Du er her:

3 af verdens vildeste cykelruter


ToreGroenneHimalayaVanvittige landskaber. Spændende kulturer. Enorme bjergpas. Har du mod på et ekstraordinært cykeleventyr, så læs med her, hvor vi kigger på tre af verdens vildeste cykelture.

1) Indisk Himalaya: Shimla - Padum

Er du til cykelture, høje bjerge og spændende kultur, bliver det ikke meget bedre end småvejene i Indisk Himalaya. På en cykeltur gennem de fjerne dale Kinnaur og Spiti og videre til Ladakh og eventuelt afsidesliggende Zanskar får du det hele.

Undervejs på ruten venter høje bjergpas i tynd luft med udsigt til bjergtinder, gletsjere og bjergkæde på bjergkæde til horisonten.

Der venter 1000 år gamle tibetansk-buddhistiske klostre, hvor munke messer, mediterer og inviterer inden for i støvede tempelrum med gyldne Buddha-statuer, flakkende fyrfadslys og farverige dæmoner malet på væggene.

Der venter dagevis på cyklen gennem sparsomt befolkede egne, og på cyklen er der tid til at finde ind i det meditative tråd og lade det hele synke ind.

Vil man cykle hele vejen fra Shimla via Spiti til Leh og videre til Zanskar – et gammelt kongedømme i et forrygende flot og ufremkommeligt hjørne af Himalaya – skal man bruge et par måneder. Har man mindre tid til rådighed, er det oplagt et cykle enten fra Shimla til Manali gennem Kinnaur og Spiti eller fra Manali til Leh, hvor man krydser intet mindre end fem store bjergpas; det højeste i 5300 meters højde.

Læs Tibetansk nytår i Spiti-dalen


ToreGroennePamirHighway2) Pamir Highway

En gammel militærvej, der blev brugt til at fragte varer til nogle af mest afsidesliggende, ufremkommelige dele af Sovjetunionen. M41, også kendt som Pamir Highway, snor og krøller sig opover det ene bjergpas efter det andet, over det ene vidtstrakte plateau efter det andet og gennem den ene dramatiske kløft efter den anden.

Ruten fra Dushanbe i Tadsjikistan til Bishkek i Kirgisistan er gjort at det, legendariske ruter er gjort af. Her er dramatisk historie; her er enorme, gudesmukke landskaber; her er nomadekultur; her er efterladenskaber af det det kommunistiske Sovjet; her er sære landsbyer afskåret fra omverdenen – og her er ikke mindst formidabel cykling på øde, krævende veje, hvor der ofte stort set ikke er nogen trafik.

Hele turen tager et sted mellem en måned og to.

Læs to artikler fra en cykeltur på Pamir Highway
Næste stop: Verdens ende 
Bjergveje, vodka og uvished


ToreGroenneBolivia3) Det sydvestlige Bolivia

Gemt væk i det sydvestligste hjørne af Bolivia – højt i Andesbjergene hvor luften er tynd, vinden hyler, og nattetemperaturen bedst sammenlignes med den i en dybfryser – ligger et område, hvor naturen er så spektakulær, det kan være svært at begribe.

På en cykel oplever man det hele, hvis man er villig til at knokle for det.

Belønningerne? De er enorme.

Fra den lille flække Uyuni triller man over verdens største saltslette, Salar de Uyuni; en hvid verden, hvor ’øer’ med 10 meter kaktusser ligger mutters alene, og vulkaner rejser sig på horisonten.

Længere mod syd, hvor der ofte ikke er en egentlig vej, men man cykler ad hjulspor, der forgrener sig på enorme sletter, ofte i store mængder sand, skifter højlandsørkener farve fra hvid til rød, klipper ligger som var de faldet fra himlen, og boblende mudderpøle, hede gejsere og varme kilder vidner om den vulkanske aktivitet i selskab med de vulkaner, der står og ryger.

Her er søer i rustenrøde og turkis farver omgivet af hvide saltbælter. Her er flamingoer og vikunjaer og lamaer. Og i løbet af omtrent 10 dage på cyklen er der ikke en eneste landsby. Her er i det hele taget ikke mange faciliteter, så det er med at medbringe godt med mad og drikke.

Turen kræver en fuldt læsset cykel, store dele foregår i over 4500 meters højde, og vindene kan være brutale.

Regn med at bruge et par uger på at nå til vulkanen Licancabur og fortsæt eventuelt ind i Chile og ned i Atacamaørkenen, hvor den lille oaseby San Pedro de Atacama lokker med masser af mad til trætte cyklister.

Foto: Tore Grønne

Skrevet af: Tore Grønne
Den 13. jun 2018
Senest opdateret den 07. maj 2021

Andre spændende artikler


20-årige Søren cykler alene til New Zealand

20-årige Søren cykler alene til New Zealand

25 x 1000 miles uden motor

25 x 1000 miles uden motor

3000 kilometer på grøn juice

3000 kilometer på grøn juice

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Årets europæiske eventyrer 2017

Årets europæiske eventyrer 2017

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind