Du er her:
  • Asien
  • Tibet
  • Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa


I slutningen af 1800-tallet forsøgte en broget skare af eventyrere, missionærer og soldater at nå frem til Lhasa, den forbudte by, som ikke en vesterlænding i live havde sat fødderne i. Det gik langt fra altid godt.I slutningen af det 19. århundrede var der ikke en vesterlænding i live, der havde sat sine fødder i Lhasa. For de, der drømte om at se Tibets hovedstad, den forbudte by, var der en række forhindringer: Verdens højeste bjerge, enorme afstande i øde egne, morderiske bander af lovløse banditter og ikke mindst tibetanernes brændende ønske om at forblive alene, afskåret fra omverdenen, i riget ledet af Dalai Lama.  Tibetanerne havde mindst to grunde til at frygte vesterlændingene. Der var landets rige mængder af guld, som de var sikre på, briterne ville have fingrene i. Mere vigtigt var der religionen, buddhismen, der gennemsyrede samfundet. Klostrene, munkene og ikke mindst gudekongen Dalai Lama var i centrum, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Kinesiske embedsmænd havde dog fortalt tibetanerne, at såvel russerne som briterne var ude på at destruere buddhismen og dermed lægge fundamentet for verden, som de kendte den, i ruiner. (En trist krølle på historien er, at det endte med at være kineserne, med Mao i spidsen, der lagde landets klostre i ruiner, da kulturrevolutions foragt for alt det gamle, traditionerne og religionen fejede over bjergpassene og hen over det tibetanske plateau). Tibetanerne levede alene bag bjergene. Og det ville de gerne blive ved med. 100 usynlige krigere Isolationen, utilgængeligheden og mysterierne om landet bag Himalayas tinder trak dog i en flok ulige eventyrere med vidt forskellige motiver for at nå frem til Lhasa. De skulle komme til at benytte vidt forskellige måder i forsøget på at nå frem, men fælles for dem alle var, at de var villige til at risikere livet for at blive den første til at nå Lhasa. Kapløbet mod Lhasa kunne begynde. Og det gjorde det med en oberst fra den kejserlige russiske hær, der havde set sig lun på den forbudte by. I vanlig imperialistisk stil satte Nikolay Przhevalsky af sted med sin egen lille hær af mongolske krigere. Og de manglede ikke motivation. De var nemlig blevet stillet henrettelse i udsigt, hvis de skulle finde på at vende om, inden målet var nået. I et land, hvor meget få tidligere havde set et hvidt ansigt, spredtes nyheden om oberstens fremfærd hurtigere, end han kunne ride. Det samme gjorde rygterne. De gik på, at han var en hellig mand, der var under beskyttelse af ikke færre end 100 usynlige krigere. Kidnappe Dalai Lama?I landsbyer undervejs ville folk således have krigeren til at helbrede dem for sygdomme og spå om fremtiden. Ikke just færdigheder Przhevalsky havde tilegnet sig i kejserens hær. På trods af sin råstyrke og kompromisløse tilgang til ekspeditionen fejlede Przhevalsky. Han blev besejret af den enorme distance i de ubarmhjertige områder og løb tør for proviant. Seks år senere forsøgte han sig igen og nu med den russiske zars vels...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. dec 2018
Senest opdateret den 12. mar 2020
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind