Du er her:

6 uforglemmelige oplevelser i Lhasa


I Tibets højtliggende hovedby, Lhasa, ligger guddommelige paladser med en duft af fortiden, dunkle templer med flakkende lys mellem gyldne statuer og enorme klostre med messende munke side om side. Her er seks uforglemmelige oplevelser i Lhasa.Dalai Lamas Potala Potala-paladset knejser ikke blot over Lhasa som byens vartegn, den respektindgydende står samtidig som et symbol på en svunden tibetansk tid, hvor Dalai Lamaerne herskede over Tibet. Den højtelskede 5. Dalai Lama påbegyndte i 1645 den monumentale bygning på toppen af Marpo Ri, Den Røde Bakke, og 50 år senere stod det overdådige 13-etagers palads færdigt. Indtil den nuværende Dalai Lama flygtede i eksil fra kineserne i 1959, fungerede bygning som hans bolig. En del af Potalas 1000 rum er åbne for offentligheden, og når man profilerer gennem de mørke tempelrum i paladset, der indeholder omtrent 20.000 helligdomme og ti gange så mange buddhistiske statuer, kan man ikke lade være med at tænke, hvordan den nuværende museumsbygning for et halvt århundrede siden gav genklang af den dybe messende fra munke og travle fodtrin af alt fra ministre til tjenestefolk. En pilgrimssti leder hele vejen rundt om Potala. Gå den om morgenen i selskab med pilgrimmene. Pilgrimme og gadeliv Hjertet af det ældgamle Lhasa finder man i gaderne omkring Jokhang-klosteret og på den store åbne Barkhor-plads. Den kringlede gade, der løber hele vejen rundt om Jokhang, er flankeret af små boder, hvor tibetanere sælger alt fra bedemøller lavet på yak-knogler, de strålende religiøse malerier, thangkaer og små gyldne Buddha-statuer. Duften af røgelse hænger i den tynde luft, bedeflagene blafrer over gaden, og man hører munkene messe ’Om mani padme hum’. Gaden er et livligt virvar af lokale, rejsende og ikke mindst pilgrimme, der vandrer rundt og rundt og rundt om et af Tibets vigtigste templer på den hellige kora – rundgangen om noget helligt. Intet andet sted i Lhasa er gadelivet så levende, og som et af de få steder i byen klinger tonen stadig af ’det gamle Lhasa’, som før kineserne kom. Momo eller Thukpa? Man hører ikke særlig meget om det tibetanske køkken, og det er egentlig en skam. Ser man lige bort fra den harske tibetanske smør-te, der kræver mere end almindelig tilvænning og en særlig form for smagsløg at holde af, så byder små tibetanske restauranter rundt om i Lhasa på godbidder. Momo’er finder man over alt i Lhasa. De små indbagte eller dampede dejruller med forskellige former for fyld fungerer som såvel små snacks mellem måltiderne som egentlige måltider. En anden klassisk tibetansk specialitet er den tibetanske nuddelsuppe, thukpa, der kommer i adskillige varianter – for eksempel den vegetariske med masser af forskellige snittede grøntsager og spejlede æg skåret i strimler. I de myldrende gader rundt om Jokhang-templet finder man fine tibetanske restauranter med underholdning i form af gadeudsigt og leben lige uden for vinduet. Ganden-klosteret Små 40 kilometer nordøst for Lhasa ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 04. feb 2016
Senest opdateret den 28. nov 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind