Du er her:
  • ARTIKLER
  • Vandring på West Highland Way

Vandring på West Highland Way

Tag med Opdag Verden på højlandsklassiker

 

shutterstock_408081847-Dunc.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 01. sep 2021

 

Henover foråret og sommeren arrangerer Opdag Verden to vandreture på West Highland Way i Skotland. Vi har taget en snak med turleder Kaare Meldgaard om ruten, landskaberne, pubberne, Skotland, og hvad der sker, når man er flere på tur sammen.

 Solen tittede frem mellem skyerne, der lå lavt og tungt, og sendte sine stråler ned over Conic Hill. Højlandkvæg med hår ned i øjnene og horn i panden græssede på de bratte skråninger ved siden af stien, og hundredvis af meter under bakketoppen glimtede strålerne i Loch Lomonds enorme vandspejl. Det var overrumplende.

Ind til videre havde stien ført Kaare Meldgaard gennem landbrugsarealer og forbi fårefolde. Nu åbenbarede højlandet sig. Det strakte sig, så langt øjet rakte. Det var den vej, Kaare skulle. Videre på en af de berømte skotske vandreture - West Highland Way. 

Nogle ville måske mene, det ikke lå i kortene, at Kaare skulle befinde sig på Conic Hill. Han havde nemlig gået den godt 150 kilometer lange rute tidligere. I høvlende regn. På tre lange, hårde dage. Alene. Regnen generede ham dog ikke rigtig. Han nød at bruge sin krop, og naturen var stadig fantastisk med alle de her forskellige typer af landskaber.

”Turen har den her sjove blanding af virkelig at komme ud i øde natur – ud i skovene, op i højlandet – og så kommer man gennem de her små samfund og landsbyer, som man har på fornemmelsen er lidt isolerede.

Det er som om, de ikke helt passer ind i den moderne civilisation. De passer derimod ind i landskaberne og giver en følelse af historien i området. I landsbyerne finder man den lokale pub, hvor man møder de lokale, der virkelig dyrker pubben. Det er hyggeligt.

Første gang, jeg vandrede West highland Way, øsede det ned, da jeg kom ned fra Conic Hill. Jeg var kold og gennemblødt, men så kom jeg ind på en pub, fik et godt, varmt måltid mad fyldt med kalorier og en god øl. Så var jeg klar til at vandre igen. Landsbyerne og pubberne giver en god kontrast,” fortæller Kaare.

Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 517402750 JohnVokset op med friluftsliv
Når Kaare hen over foråret og sommeren leder to ture for Opdag Verden på West Highland Way bliver det i et noget anderledes tempo end på hans første tur på ruten. Her ligger dagsdistancerne på et lidt mere afslappet niveau på omtrent 15 til 20 kilometer om dagen.

Den største forskel fra Kaares solotur bliver dog, selvfølgelig, at han skal vandre sammen med en flok. Ikke at der er noget nyt i det. Det er han vant til. Det begyndte han allerede med, da han i sin tid var med til at arrangere friluftsture i Skandinavien på ungdomsskolen.

Og allerede dengang havde han masser af vandrekilometer i benene. Han har svært ved at pege på, hvornår han begyndte med at vandre, for han har altid vandret. Siden barnsben. Siden hans far tog Kaare og hans storebror med ud på vandreture med overnatning i telt, da Kaare var seks-syv år gammel.

Det var aldrig noget, han skulle slæbes med ud på. Han elskede det. Snart var det den norske vildmark, der lagde stierne til eventyret.

”Man tager sit telt og al sin mad med og går ud i vildmarken og sover, hvor man vil. Det er dét friluftsliv, jeg er vokset op med,” fortæller Kaare, der i løbet af sin barndom og ungdom vandrede i Norge, Sverige, Island, Grønland og selvfølgelig Danmark, inden han kastede sig over stierne mod øst, i Slovakiet og Tjekkiet, i Alperne og på De Britiske Øer.

”Når man går i en gruppe, så er samtalen mellem mennesker ret speciel.”

shutterstock 86574787 silky

Den hyggelige gruppe
Når Kaare vandrer alene, bliver det ofte til lange, hårde dage, hvor tankerne får lov til at flyve frit. Selve det at vandre giver en anden baggrund for at tænke sig om. Det sker også, når han vandrer med andre, hvilket han også sætter stor pris på, men på gruppeture spiller hyggen en også stor rolle. At være i lejren. Sidde omkring bålet. Tale med turkammeraterne.

”Når man går i en gruppe, så er samtalen mellem mennesker ret speciel. Når mænd for eksempel taler sammen om dybe tanker, så kigger de ikke på hinanden. Det har man lavet psykologiske studier om.

Mænd sidder hellere på en bænk og nyder en øl. Når man går, så kigger man jo ikke på hinanden. Man fokuserer på stemmen og gangen. Det gør, man kan have en anden form for samtale. Det er ikke fordi, man skal tale sammen hele tiden, men man får muligheden for at tale om nogle ting på en måde, der er anderledes end i hverdagen.

Det er jo et simpelt liv at være på vandreture. Man står op, spiser, går, holder spisepauser, finder lejr og skal sove. Det er det. Og så må man fylde på med tanker og oplevelser.”

shutterstock 393127987 kawh

Til tops til sidst?
Der bliver rigeligt med muligheder for gode oplevelser, tanker, samtaler og hygge på West Highland Way. Og selvfølgelig er der særlige steder, Kaare glæder sig til at dele med andre på turen. For eksempel Conic Hill, der ligger og venter på vandredag nummer to.

Den er et højdepunkt. Det er dér, man føler, at nu er man ankommet i Skotland. Derefter venter bredden af Skotlands største sø, Loch Lomond, hvor stien bølger op og ned og er blandt de hårdeste strækninger på de 154 kilometer.

Senere venter den over 400 meter høje stigning ad Devil’s Staircase, det højeste punkt på ruten. Trægrænsen ligger lavt, så selvom man ikke kommer forfærdeligt højt op, så føles det som om, man gør. Senere endnu venter mere højland. Store vidder. Skove. Dale.

Undervejs har Kaare fundet fine steder at slå teltene op, når dagens dont på stierne er overstået. Et sted ved en lille bæk. Et sted helt ned til bredden af Loch Lomonds vande. Et sted, hvor en gammel fårehytte er blevet omdannet til et shelter.

Der er pladser på primitive pladser. Pladser i det fri, hvor den skotske allemandsret bliver udnyttet. Endelig, når teltet er pakket sammen for sidste gang, venter Fort William, hovedbyen i det skotske højland, der ligger klemt nede i en gryde omgivet af bjergene. Et af dem er Ben Nevis, det højeste bjerg i Storbritannien.

Har man lyst og ekstra energi, kan man stige til vejrs på den 1344 meter høje, nøgne top. Det er svært at forestille sig en bedre måde af afslutte turen på en af Europas klassiske vandreruter. På toppen, med horisonten på nethinden og minderne om højlandet i rygsækken.


shutterstock 194317244 jose

West Highland Way

West Highland Way er en 154 kilometer lang vandrerute, der starter i Milngavie nord for Glasgow og slutter i det skotske højlands hovedby, Fort William. Stien følger gamle småveje og stier gennem kulturlandskaber, skove, dale og højland.

Mens der er mange øde strækninger på turen, kommer man med jævne mellemrum gennem småbyer, hvor der er mulighed for at proviantere og få sig et måltid mad og en sniksnak med lokale på byens pub; noget, der er med til at give ruten sit særlige, skotske præg. Læs mere om West Highland Way på www.west-highland-way.co.uk


..

TAG MED OPDAG VERDEN PÅ WEST HIGHLAND WAY

10 dages vandretur med telt og dansk som turleder

Oplev det varierede flotte skotske højland og charmen i de små, hyggelige byer undervejs. Vi vandrer på West Highland Way, der strækker sig over 154 kilometer. En klassisk rute, med rødder tilbage til klantiden, som du har mulighed for at berige med en bestigning af Storbritanniens højeste bjerg Ben Nevis.

Turen byder på skove, bjerge, høj- og lavland, afvekslende natur og sandsynligvis både regnbyger og solskin. Undervejs vil der også være rig mulighed for at stifte bekendtskab med den skotske lokalkultur, når vi går igennem de små byer.

Turen her giver mulighed for at komme af sted på en længere tur, som kan gås af de fleste, og som samtidig giver flot og charmerende vandring. Vi har indlagt god tid, så der til sidst på ruten kan blive mulighed for at komme helt til toppen af Ben Nevis på 1344 m.o.h. og nyde den flotte udsigt.

Læs mere her...


Kaare

Turleder Kaare Meldgaard

Kaare Meldgaard er 33 år gammel, født og opvokset i Vestjylland og har vandret så længe, han kan huske. Han er vokset op med friluftsliv og vandreture i Norge, Sverige, Island, Grønland og har senere vandret på De Britiske Øer, i Østeuropa og Alperne blandt andet.

Han er kandidat i filosofi fra Aarhus Universitet og arbejder i dag som højskolelærer på Højskolen Østersøen i Aabenraa. I sommeren 2017 er han turleder for Opdag Verden på to ture på West Highland Way i Skotland samt to ture i De Transsylvanske Alper i Rumænien.

Andre spændende artikler


Vintervandring i Wales

Vintervandring i Wales

Kystvandring på Skye

Kystvandring på Skye

Guide til vandring, cykling og topbestigning i Wales

Guide til vandring, cykling og topbestigning i Wales

Log ind