Efterårssæsonen byder på ideelle betingelser for vandring mod syd, hvad end du stikker af til Mallorca, Madeira eller De Kanariske Øer. Det kan dog både være en fornøjelse og en forbandelse at vandre i varmen, og skal du have en god, sikker tur, kræver det, at du har pakket det rigtige tøj og udstyr – at du pakker let, åndbart og at du beskytter dig mod solen.
Efterårssæsonen byder på ideelle betingelser for vandring mod syd, hvad end du stikker af til Mallorca, Madeira eller De Kanariske Øer. Det kan dog både være en fornøjelse og en forbandelse at vandre i varmen, og skal du have en god, sikker tur, kræver det, at du har pakket det rigtige tøj og udstyr – at du pakker let, åndbart og at du beskytter dig mod solen.
Når man vandrer i varmen, er det afgørende at vælge tøj, der holder kroppen kølig, beskytter mod solen og samtidig tillader bevægelsesfrihed.
Hatte: En bredskygget bøllehat eller en kasket, gerne med nakkebeskyttelse, er en nødvendighed for at beskytte ansigt og nakke mod den stærke sol. Vælg ikke for kraftig en model, men en der er let, hurtigtørrende og lavet af åndbare materialer som polyester eller nylon. Den skal også gerne have UV-beskyttelse.
T-shirt: En t-shirt i et letvægtsmateriale som polyester eller merinould er ideel. Polyester er hurtigtørrende og åndbart, mens merinould har naturlige antibakterielle egenskaber, der modvirker lugt, hvilket ikke kan siges om syntetiske materialer, der hurtigt kommer til at stinke.
Selvom uld ofte forbindes med kolde temperaturer, så er merinould kendt for sin fremragende temperaturregulering. Det hjælper således med at holde kroppen kølig i varmt vejr ved at absorbere og frigive fugt effektivt, hvilket skaber en kølende effekt på huden. Det har også en effekt at vælge en lysere farve, som ikke bliver så varm, som de helt mørke farver. Beklædning med indbygget UV-beskyttelse er også en stor fordel, da du faktisk kan blive påvirket af UV-stråler gennem tøjet.
Langærmet trøje: En langærmet, let og åndbar trøje er et godt valg til at beskytte arme mod solen. Her gælder de samme egenskaber, materialer og detaljer som ved t-shirten.
Skjorte: En letvægtsvandreskjorte, gerne langærmet med rulleærmer og indbygget ventilation, er et godt alternativ til en t-shirt. Mange vandreskjorter er designet med UV-beskyttelse og har hurtigtørrende egenskaber. Skjorterne sidder typisk løsere og kan derfor virke mere luftige at have på. Du kan også folde kraven op og beskytte nakken mod solen, hvis den virkelig brænder.
Skaljakke og skalbukser: Når du vandrer i varmt vejr med risiko for nedbør, er det vigtigt at vælge vandtæt beklædning, der også er åndbar. Letvægtsjakker og regnbukser med en membran som Gore-Tex eller lignende er et godt valg, da de beskytter mod regn, samtidig med at de tillader fugt og varme at slippe ud. Du får det stadig varmt, men det hjælper på at komme af med varmen. Her kan udluftning eller de ekstra åndbare membraner til aktiv brug være at foretrække. Vælg også beklædning, der er let og kompakt, så det nemt kan opbevares i rygsækken.
Poncho: En vandtæt poncho kan være et fremragende alternativ til en vandtæt jakke og Bukser – især i varmen. Ponchoen giver god ventilation, da den ikke sidder tæt til kroppen, hvilket hjælper med at reducere overophedning og sved. Den dækker også både dig og din Rygsæk, hvilket sparer plads og vægt i oppakningen, da du ikke behøver et separat regnslag til tasken. Ponchoer er desuden hurtige at tage af og på, hvilket gør dem praktiske i uforudsigeligt vejr.
Bukser: Letvægtsvandrebukser i et hurtigtørrende materiale som nylon eller polyester er ideelle. Du bør have fokus på åndbarhed og god bevægelsesfrihed, mens detaljer som udluftning og strækbare materialer er sekundære, da det er mere væsentligt i kraftigere bukser. Zip-off-bukser har aftagelige ben og kan forvandles til shorts, hvilket giver fleksibilitet og er særligt godt under skiftende vejrforhold. Jeg er selv glad for zip-off-bukser, da jeg får flere funktioner i et produkt og dermed kan pakke mindre. Der findes også kraftigere bukser, der er myggetætte, men dem vil jeg primært anbefale til Norden eller rejsemål med mange myg, da de er noget varmere at have på.
Shorts og skorts: Hvis du foretrækker shorts, skal de være lette, åndbare og have god bevægelsesfrihed. Hvad angår materialer gælder det samme som ved bukser. Kvinder kan overveje skorts, som kombinerer komforten af shorts med udseendet af en nederdel.
Valg af fodtøj er afgørende for en god vandreoplevelse – især på varme ture.
Vandresko: Letvægtsvandresko med god ventilation er ideelle i varmen. De bør have en solid sål for at beskytte fødderne mod ujævnt terræn, men samtidig være åndbare for at undgå overophedning af fødderne.
Vandrestøvler: Hvis terrænet er krævende, kan det være godt med Vandrestøvler, der giver ekstra støtte til anklerne. Vælg støvler, der er lette og lavet af åndbart materiale. Det kan både være en støvle i læder eller en syntetisk støvle i nylon. Brug ikke en støvle med membran som Gore-Tex eller lignende, da de bliver meget varme at have på.
Det kan godt være, at du kan holde fødderne tørre i regnen, men de bliver våde indefra af varmen. Det kan være vanskeligt at finde en syntetisk støvle uden membran i Danmark, men læderstøvler i nubuck eller ruskind kan være åndbare, hvis du plejer dem korrekt og ikke lukker helt af for åndbarheden i materialet, når du behandler dem. Læder er et populært materiale til Vandresko og -støvler i varme klimaer på grund af dets naturlige holdbarhed og åndbarhed, og nubuck og ruskind tillader bedre luftcirkulation end fuldnarvet læder. Det hjælper med at holde fødderne kølige.
Sokker: Sokker spiller en stor rolle, når det kommer til at holde fødderne tørre og fri for vabler. Vælg sokker, der er lavet af syntetiske materialer eller uld, og som både er åndbare og hurtigtørrende. Undgå bomuld, da det holder på fugten og kan føre til ubehagelige vabler. Vandresokker har forskellige tykkelser og højder på skaftet, så vælg efter, om du har sko eller støvler, samt hvor meget støtte du ønsker, for jo mere støtte jo kraftigere og varmere sok. Det kan virke skørt at foreslå at bruge en indersok / liner, men det afhjælper fugt på fødderne og nedsætter risikoen for vabler væsentlig. Det kræver dog, at du bruger to tynde og lette sokker.
En Rygsæk på omkring 30 til 50 liter er ideel til dagsture eller flerdagsture med let oppakning i varmen. Det er samtidig vigtigt at tage højde for vægt og ventilation.
Ventileret rygsæk: Vælg en rygsæk med et ventileret rygpanel, som tillader luft at cirkulere mellem ryggen og rygsækken, og som hjælper med at reducere sved og overophedning. Det er vigtigt, at balancen mellem afstand til ryggen og fordeling af vægt i rygsækken er god, da vægten ikke skal for langt væk fra ryggen.
Polstrede kulderstropper: Skulderstropperne bør være godt polstrede, men med ventilationshuller for at sikre en god kombination af ventilation og bærekomfort. En hofterem er også vigtig for at fordele vægten jævnt og aflaste skuldrene.
Styr på vandet: Bruger du et vandreservoir, så vælg en rygsæk med lomme og udgang til det. Hvis du primært benytter drikkedunke, så sørg for at lommerne er nemme at tilgå, når du har rygsækken på, da det på ingen måde må være besværligt at skulle tilgå væske, når du vandrer i varmen.
Det er ikke kun beklædningen og rygsækken, der kan forbedre din vandreoplevelse under varmere forhold. Diverse småting kan også gøre oplevelsen bedre.
Vandflaske eller vandreservoir: Det er vigtigt at holde sig hydreret under vandring i varmt vejr. Overvej et vandreservoir (Camelbak), som gør det nemt at drikke i farten uden at skulle stoppe op. Husk at vælge en rygsæk, der er kompatibel med et vandreservoir. Vil du være helt sikker på at få nok salte og mineraler samt opretholde en god væskebalance, kan det være en god ide at have nogle elektrolytter med, som man af og til kan putte i vandet.
Solcreme og Solbriller: Vælg en solcreme med mindst faktor 30 og gerne en stift til i faktor 50, som er lavet til ansigtet, så du ikke skal døje med svie i øjne og løbende solcreme. Pak altid Solbriller med UV-beskyttelse – vælg gerne nogle, der slutter tæt til omkring øjnene.
Letvægtshåndklæde: Et hurtigtørrende mikrofiberhåndklæde er nyttigt til at tørre sved eller til en dukkert i en bjergsø undervejs.
Gaiters: Hvis terrænet er støvet eller sandet, kan lette, korte gaiters hjælpe med at holde snavs ude af dine sko og sokker. Det hjælper på ingen måde på varmen på fødderne, men det kan være nødvendigt i f.eks. ørken.
Vandrestave: Vandrestave giver ekstra støtte i ujævnt terræn og hjælper især med at reducere belastningen på knæene. Stavene har ikke nogen effekt på varmen, udover at jo mindre du belaster kroppen, jo mindre energi bruger du. Vælg kork eller EVA-skum til håndtaget og ikke vandrestave med greb i plast eller gummi, da det ikke er behagelige materialer at benytte i varmen.
Lagenpose: Skal du overnatte i hytter, på refugie eller vandrehjem, er det altid en god idé at pakke en lagenpose. Lagenposen er med til at sikre hygiejne, da du kun har direkte kontakt med den. Lagenposen giver ikke særlig varme, men det har du typisk heller ikke brug for, og skulle du have det koldt, er der ofte tæpper, man kan lægge over sig.
I høje temperaturer kan mad hurtigt blive fordærvet, og medicin kan miste sin effektivitet, hvis den ikke opbevares korrekt. For at holde din mad og medicin kold under vandreturen kan du overveje følgende løsninger.
Isolerede madkasser og poser: En lille letvægtskøletaske eller et isoleret Food Jar kan være en god investering, da de er designet til at holde indholdet koldt i flere timer. Fryseelementer er gode til at holde temperaturen lav, men det er også voldsomt at slæbe på så meget ekstra vægt. Lån i stedet lidt fryseplads ved dit overnatningssted, og frys dine vandflasker ned aftenen før afgang. De vil langsomt tø op i løbet af dagen, og du holder dermed indholdet i rygsækken koldt, samtidig med du har koldt vand at drikke i løbet af hele dagen.
Fylder du en flaske halvt op med vand og lægger den ned i fryseren, så har du samtidig mulighed for at fylde den anden halvdel op med vand, lige inden du vandrer af sted. Så du ikke skal vente på at isen tør op, før du kan drikke.
Mad til turen: Vælg madvarer, der ikke er så følsomme over for varme. Tørret frugt, nødder, energibarer og lignende er gode, da de kan tåle højere temperaturer uden at blive fordærvet. Modsat skal du holde dig fra f.eks. chokolade og bolsjer, der med sikkerhed bliver til en træls klump i rygsækken.
Halsrør med nedkølende effekt
Halsrøret her er særligt designet til at bruge, når man er aktiv i varmen. Materialet, som er fugtabsorberende og svedtransporterende, virker nemlig også afkølende og har solbeskyttelse i form af UPF50+. Røret har desuden fået en insektafvisende behandling, der beskytter mod bid. Som man kender det fra Buff, kan bruges på såvel halsen som på hovedet som en tynd, beskyttende Hue. Der er ingen sømme.
249 kr. / Friluftsland
Hurtigtørrende håndklæde
Håndklædet her er såvel let som effektivt. Det tørrer meget hurtigt – vrid det blot godt efter brug, hæng det til tørre, og det er klar til brug igen kort tid efter. Håndklædet måler 75 x 150 cm, så du nemt tørrer hele kroppen. Det vejer 230 gram og kommer i en pakpose på 18 x 10 x 6 cm.
129 kr. / Eventyrsport
Veltempereret natten igennem
En tynd lagenpose er perfekt til de varme aftener eller til hytten, hvor man gerne vil krybe i sin egen lille pose under tæppet. Sagen her fra Sea to Summit er såvel komfortabel som svedtransporterende, og den holder dig veltempereret natten igennem. Stoffet er behandlet med den biobaserede lugthæmmer, og der er snøre i bunden, så man kan få ekstra luft ind. Den måler 80 x 216 cm og vejer 286 gram. Den har snøre i fodenden,
549 kr. / Eventyrsport
God ventilation i varmen
En klassisk vandrerygsæk med alt, hvad du har brug for af funktioner – samt fokus på et åndbart bæresystem og god ventilation, der kommer dig til gode, når sveden driver i sommervarmen. Rygsækken rummer 34 liter, som ofte er nok, hvis du overnatter indendørs og ikke skal bære på sove- og kogegrej. Den har bl.a. elastiske sidelommer, lomme til drikkesystem, kompressionsremme på bunden og siderne, lynlåslomme i toppen på hoftebæltet, stor lynlåsadgang til hovedrummet, todelt hovedrum med lynlåsadgang i bunden og en Quick-access-frontlomme med lynlås.
1.599 kr. / Friluftsland
Merino til turen
En tynd undertrøje i merinould som den her bliver man aldrig træt af. Merinoulden er særdeles behagelig i varmen (og egentlig også på alle andre tidspunkter), kommer ikke til at lugte så fælt som undertrøjer i syntetiske, og så er den temperaturregulerende og kommer ikke til at føles hverken varm eller klam. Trøjen her er desuden hurtigttørrende, strækbar og vindafvisende. Den har flade syninger, kiler under ærmerne og ekstra åndbare zoner. Den tåler maskinvask.
799 kr. / Eventyrsport
Let læderluksus
Støvlen her er fra øverste hylde, let og i læder. Den er lavet til kvinder og byder på høj komfort på stierne. Den gode, kvindelige pasform er parret med et lækkert skindfor, der ikke kun er behageligt og langtidsholdbart, men også miljøvenligt. Overdelen er af yakokse-læder, der er slidstærkt, men samtidig overraskende blødt og behageligt. Det lille skaft giver ekstra støtte.
2.299 kr. / Friluftsland
Åndbar og hurtigtørrende
Glimrende sko til varme ture. Foret i den meget åndbare overdel er hurtigtørrende, og der er forstærkninger ved hæl og tæer, polstring i kanten og kiler ved pløsen, så skoen kan tåle lidt knubs på længere ture. Den er særligt egnet til lange vandreture og til stier, hvor rygsækken ikke er alt for tung. Den kraftige mellemsål er lavet i formstabilt skum og har god affjedring. Mellemsålen gemmer på en beskyttelsesplade, der forhindrer skarpe sten og trærødder i at stikke igennem sålen.
1.299 kr. / Eventyrsport
Forkælelse til fødderne
Her er en superlet, velsiddende løbesok uden polstring, der er skræddersyet til lange dage i varmt vejr, hvor fødderne har brug for maksimal komfort, hvis du skal holde vablerne borte. Sokken sidder tæt på foden og skaber ikke trykzoner, der kan genere i skoene, mens merinoulden sørger for den velkendte og fantastiske fugt- og temperaturregulering. En blanding af nylon og elastan giver bedre pasform, ekstra slidstyrke og skaber forstærkede zoner på udsatte områder. Mesh-zoner på oversiden af foden sørger for yderligere ventilation og komfort i varmen.
169 kr. / Friluftsland
Skræddersyet til varmen
Den her smarte mellemting mellem et par shorts (inderst) og en nederdel (yderst) er lavet i slidstærk og hurtigttørrende nylon med en smule spandex, der sørger for, at den også bliver strækbar. Kombinationen er perfekt til varmen, og Discovery III Skort har ovenikøbet solbeskyttelsesfaktor – i form af UPF 50+.
Shortsene, der sidder inderst, er strikket i et materiale, der optimerer komfort, pasform og bevægelsesfrihed. Discovery Skort har to baglommer, der kan rumme store smartphones. Lukningen består af en kort lynlås bagpå, og længden er ca. 45 cm afhængig af størrelsen.
599 kr. / Eventyrsport
Lette, åndbare, hurtigtørrende
Skal du have et par lette, åndbare og hurtigtørrende shorts med fornuftig vejrbeskyttelse, der klarer skærene på varme ture, hvor vejret kan skifte, så kast et blik på dem her. Shortsene er nemlig skabt til de lange dage på vandrestierne. Materialet er strækbart og komfortabelt og har desuden en vandafvisende DWR-behandling, hvis der skulle komme en skylle. Pasformen er slank, men med god bevægelsesfrihed, og designet er helt enkelt og funktionelt med to håndlommer og en lårlomme – alle tre med lynlås.
799 kr. / Friluftsland
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS