Tag på snorkel-eventyr under vandet

Der venter en smuk verden lige under havoverfladen, og du behøver ikke trække i det tunge dykkerudstyr for at opleve det. Faktisk kan du ofte få federe oplevelser ved at snorkle.

shutterstock_2721712_Specta.jpg
Skrevet af: Mads Pedersen
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 12426

Der venter en smuk verden lige under havoverfladen, og du behøver ikke trække i det tunge dykkerudstyr for at opleve det. Faktisk kan du ofte få federe oplevelser ved at snorkle.

 

shutterstock 8221288 ManamaSvømmefødder og maske spændes på, snorklen stoppes i munden. Så er du klar til at tage på eventyr i havets underverden.

Vandet slutter sig om dit hoved, når du dypper det ned under havoverfladen. Al lyd lukkes ude, mens en livlig verden af farverige koraller og mønstrede småfisk åbner sig foran dig gennem din dykkermaske.

shutterstock 20019679 P BorEn snorkeltur er en oplagt aktivitet, når du er på rejse i nogle af verdens fjerne og varme hjørner. Du skal bare være en nogenlunde habil svømmer, så kan du kaste dig ud på eventyr under havets overflade. Opdag Verden vil her give dig nogle råd til, hvordan du kan få de allerbedste snorkeloplevelser under havets overflade.

shutterstock 22169467 SpectFarverne forsvinder
Nogen vil måske mene, at de bedste oplevelser findes længere nede, hvor dykkerudstyr bliver nødvendigt. Men det er en sandhed med modifikationer, for jo længere ned du kommer, jo færre farver er der at opleve. Efter bare de første få meter forsvinder de røde farver, og ikke langt længere nede også de gule, og herefter er der næsten ikke andet end blå og grønne farver tilbage. Farverne bliver simpelthen siet fra, når lyset bevæger sig gennem vandet. Derfor er det oplagt, at blive i og omkring havoverfladen, hvor du netop kan opleve det kraftige farvespektrum, som kan fortrylle enhver naturelsker.

shutterstock 22169470 SpectHold vejret og varmen
Du kan svømme i overfladen og trække vejret gennem din snorkel, men langt de fleste foretrækker at dykke helt ned til korallerne, svømme mellem stimerne af fisk og komme helt tæt på livet i vandet. Her bliver det nødvendigt at holde vejret længe for at få så god tid som muligt til at opleve den fascinerende verden under vandet. Det kan være svært, da de fleste ikke vil kunne holde vejret mere end et minuts tid under vandet, hvis de ikke er trænede. Den fysiske aktivitet forøger nemlig kroppens forbrug af ilt og dermed også behovet for at ånde. Der er dog nogle enkle råd, der kan gøre dig i stand til at holde vejret i længere tid og dermed få nogle meget bedre oplevelser med snorkling.

shutterstock 29166166 Olga Ved at hyperventilere med tre-fire hurtige, dybe indåndinger, kan du holde vejret meget længere. Det vil udsætte dit behov for at trække vejret og reducere ubehaget ved at være under vandet uden mulighed for at få frisk luft ned i lungerne. Hyperventilationen sænker nemlig brat niveauet af kuldioxid i dit blod, og dermed kan du udsætte den ubehagelige følelse af at mangle ilt.

Det er her vigtigt, at du begrænser din hyperventilation til tre-fire hurtige indåndinger, og at du holder pauser mellem dine dyk. Gør du ikke det, vil du kunne udsætte følelsen af at mangle luft i så lang tid, at du kan blive ramt af iltmangel og pludselig bevidstløshed. Hyperventilationen forlænger nemlig kun følelsen af at have nok ilt og ikke det reelle behov for at få tilført ny ilt til dit blod. Holder du dig til de tre-fire hurtige, dybe indåndinger og holder korte pauser mellem dine dyk, skulle du dog være fuldstændig på den sikre side.

