Vælg den rigtige skaljakke

Guide til 9 TYPER SKALJAKKER

Der findes mange forskellige typer af skaljakker, og som med det meste outdoorbeklædning kan det derfor være en jungle at finde rundt i. Vi fokuserer her på skaljakker, som er vind- og vandtætte med en åndbar membran og klæder dig på til at vælge den, der passer dine behov.

Skaljakken.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022

Der findes mange forskellige typer af skaljakker, og som med det meste outdoorbeklædning kan det derfor være en jungle at finde rundt i. Vi fokuserer her på skaljakker, som er vind- og vandtætte med en åndbar membran og klæder dig på til at vælge den, der passer dine behov.

Åndbarhed

Der findes ikke en standardenhed for at måle åndbarhed, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige målemetoder.

Den mest brugte metode er i gram/m²/24 timer (Inverted Cup). Jo højere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En jakke kan have en mærkbar åndbarhed allerede ved omkring 10.000 gram/m²/24 timer, men er luftigheden og temperaturen høj, bør den ligge over 20.000 gram/m²/24 timer.

En anden kendt målestok er RET (Resistance of Evaporation of a Textile): jo lavere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En åndbar jakke ligger mellem 0 og 10 på RET-skalaen.

Søjletryk/vandtæthed

Når du skal kigge på skaljakke, er det ikke nok bare at kigge efter, om der står, den er vandtæt.

Inden for vandtæt beklædning bruger man måleenheden vandsøjletryk, som viser, hvor meget tryk materialet kan klare, før vand trænger igennem. Vi anbefaler kun jakker med et søjletryk over 10.000 mm i vandsøjletryk, og skal du vandre med større rygsæk, har du behov for et vandsøjletryk over 20.000 mm.

Gore-Tex har f.eks. et søjletryk på 28.000 mm; de fleste andre membraner har et søjletryk mellem 10-20.000 mm.

Materialer/holdbarhed

Det mest almindelige materiale til skaljakker er nylon, men polyester bliver også brugt.

 • Polyester: et syntetisk, godt og billigt materiale. Normalt vælges polyester til grønne produkter, da polyester er nemt at genanvende.

 • Nylon/polyamid: et meget stærkt materiale og det mest brugte til skaljakker. Der er begyndt at komme produkter med genanvendt nylon.

Styrken på materialet måles i denier, og en jakke kan f.eks. være i 40D Nylon med forstærkninger i 70D Nylon. Polyester måles også i denier, og et produkt kan f.eks. bestå af 40D polyester eller 30D ripstop-polyester. Ripstop kan have en tilsvarende rivstyrke som et kraftigere materiale på grund af materialets struktur.

Man kan ikke oversætte tykkelsen på materialer direkte mellem typer af skaljakker, da en 40D trelagsskaljakke umiddelbart vil være stærkere end en 40D tolagsskaljakke, da de tre lag gør produktet stærkere end de to. Uanset hvad, er det fornuftigt at kigge efter forstærkninger på skuldre, albuer og hofter, da disse steder slides hårdt.

Vægt og styrke hænger sammen, så ønsker du en stærk jakke, må du også forvente lidt mere vægt.

Pleje og vedligeholdelse

Det er vigtigt at vaske og genimprægnere sin skaljakke, for at den bliver ved med at have samme egenskaber, som da du købte den.

En jakke mister nemlig sin imprægnering med tiden og vil derfor begynde at suge vand.

Suger ydermaterialet vand, vil åndbarheden ryge, så det er vigtigt flere gange om året at genimprægnere sin jakke.


8 detaljer at kigge efter

 1. Lommer er guld værd i en jakke. Lommer kan være napoleonslommer på brystet, håndlommer, eller inderlommer med lynlås eller som net-lomme. Ofte placeres lommer på skaljakker lidt højere, end du måske er vant til. Det er for at undgå karambolage med hoftebæltet på en rygsæk eller en klatresele.

  Selvom lommer har vandafvisende lynlås eller en flap over, kan du aldrig regne med, at din lomme er helt tæt. På nogle skaljakker er der endda en lille udgang i bunden, så eventuelt vand kan løbe ud, hvis uheldet skulle være ude.

 2. En justerbar hætte er en beskyttelse, når vejret raser. Det er en nødvendighed, at en justerbar hætte kan finjusteres, så den følger hovedet. Vi råder til enten to- eller trevejsjusterbare hætter, alt efter hvad du skal bruge jakken til.

  Derudover vil vi altid foretrække et indvendigt snøresystem med justering, så du ikke får løse stropper i hovedet, eller de hænger fast i noget.

 3. Udluftning er en virkelig god detalje, som du med sikkerhed bliver glad for, især på de kraftigere trelagsskaljakker. Udluftning er oftest placeret under armene med en tovejslynlås, så mængden af ventilation kan styres.

  På tyndere jakker, eller meget åndbare jakker, er der sjældent udluftning under armene, men det kan være en fordel i stedet at kigge efter, om lommerne har et net-for, som kan benyttes som udluftning.

 4. Lamineringer er nødvendige, for at holde din skaljakke vandtæt i samlinger/syninger af materialet. Det er vigtigt, at lamineringer hverken er for brede eller for smalle og skrøbelige. Ulempen ved for mange og for brede lamineringer er overlap mellem materialer og dermed nedsat åndbarhed, samt en større sandsynlighed for at produktet går op i limningerne. For smalle og for ringe kvalitet af lamineringer giver større risiko for, at limninger går op og jakken dermed ikke længere er vandtæt.

  Et sted, jakken er særligt udsat for at gå op i limninger, er i nakken. Derfor kan det være en fordel at kigge på, om der er svedabsorbering i nakken i form af et stykke med fleece eller et andet materiale. Det lille stykke materiale kan være med til at undgå at sved, fedt og rester af hår- og hudprodukter opløser limninger og gør, at jakken delaminerer.

 5. Lynlåsen er noget af det vigtigste på en skaljakke. Du åbner og lukker din lynlås utallige gange, og det er derfor også oftest den, som først bliver slidt først. Kvaliteten af lynlås skal være YKK eller i lignende kvalitet, men det er også næsten så standard som fartpilot i en bil i dag.

  Der findes overordnet tre typer til skaljakker: en vandafvisende, flad lamineret lynlås, en vandafvisende kraftigere lynlås og en regulær lynlås med en flap foran lynlåsen. Den fladlaminerede bruges ofte til lommer og udluftning under arme, men den bruges sjældent som hovedlynlås, da den har det med at gå i stykker, medmindre man er meget god til at pleje den med specialolie.

  De fleste producenter er derfor gået over til den kraftigere vandafvisende lynlås a la tovejs Aquaguard-lynlåsen på Keb Eco Shell og lignende, som det også ses på Spitz Jacket. Ved en tolagsjakke ses ofte en normal lynlås med en flap foran. Den løsning kan være lige så god som en vandafvisende lynlås.

 6. Strækbare materialer fås til en vis grad også i skaljakker. Man skal ikke regne med enormt meget firevejsstræk, men derimod kan man få materialer, som giver sig lidt og dermed kan være med til at give en bedre komfort. Det strækbare materiale har oftest mindre styrke end faste materialer, og det ses derfor også oftest ved de tyndere 2,5-lags skaljakker.

 7. Snit og pasform er vidt forskellig fra model til model og mærke til mærke. Den store forskel på pasform ses blandt andet på svenske Haglöfs og canadiske Arc’teryx. Haglöfs har typisk et smallere snit med en lang armlængde, som ofte passer mange fra Skandinavien. Arc’teryx har et kortere og noget bredere snit, og ærmerne er også kortere end på skandinaviske mærker. Det er vigtigt at prøve jakken og sikre sig, at pasformen passer til skulder- eller hoftebredde, højde og drøjde.

 8. Stropper bruges både ved justering af hætten samt ved indsnøring af livvidden. Det er vigtigt at sikre, at elastikker er i en solid kvalitet, så de ikke bliver slappe og mister deres funktion. Selve spænderne til at justere elastikkerne fås i mange forskellige udgaver, men uden den helt store forskel. Nogle spænder er dog bedre til at holde elastikken på plads, så den ikke løsner sig, eller de er nemmere at betjene med en hånd.

9 TYPER SKALJAKKER

En skaljakke er ikke bare en skaljakke. Der findes mange forskellige typer, og vi har her fundet et udvalg, der viser de forskellige typer.

Under hver kategori findes der dog desuden utallige variationer, hvad angår pris, detaljer, styrke, vægt og meget andet, så vær opmærksom på, at en trelagsskaljakke heller ikke bare er en trelagsskaljakke.

6039063XA F18 2
3-lagsskaljakken

Ved at sammensætte det inderste materiale med en membran og et ydermateriale opnår man en jakke med høj styrke, som netop kendetegner trelagsjakken. Trelagsjakken er ideel til hårdt brug, heldagsregn og vandring med stor rygsæk.

Der findes mange typer trelagsjakker, og det er hovedsageligt styrke, åndbarhed og søjletryk, som adskiller produkterne. Typisk er trelagsjakken i den dyrere ende, men det er også den type skaljakke, der holder længst.

Haglöfs Spitz Jacket
Materialer: 40D med forstærkninger i 70D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. RET: <6. Vægt: 500 gram. Pris: 3.999 kr. www.haglofs.dk


6046694HQ S21 2
2-lagsskaljakken

En tolagsjakke består af et ydermateriale med en membran indvendigt samt et løst for. Jakken er blødere end trelagsjakken og har dermed en høj komfort. Tolagsjakken minder mere om en vindjakke, men er vandtæt og kan have en membran med samme egenskaber som en trelagsjakke.

Tolagsjakken er ofte mere åndbar end trelagsjakken, men styrken er ikke så høj som i trelagsjakken. Der findes mange typer af tolagsjakker, og det er hovedsageligt styrke, vandsøjletryk og detaljeringsniveau, som adskiller produkterne.

Haglöfs Astral GTX Jacket
Materiale: 40D nylon med løst netfor. Vandsøjletryk: 28.000 mm. RET: <5. Vægt: 603 gram. Pris: 2.599 kr. www.haglofs.dk


HellyHansenLokeJaketWomen
2,5-lagsskaljakken

En 2,5-lagsjakke består af et ydermateriale med en membran og en tynd coating på indersiden, som er grunden til det halve lag i navnet. Ofte er 2,5-lagsjakkerne med egen membran, hvilket gør dem mere prisstærke.

Jakkernes coating på indersiden får dem til at minde mere om en regnjakke, og det er ikke komfortabelt at bruge jakken mod bar hud. Åndbarheden er typisk ikke så høj som i andre typer af skaljakker.

Helly Hansen Loke Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g/m²/24t. Vægt: 257 gram. Pris: 1.199 kr. www.hellyhansen.com


the north face tente future
Skaljakke med høj åndbarhed

Når noget er vandtæt, vil det også begrænse åndbarheden. Men der findes produkter med en meget høj åndbarhed i forhold til andre vandtætte produkter. For at opnå en høj åndbarhed må man gå lidt på kompromis med vandsøjletryk, hvilket gør, at de meget åndbare jakker ikke egner sig til de helt store rygsække.

De åndbare jakker er til gengæld ideelle til høj puls og varmere klima med en mindre rygsæk. Man skal være opmærksom på, at styrken og dermed også levetiden på nogle af produkterne er noget kortere end på de gængse trelagsskaljakker.

The North Face Tente Futurelight Jacket
Materiale: 70D genanvendt nylon. Vandsøjletryk: 15.000 mm. Åndbarhed: 70.000 g/m²/24t. Vægt: 400 gram. Pris: 2.599 kr. www.thenorthface.com


keb ecoshell jacket m fjael

Bæredygtig skaljakke

Der er mange parametre, der er med til at gøre trelagsskaljakken grønnere og give den øget fokus på bæredygtighed. Bl.a. kan nævnes genanvendte materialer, nedbrydelig membran, fluorcarbonfri imprægnering og mulighed for at udskifte sårbare dele.

Skaljakken her fra Fjällräven er blødere end typiske trelagsjakker, og styrken på materialet er ikke så høj som på kraftige trelagsskaljakker i nylon. Prisen er ofte lidt højere ved bæredygtige produkter, men der fås også prisstærke produkter med Bluesign® eller andre grønne tiltag.

Fjällräven Eco Shell Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 30.000 mm. Åndbarhed: 26.000 g/m²/24t. Vægt: 570 gram. Pris: 3.999 kr. www.fjallraven.dk


Midnight MLiquidPointShell

Allround skaljakke

Gore-Tex Paclite er en form for 2,5-lagsskaljakke med et ydermateriale og en membran samt en carbon-belægning på indersiden. Jakker som både er lette, solide og prisstærke gør dem meget allround.

Denne type skaljakke er ideel til altid at have i rygsækken til weekendturen, hverdagsregnvejr eller cykelturen hjem fra arbejde.

Black Diamond Liquid Point Shell
Materiale: 75D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 425 gram. Pris: 2.199 kr. www.blackdiamondequipment.com 


SabreAR Jacket M Yugen F19
Skaljakke med flannel på indersiden

I et koldt klima kan en skaljakke føles meget kold, da den ingen isolerende egenskaber har, da princippet med en skaljakke er at bygge op med lag under den. Der findes dog skaljakker med et let fleecelignende jakkefor i flannel på indersiden, som giver en let isolering.

Man skal ikke regne med, at det bløde materiale giver nok isolering i sig selv, så man skal stadig opbygge med lag under. Denne type jakke er kun ideel til koldt brug og er hovedsageligt udviklet til ski- og vinterbrug.

