Verdens vildeste vandreture

9 ture der tager pusten fra de fleste

På langs af Himalaya, gennem det ganske New Zealand, med japanske pilgrimme på rundtur til 88 templer. Der findes en flok virkelig lange vandreture i verden – og flere er under udvikling. Hvad for eksempel med en 24.000 kilometer spadseretur på tværs af Canada? Vi har kastet et blik på ni af verdens vildeste vandreruter.

shutterstock_78047521_Patri.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 04. mar 2022

På langs af Himalaya, gennem det ganske New Zealand, med japanske pilgrimme på rundtur til 88 templer. Der findes en flok virkelig lange vandreture i verden – og flere er under udvikling. Hvad for eksempel med en 24.000 kilometer spadseretur på tværs af Canada? Vi har kastet et blik på ni af verdens vildeste vandreruter.


Pacific Crest Trail, USA

Den amerikanske klassiker
USA’s Pacific Crest Trail, der går fra den mexicanske grænse mod syd op gennem staterne Californien, Oregon og Washington til den canadiske grænse mod nord, er en af verdens mest velkendte langdistancevandreture. 4286 kilometers bjergvandring gennem bjergkæderne Sierra Nevada og The Cascade Range.

The Pacific Crest Trail starter i den californiske ørken tæt på den mexicanske grænse, hvor skygge kan være sparsom og solen brændende, inden den stiger ind i Sierra Nevada-bjergene. Her venter en gang vandring i absolut verdensklasse, som bjergene bliver store, klippede og øde, og nationalparkerne Sequoia og Yosemite venter med en stribe høje pas.

I disse vilde områder skal man være klar til at stå ansigt til ansigt med bjørnene, der lever her. Man skal også være forberedt på, at der er langt mellem steder at finde proviant, med mindre man begiver sig væk fra stien. God planlægning er essentiel. Ensomheden fortsætter i det nordlige Californien med Lasen Volcanic National Park og den enorme vulkan Mt. Shasta, inden man krydser ind i Oregon og snart når USA’s dybeste sø – spektakulære Crater Lake (655 m), der, som navnet mere end antyder, ligger i bunden af et vulkankrater.

Bjergene er nu en del af Cascade Range, der fortsætter op gennem Oregon, hvor landskabet er mindre strabadserende og blandt andet byder på mange fine småsøer. Længere mod nord er der udsigter til den smukke, aktive vulkan Mt. Hood, inden Washington State venter. Her bliver bjergene igen højere, og man runder den sneklædte gigant Mt. Rainier. Længst mod nord er Glacier National Park, der går til den canadiske grænse.

LAND: USA
LÆNGDE: 4286 km
ANTAL DAGE: Fra omtrent 180 dage
WWW: www.pcta.org

USAs ‘Triple Crown of Hiking’

Er det bare ikke nok at tilbagelægge én af USA’s tre mest kendte langdistanceruter – Pacific Crest Trail, Continental Divide Trail (www.continentaldividetrail.org) og Appalachian Trail (www.appalachiantrail.org) – så kan man vandre alle tre og opnå den såkaldte Triple Crown of Hiking. Samlet byder stierne på 12.700 kilometer gennem 22 stater og har en samlet stigning på 300.000 meter. Det skulle man nok kunne få et år eller to til at gå med.


Te Araroa Trail, New Zealand

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 145242862 JakuOver Nordøen og Sydøen
Vulkaner, sandstrande, bjergkæder, søer, gletsjere, floder, dale – på et trek gennem det ganske New Zealand, fra nordspidsen af nordøen til sydspidsen af sydøen, bliver vandrere forkælet af naturen. Og med Te Araroa Trail, der end ikke har to år på buksebagen, er der nu en sti at følge hele vejen.

Starter man højest mod nord finder man øde sandstrande ved det Tasmanske Hav nær tætte skove og hurtigflydende floder, inden storbyen Auckland venter. Her er de landlige områder for en stund erstattet af byens asfalterede stier, inden Waikato River bliver følgesvenden. Store skove bliver forceret, før man finder sig selv stirrende på vulkanen Mt. Tongariro, der er efterfulgt af øde områder med meget få faciliteter, der kræver planlægning.

På den sydlige tip af nordøen venter Wellington efter en tur gennem de krævende Tararua-bjerge, ned til Kapiti-kysten og endelig op over et højdedrag, hvor fra der er udsigt ned over alle Wellingtons storbyfristelser – slet ikke et dårligt sted at fejre den succesfulde fodkrydsning af øen.

Det er som en ny begyndelse at starte på Sydøen, der indleder med let vandring i skov langs smukke bugter. Den afslappende vandring varer dog ikke ved. Forude venter krydsningen af Harper Pass Track, brusende floder, flere pas samt turkisfarvede søer. Der er selvfølgelig enorme bjergudsigter med Mt. Cooks karakteristiske top som en af de uforglemmelige.

Man er nu i bjergparadis med masser af muligheder for andre bjergaktiviteter, hvis man skulle have brug for en pause fra den rene vandring. For inden man er i mål venter flere spektakulære bjergudsigter, flere smukke søer og flere vindblæste kyststrækninger. Når støvlerne bliver smidt i Sterling Point Bluff har de 3000 kilometers varieret vandring under sålerne.

LAND: New Zealand
LÆNGDE: 3000 km
ANTAL DAGE: Et sted mellem 90 og 180 dage
WWW: www.teararoa.org.nz 


Great Himalaya Trail, Nepal

shutterstock 142334425 My-GHimalayas ypperste
Det lyder næsten for godt til at være sandt: En trekkingsti, der gennem 1700 kilometer zigzagger sig på tværs af Himalaya i Nepal, forbi otte af de 14 bjerge i verden, der er over 8000 meter, mens den stiger svimlende 150.000 meter og bringer én over pas i op til 6200 meters højde. Ikke desto mindre er det præcis, hvad man finder på Nepals Great Himalaya Trail.

Stien kan inddeles i 10 ’mindre’ treks, der tager to til tre uger per styk. Den starter i det østlige Nepal ved verdens tredje højeste bjerg, Kangchenjunga, nær grænsen til Indien og går mod vest på en af to ruter. ’Den høje rute’ kræver bjergbestigningsudstyr, da der er gletsjere og svimlende bjergpas undervejs, mens den samtidig bringer én gennem nogle af de mest utilgængelige landsbyer på kloden.

Lavruten, der også bliver refereret til som ’Kulturruten, byder på flere landsbyer og etniske minoriteter, går gennem frodige skove, rhododendronskove, langs risterasser og opdyrket land, hvor man finder landsbyer og tehuse at sove i det meste af vejen.

Bjergene langs ruterne klinger velkendt med giganter som førnævnte Kangchenjunga, Annapurna, Makalu, Lhotse, Dhaulagiri, Manaslu og selvfølgelig Mt. Everst undervejs. Der er dele af ruten, hvor folk flyver ind fra den ganske verden for at trekke i et par uger, mens store dele går gennem områder, som kun få udlændinge har trekket gennem.

Højdepunkterne ligger på stribe, de lokale kulturer og sprog ændrer sig undervejs, og temperaturerne er fra isnende til svedige og fugtiger. Kort sagt: elsker du bjergene og har et halvt år til rådighed, fås det ikke meget bedre end The Great Himalaya Trail.

LAND: Nepal
LÆNGDE: 1700 kilometer
ANTAL DAGE: 150 dage
WWW: www.thegreathimalayatrail.org


Sendero de Chile, Chile

shutterstock 121935550 sunsFra ørkenen til det arktiske
Man behøver blot kaste et kort glimt på et kort over Sydamerika for at finde ud af, at Chile er et langt land. Frygteligt langt. Og man skal næppe være et geni for at regne ud, at en spadseretur på langs af landet er et foretagende for folk med gode ben og masser af tid til rådighed.

Sendero de Chile er stadig ikke hundred procent færdig, men man sigter mod at binde en lang række treks i landet sammen til én lang tur. Med solid planlægning kan man selv forbinde de led af turen, der endnu ikke er skilte på. Eller man kan vælge at tage fra trek til trek ned gennem landet.

Uanset hvad man gør, venter en tur gennem en række fantastiske landskaber og klimazoner. Mod nord ligger den sydamerikanske højslette med aktive vulkaner, sprudlende gejsere, vilde vicuñaer og endeløs himmel over Atacama-ørkenen – den tørreste ørken i verden. Længere mod syd ligger frodige dale med vinmarker under toppene i det højeste Andes, inden det billedskønne Los Lagos, hvor kegleformede vulkaner spejler sig i klare søer, der ligger omgiver af grønne bakker.

Længst mod syd ligger Patagonien med sine fjorde, vilde blomster, åbne vidder og dramtiske klippebjerge, der rejser sig lodret over den flade pampas, inden Tierra del Fuego markerer den sydlige spids af kontinentet – et helt OK sted at slutte en lang vandretur.

LAND: Chile
LÆNGDE: 8500 kilometer
ANTAL DAGE: Omtrent 365 dage
WWW: www.senderodechile.cl


Shikoku Pilgrimsturen, Japan

shutterstock 140450107 PaskDe 88 templers trek
Forestil dig et trek, hvor du først bliver ’vækket’, siden oplever ’disciplin og barskhed’, derefter finder ’fuld oplysning’, inden du endelig opnår nirvana. Shikoku-pilgrimsturen byder på intet mindre, som man vandrer fra tempel til tempel – 88 i alt – på turen rundt på den japanske ø.

Det lyder måske højtflyvende og underligt (velkommen til Japan!), men et stort antal japanske pilgrimme, kaldet ’henro’, foretager hvert år pilgrimsturen, hvad enten det er i bus, bil, på cykel eller til fods. I modsætning til flere andre lange vandreture i denne artikel, har turen her fokus på kulturen mere end naturen, selvom der selvfølgelig er fantastiske naturoplevelser undvejs. Det er for eksempel værd at vandre i foråret, når kirsebærtræerne springer ud i lyserødt.

Dramatiske kystklipper og smukke bjerge er der også undervejs. Det er dog templerne, der skiller pilgrimsturen rundt på øen Shikoku ud fra mange andre vandreture, og i dem vil du få et blik ind i en gammel buddhistisk kultur, der stadig lever i det moderne Japan.

LAND: Japan
LÆNGDE: 1200 kilometer
ANTAL DAGE: 30 til 60 dage
WWW: www.shikokuhenrotrail.com


Israel National Trail, Israel

shutterstock 41080936 YolkaBibelsk fodtur
Fra det Røde Hav i syd til bjergene i nord går Israel National Trail. Undervejs er der øde ørkener, skønne strande, smukke bjerge og selvfølgelig en række historiske, bibelske steder. Og nej, stien er ikke farlig – den undgår områder som Vestbredden og Golan-højderne.

Natur, kultur, historie og religion smelter på mange måder sammen på dette tusind kilometer lange trek gennem Israel, der stadig ikke har vundet den store opmærksomhed. Herude er du ofte alene i landskaber, man kun kan komme til på to ben. Fra Det Røde Hav vandrer man snart ind i Negev-ørkenen, hvor der er langt mellem mennesker (og vand!), og golde, smukke klippelandskaber spreder sig så langt øjet rækker.

Længere mod nord er der grønt, frodigt og temmelig fladt, og efter en smuttur til Tel Aviv venter kysten og muligheden for at vaske vandrestøvet af i Middelhavets varme vande. Længst mod nord ligger Genesaret Sø, der med sin beliggenhed 214 meter under havets overflade er verdens lavest beliggende ferskvandssø. Til slut vandrer man op i de fine bakkebjerge oppe mod grænsen til Libanon.

LAND: Israel
LÆNGDE: 1000 km
ANTAL DAGE: 30 til 60 dage
WWW: www.israeltrail.net


Trans Canada Trail, Canada

shutterstock 118243855 BGSm24.000 kilometer til fods
Wow! Når Trans Canada Trail er færdigmarkeret i 2017, vil stien fra Atlanterhavet til Stillehavet være på ikke mindre en 24.000 opslidende kilometer. Det vil gøre den til verdens længste markerede vandrerute, der binder ikke færre end 400 forskellige stier sammen. God fornøjelse.

I dag er omtrent 17.000 kilometer af stien færdigudviklet, men man kan selvfølgelig tyvstarte og selv forbinde de hvide pletter på stikortet. Stien er for øvrigt ikke blot for vandrefolket. Man kan også cykle den, tage den til hest, på ski eller snescooter. Og det er hele vejen fra New Foundland til Yukon.

LAND: Canada
LÆNGDE: 24.000 km (når den er færdig i 2017)
ANTAL DAGE: Minimum et par år
WWW: www.tctrail.ca & www.canadatrails.ca/tct/#MAP


Sultans Trail, Wien – Istanbul

shutterstock 146405315 ViacI sultanens fodspor
Det er nok ikke mange, der har hørt om Sultan-stien fra Wien til Istanbul. Her er dog en mulighed for at opleve dele af Europa, der sjældent bliver vandret gennem, og det oven i købet i en historisk kontekst. I løbet af 2200 kilometer og ni lande, vil vandrere opleve kulturer, sprog, landskaber og religioner ændre sig i et tempo, hvor man får det hele med.

Turen starter ved Stephansdom i centrum af smukke Wien og følger her efter i fodsporet på Süleyman den Prægtige, som stien er opkaldt efter, til Istanbul, hvor han ligger begravet. Han drog i 1529 fra Istanbul til Wien for at erobre byen, men han fejlede. I dag symbolisere stien ifølge fred og er i virkeligheden en lang række stier, der er forbundet, så man kan vandre hele vejen.

LANDE: Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Rumænien, Bulgarien, Grækenland og Tyrkiet.
LÆNGDE: 2200 km.
ANTAL DAGE: 80 til 120 dage.
WWW: www.sultanstrail.com .


Bicentennial National Trail, Australien

shutterstock 4634776 col5330 kilometers gammel hestesti
Australien er ikke ligefrem kendt for at være overbefolket, og drager man ud på en mere end 5000 kilometer lang vandretur – fra Cooktown i Queensland mod nord til Healesville 60 kilometer nordøst for Melbourne på sydkysten – kan det ikke komme som en overraskelse, at det er noget øde, hårdt terræn, der venter.

Bicentennial National Trail blev oprindeligt grundlagt som National Horse Trail, men i dag kan man såvel ride, vandre og cykle stien, der er inddelt i 12 etaper på mellem 400 og 500 kilometer. De går gennem 18 nationalparker og mere end 50 state forests og følger den forrevne bjergkæde Great Dividing Range. Undervejs er der alt fra krokodillefyldt regnskov, gold ørken, flade saltsletter og dybe kløfter til opdyrket landbrugsland, subalpine enge og opslidende bjergpas.

Der er gamle guldminer, enorme cattle ranches og strækninger med absolut intet. Om sommeren kan visse strækninger være faretruende varme, mens andre er isnende kolde og snefyldte om vinteren. Kort sagt: Bicentennial National Trail giver et indblik i Australiens på mange måder ekstreme, barske og smukke natur.

LANDE: Australien.
LÆNGDE: 5330 km.
ANTAL DAGE: 180 til 365 dage.
WWW: www.bicentennialnationaltrail.com.au.


Vandregale

Det kan godt være, vandreturene her er lange, men – selvfølgelig – er der folk, for hvem det ikke er nok. De vil gå længere. Jorden rundt. Mindst. Her er fem mere eller mindre gale typer:

  • www.georgemeegan.jimdo.com – George Meegan gik mellem 1977 og 1983 fra Tierra del Fuego til Prudhoe Bay, Alaska. En tur på intet mindre end 30.608 kilometer, der gav ham en plads i Guinness Rekordbog.
  • www.wwwalk.org/en – Jean Béliveau kom i 2011 hjem fra en 75.000 kilometer vandretur gennem 64 lande. Det tog ham 11 år.
  • www.blessitt.com – Arthur Blessitt har vandret 64.686 kilometer gennem 321 lande, øgrupper og territorier. Og det har han gjort med et trækors på nakken. Og ja, man kan spørge hvorfor.
  • www.odysseyxxi.com – Karl Bushby er stadig undervejs på sin 58.000 kilometer lange vandretur jorden rundt. Han er dog for øjeblikket strandet i Sibirien...
  • www.edstafford.org – Ed Strafford har måske ikke gået lige så langt som de andre her på listen, men han gjorde det til gengæld uhyre svært for sig selv ved at gå langs hele Amazone-floden.

Andre spændende artikler


Everest Base Camp Trek

Everest Base Camp Trek

Vandring i Sonfjällets Nationalpark

Vandring i Sonfjällets Nationalpark

Fjeldliv med ungerne på ryggen

Fjeldliv med ungerne på ryggen

Log ind