shutterstock 40407814 FrantFor at få en god oplevelse med snorkling er det ikke kun nødvendigt at kunne holde vejret, du skal også kunne holde varmen. Selv om vandet kan være samme temperatur eller måske endda varmere end luften, så kan det være nødvendigt med neopren eller en smule stramt tøj. Vandet afkøler nemlig 20 gange hurtigere end luft, og derfor risikerer du at komme til at fryse og må svømme ind, før du er blevet mættet af oplevelser. Du kan forhøre dig hos de lokale eller på en dykkerskole, hvis du er i tvivl. En våddragt eller en stram T-shirt kan desuden være med til at skåne din hud for de skarpe solstråler, du kan blive udsat for, når du er ude og snorkle.

shutterstock 51216907 JuliaSådan kommer du ned
Nu har du lært at trække vejret, og så er det blevet tid til at komme under vandet. Selv om du er god til at holde vejret, gælder det her om at bruge få kræfter, så du kan strække dit iltforbrug over så lang tid som muligt. Her findes der en teknik, der kan få dig nemt og hurtigt ned på et par meters dybde – nærmest uden at bruge kræfter overhovedet.

shutterstock 61503103 R GomNår du har taget dine hurtige vejrtrækninger, bøjer du kroppen forover i en ret vinkel, så din overkrop peger direkte ned mod bunden, og dine ben ligger langs vandoverfladen. Herefter løfter du benene op, så de peger direkte op i luften. Benenes vægt over vandet vil herefter skubbe dig ned ved hjælp af tyngdekræften. Og vupti, så er du nede på et par meters dybde. Det kan være, du må øve dig et par gange, før det lykkes til perfektion, men når du først kan tricket, slipper du for at ligge og plaske i vandoverfladen med arme og ben i forsøget på bare at komme få centimeter ned under overfladen.

shutterstock 65078770 K KulNede under vandet skal du huske på, at du stadig skal spare på kræfterne for at få så lang tid som muligt hernede. Prøv derfor at holde dine arme i ro, og brug kun dine svømmefødder til at komme frem med. Du vil bruge langt flere kræfter på at bruge armene end det egentlig vil gøre nytte. Hold dem i stedet ned langs siden af din krop, så du mindsker vandmodstanden. Vær under alle omstændigheder opmærksom på, at dine arme ikke hænger og dingler i vandet. Det kan skræmme fiskene væk og du risikerer desuden at skære dig på revet, som ofte kan være meget skarpt.

shutterstock 65491783 Vlad Nu skulle du være klar til at komme ud og opleve den fascinerende verden, du finder under havets overflade. Der er masser af steder i verden, hvor du kan få fantastiske snorkeloplevelser. Led efter steder med klart, roligt og varmt vand, hvor der også gerne er rev. Oplagte lande er Egypten, Thailand og Indonesien, hvor du kan finde snorkelmuligheder i verdensklasse, men det er nærmest muligt at snorkle, hvor end din tur går hen.


 

Gode snorkeldestinationer

Thailand:
Du finder god snorkling mange steder i Thailand. Blandt andet ved Mu Koh Surin. Du kan desuden finde ture fra Phuket, Krabi og Ko Samui, hvor du vil finde gode snorkelsteder.

Egypten:
Det røde hav er kendt for sine smukke koraller, der trives i det varme vand. Med snorkel kan du opleve toppen af det hele ved blandt andet Hurghada, Sharm el Sheik og Dahab.

Indonesien:
Er egentlig kendt for sine bølger til surf, men leder du på læsiden af Indonesiens mange øer, finder du nogle af verdens bedste snorkelmuligheder. Blandt andet ved Sulawesi, Komodo og nord for Bali.


 Her forsvinder farverne

Egentlig forsvinder den rød farve først helt ved syv meter, men da er den også helt væk. Da lyset rejser fra havoverfladen ned til fisken eller revet og tilbage til dit øje i havoverfladen betyder det derfor, at den røde farve vil være helt væk ved bare tre-fire meters dybde. Ikke meget længere nede forsvinder den orangefarve fuldstændig, mens de grønne og især blå farver er de eneste, der kan ses længere nede. Derfor oplever man ofte en ”sort/hvid” verden, hvis man dykker længere ned.

Husk desuden, at de ting du ser under vandet forstørres med 33 procent.

Andre spændende artikler


Koralrev opdaget i Thailand

Koralrev opdaget i Thailand

Mere grøn turisme i Thailand

Mere grøn turisme i Thailand

På besøg hos Thailands sidste havsigøjnere

På besøg hos Thailands sidste havsigøjnere