Arc’teryx Sabre Ar Jacket
Materiale: 70D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 700 gram. Pris: 4.999 kr. www.arcteryx.com 


Reese 0710 yeti mens down i

Isoleret skaljakke

Skal du kun bruge din skaljakke i koldt klima, er det muligt at købe en skaljakke med indbygget isolering. Jakkerne fås enten med fiber- eller dunisolering alt efter pris og brugsflade.

Den isolerede skaljakke er vandtæt, har en membran og er ideel til fugtige vintre eller ski- og vinterbrug for den kuldskære person.

Yeti Reese Down Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g/m²/24t. Vægt: 740 gram. Pris: 2.799 kr. www.nordisk.eu 


HellyHansenSquamishCis
3-i-1 skaljakke

En 3-i-1 jakke betyder, at du har en skaljakke og en aftagelig fiber- eller fleecejakke, som kan lynes sammen til én jakke. Dette gør det muligt at bruge jakken på tre måder: hver for sig som skaljakke og fiberjakke eller som en samlet isolerende jakke. I det her eksempel er der tale om en tolagsskaljakke plus en fiberjakke med Primaloft-fiberfyld indvendigt.

Jakkerne fås i mange kvaliteter, og man skal især være opmærksom, på at skaljakken er en god nok kvalitet med et højt nok vandsøjletryk.

Helly Hansen Squamish Cis Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 12.500 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 865 gram. Pris: 2.699 kr. www.hellyhansen.com 

 

9 TYPER SKALJAKKER

En skaljakke er ikke bare en skaljakke. Der findes mange forskellige typer, og vi har her fundet et udvalg, der viser de forskellige typer.

Under hver kategori findes der dog desuden utallige variationer, hvad angår pris, detaljer, styrke, vægt og meget andet, så vær opmærksom på, at en trelagsskaljakke heller ikke bare er en trelagsskaljakke.

6039063XA F18 2
3-lagsskaljakken

Ved at sammensætte det inderste materiale med en membran og et ydermateriale opnår man en jakke med høj styrke, som netop kendetegner trelagsjakken. Trelagsjakken er ideel til hårdt brug, heldagsregn og vandring med stor rygsæk.

Der findes mange typer trelagsjakker, og det er hovedsageligt styrke, åndbarhed og søjletryk, som adskiller produkterne. Typisk er trelagsjakken i den dyrere ende, men det er også den type skaljakke, der holder længst.

Haglöfs Spitz Jacket
Materialer: 40D med forstærkninger i 70D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. RET: <6. Vægt: 500 gram. Pris: 3.999 kr. www.haglofs.dk


6046694HQ S21 2
2-lagsskaljakken

En tolagsjakke består af et ydermateriale med en membran indvendigt samt et løst for. Jakken er blødere end trelagsjakken og har dermed en høj komfort. Tolagsjakken minder mere om en vindjakke, men er vandtæt og kan have en membran med samme egenskaber som en trelagsjakke.

Tolagsjakken er ofte mere åndbar end trelagsjakken, men styrken er ikke så høj som i trelagsjakken. Der findes mange typer af tolagsjakker, og det er hovedsageligt styrke, vandsøjletryk og detaljeringsniveau, som adskiller produkterne.

Haglöfs Astral GTX Jacket
Materiale: 40D nylon med løst netfor. Vandsøjletryk: 28.000 mm. RET: <5. Vægt: 603 gram. Pris: 2.599 kr. www.haglofs.dk


HellyHansenLokeJaketWomen
2,5-lagsskaljakken

En 2,5-lagsjakke består af et ydermateriale med en membran og en tynd coating på indersiden, som er grunden til det halve lag i navnet. Ofte er 2,5-lagsjakkerne med egen membran, hvilket gør dem mere prisstærke.

Jakkernes coating på indersiden får dem til at minde mere om en regnjakke, og det er ikke komfortabelt at bruge jakken mod bar hud. Åndbarheden er typisk ikke så høj som i andre typer af skaljakker.

Helly Hansen Loke Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g/m²/24t. Vægt: 257 gram. Pris: 1.199 kr. www.hellyhansen.com


the north face tente future
Skaljakke med høj åndbarhed

Når noget er vandtæt, vil det også begrænse åndbarheden. Men der findes produkter med en meget høj åndbarhed i forhold til andre vandtætte produkter. For at opnå en høj åndbarhed må man gå lidt på kompromis med vandsøjletryk, hvilket gør, at de meget åndbare jakker ikke egner sig til de helt store rygsække.

De åndbare jakker er til gengæld ideelle til høj puls og varmere klima med en mindre rygsæk. Man skal være opmærksom på, at styrken og dermed også levetiden på nogle af produkterne er noget kortere end på de gængse trelagsskaljakker.

The North Face Tente Futurelight Jacket
Materiale: 70D genanvendt nylon. Vandsøjletryk: 15.000 mm. Åndbarhed: 70.000 g/m²/24t. Vægt: 400 gram. Pris: 2.599 kr. www.thenorthface.com


keb ecoshell jacket m fjael

Bæredygtig skaljakke

Der er mange parametre, der er med til at gøre trelagsskaljakken grønnere og give den øget fokus på bæredygtighed. Bl.a. kan nævnes genanvendte materialer, nedbrydelig membran, fluorcarbonfri imprægnering og mulighed for at udskifte sårbare dele.

Skaljakken her fra Fjällräven er blødere end typiske trelagsjakker, og styrken på materialet er ikke så høj som på kraftige trelagsskaljakker i nylon. Prisen er ofte lidt højere ved bæredygtige produkter, men der fås også prisstærke produkter med Bluesign® eller andre grønne tiltag.

Fjällräven Eco Shell Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 30.000 mm. Åndbarhed: 26.000 g/m²/24t. Vægt: 570 gram. Pris: 3.999 kr. www.fjallraven.dk


Midnight MLiquidPointShell

Allround skaljakke

Gore-Tex Paclite er en form for 2,5-lagsskaljakke med et ydermateriale og en membran samt en carbon-belægning på indersiden. Jakker som både er lette, solide og prisstærke gør dem meget allround.

Denne type skaljakke er ideel til altid at have i rygsækken til weekendturen, hverdagsregnvejr eller cykelturen hjem fra arbejde.

Black Diamond Liquid Point Shell
Materiale: 75D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 425 gram. Pris: 2.199 kr. www.blackdiamondequipment.com 


SabreAR Jacket M Yugen F19
Skaljakke med flannel på indersiden

I et koldt klima kan en skaljakke føles meget kold, da den ingen isolerende egenskaber har, da princippet med en skaljakke er at bygge op med lag under den. Der findes dog skaljakker med et let fleecelignende jakkefor i flannel på indersiden, som giver en let isolering.

Man skal ikke regne med, at det bløde materiale giver nok isolering i sig selv, så man skal stadig opbygge med lag under. Denne type jakke er kun ideel til koldt brug og er hovedsageligt udviklet til ski- og vinterbrug.

Arc’teryx Sabre Ar Jacket
Materiale: 70D Nylon. Vandsøjletryk: 28.000 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 700 gram. Pris: 4.999 kr. www.arcteryx.com 


Reese 0710 yeti mens down i

Isoleret skaljakke

Skal du kun bruge din skaljakke i koldt klima, er det muligt at købe en skaljakke med indbygget isolering. Jakkerne fås enten med fiber- eller dunisolering alt efter pris og brugsflade.

Den isolerede skaljakke er vandtæt, har en membran og er ideel til fugtige vintre eller ski- og vinterbrug for den kuldskære person.

Yeti Reese Down Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 10.000 mm. Åndbarhed: 10.000 g/m²/24t. Vægt: 740 gram. Pris: 2.799 kr. www.nordisk.eu 


HellyHansenSquamishCis
3-i-1 skaljakke

En 3-i-1 jakke betyder, at du har en skaljakke og en aftagelig fiber- eller fleecejakke, som kan lynes sammen til én jakke. Dette gør det muligt at bruge jakken på tre måder: hver for sig som skaljakke og fiberjakke eller som en samlet isolerende jakke. I det her eksempel er der tale om en tolagsskaljakke plus en fiberjakke med Primaloft-fiberfyld indvendigt.

Jakkerne fås i mange kvaliteter, og man skal især være opmærksom, på at skaljakken er en god nok kvalitet med et højt nok vandsøjletryk.

Helly Hansen Squamish Cis Jacket
Materiale: 100% polyester. Vandsøjletryk: 12.500 mm. Åndbarhed: Ikke oplyst. Vægt: 865 gram. Pris: 2.699 kr. www.hellyhansen.com 

 

Om forfatteren


Rasmus Simonsen Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Jeg er grejnørd. Jeg elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, jeg har med, da jeg siden 2012...

Andre spændende artikler


Weekendtur i Skåne

Weekendtur i Skåne

10 drømmeture - til et eventyrligt 2016

10 drømmeture - til et eventyrligt 2016

Næseaber og junglevandring på Borneo

Næseaber og junglevandring på Borneo

Log ind