Du er her:

3 Himalaya-treks vi drømmer om


Når dagene bliver kortere og kortere og mørkere og mørkere i det danske, sker der altid det samme her på redaktionen: Vi begynder at drømme os væk. Ud i verden. Op over de høje pas i fjerntliggende lande. Himalaya kalder…

Vi kigger derfor mod Nepal. Vi ser bort fra et par af de helt store treks – Everest Base Camp og Annapurna-området for eksempel – og retter i stedet blikket mod de tre treks, der alle opfylder de vildeste drømme om store tinder og spænende kultur.

1 Rundt om Manaslu
Trekket rundt om 8156 meter høje Manaslu, verdens 8. højeste bjerg, bliver af og til beskrevet som det mest komplette trek i et land, der om noget er kendt for at have treks i verdensklasse.

Hvorfor?

Fordi man vandrer i højder fra sølle 530 meter over havets overflade til de iltfattige luftlag i 5110 meters højde. Det betyder, at man vandrer langs sirligt anlagte, grønne rismarker, gennem fredelige skove, forbi smukke rododendron og op i højderne, hvor vegetationen forsvinder, gletsjerne slynger sig ned ad bjergsiderne, og tinderne tårner sig op i himlen.

Men det betyder også noget andet.

Nemlig at man får et indblik, hvor stor kulturforskel der er på nogle af de forskellige befolkningsgrupper i Nepal. Man slentrer gennem hinduistiske landsbyer, og man oplever tibetanskbuddhistiske klostre; en verden fra lavlandet.

Man kan overnatte i tehuse på hele turen, så man kan gå med en lille, let rygsæk og sove i en seng hver aften. Da man skal over Larkya-passet i 5110 meters højde, kræver trekket, at man akklimatiserer godt.

Trekket tager normalt et sted mellem 12 og 18 dage at gennemføre.


2 Makalu Base Camp
Leder man efter et trek i Himalaya, hvor man lægger langt størstedelen af de andre trekkere bag sig og finder fred på stierne – og samtidig kommer helt ind i hjertet af det højeste Himalaya – så er det svært at slå trekket til Makalu Base Camp.

Det er dog ikke en oplevelse, man kommer nemt til.

Trekket til foden af verdens 5. højeste bjerg er i den hårdere kategori, og man kan ligeså godt indstille sig på, at her er ingen nemme strækninger, hvor man slentrer derudad. Stien går enten op eller ned, men det betyder konstant skiftende udsigter. Og hvilke udsigter! Glatskurrede granitklipper med hængende gletsjere, svimlende dybe dale og farveorgier i rododendronskove.

Og så er der selvfølgelig fine landsbyer undervejs – samt udsigter til Mount Everest.

Trekket har udgangspunkt i den lille flække Tumlingtar og tager et sted mellem to og tre uger.

3 Mustang
Har man trekket i Himalaya, er man sikkert stødt på folk, der drømmer om Mustang. Eller taler om området med julelys i øjnene, hvis de er heldige nok at have vandre der. Et trek ind i Mustang er nemlig en rejse ind i et gammelt, sagnomspundet kongerige, der indtil for få årtier siden var noget nær hermetisk lukket for omverdenen.

Den slags sætter sine spor, når det kommer til kultur. Og netop kulturen er noget ret specielt på trekket op i dalen.

Her er det, som vender man Nepal ryggen og vandrer ind i Tibet, som Mustand er nært beslægtet med kulturelt. Landsbyer med grønne marker ligger som oaser i de enorme, tørre områder nord for Himalaya. Munke i buddhistiske klostre byder inden for til hellige ceremonier, pujaer, hvor de messer hypnotisk, og røgelsen dufter af en anden verden; et andet univers. Bedeflag blafrer i den tørre vind fra de flade tage på de store hvidkalkede huse.

Mens det er muligt at trekke for en slik i store dele af Nepal, koster en ti-dages tilladelse til Mustang 500 dollars. Man køber gennem certificerede bureauer. Der er dog også langt færre mennesker end mange andre steder på stierne i Nepal.

Foto: Zzvet / www.iStockphoto.com

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind