Bag om The Seven Summits

Syv legendariske toppe

Efter begrebet Seven Summits gjorde sin entré på bjergbestigerscenen i 1980’erne, er der gået inflation i at bestige det højeste bjerg på hvert af de syv kontinenter. Og faktisk er flere af toppene ganske tilgængelig for folk med hang til topeventyr, der dog ikke vil sætte liv og lemmer på spil.

shutterstock_18588977-dusko.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 25. jun 2022
Læst af: 13331

Efter begrebet Seven Summits gjorde sin entré på bjergbestigerscenen i 1980’erne, er der gået inflation i at bestige det højeste bjerg på hvert af de syv kontinenter. Og faktisk er flere af toppene ganske tilgængelig for folk med hang til topeventyr, der dog ikke vil sætte liv og lemmer på spil.


De otte toppe i the Seven Summits

Man skulle tro, det var relativt simpelt at udnævne den højeste top på hvert af de syv kontinenter, men nej, når det kommer til Oceanien er der faktisk to lister at gå efter. Den ene inkluderer Australiens højeste bjerg Mt. Kosciuszko, mens den anden liste har Carstensz Pyramide i Indonesiens Papua-provins.

Det skyldes, at politisk er Papua-provinsen ikke en del af Oceanien, men det er den geografisk. Sidstnævnte er langt den sværeste af de to at bestige og dermed også ofte den mest prestigefulde.


Rekordhurtige danskere

Der er tre danskere, der har besteget The Seven Summits. To af dem endda på rekordtid.

  1. Søren Gudmann besteg i løbet af 193 dage i 2005 de syv tinder (efter Kosciuszko-listen). Aldrig før var det blevet gjort så hurtigt. Senere har Gudmann også besteget Carstensz Pyramide. www.seven-summits.dk.
  2. Da Henrik Andre Olsen i maj 2006 satte fod på toppen af Everest, blev han den anden dansker, der fuldførte bedriften (efter Kosciuszko-listen). I juli 2007 besteg han også Carstensz Pyramide. www.7summits.dk.
  3. Henrik Kristiansen gav verdens samlede bjergbestigerstand baghjul, da han i 2008 besteg alle de otte toppe (ja, såvel Carstensz Pyramide som Kosciuszko) på rekordtiden 136 dage – en rekord, der stadig står. www.henrikkristiansen.dk.

 

Nic-McPheeDenali – Den kolde

KONTINENT: Nordamerika
LAND: USA (Alaska)
HØJDE: 6194 m
FØRSTE BESTIGNING: 1913
SÆSON: maj-juli
TID PÅ BJERGET: Ca. to uger

Det største problem, når det kommer til at bestige Denali, er, at der bliver så forbandet koldt.

I vintermånederne mellem november og april er det ikke unormalt med temperaturer ned til minus 45 grader i den øverste lejr, og da der samtidig blæser vinde med op til 160 kilometer i timen, grænser det til det latterligt kolde.

Der er således en god grund til, at de fleste bestigninger finder sted i juni, hvor forholdene er på deres mest medgørlige. Selvom Denali ’blot’ er 6194 meter højt, er det et bjerg, der på alle måder skal tages seriøst.

I 2010 var der 1255 klatrere, der begav sig mod toppen, men det var kun 55 procent af dem, der faktisk nåede derop, mens der var folk, der døde i såvel klatreulykker som i laviner.

Her er altså ikke tale om det første bjerg, du skal kaste dig over, hvis du har en drøm at nå til tops, men når det er sagt, så er der en del amatører, der giver sig i kast med bjerget. Samtidig er der dybt professionelle bjergbestigere, der har mistet livet på bjergets sider.

Vi blæser på guldgraveren
Navnet Denali kommer fra det oprindelige folk i Alaska, athabaskerne, og betyder ’Den store/høje’. Det amerikanske navn, McKinley, fik bjerget i 1897, da en guldgraver opkaldte det efter den republikanske præsidentkandidat William McKinley.

I 2015 blev bjerget officielt omdøbt til 'Denali' igen. 


shutterstock 22573600-JohnaAconcagua – en høj vandretop?

KONTINENT: Sydamerika
LAND: Argentina
HØJDE: 6962 m
FØRSTE BESTIGNING: 1897
SÆSON: November- marts
TID PÅ BJERGET: Omtrent 20 dage

Selvom Aconcagua er næsten syv kilometer højt kan man uden teknisk udstyr vandre til toppen af det, der er det højeste bjerg i verden uden for Asien samt det højeste på såvel den vestlige som den sydlige halvkugle. Bjerget er således tilgængeligt for folk med hang til højder og toppe, der ikke er interesserede i at sætte livet (alt for meget) på spil, og dem der ikke har den store erfaring med klatring.

Men, for selvfølgelig er der et men, der er lige det der med højden. Der er stor risiko for højdesyge, hvis man ikke tager bjerget alvorligt – hvert år dør folk af højdesyge, da de stiger for hurtigt til vejrs – og det kræver selvsagt en rigtig god fysisk form at give sig i kast med Aconcagua.

Hvad mon det betyder?
Man er ikke helt sikker på, hvordan Sydamerikas højeste bjerg fik sit navn, men der er tre teorier.

Et: Navnet kommer fra ordene ackon cahuak det oprindelige sprog quecha og betyder ’Vagtpost af sten’.

To: Navnet kommer fra ordene anco cahuac ligeledes på quecha og betyder ’Den hvide vagtpost’. Tre: Indianerstammen mapucherne kaldte bjerget aconca-hue, der betyder ’Kommer fra den anden side’. Hvorfor stammerne skulle have kaldt bjerget, som de gjorde, er dog et mysterium. 


shutterstock 71110849-DanieMount Everest – Højest mod himlen

KONTINENT: Asien
LANDE: Nepal & Tibet (Kina)
HØJDE: 8848 m.
FØRSTEBESTIGNING: 1953
SÆSON: April-juni.
TID PÅ BJERGET: Omtrent halvanden måned

Det er vist ingen hemmelighed, at det ikke er hvem som helst, der bestiger Everest. Men når det er sagt, så er Everest bare ikke, hvad det har været.

Kommercielle ekspeditioner, hvor sherpaer sætter lejre op, fikser reb, lægger stiger over gletsjerspalter og slæber udstyr (og af og til stort set klienter) op på bjerget, er mere reglen end undtagelsen, og Everest er langt fra den sværeste 8000-meter i verden.

Faktisk bliver der ofte joket med, at det ville være en langt større udfordring at bestige The Seven Second Summits (det næsthøjeste bjerg på hvert af de syv kontinenter), da det i Asien i så fald ville være frygtindgydende K2, man skulle kaste sig over.

Kigger man på listen over dem, der har besteget The Seven Summits, står det hurtigt klart, at der er mange, der ikke har den helt store erfaring med bjerge over 8000 meter (i 2010 blev bjerget for eksempel besteget af en 13-årig amerikansk dreng, www.jordanromero.com), men Everest er speciel.

Og har du formen, modet og tegnedrengen i orden, så er det bare med at klø på – du kan booke en tur til toppen af Everest for små 340.000 kroner.

”Opkald det ikke efter mig!”
Da briterne først opmålte Everest i 1850’erne gik det under det mindre eksotiske navn Peak XV. Andrew Waugh, der stod bag målingen, ville oprindeligt give det et lokalt navn, men han kunne ikke vælge, hvilket et af de lokale navne han skulle bruge.

Derfor opkaldte han det efter sin chef Sir George Everest. Denne brød sig dog ikke om idéen, da det ikke kunne skrives på hindi, og de lokale ikke kunne udtale navnet. Alligevel navngav The Royal Geographical Society bjerget Mt. Everest i 1865.


shutterstock 20483054-ScaraKilimanjaro – eller var det Uhuru?

KONTINENT: Afrika
LAND: Tanzania
HØJDE: 5895 m
FØRSTE BESTIGNING: 1897
SÆSON: Januar-februar & juli-september
TID PÅ BJERGET: En lille uges tid

Kilimanjaro er en af The Seven Summits, der er mest tilgængelig. Det kræver ingen tekniske færdigheder, har ikke den samme højde som for eksempel Aconcagua, og det tager såmænd ikke mere end en uges tid på bjerget.

Når det er sagt, så er det alligevel en god idé at træne til topturen, der trods alt trækker tænder ud, som stien kringler sig fra den flade savanne op gennem flere klimabælter fra den tropiske regnskov på de lavere sider af bjerget, gennem ørken og til sidst til sneen på toppen. Og – igen – er der den der med højden.

Når der ikke er længere tid end omtrent en uge på bjerget, så er små 5900 meter altså rigtig højt, og det kan være en idé at booke dig på en tur (det er ikke tilladt at bestige Kilimanjaro på egen hånd), hvor du har et par ekstra dage til at akklimatisere.

Frihedens tinde
Der er intet klart svar på, hvor navnet på Afrikas højeste (og verdens højeste fritstående bjergs) navn kommer fra. Teorien er, at det er en blanding af swahili og kichagga og, ligesom for eksempel Mont Blanc og Snowdon, betyder ’Hvide bjerg’. På Swahili hedder bjerget dog Uhuru, der betyder ’Frihed’. Det blev givet, da Tanzania blev uafhængigt af briterne i 1961.


shutterstock 69758533-RechiMt. Elbrus – glem alt om Mont Blanc

KONTINENT: Europa
LAND: Rusland
HØJDE: 5643 m
FØRSTE BESTIGNING: 1874
SÆSON: Maj-september
TID PÅ BJERGET: Tre dage (+ for det meste trekking og akklimatisering i omegnen)

Nej, Mont Blanc er ikke det højeste bjerg i Europa (faktisk er det ikke engang i top 5), da Kaukasus geografisk er en del af Europa.

Således er det russiske Mt. Elbrus, der kommer ind på en førsteplads, og her er igen en af de toppe, der er til at være med på. For selvom det er toppen af den europæiske pop, så er den teknisk ikke det helt store, men det betyder heldigvis ikke, at der ikke er udsigt til masser af takkede toppe og snedækkede tinder.

Som det altid er tilfældet med bjerge, så kræver det dog en vis respekt – folk dør også her. Vejret på bjerget er omskifteligt, og det kan være rystende koldt. Samtidig er Elbrus et af de lettest tilgængelige og billigste at de syv bjerge at bestige.

Fæstnet til himlen
Heller ikke her, er det helt klart, hvor navnet kommer fra, men der er de forklaringer, der er sjovere end andre. Oversættelsen fra arabisk betyder noget så almindeligt som ’Hvide Bjerg’, men Elbrus kan også betyde ’Tvilling Toppe’.

Elbrus er også en anden måde at stave Alborz på, og her er der tale m et legendarisk bjerg i persisk mytologi (og en bjergkæde i Iran), hvor det også blev kaldt Mt. Hara og var det første bjerg i verden. Det groede i 800 år, til det havde slået rødder i jorden, og dets top var fæstnet til himlen.


shutterstock 79268704-VolodMt. Vinson – hvor metal fryser til huden

KONTINENT: Antarktis
LAND: Tilhører officielt ikke noget land
HØJDE: 4892 m
FØRSTE BESTIGNING: 1966
SÆSON: December-februar
TID PÅ BJERGET: En god uges tid

På Mt. Vinson er det ikke selve bjergbestigningen, der er den største udfordring. Det er derimod de absurd lave temperaturer og isnende vinde. Her er trods alt tale om et kontinent, hvor der er målt minus 89,6 grader, og der kan blive så koldt, at metal fryser fast til huden, og plomber falder ud af tænderne.

En anden udfordring er den bankbogen står over for, da en arrangeret bestigning ofte løber op over 150.000 kroner. Men så er man også garanteret en tur til verdens mest sparsommeligt beboede kontinent.

Først opdaget i 1957
Bjerget blev først ’opdaget’ i 1957, hvor et amerikansk militærfly spottede det omtrent 1200 kilometer fra Sydpolen. Det blev opkaldt efter det amerikanske kongresmedlem Carl Vinson, der var en ivrig støtte af arktiske ekspeditioner.


Alfindra-PrimaldhiCarstensz Pyramide – Den eksotiske

KONTINENT: Oceanien
LAND: Indonesien
HØJDE: 4884 m
FØRSTEBESTIGNING: 1962
SÆSON: Året rundt
TID PÅ BJERGET: 3 dage (+ trek til og fra bjerget, i alt 10 dage ekstra)

Når det kommer til Carstensz Pyramide, så er det mere rejsen til bjerget end selve bestigningen, der er det specielle. Bjerget ligger trods alt i Indonesiens vilde Papua-region på Ny Guinea, der er hjemsted for en myriade af forskellige mere eller mindre primitive stammer (hvem sagde kannibaler?), der taler et utal af forskellige sprog.

Bjerget ligger dybt i junglen, så det kræver et godt trek at komme til dets base, og her venter så en ret udfordrende bestigning på klippe. Med sin beliggenhed nær ækvator kan bestiges året rundt, men man skal være forberedt på regn, og muligvis meget af den.

På grund af den utilnærmelige beliggenhed og en høj grad af politisk ustabilitet, er der ikke mange, der har besteget pyramiden, men for dem, der kaster sig over den, venter muligheden for at opleve snestorme på den stejle topgrat – eventuelt overværet af tilskuere med penisfutteraler. Den første til at bestige bjerget var for øvrigt Henrich Harrer – østrigeren bedst kendt for sine Syv år i Tibet.

”Sne ved ækvator, du må være idiot!”
Bjerget blev navngivet i 1623 af den hollandske eventyrer Jan Carstensz, der ved sin hjemkomst blev latterliggjort for at hævde, at der så tæt på ækvator var et bjerg med sne på. I 1960 tog Indonesien kontrol over området, bjerget ligger i, og ændrede navnet først til Puncak Soekama efter landets præsident og senere til Puncak Jaya, der betyder ’Sejrsrig’ eller ’Glorværdig’.


shutterstock 47281171-ZdeneMt. Kosciuszko – A walk in the park

KONTINENT: Oceanien
LAND: Australien
HØJDE: 2228 m
FØRSTEBESTIGNING: 1840
SÆSON: Året rundt, sne på bjerget fra juni til oktober
TID PÅ BJERGET: 1 dag

Her er mest tale om at krydse en top af på listen. Der er nem adgang til foden af bjerget, og toppen nås via en otte kilometer lang sti. Nationalparken bjerget ligger i er dog smuk. Der er ikke så meget andet at sige.

Polsk helt i Australien
Australiens højeste bjerg har navn efter den polske nationalhelt, Tadeusz Kościuszko, der også udmærkede sig under den amerikanske uafhængighedskrig. Det var den polske eventyrer Grev Paul Edmund Strzelecki, der i 1840 gav toppen sit navn, da han syntes det lignede Kościuszko-forhøjningen i Krakow.
BOKS SLUT


Arrangerede ture til Seven Summits

Der er flere af toppene i Seven Summits, du kan købe gennem danske bureauer:

www.kiplingtravel.dk: Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro
www.topas.dk: Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro, Carstensz Pyramide
www.jysk-rejsebureau.dk: Kilimanjaro

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Find din næste tur her


Priser fra 26.798
Ture på egen hånd
Everest Base Camp trek uden fly

Everest Base Camp Trek uden fly

Priser fra 35.998
Fællesture
Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Priser fra 24.998
Fællesture
Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Andre spændende artikler


Rasmus Kragh fra Everest: ”Stærkere end nogensinde!”

Rasmus Kragh fra Everest: ”Stærkere end nogensinde!”

Bjergbestigning i Himalaya

Bjergbestigning i Himalaya

Undervejs til Mount Everest

Undervejs til Mount Everest

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this