Du er her:

De sidste næsepropdamer

Døende skikke i afsidesliggende indiske dale


Kvindernes næser er store med massive propper, og deres mænd synes, det er smukt. Men på grund af noget så simpelt som mobning, er apa tani-kvindernes forunderlige tradition ved at dø ud. Samtidig er folkets specielle kultur og religiøse verden truet af missionærer og kristendom.Bambushusets spinkle dør lukker straks det svage morgenlys og den tykke tåge ude, og der bliver med ét mørkt. Stemmer hvisker, og snart lyser en svag flamme op. Jeg bliver henvist til en lille, trebenet stol på den anden side af ildstedet. Snart vokser bålet, og det røde lys spreder sig langsomt i huset. Og der sidder hun.”Ayadua,” siger hun genert, mens lyset fra flammerne spiller i hendes ansigt. Og hvilket ansigt! Håret er langt og gråt, huden er rynket, men ser ud til at være smidig og blød, og næsen er… stor! Kæmpe stor. Damen har nemlig stukket to store propper ind i siderne af næsen, så hele næsen er i dobbelt størrelse. Det knirker bag mig, og faren i familien kommer ind i huset. Han ser helt enormt gammel ud og bevæger sig derefter. Men der er noget med hans øjne og ansigt, en eller anden stolthed, der fortæller, at det her er ikke en hvilken som helst gammel mand. ”Tilling Grayu er en kendt shaman,” fortæller min tolk, Chada, der forklarer, at den gamle mand har en helt speciel kontakt til ånderne. Desuden har han dræbt bjørne og store hjorte med spyd, bygget fire huse med sine bare næver og været gift med tre kvinder – samtidig. Jeg er i landsbyen Bamin Pradesh dybt inde i bjergene i den lukkede, isolerede indiske stat Arunachal Pradesh. Det her er apa taniernes rige. Et folk og en verden, der for en skandinav består af underlige skikke og ritualer, ånder og dæmoner. Men det mest unikke ved apa tanierne er nu deres kvinder. Apa tanierne måtte gøre noget for at afværge kidnapningerne, og sådan startede skikken med ansigtstatoveringer og næsepropper. Utroligt smukke kvinder”I gamle dage var vores kvinder helt utrolig smukke. Faktisk var de så smukke, at giftesyge mænd fra andre stammer kidnappede dem,” fortæller Chada stolt. Han tilhører selv apa tani-stammen og har gennem mange år studeret og samlet historier om sit folk.”VI måtte gøre noget for at afværge kidnapningerne, og sådan startede skikken med ansigtstatoveringer og næsepropper,” beretter han. Når pigerne nåede puberteten, fik de piercet et lille hul i hver side af næsen, hvor bittesmå propper blev placeret. Lidt efter lidt blev propperne udskiftet med større og større propper ”Formålet var at gøre kvinderne mindre attraktive for nabostammerne, og det har virket,” hævder Chada, men det løjerlige var, at næsepropperne gik hen og blev et symbol på skønhed hos apa tanierne – jo større propperne blev, jo smukkere synes mændene, kvinderne var. Grunden til det, tror Chada, var, at apa tani-mændene ikke ser skønhed i udseendet men i evnen til at arbejde, passe huset og føde børn. Så jo større næseproppen var, jo mindre risiko var der vel for, at kvinden ville blive bortført og efterlade mande...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 27. sep 2015
Senest opdateret den 07. maj 2021

Andre spændende artikler


3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

3 oversete treks i Himalaya

3 oversete treks i Himalaya

5 fantastiske treks i Indien

5 fantastiske treks i Indien

Cykling og vandring i Zanskar i Indien

Cykling og vandring i Zanskar i Indien

Det Gyldne Tempel i Amritsar

Det Gyldne Tempel i Amritsar

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind