Du er her:

Alene i Wakhan-korridoren

En vandretur i det ukendte Afghanistan


Martin Lohmann Møller følger en gammel drøm og vandrer ind i Wakhan-korridoren i en afsidesliggende del af det nordlige Afghanistan. Her finder han brutal skønhed i et område, hvor varer bliver fragtet med kamelkaravaner, og nomader trodser de barske levevilkår. I efteråret 2014 cyklede jeg gennem Tadsjikistan på Pamir Highway, som er berømt og berygtet af rejsecyklister for sin flotte natur og dårlige tilstand. Solen var ved at gå ned bag de 6000 meter høje bjerge, og jeg fandt et forladt skur, som var blevet brugt af nogle fårehyrder. En karavane med otte kameler og flere mænd slog lejr lige på denne anden side af floden i Afghanistan. Jeg tænkte, hvordan det må være en tidsrejse at begive sig dybere ind i områderne derovre på den anden side af floden, hvor man stadig må have ting fragtet frem på kamelryg. Fire år senere landede jeg en sen september aften i Tadsjikistans hovedstad, Dushanbe. Der var støvet og varmt, præcist som jeg huskede det. I byens eneste supermarked købte jeg mad til 12 dages vandring: to kilo havregryn, 20 pakker nudler, tre dåser tun, noget der mindede om leverpostej, peanutbutter, et kilo boghvede, en kæmpe spegepølse, masser af chokolade, nødder, mælkepulver, kiks og nogle kager. Ingen hjælp at henteDet var svært at danne et godt billede over sikkerheden i Wakhan-korridoren. Der havde lige været kampe på grænsen mellem Tadsjikistan og Afghanistan. Nogle rygter sagde, at byen Sultan Ishkashim, mit startsted, var sikker, og at der aldrig har været Taliban i byen. Andre rygter sagde, at Taliban nogle gange angriber byen. I 2016 var de seks kilometer fra byen, men den lokale befolkning bekæmpede dem og tvang dem tilbage. Jeg havde svært ved at vide mig sikker, men samlede de informationer, jeg kunne. Vejede risikoen mod mine erfaringer i Centralasien. Jeg vurderede, at der ikke har været angreb på turister i området i nyere tid og valgte at fortsætte min færd ud mod grænsen. Efter 13 timer på bagsædet af en firhjulstrækker nåede jeg ved midnatstid radbrækket frem til Khorog, der ligger alene og isoleret i en frodig dal omgivet af golde bjerge og er hovedbyen i den autonome region Gorno-Badakhshan. Næste dag kontaktede jeg min fixer i Afghanistan, som skulle hjælpe med tilladelser, transport osv. Khorog er et af de få steder i verden, hvor man uden problemer kan få et visum til Afghanistan. Jeg betalte 150 dollars og skrev under på, at alt var på eget ansvar. Det er ikke noget, man skal tage let på. Det betyder nemlig ret bogstaveligt, at man må klare sig selv, hvis der sker noget. Da indrejse til Afghanistan er imod de fleste anbefalinger fra Udenrigsministeriet, er der ikke nogen rejseforsikringer, der dækker enkelte personer. Min InReach, som ellers har en SOS-funktion, dækker heller ikke Afghanistan. Vejen snor sig langs Wakhan-floden på vej mod Sarhad, hvor eventyret snart begynder. Silkevejens trådeMotoren brød sammen på bilen, jeg tog til grænsebyen, Ishkashim. Jeg ventede tre timer i vejkanten på et nyt...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Martin Lohmann Møller
Den 07. maj 2019
Senest opdateret den 13. mar 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind