Vandresokker

En ulden affære

Har du først en gang stået med væskende blodvabler på størrelse med femkroner, ved du, hvor vigtigt det er at bruge de rigtige sokker på vandreturen. Vi har haft fødderne i fem par

Outdoor-Mid-Sock2.jpg
Skrevet af: Troels Matz
Opdateret den 14. dec 2016

Har du først en gang stået med væskende blodvabler på størrelse med femkroner, ved du, hvor vigtigt det er at bruge de rigtige sokker på vandreturen. Vi har haft fødderne i fem par

Vi har valgt at fokusere på uldsokker – fem par, der rent tykkelsesmæssigt ligger i midten af det samlede udvalg – der på mange områder er ideelle til tur- og rejsebrug. En uldsok kan du have på i ugevis, uden at den begynder at lugte fælt, og samtidig varmer den godt. Uld har et ufortjent ry for at være alt for varmt til sommerbrug eller varme lande, men det fås utroligt tyndt, og kan derfor sagtens bruges. 

Vi har testet sokkerne i et par Lundhags Syncro Boots, et par Hanwag Bergell Top i kraftigt kernelæder samt et par Mammut-sko med Gore-Tex XCR. De udgør en ret bred vifte af fodtøjstyper. Samlet er sokkerne blevet brugt hver dag i cirka tre måneder, men det er vigtigt at understrege, at fodkomfort og sokker er meget individuelt, og andre derfor kan komme frem til andre konklusioner.

En ting er dog sikkert: Man kan rent faktisk have sokkerne på i lang tid, uden at de lugter det mindste. De skal bare vaskes en gang i mellem for at holde pasformen og krympe tilbage til deres oprindelige facon. Tørring kan, specielt med de tykkere modeller, være lidt af en umulighed, men til gengæld luner de, selvom de er fugtige.

Den helt store ulempe ved uldsokkerne er deres ringe slidstyrke, og det kan ofte betale sig at vælge modeller med lidt kunststof, der er med til at øge sokkernes slidstyrke og levetid. Derudover sikrer kunststof en bedre pasform. Sammenlignet med sokker i rent kunststof har uldsokker nemlig en tendens til at glide ned eller rundt på foden efter en lang dags vandring.

Husk også på, at mere kunststof mindsker sokkens evne til ikke at stinke. Alle testens modeller har omkring to tredjedele uld og en tredjedel kunststof.


Hvad med indersokken?

Ikke et ondt ord om inder- og ydersokker, men vandresokker anno 2010 er så gode, at man ikke behøver indersok. Polstringen og de svedtransporterende egenskaber skal nok få dine fødder helskindede gennem turen.


Lundhags Outdoor Mid Sock

Testens eneste miljøvenlige sok, der er testet efter den efterhånden anerkendte Øko-Tex standard. Sokken er relativt tynd og passer bedst til lettere vandring, hvor der ikke er brug for tyk polstring. Det er fedt, at polstringen ikke er overdrevet, så man sveder unødigt.
En god detalje er de indbyggede og strækbare bånd over vristen.

Pasform ***
Slidstyrke **
Polstring **
Varme ***

Lundhags Outdoor Mid Sock / 140 kroner / www.lundhags.dk 


 

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Merino-Trekker 845 Black2Bridgedale Merino Trekker

Testens kraftigste model, der giver masser beskyttelse mod vabler. Den er tyk og kraftig over det hele, og der er ikke sparet på noget. En sok, der vil egne sig rigtig godt til de hårde ture, hvor fødderne får drøje tæsk dagen lang. Sokken har desværre en tendens til at glide ned på foden i løstsiddende støvler. Det kan være anderledes på andre fødder.

Pasform **
Slidstyrke ***
Polstring ****
Varme ****

Bridgedale Merino Trekker / 160 kroner / www.fjeld-fritid.dk 


 

Thorlo2Thorlo KLT Hiker Wool

Thorlo-sokken har som den eneste kun en tredjedel uld, hvilket giver en god pasform og testens suverænt bedste slidstyrke. Men prisen er en sok, der lidt hurtigere bliver mere væmmelig end de andre. Den kan dog sagtens bruges en uges tid, uden at det bliver slemt, og den sidder godt, hver gang man får den på – selv efter flere ugers brug. Det er fedt.

Pasform ****
Slidstyrke *****
Polstring ***
Varme **

Thorlo KLT Hiker Wool/ 129 kroner / www.spejdersport.dk 


 

hiker lite crew 2-copy2Icebreaker Merino Hiker Lite

En lille frækkert, der sneg sig ind og blev mini-favoritten, som blev brugt igen og igen. Den sidder simpelthen suverænt på foden – så godt, at man skulle tro, at det var en ren kunststofsok. Den er dog ret tynd og egner sig nok mest til de lettere ture, hvor du ikke mishandler dine fødder alt for meget. Fordel: tørrer hurtigt, og den vil også egne sig til vandring i varmere egne. Og så er det den eneste sok, der ser fed ud.

Pasform *****
Slidstyrke ****
Polstring **
Varme **

Icebreaker Merino Hiker Lite / 149 kroner / www.friluftsland.dk 


 

Devold2Devold Action Calf Sock

En varm bandit, der består af næsten 70 procent uld, og det mærkes: selv om sokken er relativt tynd, varmer den godt på fødderne. Det er lykkes nordmændene at lave en uldsok, der sidder virkelig godt og ikke glider ned. Er dog allerede blevet slidt og kommer ikke til at holde for evigt.

Pasform ****
Slidstyrke ***
Polstring ***
Varme ****

Devold Action Calf Sock / 149 kroner / www.spejdersport.dk 

Andre spændende artikler


Cykeltur gennem Vietnam

Cykeltur gennem Vietnam

Nærdødsoplevelser i Alaskas barske natur

Nærdødsoplevelser i Alaskas barske natur

Fra læderlaboratoriet til vandrestien

Fra læderlaboratoriet til vandrestien

Log ind