Du er her:
  • ARTIKLER
  • Verdens 7 naturlige vidundere

Verdens 7 naturlige vidundere

Kåret af opdag Verdens læsere

Endelig faldt de sidste stemmer, og det var ikke uden spænding, vi fik resultatet. Vi havde sat 50 steder til afstemning, og selvom vi ikke kunne have alt med, var disse steder bestemt blandt verdens mest storslåede. Det er med stor glæde, at Adventure World (2007) her kan præsentere listen over verdens 7 naturlige vidundere.

Skrevet af: Nikolaj Witte
Opdateret den 22. dec 2021

Endelig faldt de sidste stemmer, og det var ikke uden spænding, vi fik resultatet. Vi havde sat 50 steder til afstemning, og selvom vi ikke kunne have alt med, var disse steder bestemt blandt verdens mest storslåede. Det er med stor glæde, at Adventure World (2007) her kan præsentere listen over verdens 7 naturlige vidundere.

Galapagos øerne, Ecuador

En drømmedestination for alle, der elsker dyrenes fascinerende rige. Langt ude i Stillehavet, 1000 kilometer fra Sydamerikas kyst, findes disse 19 små øer. Til Galapagos hører også havområdet omkring øerne, der er blevet kaldt 'et levende evolutionsmuseum'. På grund af øernes unikke position, isoleret langt fra alt og velsignet med nærende, vulkansk aktivitet, har de et helt unikt dyreliv, der blev gjort evigt berømt som kilden til Charles Darwins teori om evolutionen efter hans besøg på øerne i 1835. Øerne blev dog allerede opdaget i 1535, da kaptajn Tomas de Berlanga lagde vejen forbi. I dag er øerne mest berømt for øglerne – iguana – og ikke mindst kæmpeskildpadderne. 


 

2392182-Tom-GrGrand Canyon, USA

Kløften er et naturligt vidunder skåret ud af Colorado-floden. Grand Canyon har en gennemsnitlig dybde på 1200 meter over hele sit 450 kilometer lange forløb. Den største dybde er på omkring 1800 meter, og den største vidde på 24 kilometer. Det gør tilsammen kløften til verdens mest spektakulære 'klippesprække'. Den findes i parken af samme navn, der ligger i staten Arizona, og har været tilholdssted for mennesker langt tilbage i fortiden. Selve kløftens geologiske træk menes at gå hele to milliarder år tilbage og nydes hvert år af ikke færre end fem millioner besøgende.


 

2557544-PichugMount Everest, Nepal / Kina

Verdens højeste bjerg på hele 8.848 meter over havets overflade. Denne ’bjergenes gudinde’ har forskellige navne, alt efter hvilken sproggruppe man spørger, så det er ikke ualmindeligt at se bjerget betegnet som Qomolangma, Sagarmatha eller Chomolungma. Selvom det er meget barskt at nå toppen, og hele turen dertil er alt andet end indbydende, havde i alt 2062 mennesker ved slutningen af 2006 besteget Mount Everest. Det er bestemt heller ikke alle, der kommer til toppen, selvom ikke mindre end 11.000 har forsøgt. Hele 203 mennesker er omkommet i forsøget på at nå toppen, og for de flestes vedkommende er bjergets iskolde sider stadig deres grav.


 

000003993517Great Barrier Reef, Australien

Verdens absolut største koralrev. Det består af op mod 3000 enkeltstående rev og 900 mindre øer og strækker sig 2600 kilometer over et område på 344.000 kvadratkilometer. Hvis det ikke lyder imponerende nok, så kan Great Barrier Reef ses fra rummet, samtidig med at det regnes for verdens største struktur lavet af levende organismer. Revet er hjem for et utal af arter, også flere truede. Af de større dyr findes der blandt andet hvaler, delfiner og masser af skildpadder. Der lever også saltvandskrokodiller, havslanger, gopler og andre spændende, men ikke ufarlige dyr.


 

2874896-iguasIguaçu Vandfald, Argentina / Brasilien

Vandmasserne stammer fra Iguazu-floden, der på grænsen mellem de to sydamerikanske lande vælter ud fra junglen. Vandfaldenes navn stammer fra lokale indianerstammers sprog og betyder ganske simpelt 'meget vand', og legenden fortæller, hvordan vandfaldene blev til: Gud ville gifte sig med en smuk, lokal pige, som imidlertid stak af med sin menneskelige elsker i en kano. I frustration og vrede rev Gud floden i to stykker, og de elskende vil for altid falde. Hele systemet af vandfald har et fald på 275 meters langs en 2,7 kilometer bred front, hvor enkelte af vandfaldene har en højde på 82 meter.


 

3696970-yoyo sYellowstone National Park, USA

Parken er verdens ældste nationalpark og blev til i 1872. Det mest berømte fra parken er uden tvivl dens enestående dyreliv og geotermiske aktiviteter. Af dyr er det nok bisonoksen, der er symbolet, mens det naturmæssigt er Old Faithful Geyser. Selve området har været beboet i over 10.000 år, men de første vestlige pionerer kom hertil i begyndelsen af 1800-tallet på Lewis og Clark-ekspeditionen. I dag anses parken for at have en stor både økologisk og kulturhistorisk betydning. Yellowstone National Park er imponerende med sine næsten 9000 kvadratkilometer, der både indeholder søer, floder, bjerge, kløfter og kontinentets største supervulkan.


 

000001771644Central Amazonas

Dette umådeligt store område udgør i alt syv millioner kvadratkilometer, skønt selve junglen 'kun' er på 5,5 millioner kvadratkilometer. Regnskoven strækker sig over hele ni lande, selvom den brasilianske del klart er den største. Amazon-regnskoven udgør over halvdelen af hele vores klodes tilbageværende regnskov. Denne værdifulde skov svinder stadig med svimlende hast, og hvis intet gøres, frygter flere naturbevarelsesorganisationer, at der i løbet af de næste to årtier vil forsvinde 40% af regnskoven, og at der ingen Amazon-regnskov vil være tilbage i det næste århundrede. Navnet 'Amazon' siges at komme fra den lokale Tapuya-stamme, hvor kvinderne kæmpede side om side med mændene.

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 87 i 2007

Andre spændende artikler


Yellowstone – sådan gør jeg selv

Yellowstone – sådan gør jeg selv

USA’s bedste idé fylder 100 år

USA’s bedste idé fylder 100 år

Blandt rednecks i USA

Blandt rednecks i USA

Log ind