Du er her:

Boganmeldelse: Farvel Tibet

FARVEL TIBET – På sporet af et tabt land


Farvel Tibet ForsideEndelig, fristes jeg til at skrive. Endelig kommer der en nuanceret, dansk bog om Tibet. Farvel Tibet – På sporet af et tabt land tager udgangspunkt i en moderne eventyrers personlige oplevelser på Himalayas støvede stier og stenede landeveje samt i de eksiltibetanske samfund i henholdsvis Indien og Nepal.

Bogen følger Tore Grønne og kæresten Cassie, der dels cykler og dels vandrer igennem Indisk Himalaya, inden de slapper af og samler kræfter på en husbåd i Srinagar. Herfra bliver læseren taget med på endnu en vandretur til foden af verdens tredjehøjeste bjerg, Kanchenjunga, i Sikkim.

Til Kathmandu, hvor hellige mænd og buddhistiske pilgrimme samles omkring de mange helligdomme. Inden turen slutter af med en køretur langs Friendship Highway til tibetanernes sagnomspundne hovedstad, Lhasa.

For os, der har fulgt Tores eventyr i Himalaya igennem utallige indlevende artikler i Opdag verden, er Farvel Tibet et gensyn med en række kendte historier og temaer fra magasinet. I bogen samler Tore på bedste vis trådene, samtidig med at en række nye, spændende fortællinger ser dagens lys.

Men dette er ikke kun en bog for kendere og erfarne eventyrere. Det er det naturligvis også, men Farvel Tibet er lige så meget en bog for alle dem, der har en interesse i at få et mere nuanceret billede af Tibet, og som elsker at læse en god og inspirerende ekspeditionsbeskrivelse.

På eventyr med hjertet og hjernen i Himalaya
Netop ekspeditionsbeskrivelserne er en af Tores absolutte styrker. De leveres med en stor detaljerigdom og personlighed, der – kombineret med en næsten humoristisk distance til tingenes, til tider, håbløse tilstand – giver et ærligt billede af livet på tur.

Heldigvis forfalder Tore ikke til et forherligende skønmaleri fyldt med falske superlativer, selvom netop dette kan være en udfordring, når man er omgivet af noget af den smukkeste natur i verden.

Ved at holde begge ben på jorden, og blandt andet involvere egne følelser i sin beskrivelse af op- og nedture, udfordringer, prøvelser og succeser undervejs, opnår læseren en fortrolighed med forfatteren, der gør det svært ikke at lade sig rive med af stemningen.

Hvad enten det er erkendelsen af at være fuldstændigt smadret efter en cykeltur over et af turens uendelige bjergpas eller lysten til at gå amok i Leh-restauranternes bugnende udbud efter flere dage på vand og instant noodles, så sidder man som læser og føler sig godt forpustet og efterfølgende grundigt mæt.

Ved at rejse på den måde, som Tore har valgt, åbnes der op for mange spontane oplevelser, der ender med at blive vital næring for en bedre forståelse og et uforglemmeligt eventyr. Det er ofte i de små samtaler, som eksempelvis med værtinden, Ama, i Padum, at nogle af de store spørgsmål bliver besvaret, og dem er der heldigvis blevet plads til mange af i bogen.

Kapitel-7 0Tilbageblik
De glimrende beskrivelser af de strabadserende dage på cykel på de tvivlsomme indiske landeveje, vandreturen igennem Zanskars afsidesliggende dalstrøg, afslappende stunder på husbåden i Srinagar eller vandreturen mod Kanchenjunga i Sikkim kombineres igennem hele bogen med en række tilbageblik og refleksioner over tidligere rejser og interviews med tibetanske flygtninge.

Dette fungerer for det meste rigtigt godt. Foruden et imponerende empirisk materiale indsamlet via hjerteskærende beretninger fra tibetanske flygtninge og interviews med ansvarlige personer indenfor de tibetanske eksilsamfund, finder Tore hjælp i nogle af de klassiske og historiske beretninger fra tidligere tiders ekspeditioner. Der er en fin balance mellem de nyindsamlede beretninger og de gamle.

Disse refleksioner virker næsten som de tankeprocesser, der helt naturligt sættes i gang, når man befinder sig på ekspedition i bjergene, hvor man har rigeligt med tid til at danne sig det helt store overblik og få styr på de løse ender.

Dermed kommer bogens tilbageblik sammen med selve ekspeditionsbeskrivelsen også til at virke samlende for bogens generelle budskab om Tibets fremtidige muligheder - eller mangel på samme.

Den visuelle rejse
Tore behersker ikke kun de malende, medrivende turbeskrivelser og de karakterstærke personskildringer; han er også en glimrende fotograf. Farvel Tibet er beriget med en lang række fremragende billeder, der på mange måder er med til at understøtte fortællingen og gøre den mere levende.

For læsere, der ikke har været i hverken Ladakh, Sikkim, Nepal eller Tibet er bogens visuelle del derfor af stor betydning. Samtidig er billederne så smittende, at man får lyst til at pakke rygsækken og bestille en flybillet til Himalaya hurtigst muligt.

Jeg vil gerne give Farvel Tibet mine bedste anbefalinger. Det er en fremragende bog, som alle vil få noget ud af at læse – både som en alternativ beretning om Tibet, som inspiration til den næste rejse eller blot som spændende underholdning.


John Lau Jensen

John Lau Jensen er antropolog og medejer af Check Point Travel. Han har rejst i det meste af verden, men specielt Himalaya har haft Johns interesse. Han har mere end 30 Nepal-rejser på CV’et; som ekspeditionsleder, egne projekter og som udstationeret i Kathmandu. John har skrevet adskillige artikler og holder foredrag om Himalayas forskellige regioner og er tidligere næstformand i Dansk-Nepalesisk Forening.

Den 16. mar 2015
Senest opdateret den 15. maj 2021

Andre spændende artikler


20-årige Søren cykler alene til New Zealand

20-årige Søren cykler alene til New Zealand

25 x 1000 miles uden motor

25 x 1000 miles uden motor

3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

3000 kilometer på grøn juice

3000 kilometer på grøn juice

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind