Du er her:

Med jeep fra Kathmandu til Lhasa

Over det tibetanske plateau til Den Forbudte By


Friendship Highway mellem Kathmandu og Lhasa er vild, storslået og øde. Her er vindblæste bjergpas og turkisblå søer, uspolerede landsbyer og oldgamle klostre. Og kigger man efter, ligger historien om Tibet og tibetanerne på lur undervejs.Nepal og de frodige bjerge på kanten af Himalaya ligger bag os. Vejen slanger sig ubønhørligt op og op, luften er for tynd til, at træer kan vokse, og det blottede, brunlige landskab begynder at fryse til is. Røg stiger op fra firskårne, bastante huse i bedste tibetanske stil med hvidkalkede mure og flade tage med brændsel til vinteren, og jeg tænker, hvor koldt det må være derinde. Vejen flader ud, og en ustyrlig mængde bedeflag, der ser ud til at gøre deres bedste for at rive sig løs fra snorene og frit fare ud mod bjergtoppene, kommer til syne. Vi er ved bjergpasset, der en gang for alle lægger Nepal bag os, og foran os ligger det tibetanske plateau og venter. Vi flår dørene op, stiger ud, og den isnende vind klasker os i ansigterne. Bag os rejser Himalaya sig med spidse tinder, snefaner i vinden og ufattelige mængder is. Shishapangma, den sidste i rækken af de 14 bjerge i verden, der rager højere end 8000 meter i vejret, dominerer udsigten, som en enorm klods af is og klippe. Vi er i Tibet. De vilde tibetanereDet går dog først rigtig op for mig, da vi stopper i den vindblæste flække Old Tingri. Jeg havde nær glemt, hvor vilde tibetanerne ser ud. Mænd i lange yakskindsjakker bærer mørke solbriller med guldkanter, har bundet yakknogler i de lange, viltre fletninger, de har store øreringe i turkis, og de har cigaretter hængende i flaben. Kvinderne har høje kindben, sprukne kinder, tykt, sort hår til livet, glitrende bæltespænder så store som fodbolde, og drenge med røde kinder jager udmarvede, usle hunde i gruset langs vejen. En hest spændt foran en trækærre står og gumler på foderet i sin mulepose, så klokken om dens hals taktfast bimler, og en gryde hænger spændt ud over en form for parabol, der forstærkede solens stråler og bringer vandet i kog. Fra husene stiger røg op, og den isnende luft dufter sødligt af dung, tørret yakmøg. Vi spiser dampende varme momoer, drikker te og går op på en bakke bag byen. Foran os rejser nordsiden af Mt. Everest sig. Kigger man mod tagtoppene, ser man kinesiske soldater med geværer og videokameraer. Hvor er munkene?Ud over sletterne, der mange steder er dækket af is, trisser fåreflokke rundt mellem de ruiner, man ser rigeligt af langs Friendship Highway, hvis man holder øjnene åbne. Ofte er der tale om klostre, der blev ødelagt, plyndret, bombet af kinesiske styrker, efter de invaderede Tibet i 1950. Inden da var der mere end 6000 klostre i Tibet, men da kulturrevolutionen, med dens had for alt gammelt, traditionelt og religiøst, havde fejet hele vejen fra Kina i øst og op over det tibetanske plateau, var der blot et par hundrede tilbage. Heldigvis blev de ikke alle ødelagt, og da vi når til Shigatse, Tibets næststørste by, sætter vi kursen direkte mod det...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 05. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind