner den. Hav altid aktiviteten i baghovedet, inden du køber handsker.

 3. Strop: Et lille stykke stof på en af fingrene, som man kan sætte en karabin i og hænge handskerne på hovedet fra bæltet eller rygsækken. Det betyder, at der ikke kommer skidt, sne og regn ned oppefra. Det er fedt til f.eks. en arbejdsfriluftshandske, men også på fingerhandskerne til kolde ture med sne.

 4. Elastik ved håndleddet: Som på en klassiske børneluffe, man kan have dinglende fra håndleddet, så man ikke mister handskerne. Mest brugt til skiløb.

 5. Kort eller forlænget skaft: Det forlængede skaft, hvor handsken går længere op på underarmen, er til vinteraktiviteter. Nogle gange er der flere indsnøringer, som holder lagene sammen. Jo kortere skaftet er, jo mere fleksible er handskerne dog ofte. Cykelhandsker er kortere end normale handsker, så håndleddet er mere fleksibelt, og handsken ikke generer.

 6. Snøre, velcro, knap? Når det kommer til lukningen, så er snøre til vinterbrug; velcro til det meste andet. Nogle handsker har ikke en egentlig lukning, men blot elastiske materialer, der lukker til. Det kan dog være rart selv at kunne justere, så handskerne sidder godt.

 7. Varmebeskyttende: Der findes læder- og arbejdshandsker, der kan holde til høj varme, så man kan holde gryden eller være tæt på bålet uden at skulle bekymre sig om handskens overlevelse.

 8. Hvilket skind? Gedeskind bliver ofte brugt til handsker, da det er fint, smidigt og slidstærkt. Man finder også handsker i ruskind eller f.eks. rensdyr- eller elglæder, som har mere struktur. Det handler meget om æstetik.

 9. Formbøjet: En god handske er syet, så fingrene er formbøjede, mens det er sparet væk ved billigere handsker. Når du er afslappet i hånden, vil dine fingre bøje, og det bør være tænkt ind i måden, handsken er syet på.

HestraSkullman

Varmebeskyttende friluftshandske
Alsidig friluftshandske i gedeskind. Handsken er varmebeskyttende, så du f.eks. kan bruge den til at tage gryder og pander ud ad bålet uden bekymring for fingre eller handske. 
Hestra Skullman / 499 kr. 

BLGuideFinger

Trefingerhandsken til alpinski
Trefingerhandsker kombinerer varmen fra luffen med lidt mere bevægelighed fra fingerhandsken. Den bliver ofte brugt til alpinski, men er for varm til langrend. På Black Diamond Guide Finger er det yderste lag i kombineret slidstærk nylon og gedeskind. Foret er i flere lag med en udtagelig Gore-Tex®-membran kombineret med et lag tyk fleece i 300 g/m². Derudover er der en udtagelig inderhandske i PrimaLoft® Gold og kogt uld. Bemærk stroppen i nærheden af fingerspidsen. Den gør, du kan hænge handsken fra rygsæk eller bælte med åbningen ned, så der ikke kommer sne i den. 
Black Diamond Guide Finger / 1.399 kr. 


Så handsken passer

 1. Inderhandsken: Den er lavet i materialer, som giver sig og skal sidde tæt. Der skal ikke være ekstra plads.

 2. Fingerhandsken og luffer med fiberisolering med dun: Skal hellere være for stor end for lille. Der skal være en fingerbredde ude i spidsen, for sidder handsken helt tæt, maser du isoleringen flad, og så varmer handsken ikke.

 3. Størrelser: Er ikke de samme mærke til mærke, så man skal prøve handsken på, inden man køber.

 4. Når man prøver fingerhandsken: Overvej om du skal bruge inderhandske eller ej sammen med fingerhandsken. Det kan betyde, om du skal en størrelse op eller ned.

 5. Træk handsken helt ned: Den skal ikke sidde for stramt nede mellem fingrene, hvor man skal have plads til at bevæge sig.

 6. Handsker med membran giver sig ikke: De bliver ved med at være den samme størrelse.


BLWindWeight

Vindtætte vanter & finmotorik
Kombination af fingerløse handsker og vindtætte vanter med ruskind i håndfladen. Har du behov for ekstra fingerspidsfornemmelse og finmotorik, folder du vanteklappen tilbage, og du har et par fingerløse handsker. Er vanteflappen trukket bagover, bliver den holdt på plads af en lille magnet.
Black Diamond Windweight Mitt fleecevanter / 349 kr. 

Andre spændende artikler


Længere. Hurtigere. Lettere.

Længere. Hurtigere. Lettere.

Danmarks Naturfredningsforening: DF vil svække naturbeskyttelsen

Danmarks Naturfredningsforening: DF vil svække naturbeskyttelsen

Info-video: Vandreture i Færøerne

Info-video: Vandreture i Færøerne

Log ind